Môže spôsobiť nález na krčnej chrbtici tinnitus?
Dobrý deň,
Absolvovala som RTG C chrbtice z dôvodu chronického piskajuceho tinnitusu od roku 2015, od mája 2024 aj s pulzujucim charakterom sa pridal.
Vysledok
Zúžený lv priestor C4-6, s dorzalnou osteoprodukciou vo výške C4-7, ventralne osteofyty C5-7
Záver: Osteochondroza C4-6, sek,spinalna stenoza C4-7, def. Spondyl C3-4.
Môže byť tinnitus z tohto nálezu na krčnej chrbtici?
Dakujem
Ako som písala tinnitus od roku 2015 sa mi zhoršil vlani v máji 2024 a aj pulzujucim sa stal. Znížil sa mi vtedy aj tlak a mala som také rozmazané videnie. Čakám odvtedy na termín u neurológa, mám až v marci. Obvodná si robila srandu, že sa mám ukľudniť, že mám vidiny v hlave,ani nevedela, čo je tinnitus.
Šla som na urgent až v oktobri, tak ma odoslali na ORL - všetko v poriadku, dali mi Tebokan a Urutal, magnézium,
potom na sono krčných ciev - tiež v poriadku, ďalej na RHB liecbu- tam mi urobili tento rontgen, potom MR mozgu - tam je ten záver chronické tromboticke zmeny v mozgových splavoch, čo som písala vyššie v inom príspevku.
Mám HGB 146, zvýšené mierne CRP už 3 roky, nevládzem v práci a mám osteopeniu a tuhnutia krčnej chrbtice.Cvicim, chodím súkromné k fyzioterapeutke.
Obvodná lekárka nič nerieši, iba počúvam, že starnem a musím sa s tým zmieriť, a nesmiem byť v strese.
@kvackajova nechcem strašiť ale pulzujuci je väčšinou tlak v lebke... Akože.. Ja mam tiež tinitus ale nikdy nieje pulzujuci. Len ja mam teraz pred zmenu 3 mesačne bolesti hlavy a lekári si ma prehadzuju jak zemiak
Pulzuje hlavne keď ležím na chrbte a nohy sú hore, alebo keď cvičím cviky, kde sú nohy vyššie ako hlava. Alebo pri námahe, strese, ináč iba píska. Mam nižší tlak už roky.
@kvackajova podobne. Pol roka patram, co je a aka pricina - zvyseny vnutroocny tlak - az bolesti, zavrate, nevolnosti, rozmazane videnie. K tomu sa pridal priserny tinitus. Orl nic, ocna nic (kvapky na znozenie ocneho tlaku), cakam este neuro, zapal zaludka s refluxom. Pomedzi sustavne infekty, hlieny v dutinach, problem s unavou, nizky tlak (cca 90/60). Predsunuta sija, ale rtg vraj v poriadku. Po rehabkach a cviceni na siju tsa tinitus zmiernil na minimum, ale oci stale zle, musim pouzivat ten neprijemny horky azopt (cez oci neskor stecie do hrdla ci chcem, ci nie). Co sa tyka stresu, je to velka pravda, vidim na sebe, ako sa to zhorsuje, ked sa veci naokolo kazia, nestiham, nevyspata, chore dieta + muz, nizky tlak pri hnusnom pocasi, hned to boli, taha, migreny, tuhne sija, robia sa spazmy). Takze urcite sa snazit uvolnit (guajacuran, magnezko a pod), teplo, cvicenie, masaze (aj sam si clovek moze nahmatat bolestive miesta a jemne masirovat). Aj cievy to mozu byt, to neviem, tym som este nepresla, k tej dg sa vyjadrit neviem, skor k tomu stresu, ako ma obrovsky vplyv na celkovy zdravotny stav cloveka. Drzim palce.
@srnka79 mate takéto problémy každý deň?
@gabilopatka teraz som skoncila rehabku, cvicim minimalne kazdy druhy den po 15-20 minut na siju a uz mi iba obcas zapiska, zasumi, ked je toho moc, alebo sa zle vyspim kvoli zaludku a zvysenemu lahu, ale oci veru od septembra musia byt kvapky a patram (okuliare mam tristvrtky na citanie). Ale ano, od 2020 kolotoc a horsie-lepsie na striedacku so vsetkym. Jednak od kovidu a jednak nic nevymrzne, my sme trojclenna domacnost, dieta chore bez prestavky, muz kazdu chvilu a ja tiez, takze ono su to dookola stresy, takze pre mna je sviatok, ked napriklad tyzden-dva sme ok a nic neboli😆😄😄😄, myslim, ze sa mi aj tinitus rozbehol zo sustavneho stresu kvoli nomstop hluku od susedovho stareho kotla (nizka frekvencia hucania), mna boleli usi a mala som nepokoj a nervozitu, nevyspatost a stuhnutost - trvalo mi dost dlho, kym som na to prisla, co mi tak velmi prekaza. Potom natahovacky a vysvetlovanie, ked vymenili po 2 rokoch, uz bol vlak chorob u mna rozbehnuty a dodnes sa neviem spamatat a vymotat. Ozaj, este k tomu prispeli nasledne hormonalne zmeny z perimenopauzy, aj vtedy vie tinitus pekne potrapit. Moj gyndos to odmietal (mam problemy od 40ky), az po vysledkoch z endokrinologie (tam sa to casom upravilo a kortizol sa polepsil) a hormonalneho profilu uznal, ze je to pravda a ze hormony robia sarapatu. Tak preto to spominam, ze aj to je jedna z veci. Problem je, ked je vela tychto moznych pricin naraz a clovek ani lekari nevedia, co konkretne robi problem a ako to odstranit. Plus histaminova intolerancia u mna, aj z toho dokaze mat clovek migrenu, tlaky, travenie a imunita su zaklad. Cize vela drobnosti a nakoniec ma clovek pocit, ze je hypochonder a fakt len cvicit, relaxovat, upravit stravu, ak treba (mam vysadenu kavu, cukor, alkohol, mastne a vyprazane, polotovary atd) a cakam, ako sa to bude vyvijat. No a nie, nemam to uz teraz kazdy den, zlepsilo sa to. Predtym mi ten tinitus siel hocikedy az do migreny, aj pukalo, dokonca som mala dva tyzdne taky zvuk v uchu, ako pisanie na starom mechanickom pisacom stroji, alebo som lahla spat a nedalo sa, lebo hlava bola plna zvukov, sumu, piskania, citila som sa ako sialenec vo filme, ze mi uz hrabe😆😁 a teraz citam, ze mnozstvo ludi ma s tym problem a ze existuju dalsie mozne priciny...
@srnka79 noooo fasa
Tinnitus nevedia z čoho je, mám to od 2015, naučila som s tým byť ako tak, tie problémy čo píšete, mám aj ja podobne - tlak nízky, menopauze, stresy, malo spím, tuhnutia - celé dni v práci na nohách. Jedine, čo mi vadí je, že na MR mozgu mi zistili chronické tromboticke zmeny v mozgových splavoch a mne nikto nevie z doktorov nič povedať, čo ďalej ..
Obvodná nerozumie záveru magnetickej rezonancie a neurológ, že som to prekonala, že s tým už nič ... Tak aspoň nejaké vyšetrenia krvi - cholesterol, krvinky ...
@gabilopatka a pecka je, ze som si myslela, ze je to lepsie a vcera nam vypli elektriku, cize vsetky spotrebice ticho a ja sa pytam nasich, ze pocujete? Co to tu huci a piska? A oni, ze nic nepocujeme, tak mi doslo, ze to v mojej hlave, takze yes, pravdepodobne to asi bude aj kazdy den, len viac ci menej hlucne a prehlusovane domacimi spotrebicmi, premavkou zvonka, hucanim pracok od susedov atd. Smutnovtipne😆

@kvackajova moze nemusi, rrg je zaklad v podstate napovedal nejake zmeny na chrbtici ale nic to nevysvetluje, to ta poslal vseobecny ci co?
ale ked mas tak dlho problem riesila si orl? Mri mozgu? Najlepsie s kontrastom? Absolvovala si neurologicke vysetrenie? Rehabilitacie? Beries lieky?