Máte skúsenosti so spánkovou paralýzou?

22. mar 2021

Ahojte žienky,
prosím Vás máte nejaké skúsenosti s častou spánkovou paralyzou? Dá sa to nejakým spôsobom ovládať? Jedna sa o to, že priateľ to má pomerne často. Pred časom sa dočítal, že pokiaľ sa to opakuje, treba vyhľadať lekára. Boli ste s tým niekto u lekára?
Ďakujem

lilyianka
22. mar 2021

Ja som párkrát mala a bolo to v čase keď som mala veľké stresy a málo spánku. Prvýkrát sa mi to dialo asi 10r dozadu a potom aj minulý rok. Odvtedy zatiaľ nič.

sofiapp
22. mar 2021

Nepravidelný - nekvalitný spánok a stres to spôsobujú primárne. Nech skúsi nespať na chrbte. Vraj vtedy je to najsilnejšie

medeaa
22. mar 2021

Nasadit melatonin (volne dostupne v lekarni) a dbat na to, aby spal skor na boku nez na chrbte. Ja som mavala velmi casto, iste obdobie aj kazdu noc, ale preslo to. Sem tam sa to vracia, ale iba prilezitostne.

autor
22. mar 2021

Ďakujem ženy, poviem mu

ivkazba
22. mar 2021

Určite odporúčam riešiť s lekárom. S ex sme toto riešili minulý rok, občas sa mu to stávalo, tak som ho dohnala k lekárovi (všeobecný dá najprv odporúčanie k plúcnemu), ten mu dal na jednu noc na prst taký štipec a správa vyšla taká, že nás to šokovalo. Za hodinu mal tú paralýzu 50 krát, za celú noc sa teda poriadne nevyspal a pritom sme také niečo ani netušili, on aj ja sme mali pocit, že spí. Takže ak to už človek má, tak môže si myslieť, že to má len občas a pritom realita je niekde úplne inde. Podotýkam, že spával iba na boku a bol to úplný kľuďas, človek ktorý nepozná stres.

ivkazba
22. mar 2021

Ešte doplním, je tu viac diskusií na tému spánkového laboratóriá, skús pohľadať a prečítať.

medeaa
22. mar 2021

@ivkazba zaujimave, nie je ale paralyzovanie v spanku bezna a prirodzena zalezitost a problem vznika, iba ked sa pocas toho stavu clovek ako keby prebudi a telo je este stale v paralyzovanom stave? Ja som citala, ze telo sa prirodzene pocas spanku vypne, aby sa nejakymi pohybmi v spanku nedostalo do ohrozenia. Spankova paralyza by nemala byt nebezpecna, akurat ze cloveka rozrusi a tym padom zhorsuje kvalitu spanku (ja som sa po takych prihodach vyslovene bala zaspat).

autor
22. mar 2021

Aj mne sa to pár krát za život stalo... ano bola som prelaknuta.. v podstate myslis si ze kricis o pomoc a vydavas tenký hlasok a ešte sa k tomu nevieš hybat... len priateľ to ma uz tak, že sa mu to stava aj každú noc.. niekedy.. nie vždy ale dosť ho to desí.. aj tuto noc ma normálne chudák zobudil co sa tak zľakol...

ivkazba
22. mar 2021

@medeaa za spánkovou paralýzou zvykne byť porucha spánkového dýchania. Problém je primárne to, že človek nevie, že má poruchu dýchania, lebo si myslí, že dýcha normálne. Ex si myslel, že spí celú noc a pri tom podvedomie sa kvôli poruche dýchania prebudilo 50 krát za noc. Čiže spánková paralýza je nebezpečná v tom, že reálne mozog v skutočnosti v noci nevypne, organizmus si neoddýchne, hoci si človek myslí, že spí. A rokmi to môže spôsobiť množstvo vedľajších zdravotných problémov.

basska_b
22. mar 2021

Nech skúsi takýto vankúš, je to klenot, na inom už spať nechcem. Aj keď on skôr pomôže, keď je nejaká fyzická príčina. Toto budú čisto nervy.
https://www.pomockypreseniorov.sk/polohovacie-p...

anukha
22. mar 2021

@autorka ja som to mavala este v 18 rokoch, celkom casto a potom to aj same odznelo. Teraz sa mi to stane raz za 3 roky... ja som zas citala ( naukamenujte ma tu 😀 ), ze sa to deje vtedy, ak sa ti tvori svetelne telo. Teda priprava svetelneho tela na cesty do astralneho sveta 😉😁🐬

39zlatusik
22. mar 2021

ja to mam skoro kazdu noc nevedela som co to je ale teras jak tu citam tak asi mam spankovu paralyzu hmm

medeaa
22. mar 2021

@anukha no, ono to tak nejak aj funguje, nech si mysli kto chce co chce, ja som zazivala OOBE (out of body experience) uz od malicka a v dospelosti sa mi to darilo sem tam prave v case, ked som mavala casto spankove paralyzy.

mimca77
22. mar 2021

Spankova paralyza je strasne fascinujuca, nezazila som to chvalabohu, ale vela som o tom citala. Co vraj moze pomoct, je snazit sa pohnut velmi malym svalom, napriklad prstom na ruke, je zbytocne sa snazit o nieco velke ako napriklad sadnut si, to sa potom clovek len vystresuje, ale ak sa podari pohnut prstom, tak sa clovek zobudi.
Haluz je, co vela ludi uvadzalo, ze tym, ze telo spi, tak clovek dycha automaticky pomalsie ako pri normalnom spanku, ale ked sa "zobudi" do spankovej paralyzy, tak sa clovek snazi dychat rychlejsie (ako ked je hore) a potom ma z toho pocit, ze sa dusi. Z toho vraj aj vznikali v minulosti povery ako "v noci mi niekto sedel na hrudi a dusil ma".
Kazdopadne by to chcelo vysetrenie, lebo to moze byt a casto byva spojene s apnoe (zastavami dychania). Inak tym vraj trpi zhruba kazdy desiaty clovek.

anukha
22. mar 2021

@medeaa ved aj ja mavam OOBE ... naposledy som sa tak "zobudila" a bola som vo vzduchu nad schodiskom. ( podla okien a kde bola v miestnosti postel) V posteli spal samozrejme partner smerom od schodov ( to je ten podvedomy ochranovac jaskynny 😁) a tak si vravim v duchu, ze za nim urcite leziv posteli " moje telo". Tak si vravim, bud si to mozem ist overit a zase sa vyplasit hrozne, alebo si to uzit. 😊 Tak som vzlietla a uz ma nebolo 🦋🧚‍♂️👌 To je super moct sa ist pozriet do Tibetu napriklad mihnutim oka. To sa mi stalo prvy krat, ze som sa akoze " uvedomila" a nepanikarila, a beriem to ako take velke male vitazstvo osobne 😊

medeaa
22. mar 2021

@anukha veru, tazko sa v tom udrzat, ked si to clovek uvedomi, ale o to vacsi uspech. Inak niet nic horsie ako sa vidiet lezat v posteli 😂, to ma vzdy dostalo.