icon

Moja sestra má bulímiu

10. nov 2025

Ahojte, moja sestra má bulímiu, dlhé roky. Nejdem sa teraz dotýkať toho prečo, začo, načo, ani ako sa liečila. Lebo sa liečila, aj lieči, aj bola hospitalizovaná 3x, na liečení, aj chodí na terapi a ku psychiatrovi.. Ale bulímiu má, aj keď si myslí, že to nevidíme, vidíme.

K veci. Rada by som sa opýtala niekoho, kto ju má, alebo ju mal a dostal sa z toho. Čo sa s ním dialo počas toho? Aké mal následky? A tým nemyslím zuby, ale všetky iné. Čo mu pomohlo sa z toho dostať?

Najnovšie začala sledovať Zuzanu Mračkovú - ktorá je v jej veku, ktorá verejne hovorí o tom, že má anorexiu a bulímiu. A sestra hovorí, že pozri ako ona vyzerá, aké má husté vlasy, peknú pleť, zuby, ako vyzerá zdravo, koľko má energie ... a pritom Zuzana vraj viac ako 20r trpí PPP.

Tak prosím ak je tu niekto, kto tým trpí, alebo trpel, alebo niekto v jeho okolí, zazdieľajte skúsenosti, podeľte sa o to, ako to bolo a ako to dopadlo, anonymne.
Ja posuniem link sestre, nech si to prečíta. Nič tým nemôžeme už stratiť. Ďakujem ❤

anonym_6cfe6c
10. nov 2025

Si skvelá sestra ❤ Ja som mala kamarátku, ktorá si tým prešla, bolo ťažké pozerať sa ako sa mení, u nej to našťastie istá jej osobná životná situácia stopla (láska), preto si myslím, že ako sestra to dávaš skvele.
Ja som tým neprešla, ale mám svojich démonov a jednu vec viem isto - články a motivačné videá nepopôžu, pokiaľ tvoja sestra neskrotí tých jej démonov. 1 deň si vravíš, budem ako ona, veď má pravdu, bože to bolo skvelé video, toto som potrebovala - a potom príde reálna situácia v živote a opäť si na začiatku temnoty.
Ona musí vylúčiť so svojho života spúšťač, ktorý ju tam dostal. Mne pomohol psychológ, ktorý okrem "rozprávania" zahrnul do terapie aj EMDR.

olga_hurajova
10. nov 2025

Kúp jej túto knihu, nikdy som nemala anorexiu ani bulímiu a našťastie nikoho v mojom okolí s takouto diagnózou ani nemám ale veľmi pútavé čítanie to bolo. A držím palce
https://www.martinus.sk/205707-diagnoza-f50/kniha

autor
10. nov 2025
@olga_hurajova

Kúp jej túto knihu, nikdy som nemala anorexiu ani bulímiu a našťastie nikoho v mojom okolí s takouto diagnózou ani nemám ale veľmi pútavé čítanie to bolo. A držím palce
https://www.martinus.sk/205707-diagnoza-f50/kniha

@olga_hurajova túto knihu čítala keď bola vydaná, kúpila si ju sama, vravela mi o nej. Ona vie o všetkých strastiach. Ona si jedlom nahrádza nefungujúci osobný život a straty. Je veľký gurmán, rada je. Tak sa naje a potom to vyvráti. Asi jej to roky aj fungovalo. Ale dnes to už je vidno - rednú jej vlasy, vidím jej kruhy pod očami, vidím že je podráždená, vidím, že nemá dobrú pleť. Ale ona si ide stále svoje, že keď jej to fungovalo roky, tak teraz to nemá z toho.

ivik4
10. nov 2025

Mne pomohlo len tehotenstvo, ako som zistila ze cakam dieta, prestala som. Nic ine ale u mna to netrvalo dlho. Tiez som bola aj na lieceni

natalia328
10. nov 2025

Ja sa pripojím. Nemala som síce bulimiu ale anorexiu.

Bola som ešte mladá na prelome ZS/SS. Vyhadzovala som jedlo, jedla som 1x denne. Do toho som mala problemy s obličkami. Ked mi dr povedala, že bud začnem jesť alebo ma hospotalizuju o poschodie vyššie (psychiatria), tak som začala pomaly jesť.
Ubehlo vela rokov (mám 30, 5r dceru) no popravde z mojej hlavy nikdy táto choroba neodisla a neodíde. Vážim sa aj 2x denne. Nonstop som nespokojná aj ked po pôrode mam 51-52kg.
Stále a myslím, že celý život sa toho už nezbavím. Pomohla len kontrola rodičov, že som jedávala pri nich. No ako píšem, neodišla z mojej hlavy ani po tolkých rokoch..

autor
10. nov 2025
@natalia328

Ja sa pripojím. Nemala som síce bulimiu ale anorexiu.

Bola som ešte mladá na prelome ZS/SS. Vyhadzovala som jedlo, jedla som 1x denne. Do toho som mala problemy s obličkami. Ked mi dr povedala, že bud začnem jesť alebo ma hospotalizuju o poschodie vyššie (psychiatria), tak som začala pomaly jesť.
Ubehlo vela rokov (mám 30, 5r dceru) no popravde z mojej hlavy nikdy táto choroba neodisla a neodíde. Vážim sa aj 2x denne. Nonstop som nespokojná aj ked po pôrode mam 51-52kg.
Stále a myslím, že celý život sa toho už nezbavím. Pomohla len kontrola rodičov, že som jedávala pri nich. No ako píšem, neodišla z mojej hlavy ani po tolkých rokoch..

@natalia328 mala si nejaké problémy s tým? Nízky tlak, závraty, vypadávanie vlasov, nevoľnosť, kolísanie cukru, problém s trávením, kŕče, palpitácie a extrasystoly apd?

natalia328
10. nov 2025
@anonym_autor

@natalia328 mala si nejaké problémy s tým? Nízky tlak, závraty, vypadávanie vlasov, nevoľnosť, kolísanie cukru, problém s trávením, kŕče, palpitácie a extrasystoly apd?

@anonym_autor ano odpadla som niekolko krat. Ostatné som nemala

michaella24
10. nov 2025

@anonym_autor som podobný prípad ako Natália. Tiež som si najväčšou fázou prešla medzi 17-20 rokom, potom som stabilizovala, ale ja som v 16tich mala diagnostikovanú posttraumatickú poruchu, neskôr úzkostno-depresívnu poruchu, ktorá je tu so mnou do dnes. V tej aktívnej fáze som užívala preháňadlá. Čiže som mala neskôr zápchy, problémy s trávením. Mala som anémiu, bola som unavená, točila sa mi hlava. A ani dnes po 15tich rokoch nie som úplne vonku, v hlave to zostáva. Po pôrode mi antidepresíva v tele spôsobili riadnu hormonálnu búrku a pribrala som takmer 30 kíl v krátkom čase, takže som sa išla zblázniť, takmer som nevychádzala z domu, nenávidela som svoje telo, neznášala som sa dotýkať sama seba počas sprchovania... Dnes som už schudla, mám 68 kíl, stále nie som spokojná, vážim sa každý deň, ale mám to pod kontrolou. Chudnem bez hladovania, aj keď je to veľmi ťažké Vlasy mi nepadali, pleť som nemala nikdy peknú, nakoľko mám mastný typ pleti s rozšírenými pórmi. Zuby mám v poriadku.

A Zuzka je úplne normálna žena ako každá iná. Krásna, ale tiež má vnútri toho veľa za sebou a nebudí sa ani ona každé ráno ako z katalógu.

autor
10. nov 2025
@michaella24

@anonym_autor som podobný prípad ako Natália. Tiež som si najväčšou fázou prešla medzi 17-20 rokom, potom som stabilizovala, ale ja som v 16tich mala diagnostikovanú posttraumatickú poruchu, neskôr úzkostno-depresívnu poruchu, ktorá je tu so mnou do dnes. V tej aktívnej fáze som užívala preháňadlá. Čiže som mala neskôr zápchy, problémy s trávením. Mala som anémiu, bola som unavená, točila sa mi hlava. A ani dnes po 15tich rokoch nie som úplne vonku, v hlave to zostáva. Po pôrode mi antidepresíva v tele spôsobili riadnu hormonálnu búrku a pribrala som takmer 30 kíl v krátkom čase, takže som sa išla zblázniť, takmer som nevychádzala z domu, nenávidela som svoje telo, neznášala som sa dotýkať sama seba počas sprchovania... Dnes som už schudla, mám 68 kíl, stále nie som spokojná, vážim sa každý deň, ale mám to pod kontrolou. Chudnem bez hladovania, aj keď je to veľmi ťažké Vlasy mi nepadali, pleť som nemala nikdy peknú, nakoľko mám mastný typ pleti s rozšírenými pórmi. Zuby mám v poriadku.

A Zuzka je úplne normálna žena ako každá iná. Krásna, ale tiež má vnútri toho veľa za sebou a nebudí sa ani ona každé ráno ako z katalógu.

@michaella24 moja sestra má 39 rokov. Keď to robila v 19tich, alebo v 29tich, tak to telo ešte zvládalo zrejme a nebolo to fyzicky na nej vidieť. Teraz moja sestra už nevyzerá dobre a to nie je kosť a koža, má pár kíl navyše. Ale už sa to podpisuje na jej zdraví a na jej vzhľade. Opakujem jej, že dôvod je bulímia a nezmení sa to, pokiaľ s tým neskončí. Ona však argumentuje, že nikto to z toho nemala, že bulímia nie je dôvodom, a že sa má pozrieť napríklad na Zuzanu, aká je pekná a nič jej nie je. Moja sestre buď neje, alebo keď je, tak to vyvráti. Myslím si, že 80-90%, ale nie som s ňou denno denne. Potom sa laduje doplnkami - draslíkom, železom, magnéziom, vápnikom, furt si kupuje niečo, čo jej chýba v tele.

michaella24
10. nov 2025
@anonym_autor

@michaella24 moja sestra má 39 rokov. Keď to robila v 19tich, alebo v 29tich, tak to telo ešte zvládalo zrejme a nebolo to fyzicky na nej vidieť. Teraz moja sestra už nevyzerá dobre a to nie je kosť a koža, má pár kíl navyše. Ale už sa to podpisuje na jej zdraví a na jej vzhľade. Opakujem jej, že dôvod je bulímia a nezmení sa to, pokiaľ s tým neskončí. Ona však argumentuje, že nikto to z toho nemala, že bulímia nie je dôvodom, a že sa má pozrieť napríklad na Zuzanu, aká je pekná a nič jej nie je. Moja sestre buď neje, alebo keď je, tak to vyvráti. Myslím si, že 80-90%, ale nie som s ňou denno denne. Potom sa laduje doplnkami - draslíkom, železom, magnéziom, vápnikom, furt si kupuje niečo, čo jej chýba v tele.

@anonym_autor tak sestra si v prvom rade musí chcieť pomôcť sama. Ja chápem tvoje obavy. Ja som to v tom čase prezradila vtedajšiemu partnerovi, odborníci o tom nevedeli. Prekonala som to s jeho podporou a kontrolou čo som zjedla. Ja som mala v 18tich rokoch 39 kíl. Neskôr som pribrala na 48-50 a dlhé roky som takto žila, pravidelne cvičila, zdravo sa stravovala. O mojich problémoch vie teraz manžel a robí všetko preto, aby som to zvládla. Takisto je pre mňa dôležité aj to, že som už dnes matka päťročného syna a potrebuje ma. Každý potrebuje nejakú motiváciu. Sestra ju musí nájsť tiež.

A mala by si uvedomiť, že Instagram nie je realita. Aj keď Zuzka tú realitu často zdieľa a to už si sestra akosi nevšíma. Zuzka máva problémy s pleťou, navštevuje aj dermatológov. A máva aj kruhy pod očami. Naozaj jej účet nie je len o pekných fotkách. A veľa, veľa bolesti sa dá skryť za makeup. Navštevuje pravidelne terapie, berie lieky, bojuje. Sestra v tomto prípade vidí len to čo chce. U mňa tiež mnoho ľudí netušilo čím si prechádzam, koľko po nociach plačem a najradšej by som tu nebola, tak veľmi som sa nenávidela. Nikto nevie s akým odporom som sa dotýkala svojho tela pri sprchovaní...

Ale jednoducho musí chcieť sama, tam začína pomoc. Je pekné, že o ňu máš strach, je to pochopiteľné. A držím jej palce, aby to zvládla. Jej telo v extrémnom strese a trpí.

autor
10. nov 2025
@michaella24

@anonym_autor tak sestra si v prvom rade musí chcieť pomôcť sama. Ja chápem tvoje obavy. Ja som to v tom čase prezradila vtedajšiemu partnerovi, odborníci o tom nevedeli. Prekonala som to s jeho podporou a kontrolou čo som zjedla. Ja som mala v 18tich rokoch 39 kíl. Neskôr som pribrala na 48-50 a dlhé roky som takto žila, pravidelne cvičila, zdravo sa stravovala. O mojich problémoch vie teraz manžel a robí všetko preto, aby som to zvládla. Takisto je pre mňa dôležité aj to, že som už dnes matka päťročného syna a potrebuje ma. Každý potrebuje nejakú motiváciu. Sestra ju musí nájsť tiež.

A mala by si uvedomiť, že Instagram nie je realita. Aj keď Zuzka tú realitu často zdieľa a to už si sestra akosi nevšíma. Zuzka máva problémy s pleťou, navštevuje aj dermatológov. A máva aj kruhy pod očami. Naozaj jej účet nie je len o pekných fotkách. A veľa, veľa bolesti sa dá skryť za makeup. Navštevuje pravidelne terapie, berie lieky, bojuje. Sestra v tomto prípade vidí len to čo chce. U mňa tiež mnoho ľudí netušilo čím si prechádzam, koľko po nociach plačem a najradšej by som tu nebola, tak veľmi som sa nenávidela. Nikto nevie s akým odporom som sa dotýkala svojho tela pri sprchovaní...

Ale jednoducho musí chcieť sama, tam začína pomoc. Je pekné, že o ňu máš strach, je to pochopiteľné. A držím jej palce, aby to zvládla. Jej telo v extrémnom strese a trpí.

@michaella24 sestra vidí, že stále vyzerá dobre. Ak ona berie lieky, chodí na terapie a bojuje. Ale tvrdí, že predsa za jej problémy určite nemôže bulímia. Ale iné zdravotné problémy. A ja jej potrebujem dokázať, že je to práve následok bulímie.

michaella24
10. nov 2025
@anonym_autor

@michaella24 sestra vidí, že stále vyzerá dobre. Ak ona berie lieky, chodí na terapie a bojuje. Ale tvrdí, že predsa za jej problémy určite nemôže bulímia. Ale iné zdravotné problémy. A ja jej potrebujem dokázať, že je to práve následok bulímie.

@anonym_autor to je presne to o čom hovorím, tvoja sestra len selektuje čo jej vyhovuje. Zuzka otvorene rozpráva o mnohých problémov, ktoré jej PPP spôsobilo, má niekoľko rozhovorov o alkohole, ak sa nemýlim, spomínala aj tráviace ťažkosti. Zuzka bola pred vyše rokom hospitalizovaná, chodieva pravidelne na terapie. A jedáva. Aj keď bojuje, nevracia. To, že má zdravé zuby je možno výsledkom genetiky a toho, že sa o ne pravidelne stará. Zuzka šíri osvetu v probléme PPP a nie podporu...

Sestra sa správa "prirodzene" k svojej diagnóze. Vidí, len to čo chce vidieť. Má skreslený pohľad na realitu. Byť krásna naozaj neznamená, že žena sa cíti šťastná. Často je to len sila make-upu. Tiež nie som nejaká šereda a veľakrát som práve tú vnútornú bolesť schovala na líčenie a krásne oblečenie. Toto naozaj nie je výpovedná hodnota. Ak je práve Zuzka pre tvoju sestru tým ukazovateľom, že táto choroba je v poriadku, tak ju sleduje zle.

anonym_e51e6a
10. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor sestra ma aj nejake deti?

anonym_688128
10. nov 2025

@anonym_autor Tak Zuzku sledujem aj ja, ale teda tvoja sestra ju sleduje asi zle. Ved ona ma tolko zdravotnych problemov 🙈 Problem s pletou, nechtami, nevie ist na velku potrebu, chrbat ma v hajzli (toto s PPP nesuvisi), kadejake kozne alergicke reakcie, liekov kopec, podchvilou v nemocnici. A teda treba povedat, ze ona rok nevracala. Predtym mavala aj extremne zlu krv, a ine problemy.

autor
10. nov 2025

Budem rada, ak mi poviete, aké ste mali dôsledky vy. Nemyslím tým, že teraz zvraciam rok alebo dva. Ale moja sestra 20r. Čiže ak je tu niekto, čo to robí dlhodobo, alebo má vo svojom okolí niekoho, zazdieľajte skúsenosti. Mráčková bola len príklad, netočme sa okolo toho.