Môžem legálne odmietnuť transfúziu krvi?
Dá sa v nemocnici odmietnuť transfúzia krvi? Alebo dajú sa vybaviť nejaké kartičky alebo náramky, kde bude napísané, že nesúhlasím s transfúziu? Prosím, len normálne odpovede.
@sunyrose tak neviem, nevyznam sa v tom, ani som to, chvalabohu, nemusela nikdy riesit.. ja som bola v tom, ze transfuzia sa dava pri masivnom krvacani, kedy proste tu krv potrebujes, inak by si umrel.. neviem, ako v takychto pripadoch moze pomoct cloveku zelezo.. ale teda, zrejme moze byt pouzivana aj v inych pripadoch, kedy to nie je vyslovene nutne, len je to povazovane za rozumne, ci pohodlne, alebo je to tak proste zauzivane a nic ine sa nevyskusa..
neviem, o co ide autorke, uz sa neozvala, kazdopadne, mat v niecom iny nazor, vyzaduje aj isty prehlad.. neviem, ci je dobre riesenie, dat si naramok, ze nesuhlasim s transfuziou, len preto, lebo sa bojim nejakej nakazy
@jozko_z_lesa potom uz moze byt neskoro.. co ked ta dovtedy od jedu .ebne? 😀 😉
Hmm, zaujimava debata. Mozem otazku na tych co s tym pracuju? Pisete ze v pripade nehody sa krv podava tak ci tak, kedze predtym nie je priestor na komunikovanie a pripadne odmietnutie transfuzie. Ako je to v pripade dietata ktore potrebuje krv a rodic ako zakonny zastupca transfuziu odmietne?
(Pre rypalov, otazka je hypoteticka, transfuzie neodmietam, sama som darcom krvi).
@xsuzannex Pri deťoch potrebuješ súhlas zákonného zástupcu na každú procedúru. Pokiaľ ho nemáš a dieťa starostlivosť potrebuje, musíš sa obrátiť na súd, ktorý súhlas udelí (pri liečbe, na ktorú je teoreticky čas). Dovtedy môžeš a musíš vykonať len starostlivosť ohľadom bezprostredného ohrozenia života a zdravia, čiže aj podať transfúziu, ak je to nevyhnutné.
@xsuzannex poda sa aj tak
@kristella
@taktotedanie cize ked dovezu dieta po nehode v zivot ohrozujucom stave a rodicia sa zacnu tam stavat na zadne ze v ziadnom pripade nepodavat krv tak sa moze podat aj tak? Chvalabohu.
Ja mám 8 transfúzii za sebou - po každom pôrode 4 a som živá a zdravá. Len vďaka nim mám 2 krásne dcéry ktoré vidím vyrastať ❤️. Ľudia, neblbnite, to hovorím nie len ako matka a zdravotná sestra ale aj ako normálne zmýšľajúci človek..
@xsuzannex tak presne
Ja sa bojím že by som mohla pri transfúzii dostať HIV a to by bol koniec. Čítala som o tom prípade kedy sa ten mladý chalan presne takým spôsobom nakazil.
Aké teraz sa krv vyšetruje,a nedajú ti len tak krv od HIV PZ darcu pretože sa to dopredu vyšetruje a nemôžeš poslať link na ten článok?

@jozko_z_lesa ty si daj radsej nieco chladene, sadni si pred ventilator a relaxuj 😀