Môžem mať svraba?

pasikavamacka
18. sep 2019

Ahojte, pred mesiacom som bola v nemocnici a 3t potom sa mi zacali objavovat po tele svrbiace vyrazky. Najskor ich bolo len par, nevenovala som tomu pozornost, myslela som di, ze stipanec alebo alergia. Vyrazky sa vsak rozmnozovali. Teraz som na dovolenke v grecku a vyrazok mam uz strasne vela, svrbenie je neznesitelne. Vyguglila som to a asi je to svrab :( mam pokazenu dovolenku, priatel sa boji, ze to odo mna chyti.
Mam tu vyhladat surne lekara alebo nejako vydrzat este 10 dni kym sme tu? Natieram sa zatial esencialnymi olejmi. Som z toh na nervy, preco musim vzdy nejaku nobu hovadinu dostat:(

katarinka89
18. sep 2019

@pasikavamacka priateľ má opodstatnené obavy- je to infekčné a používa sa NATO sírova masť.to svrbenie spôsobuje parazit ktorý si robí cestičky a kladie vajíčka pod kozou

pasikavamacka
autor
18. sep 2019

@katarinka89 viem, to uz mam vyguglene.Cesticky ziadne nevidno, iba pupaciky. Len ako dalej s tym v zahranici, to neviem 🙂

stela01
18. sep 2019

@pasikavamacka chod do lekárne , ak ste v hotely žiadaj čisté uteráky a prádlo postelne , každý deň . Bohu žiaľ

luba41
18. sep 2019

svrab - velmi nepravdepodobné, že by si mala..bývala si niekde alebo s niekým dlhodobejšie, kto by mohol byt prenášač, resp. kde sa svrab mohol vyskytovat?

sisa_s
18. sep 2019

No ak mas naozaj svrab, vyhladaj lekara, lebo 10 dni to nie je par hodin, je to infekcne ochorenie, ktore sa hlasi na hygienu, priatel bude mat radost, pretoze infekcia sa unho moze prejavit az o mesiac 🙂

pasikavamacka
autor
18. sep 2019

@luba41 nie. Spala som na jednej chatke, na starej plachte a potom som bola na operacii v nemocnici. Tieto 2 veci ma napadli, kde som to mohla chytit

luba41
18. sep 2019

@pasikavamacka daj foto ..príp chod do lekárne a ukáž tam.., niečo na zmiernenie príznakov a výražok ti možno dajú..

uhgara
18. sep 2019

Chcelo by to podla mna nejak to foto a rozhodne by som kontaktovala delegata, nech ta vezme niekam k lekarovi. Treba to co najskor zacat liecit a hlavne teda identifikovat, o co vlastne ide

silvi70
18. sep 2019

@pasikavamacka - napíš do skupiny Zdravotníci na MK, pripoj aj fotku, v skupine je super kožná lekárka , nech posúdi či sa jedná o svrab alebo nie.

galioska
18. sep 2019

Môže to byť len nejaká alergia, iné prostredie,jedlo...fenistil treba so sebou vracať poprípade kúpiť v lekárni

pasikavamacka
autor
18. sep 2019
shilla23
18. sep 2019

@pasikavamacka toto na svrab nevyzera podla mna... moj dedo si to raz doniesol z nemocnice a teda to bol boj vsetci sa skrabali co boli s nim v kontakte a mal vela pupacikov na kusku tela a cele cervene

pasikavamacka
autor
18. sep 2019

@shilla23 joj dufam.
Mam takymi posiate krize brucho nohy ruky. V supinkach su tie vyrazky

luba41
18. sep 2019

@pasikavamacka tiež myslím, že nie svrab..a to brucho, ruky - ako vyzerajú tie skupinky-foto? nebola si chorá - teplota prednedávnom? alebo niečo nezvyčajné -jedlo, pitie?

shilla23
18. sep 2019

@pasikavamacka no neviem mozno v zaciatocnom stadiu to moze byt ale hovorim mne to skor pride na nejaku alergicku reakciu.. nemozes to mat od prichodu na dovolenke?

maminuska
18. sep 2019

@pasikavamacka je to podla mna svrab, ja som to mala . Doniesla mi to dcéra.
Teraz sa už nepoužíva sírová mast ale iná mast , večer sa natrieš a ráno osprchuješ a zrejme ešte raz po týždni zopakuješ. Ak spíš s priateľom , tak ten to na 99 % má . Ja som tu nedávno dávala fotku nôh mojej dcéry , ktorá mala svrab.

maminuska
18. sep 2019

Toto je svrab, neskoro zachytený , inak to boli pupáčiky .

maminuska
18. sep 2019

to už je rozškrábané a to sme boli asi troch kožných , až tá posledná súkromná urobila ster a vraj svrab aj mi to pod mikroskopom ukázala. Dovtedy len alergia , vysušená pokožka

pasikavamacka
autor
18. sep 2019

Zacalo sa to pred 2mi tyzdnami , najskor 2 pupaky. Postupne viac. Na dovolenke som 2 dni takze nie z toho

pasikavamacka
autor
18. sep 2019

@maminuska podarilo sa vam to vyliecit? Po akom case to diagnostikovali?

maminuska
18. sep 2019

@pasikavamacka no u nás to trvalo veru dlho , najprv jedna kožná , alergia ..tak brala lieky na alergiu ale sa to zhoršovalo , druhá kožná že je to len vysušená pokožko , až sme boli potom u jednej súkromnej a tá zobrala stery a pod mikroskopom pozrela a vraj svrab.
Trvalo to skoro dva mesiace kým niekto urobil ster . U nej to bol svrab mytých ( čistotných ľudí ) , ktorý má trocha iné klinické prejavy, ale svrbí a obťažuje ako klasický .
Vyliečilo sa to , ale bola to fuška. Dvakrát mast natrieť v rozostupe 14 dní a prat a žehlit a prat a žehliť, všetko .

pasikavamacka
autor
18. sep 2019

@maminuska ok,tak hadam za 10dni este neumriem a nejako vydrzim tu dovcu, ale hned po dovci utekam k dr. Tu skusim lekaren ale vela si od toho neslubujem. Delegatku nemam, sme tu bez CK a nemocnicu/pohotovost by som nerada riesila pokial nejde o urgentny stav

snehulienka8
18. sep 2019

@maminuska pracovala som s ludmi co mali svrab, toto mi svrab nepripomina..

maminuska
18. sep 2019

@snehulienka8 ani dvom kožným lekárkam u ktorých som bola to svrab nepripomínal a bol to svrab. A neboli to 30 tničky po škole, jedna z nich dlhoročná primárka . Až stery preukázali zákožku svrabovú , kožná mi ju ukázala priamo pod mikroskopom .
Ak to svrab nebude, bude to pre zakladateľku len lepšie.

snehulienka8
18. sep 2019

@maminuska tak mam malo svrabovej praxe😀 dufam, ze baba bude ok

maminuska
18. sep 2019

@snehulienka8 treba na vlastnej koži , ako ja . 😀. Origoš skúsenosť, dostala som to od dcéry.

snehulienka8
18. sep 2019

@maminuska dcera to chytila kde?

miriam439
18. sep 2019

@pasikavamacka
Skús si odsledovať to, či ťa tie vyrážky svrbia viac vtedy, keď si napr. pod perinou a telo sa ti zahreje. Ak áno, bude to pravdepodobne svrab.
Na svrab sa používa sirová masť, tou sa treba natierať tri dni za sebou.
Alebo u nás v SR je Infectoscab, v zahraničí sa to môže volať ináč, ale prikladám ti niečo z príbalového letáku, tam uvidíš účinnú látku tejto mastičky, ak sa teda rozhodneš riešiť to už v zahraničí, tak podľa účinnej látky ti môžu poradiť.
Touto masťou sa vymastíš len raz, necháš účinkovať aspoň 12 hodín.
Samozrejme sa musíte vymastit obaja s partnerom, aj keď on ešte teraz nič necíti.
Ale podľa mňa ak môžeš, vydrž domov a liečte sa už obaja tam. Kožnej hneď povedz, na čo máš podozrenie a žiadaj vyšetrenie pod mikroskopom, iba takto spoľahlivo môže vylúčiť, že tvoje podozrenie je zbytočné.
Inak, ak sa ti to potvrdí, riadne si vygoogli, ako dezinfikovať oblečenie, postele a celú domácnosť, lebo ak to neurobíte raz poriadne, tak sa ti to môže vrátiť a všetko budete robiť odznovu.
A ešte taká poznámka - ak to náhodou nebude svrab a problémy budú pretrvávať, skús zistiť, či si si náhodou z nemocnice nepriniesla ploštice.
Podľa mňa je svrab nič oproti tejto pliage... 😢

Z letáku mastičky Infectoscab:
"Liečivom lieku je permetrín. Patrí do skupiny liečiv nazývaných pyretroidy, ktoré pôsobia proti parazitom. Infectoscab sa používa na liečbu svrabu (zákožky svrabovej)."

eliska13
19. sep 2019

@pasikavamacka Tak či tak by som išla k lekárovi aj na dovolenke.Az mi Ta je ľúto stále riešiš zdravie:(psychika veľa spravi, keď si to prečítaš hneď Tá to bude svrbiet.Mas dithiaden, fenistil?ako prvá pomoc by mohli pomôcť.

pasikavamacka
autor
19. sep 2019

@miriam439 dakujem, dufam ze nie plostice, to by bol dostipany aj priatel asi. V noci viac svrbi, lebo nic nerobim, tak viac to citim, zle mi robi ked sa ma dotkne oblecenie, plachta

@eliska13 mam zodac jedin