Ahojte všetci, žiadam o pochopenie, prípadne pomoc, alebo doporučenie, mám 15 rokov, mám silnú depresiou,
nemám náladu robiť nič, jesť, starať sa oseba, chodiť do školy, nič. Popritom trpím úzkosťou, a panickými záchvatmi, depersonalizáciov overharming OCD..
vtieravé myšlienky, robenie niečoho čo robiť nechcete, maličkosti, ale zašlo to aj o toho že som sa začala báť že ublížim sebe alebo nedaj bože ostatným.
taktiež trpím insómniov, nespavosťou, vedšinou sa bojím zaspať..
netuším čo mohlo tieto stavy vyvolať, cele leto som sice fajčila trávu, iné nav. dr0gy som nemala, život pred týmto nebol príliž jasný, typ. puberťácky život.. mala som depky, ale nebolo to nikdy takto vážne,, taktiež som predtým mala pocit že trpím ppp ale nebolo to nijak vážne.. teraz sa to vrátilo ale už je to o niečo vážejšie, pomohli by ste mi niekto, ako dalej? Viem že je somnou niečo zlé, a ajkeď su myšlienky na smrť strašne lákave lebo už vázne neviem čo dalej tak, sa snažím to nespraviť, pretože je vo mne kúsok nádeje, a rodina je moja priorita. 🤍
prosím len nepíšte žiadne negatívne veci, lebo mi to môj stav, ešte zhorší 🙏🏽 presviečať môj mozog je vážne ľahké..
@paulyy Vsetko toto je uz na psychiatra. S pomocou liekov budes moct normalne rozmyslat, zaradit sa do zivota a postupne si poriesit spustace problemov. Najdite si psychiatra vo svojom okoli (zoznam je aj na https://ipcko.sk/mapa-pomoci/psychiatricka-pomoc/). Viem, co prezivas, az moc dobre to viem, preto ti toto odporucam.
@paulyy Ja mam deti v tvojom veku. Vedia o tomto tvoji rodicia? Prosim ta, zver sa im. Urcite ti pomozu. Nie si sama. tvojim rodicom na tebe urcite zalezi. Pomozu ti. Ak nemas v nich oporu, kontaktuj prosim spominane ipcko z predosleho prispevku. Neboj sa, tento stav nie je na stalo, z tohto sa da vhodnou terapiou a liekmi dostat. Aj ja som to zazila. Drzim palce, bude dobre ❤
@paulyy ja ti poviem za seba.. mna toto zdrapilo v 18tich uz som nemohla fungovat az tak ze som stale len lezala v posteli a plakala mala som fakt neustale myslienky na smrt trapila som sa takto dlho dlho a tajila to pred vsetkymi. Az napokon som isla k psychologicke ale ta mi v mojej situacii uz nedokazala pomoct takze ja odporucam ist rovno k psychiatrovi. Psychiater mi predpisal ten sertralin a v podstate po mesiaci som uz bola iny clovek zrazu sa mi zacala vracat energia, dokazala som sa ucit a sustredit na veci, znovu som dostala silu na to stretavat sa s kamaratmi a ludmi naokolo, po case sa mi zacali vracat normalne emocie a tesila som sa z roznych veci a velmi sa mi zmiernili aj OCD prejavy..a to som mala v case tych depresii pocit ze sa z toho uz nikdy nevyhrabem
Ahoj tak dúfam že to tvoji rodičia vzali vážne a idete k lekárovi
Skus si dávať veľa magnezia a mysli nato že svojim rodičom by si veľmi chýbala !!!
@paulyy To si urobila veľmi dobre. Snaž sa im otvoriť a hovoriť s nimi zakaždým, keď sa necítiš dobre. Hovor im o svojich pocitoch, čo práve prežívaš vnútorne. Možno budú prekvapení. Moja mama teda bola, keď som jej opisovala svoje pocity. Už to, že o tom niekomu povieš, pomáha. Alebo môžeš o tom aj písať. Môžeš si písať napr. denníček. Len tak, pre seba. Alebo to môžeš dať rodičom prečítať, ak nemôžeš alebo nevieš o tom hovoriť. Každopádne sa zver niekomu, kto ti je blízky. Samozrejme vždy na 1.mieste rodičom, ktorím na tebe najviac na svete záleží. Oni už budú vedieť, ako postupovať. Držím palce, nech si čo najskôr naspäť šťastná a usmiata ❤
@paulyy
Milá Pauly, ja žijem s depresiou asi 25 rokov. Chcela som Ti len napísať, že sa nemáš koho báť ani za čo hanbiť. Menili sme nedávno lieky a pokiaľ zabrali to bolo strašné,
myslela som, že sa z toho "prázdna" a straty záujmu o čokoľvek už nikdy nedostanem.
Prečo Ti to píšem ? Lebo trvalo 3 mesiace kým zabrali, ale už mám znovu reálny pohľad na svet a záujem o moje deti a vnukov, psa, záhradu. Tebe prvé antidepresíva zaberú skôr a bude Ti znovu "normálne" a fajn. Ja to viem, veľmi Ti držím palce, čím skôr navštív psychiatra. Budeš žiť zasa kvalitný život, určite.
@paulyy no tu ti uz nik iny ako psychiater nepomoze.. povedz rodicom v skratke ake mas problemy a nevh ta vezmu k doktorovi a on ti predpise lieky. Sertralin pomaha aj na depresie aj na OCD naraz