icon

Menštruácia je neprirodzená vec

aamelkaaa
16. jan 2015

Je to pre mňa nové zistenie avšak neviem ako by sa to dalo vyriešiť. Ak nemôžem mať 8 a viac detí a antikoncepciu nepovažujem za zdravé riešenie. Čo si myslíte vy?

Citujem z článkov:

http://jozefzahumensky.blog.sme.sk/c/339226/Par...
http://www.pluska.sk/mamina/zdravie/antikoncepc...

Menštruáčné krvácanie je neprirodzená vec, je to prejav zlyhania oplodnenia. Biologicky je to vlastne prejav „choroby" - neplodnosti, či už dobrovoľnej, alebo nedobrovoľnej. A v tom je celý problém.

Z biologického hľadiska by žena nemala vôbec menštruovať, pretože prirodzený biologický stav pre ženu v plodnom veku je tehotnosť, pôrod a kojenie. Tým, že ženy v súčasnej dobe sú tehotné iba 2-3 x za život si spôsobujú niektoré závažné komplikácie. Každý mesiac je ich telo vystavené kolísajúcim hladinám pohlavných hormónov a z toho 14 dní iba čistým estrogénom, ktoré pri dlhodobom pôsobení majú rakovinotvorný potenciál. Následkom dobrovoľnej neplodnosti je vysoký výskyt rakoviny prsníka, rakoviny maternice a rakoviny vaječníka, ale aj iných ochorení, vaječníkových cýst, endometriózy, cýst v prsníku a podobne.

Krvácanie každý mesiac je neprirodzené

profesor MUDr. Miroslav Borovský, PhD., gynekológ, pôrodník

„Pred šesťdesiatimi až sto rokmi ženy vôbec nemenštruovali. Buď boli tehotné alebo dojčili a hneď boli opäť tehotné, a to prakticky až do prechodu. Klasických menštruačných cyklov zažili len minimum,“ tvrdí gynekológ a pôrodník profesor MUDr. Miroslav Borovský, PhD. Pravidelná menštruácia, ktorá trvá od puberty po menopauzu, je podľa neho neprirodzená. Dnes však rodíme jedno, dve, výnimočne tri deti. Dojčíme skôr krátko a zvyšok života sa raz mesačne trápime s menštruáciou, čo nás obmedzuje v aktívnom aj sexuálnom živote. „Menštruácia v takej podobe, ako ju zažívajú súčasné ženy, so sebou prináša rôzne zdravotné riziká. Patrí medzi ne častejší výskyt cýst na vaječníkoch, polypov v dutine maternice a málokrvnosť. Ženy počas menštruácie často zaháňajú bolesť liekmi, s čím súvisí výskyt ochorení spojených s ich nadmerným užívaním,“ upozorňuje odborník, ktorý je takisto zástanca nastavenia hormonálnej antikoncepcie tak, aby sme dlhodobo nemuseli menštruovať.

Strana
z4
lusilla
24. jan 2015

A ja som potom kde - tri deti, po kazdom som dostala menzes hned po sestonedeli to jest bud na siesty alebo siedmy tyzden takze ziadna nahodicka ked uz sa to treti krat stalo a od tej doby pravidelne kazdy mesiac mohla som kojit do bezvedomia, prve dieta kojene 15 mesiacov skoncila som lebo uz som bola tehotna a neodporucali mi, druhe 11 mesiacov same sa odstavilo 😀 a tretie stale kojim uz ma 13 a nechystam sa skoncit. Medzi prvym a druhym rozdiel 20 mesiacov medzi druhym a tretim rozdiel 29 mesiacov takze tri deti v priebehu skoro 4 rokov, prve a druhe planovane a cielene robene, tretie omylom 😅 nie ze by som nechcela tri ale nie tak skoro, nasa ochrana prerusovana suloz pre upresnenie pri poslednom som dva krat sama dovolila porusenie tohto "systemu" a mame z toho prcka 🙄 som si myslela ze bolest v podbrusku signalizuje menstruaciu a ona to bola svina ovulacia som mala dlhy cyklus ale este sa predlzil a nebolo to kojenim ale stresom nic to s kojenim materstvom ani anikoncepciou nemalo spolocne. Ja si myslim ze toto je tak vysoko individualna vec ze povedat na tuto temu nieco pausalne je uplna hlupost. A fuuu ako som sa rozpisala aj o pre mna sukromnych veciach 😉

lavendea
24. jan 2015

@lusilla praveze ti kojenie / hormony mohli predlzit cyklus, nie?
moja kolegyna ma takto 2 deti v rozpati 13 mesiacov.... nestihla ani ten menzes dostat a uz bola znovu v tom... spoliehala sa na kojenie....

lavendea
24. jan 2015

@canama ja som otehotnela do polroka po vysadeni HAK. bez problemov.... a neplodne su aj zeny, co v zivote HAK nebrali, poznam take.
Takze, tazko najdeme pravdu.

ejha
24. jan 2015

@aamelkaaa
Zatiaľ k tomuto: "Každý mesiac je ich telo vystavené kolísajúcim hladinám pohlavných hormónov a z toho 14 dní iba čistým estrogénom, ktoré pri dlhodobom pôsobení majú rakovinotvorný potenciál. Následkom dobrovoľnej neplodnosti je vysoký výskyt rakoviny prsníka, rakoviny maternice a rakoviny vaječníka, ale aj iných ochorení, vaječníkových cýst, endometriózy, cýst v prsníku a podobne."

Pri užívaní hormonálnej antikoncepcie (HAK) je telo ženy vystavené VŽDY vyšším hladinám ženských pohlavných hormónov resp. im podobným látkam pochádzajúcim z antikoncepcie, pretože inak by (HAK) nefungovala.
HAK funguje na princípe spätnej väzby. Po užití tablety telo zistí, že daných hormónov je v krvi dosť, v dôsledku čoho sa vyradí produkcia hormónov v tele a zastaví sa ovulácia (nie vždy na 100 %). V tele sú tak permamentne vyššie hladiny žens. pohlav. hormónov v porovnaní s neužívaním HAK (aj keď ide o tzv. nízkodávkovú HAK). Riziko rakoviny prsníka - toto je záležitosť, ktorá v prípade HAK nie je jednoznačná. Avšak v prípade HST (hormonálnej substitučnej terapie), ktorú užívajú ženy po prechode, je riziko rakoviny prsníka jednoznačne preukázané (preto musia pravidelne podstupovať mamografiu). HST obsahuje podobné hormóny ako HAK, ibaže vo väčšom množstve.

canama
25. jan 2015

@lavendea to si ty...mozno keby si ju nebrala otehotnela by si pri prvom pokuse. 😉 to co som pisala ja nebola ziadna domnienka ale vysledok konkretneho zistovania u pacientiek, ked sa u nich zistovala pricina preco nedokazu otehotniet. zeny ktore dlhodobo uzivaju HAK mozu mat velky problem s naslednou dostatocnou produkciou zenskych hormonov. lenze aj sami gynekologovia o tom velmi tazko otvorene rozpravaju....prijmy z HAK su obrovske aj pre nich...a tak radsej o rizikach pomlcia a prezentuju len vyhody.

lavinis
25. jan 2015

zaujímavé, ja som brala HAK 7 rokov a otehotnela som v 35 rokoch na prvý krát ;) je absolútne zavádzajúce niekomu povedať, že ak by nebral HAK, tak by otehotnel na prvý krát, tie dve veci spolu môžu alebo vôbec nemusia súvisieť.
Kočky, prosím vás, nepríjímajte pseudomedicínske rady od niekoho, kto nie je lekár alebo biológ.

canama
25. jan 2015

@lavinis pouzila som "mozno", cize zavadzas ty. 😉

ena70
25. jan 2015

ja som nikdy nebrala HAK, a ked sme sli na to, otehotnela som na prvýkrát 🙂 🙂...predtým sme si furt dávali pozor, ale ked sme zarábali na drobca, povedali sme si, teraz to spravíme a zadarilo sa na prvý sup 🙂 🙂 dodnes pamätám deň a aj hodinu kedy sme ho zarobili, lebo na druhý deň muž odchádzal na týždňovú služobku a keď sa vrátil bolo po plodných dňoch, takže tak 🙂

ejha
25. jan 2015

lavendea: "neviem, co sa tu nad tym vsetky tolko rozculujete. nikde nevidim, ze by ten doktor niekomu radil, aby sa tehotenstvami vyhol menstruovaniu. iba konstatuje rozdiel medzi nasimi babickami a nami. a v niecom ma aj pravdu. v minulosti boli zeny castejsie tehotne, vela tehotenstiev skoncilo potratmi (nasledok slabsej vyzivy, choroby,....), zeny viac kojili, lebo UM nebolo.... to ze porodnost klesla je jednoducho statistika. ale netusime, ci narast rakoviny a cyst ovplyvnilo menej tehotenstiev, alebo skor je to kvoli ostatnym faktorom (strava, chemia, ziv. prostredie....)
a suhlasim s tym, ze menstruacia menej narusa sex. zivot ako neustale kojenie a tehotenstva..... emoticon"

Ad "nárast rakoviny" - konkrétne k rakovine prsníka sú to - okrem iných - AJ tieto faktory, ktoré sa týkajú reprodukcie a hormonálneho stavu (zjednoduším):
Rakovinu prsníka zvyšuje:
- skorý nástup menštruácie
- neskorý nástup menopauzy
- ak žena nikdy nerodila
- ak prvý pôrod bol neskoro (tkanivo prsníka sa počas tehotenstva a po ňom mení a stáva sa odolnejším voči vplyvom kancerogénov)
- dojčenie (čím dlhšie dojčenie, tým menšie riziko)
- dlhodobá hormonálna substitučná liečba (na zníženie prejavov menopauzy)
- obezita (u žien po menopauze).

Zdroj: doc. MUDr. Jozef Mardiak, CSc., doc. MUDr. Michal Mego, PhD., MUDr. Patrik Palacka, Phd., MUDr. Ján Rajec, PhD., MUDr. Štefánia Lišková, MUDr. Michal Chovanec: Karcinóm prsníka, Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, 2012
http://www.fmed.uniba.sk/fileadmin/user_upload/...

ajka006
30. jan 2015

pardon, ale pri tomto: Rakovinu prsníka zvyšuje:- dojčenie (čím dlhšie dojčenie, tým menšie riziko) - tu mi nejako chýba logika. podľa mňa ak je teda dojčenie rizikovým faktorom pre vznik rakoviny prsníka, tak dlhodobé dojčenie by ho malo ešte zvýšiť a nie znížiť alebo sa mýlim?

vejula
30. jan 2015

@ajka006 ja čo mam informacie, tak dlhodobým dojčením sa znižuje riziko rakoviny prsníka

vejula
30. jan 2015

@ajka006 podla mna je tam myslené nedojčenie.... blbo vyjadrené

zobaka
30. jan 2015

neverte vsetkemu, co precitate, urcite nie je zdravsie byt vkuse tehotna a kojit, je to 1000 x vacsi napor na telo ako menstruacia 🙄 keby menstruacia bola tak neprirodzena a skodliva, urcite by v priemere zeny nezili dlhsie ako muzi 🙂 ja som za menstruaciu vdacna 😉 kym ju zena ma vyzera pekne a mlado 😀

ejha
31. jan 2015

@vejula, @ajka006 - vďaka za postreh. Zle som to vyjadrila, ospravedlňujem sa.

OPRAVA:
Dojčenie nie je rizikovým faktorom rakoviny prsníka.
Dojčenie ZNIŽUJE riziko vzniku rakoviny prsníka (čím dlhšie dojčenie, tým menšie riziko).

ajka006
2. feb 2015

@zobaka súhlasím s tebou. keby menštruácia bola nejako škodlivá, tak by sme ju určite nemali. náš organizmus je dosť múdry, len my to nejako nechceme pochopiť a počúvať ho.

sunshineka
2. feb 2015

kocky vy ste zle pochopili clanok.lekar netvrdi,ze mate robit ako hrusky kazdym rokom,ale opisuje fyziologicke procesy v tele a z tohto hladiska ma pravdu.aj mne moja gynekologicka vravela o tom,ze u zien,ktore rodia neskor je vyssi vyskyt rakoviny prsnika a celkovo rakoviny koli estrogenu.samozrejme,ze z ekonomickeho hladiska nemozme tolko rodit,ale bohuzial nase telo je stavane asi len na rodenie 😀

lenbea
2. feb 2015

@aamelkaaa tak ja neviem, či nemaš inych problemov, ked ta toto trapi. nie v zlom, ale asi v dnešnej dobe je toto prirodzene, nak načo to riešiť. existuju v sučasnosti inekcie, kedy žena ma menštruaciu 4x za rok, ale podla mna je to neprirodzene. menštruacia je prirodzeny odchod neoplodneneho rozloženeho vajička spolu so zhrubnutou stenou zliznice maternice. je to podla mna prirodzeny proces obnovy maternice. a čo pan doktor navrhuje, stale rodiť a kojiť? a čo ked niekto dostane menštruaciu aj počas kojenia. neprirodzena je antikoncepcia, ktora zabranuje dozretiu vajička, a on ju podla mna určite predpisuje, asi chce byť zaujimavy, tak vymyšla taketo veci. joj ako dakedy čakam na tu menštruaciu ... 😀 😀

gabuci
12. feb 2015

@lara1507 moja mama keby žila,tak by mala 89 rokov a určite menštruovala,koľkokrát mi rozprávala,aké to bolo iné,ked každú chvíľu museli nejaké staré handry meniť,bud vyhadzovať alebo oprať v ruke kým neboli vložky.....fakt su tu na nete niekedy nezmyselne články.A antikoncepcia hormony su prirodnené?Radšej ani nekomentovať ostatné fakt.

Strana
z4