Moja mamina prestala jesť
Dobrý večer, sem na modrý koník píšem trošku zo zúfalosti a toho že sa nebudem už len prizerať a potrebovala by som radu. Na začiatok chcem povedať to že mám iba 15 rokov čiže gramatické chyby typu chýbanie čiarky atd sa tu nájdu. Nikdy som nečakala že budem niečo takéto riešiť pretože moja mamina bola vždy silná žena nech sa už dialo čokoľvek. No v posledné 3 roky sa to začalo pomaly zhoršovať až to prišlo k tomu kde to je teraz. Mamina začaínala pomaly uberať na váhe napriek tomu že jej váha bola akurát a bola zdravá. Ja kedže som mala 12 som to neriešila a čo ma teraz prekvapuje a ani naši najbližší. Mamka mávala vždy krásne ženské krivky a bolo vidno že sa mala rada takže si nemyslím že to prišlo z jej hlavy to že by mala niečo meniť. Po tejto dobe čo rapídne schudla sa to ako tak zastavilo a aj ked bola schudnutá, videla som ju pravidelne jesť. Za posledné mesiace sa udialo veľa vecí a jedno z toho čo nás zasiahlo a moju mamu najviac je babkin zdravotný stav ktorý sa tiež neustále zhoršuje. Od tejto doby bola moja mama neustále na nohách a jedla si dopriala minimálne. Polovicu dňa bola zvyčajne v práci a cez tú druhú sa venovala babke, chodila nakupovať atd a snažila sa byť aj so mnou a pomaly som ju prestávala vidieť jesť. V tom čase som ešte chodievala do školy takže sme sa niekedy nevideli vôbec pretože učenie, chodenie von s kamarátmi, viete si asi predstaviť čo robia decká v mojom veku a nemala som prehľad o tom kedy sa naje a či sa naje. A je to dospelá žena takže som ani nemala dôvod to riešiť . No teraz čo sú prázdniny som častejšie doma a všímam si to čo som doteraz ako slepá neriešila tak ako som mala. Za júl veľmi schudla. Rozprávam sa s ňou o tom a ona mi vždy povie že jedla alebo že sa vonku naje a hovorí že sa nič nedeje ale niekedy začína hovoriť ako zase pribrala a často sa váži a rozpráva aká je pribratá čo nie je pravda. Prosím Vás neurážajte ma za to že som si toho nevšimla poriadne skôr ale ako hovorím v každodennom zhone verte tomu že si toho nevšimnete pretože každý ma svoje povinnosti ktorým venujeme pozornosť a na takéto dôležité veci zabúdame. Každopádne chcem jej nejak pomôcť ale neviem ako na to. Hovorila som jej že si môžeme pripraviť niečo spolu ale nemá nejak záujem o to a ani sa o tom rozprávať už a ako som už povedala vždy povie že jedla. Opakujem že som si vedomá toho že je to dospelá žena ale vidím na nej že potrebuje pomôcť. Nikto z blízkych sa o to nezaujíma a jediné na co sa zmohli je len je dohovárať čo je ešte horšie niekedy. Chcem z mojej maminy opať spraviť tú ženu plnú energie a tú čo si užíva jedlo a stará sa o seba. Preto Vás chcem poprosiť o radu ako jej pomôcť pretože viem že k psychologovi ju nedostanem a ona aj tak by na to ´´nemala čas´´. Myslím si že nikdy nie je neskoro a musíme len nejak začať. Dakujem za každú radu dopredu moc si toho vážim. Chcem Vás požiadať aby ste na mňa prosím neboli zlí čo je niečo čoho som sa bála ked sem napíšem pretože ked sem napíše nejaké mladšie dievča ludia na ne často hned vyskočia. Ešte raz dakujem za rady a prečítanie tohoto dlhého textu.
Tvoja matka by rozhodne mala zájst k psychologovi ale ešte lepšie psychiatrovi. Má príznaky anorexie,čo je mimoriadne závažné psychické ochorenie spojené s príjmom potravy
@malinoismum Dakujem
@sofinkaofinka123 ocko s vami nezije?
@mimi3008 Nie sú spolu s mamkou ale majú dobrý vzťah. Tiež jej o tom už rozprával no dostal rovnakú odpoved ako ja.
Skus zajst za jej obvodnou lekarkou a popros ju o pomoc. Ak k nej aspon raz za rok zajde. Poziadaj ju, aby teba drzala v tajnosti, aby mamke nevyzradila, ze ma od niekoho informacie. Mohla by jej zobrat krv a z vysledkov (napriklad anemia je casto sprievodnym javom pri hladovani) by usudila, ze sa musi liecit....
@sofinkaofinka123 pomôže jedine psychiater.
Ako tu pisu ostatni, je to zavazna tema. Z mojej strany by som este skusila pripravit veceru alebo spolocny obed, keď nevies varit, dobra zamienka teraz cez prazdniny sa ucit a spolocne sa najest, urobit z toho taky zvyk, je vela chutnych, vyzivnych, lahkych a rýchlych jedal, kludne ti hodim jeden osvedceny recept, ktory na sto percent zvladnes - a odsleduj, ci a kolko zje a nasledne ci sa nezamkne v kupelke - to uz by bolo ozaj zle.
Mam s takymto problemom skusenost v rodine - hned 2x. ja aj moja teta. dovodom bola depresia sposobena zdravotnym stavom mojej babky - pokrocila rakovina. vtedy tu nik nejedol, nespal, teta schudla na kost. po spracovani reality - cca rok - postupne nabrala naspat vahu. pomohlo, ked som zacala varit a ze spolocne si po troske dame
@missviolet ten recept by som aj ocenila celkom 🙂

@sofinkaofinka123 Ahoj, nemám síce skusenost, moc neporadím…. Ale nedá mi nenapísať ti, že si úžasná dcéra. Mám dve - a keby si toto prečítam o sebe , ako o matke, donútilo by ma to zamyslieť sa nad sebou a nad svojim životným štýlom… aby som pri takejto úžasnej osobe vydržala čo najdlhšie. Každá mama by si priala, aby jej deťom na nej takto záležalo. Obdivuhodne a najmä vzhldom na tvoj vek a tuto dobu…
Držím vám palčeky, som na teba hrdá a to naozaj. 🙏🏽🫵🏼❤️ Babicke prajem veľa zdravia a maminke tiež. Verím, že žienky poradia…. 😊