icon

Môžem legálne odmietnuť transfúziu krvi?

14. júl 2024

Dá sa v nemocnici odmietnuť transfúzia krvi? Alebo dajú sa vybaviť nejaké kartičky alebo náramky, kde bude napísané, že nesúhlasím s transfúziu? Prosím, len normálne odpovede.

Strana
z3
reanda
15. júl 2024

@jozko_z_lesa ty si daj radsej nieco chladene, sadni si pred ventilator a relaxuj 😀

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
reanda
15. júl 2024

@sunyrose tak neviem, nevyznam sa v tom, ani som to, chvalabohu, nemusela nikdy riesit.. ja som bola v tom, ze transfuzia sa dava pri masivnom krvacani, kedy proste tu krv potrebujes, inak by si umrel.. neviem, ako v takychto pripadoch moze pomoct cloveku zelezo.. ale teda, zrejme moze byt pouzivana aj v inych pripadoch, kedy to nie je vyslovene nutne, len je to povazovane za rozumne, ci pohodlne, alebo je to tak proste zauzivane a nic ine sa nevyskusa..
neviem, o co ide autorke, uz sa neozvala, kazdopadne, mat v niecom iny nazor, vyzaduje aj isty prehlad.. neviem, ci je dobre riesenie, dat si naramok, ze nesuhlasim s transfuziou, len preto, lebo sa bojim nejakej nakazy

reanda
15. júl 2024

@jozko_z_lesa potom uz moze byt neskoro.. co ked ta dovtedy od jedu .ebne? 😀 😉

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
xsuzannex
15. júl 2024

Hmm, zaujimava debata. Mozem otazku na tych co s tym pracuju? Pisete ze v pripade nehody sa krv podava tak ci tak, kedze predtym nie je priestor na komunikovanie a pripadne odmietnutie transfuzie. Ako je to v pripade dietata ktore potrebuje krv a rodic ako zakonny zastupca transfuziu odmietne?
(Pre rypalov, otazka je hypoteticka, transfuzie neodmietam, sama som darcom krvi).

kristella
15. júl 2024

@xsuzannex Pri deťoch potrebuješ súhlas zákonného zástupcu na každú procedúru. Pokiaľ ho nemáš a dieťa starostlivosť potrebuje, musíš sa obrátiť na súd, ktorý súhlas udelí (pri liečbe, na ktorú je teoreticky čas). Dovtedy môžeš a musíš vykonať len starostlivosť ohľadom bezprostredného ohrozenia života a zdravia, čiže aj podať transfúziu, ak je to nevyhnutné.

taktotedanie
15. júl 2024

@xsuzannex poda sa aj tak

xsuzannex
15. júl 2024

@kristella
@taktotedanie cize ked dovezu dieta po nehode v zivot ohrozujucom stave a rodicia sa zacnu tam stavat na zadne ze v ziadnom pripade nepodavat krv tak sa moze podat aj tak? Chvalabohu.

kristella
15. júl 2024

@xsuzannex Presne tak, ako vravíš.

sunyrose
15. júl 2024

@reanda Máme slobodnú vôľu. A človek by mal vedieť, čo a prečo robí, či nerobí... Dôvodov na neprijatie krvi je viacero... V každom prípade prajem všetkým iba pevné zdravie...

viktoria63
15. júl 2024

Ja mám 8 transfúzii za sebou - po každom pôrode 4 a som živá a zdravá. Len vďaka nim mám 2 krásne dcéry ktoré vidím vyrastať ❤️. Ľudia, neblbnite, to hovorím nie len ako matka a zdravotná sestra ale aj ako normálne zmýšľajúci človek..

letfenixa
15. júl 2024

@8mirka7 v ktorom roku sa to stalo? Aj môj otec dostal hepatitidu z darovanej krvi, ale bolo to ešte predtym, ako sa to testovalo.

taktotedanie
15. júl 2024

@xsuzannex tak presne

kiki68
15. júl 2024

@cacianka ved nestrasim, pisem, ze ak sa boji tohto, tak je ten prenos prakticky vyluceny. To je velka rarita take nieco. Cize coho sa asi bat pri transfuzii? Jedine toto mi prislo ako mozny strasiak. Hoci zbytocny.

autor
16. júl 2024

Ja sa bojím že by som mohla pri transfúzii dostať HIV a to by bol koniec. Čítala som o tom prípade kedy sa ten mladý chalan presne takým spôsobom nakazil.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
ns994
Autor odpoveď zmazal
ktochytavzite
16. júl 2024

Aké teraz sa krv vyšetruje,a nedajú ti len tak krv od HIV PZ darcu pretože sa to dopredu vyšetruje a nemôžeš poslať link na ten článok?

Strana
z3