Môžem podať sťažnosť na zubára?
Ahojte,
mam svojho zubara roky rokuce (cela rodina k nemu chodime), a nikdy mi ziaden kaz nenasiel okrem jedneho (ktory som uz mala ked som k nemu isla 1x) a plomboval mi ho rok dozadu.
Preventivky (posledna 2,5tyzdna dozadu) boli typu, boli vas nieco? A ja ze nie, a on ok vsetko v poriadku. … az do vcera.
Ked som absolvovala dentalnu hygienu v sukromnom zariadeni a tam este pred zacatim hygieny mi bolo oznamene ze vidi 5 kazov!!! Ano 5!
Tak ma objednali na rtg, (aj sa ma pytali kedy mi bol robeny naposledy asi tak 15rokov dozadu), ktory ukazal az 9!!! A este to nemusi byt ani konecne cislo!!
Ja cela zhrozena, do placu mi bolo aj je.
Zubarka mi hovori, ze mate tu staru plombu, ktora musi ist von lebo mate zapalene dasno.
A ja ze aku staru, ma presne rok! Ona zhrozena este viac ci to myslim vazne.
A moja otazka znie, da sa s tym nieco robit?
Za opravu tychto zubov, ktore zanedbal moj zubar zaplatim asi 700 eur.
@naniki ja napriklad som taka, že u zubara som bola na zakladnej škole,a potom ako 27 rocna ked sa mi pocas tehotenstva rozpadol zub. Zrejme odvapneny organizmus. Nebolel, ale bo ostry,tak som si ho za 50eur dala opraviť na posedenie u random zubara,co mi dohodila švagrina.
Teraz mam 36r a odvtedy som zas u zubara nebola. Nic ma neboli...
A potom tu mam kamaratku, co chodi na dentalky , kazdy rok ma citlivy aspon 1-2 zuby zrazu, rontgen, maly kaz ktory trebalo vrtat, potom zalepit docasne, potom ist docasnu plombu vybrat, medzitym sa zapalil nerv, a kazdy mesiac dva len pocuvam 200eur, 300eur cink cink 🤒😵💫vravim si ze ci to tí zubari mladi uz aj nerobia naschval fakt. Lebo ved keby mam inkasovat od pacienta raz za 10 rokov 50 eur , alebo mesacne/ polrocne 500eur tak asi no... ... zrejme budem hladat,vrtat, nicit,opravovat 🤭😅 ale samozrejme urcite takyto lekari nie su, vsak
@dadka_bb presne tak,oni zarábajú a smejú sa na ovciach,ako platia, a ešte ich glorifikujú,ako im zachránili zuby....niekedy nebola dentálna hygiena,kameň odstraňovali ručne a ? Každý má vsúvaciu protézu alebo mostík ?- myslím obdobie spred 10 rokov Neboli ani sonické kefky,ani ústne sprchy,ani sa nerobil rtg...Zastarašovaním ludí a zneuctievaním pôvodných skúsených lekárov si krásne zarobia a ešte sú za to chválení - ja samozrejme nepíšem paušálne o všetkých.Prečp sú zubári v spádových obciach a malých mestečkách lacní? Lebo by nezarobili naskrze nič - kde by nato našli klientelu.Títo robia s klasickým kompozitom v rovnakých vlastnostiach ako zahraničné výplne.A ste si istí,ako píšem vyššie,že zubár vám dá švajčiarsku plombu? za nehorázny doplatok ? Veď je to nemožné odkontrolovať.Rada používam metaforu - pozrite sa na botox - pichá kozmetička,neurológ,očný,kožný - toto je dalšia sféra biznisu - najlepšie pichať od 25. roku a potom doživotie s pravidelnou platbou - aby sa to udržalo. Kult krásy prevýšil zdravý rozum,niekde pichajú aj na splátky.....Takže mimo témy iba toľko,že budeme mať plnú riť nechtárok,pichačov botulotoxínu,estetických zubárov - ale v inej sfére ( mimo estetiky - ľutujeme dať peniaze - lebo to nevidno ).Budeme platiť majland zubárovi - a iné časti tela radšej zanedbáme,ako by sme si mali priplatiť.....ved platíme odvody ! Mladý človek - z nie najlepších fin.pomerov nepôjde predsa študovať,ale urobí si kurz na nechty a je za vodou.Viem,že to nemá s príspevkom nič spoločné - ale kto chce a vie, spoločné jadro pointy si v tom nájde.....
Ja som takto mala ako decko zubarku...vždy mi chválila aké mám krásne zuby...
Potom som jedného dňa opuchla a išla k súkromnému....ten sa má pýtal či som 1x u zubára....
A tých 700e máš ešte na pohodu...ja som dala oveľa viac..
Tiež som mala aj zastavené kazy aj len zmenu pigmentu. Myslím, že stredná cesta z hľadiska zubára. Je asi naj.
Čo sa týka , akože za pokazenie zubov môže pacient len hygienou , nie nemôže . Tehotenstvo , nedostatok minerálov , porucha imunity a pod.
Každá doba má svoju mantru , ale to je taká módna mantra tejto doby . Že len starostlivosť .
Každý človek je iný , každý ma slabé miesta inde , takisto lieky , iná ochorenie aj to spôsobuje.
Opäť len zlatá stredná cesta , vnímať, aj ten organizmus a diagnostiku ,vplyv „zubov na….”ale aj “vplyv inych diagnóz na zuby” .. nezanedbávať vedu či poznatky, komplexné myslenie , ktoré máme, lebo je mantra .
Mne magnetická sonicka kefka veľmi pomohla s chrupom aj chráni zastavuje progres paradontózy. V tom dobré skúsenosti .
Podľa mňa k zubárovi treba mať dôveru , nájsť si takého .
Mrzi ma to velmi. Ja som na tom rovnako a uz 2x ma takto zanedbali. Raz dokonca na sukromnej drahej klinike! Ironia bola, ze riesit som to isla do dalsej drahej kliniky v domneni, ze to bude fajn. Vzdy si radsej zaplatim za kvalitu, ale hlavne nech je to dobre urobene. Ale tam to zbabrali rovnako. Chodila som tam tyzden s bolestou a kazdy den mi na to pozeral iny zubar. Ani jeden z tych 4 mi nepomohol, tak som isla na koniec do Ziliny ku kamoske a tam mi to dali dokopy. Suma sumarum, toto zanedbanie ma stalo 2000€ len za dva zuby, vratane tej pohotovosti (350€) kde mi nepomohli. Endodoncia 🤷♀️ je draha vec. + dalsie kazy ktore mi museli riesit, to bolo dalsich par stoviek.
Ja som to aj chcela dat na urad pre dohlad, ale ono im to nemas ako dokazat. Dokonca ani z tej pohotovosti, z tej drahej kliniky som nedostala vsetky potrebne doklady o tom co mi robili. Nejaky papier mi dal doktor len prvy raz co som tam bola. Zvysne 3 uz nic, takze im nemam ako dokazat ze som tam chodila a ze mi nepomohli.
Treba sa stazovat a pisat zle recenzie. Nech ma kazdy obraz. Nic ine spravit nevieme. :(
Drzim palce nech uz je dalsi zubar poctivy.
@lukbe normalka, nie vsetko vidno. Ja som prestupila od strapatej jezibaby, ktora zo mna vytiahla za plomby 350 eur, kanalik, zle pichnuta injekcia, rypanie pri zlom umrtveni, neprijemne hucala, ci neviem vydrzat trochu!!! bolesti, docasne plomby, bolesti, nakoniec zub zabila, vytrhla a dala si zaplatit aj vytrhnutie. Novy zubar zhrozeny, plomby porobene cez dve stolicky, pod nimi kazy, ktore nevidis, kazy aj vnutri medzi zubami, ktore nevidis. Vidis jedine zuby zvonka, tam kazy neboli. Spolu vyse 12 kazov, oprava trvala pol roka, kedze naraz mi robili 2-3 zuby, viac som nevydrzala mat otvorenu hubu. Spolu 1600€ bez dane. Clovek by predosleho zubara najradsej roztrhol, ale po pol roku, bolestiach (injekcie tiez luxusne boleli, aj 3 okolo 1 stolicky) a vykrvacani z penazi, to ta uz prejde aj sila riesit minulost, ked uz si rad, ze to konecne cele skoncilo a mozes riesit dalsie bezne veci a problemy s dalsimi dementnymi lekarmi - tu v bb je ich pozehnane, cest vynimkam. Ja autorku chapem, ze je nasrdena. Mne dal dalsi stary zubar bez opytania dopredu ciernu plombu. Strapata, ze sa s tym neda nic robit. Novy zubar spravil ako nic, mam bielu a je to ok. Takze tolko k zubarom, lekarom. Hlavne, ze strajkuju a pritom aj medzi nimi su zjavne naprd byvali studenti, naprd ludia, naprd profesionali a my to musime testovat za nase peniaze ako pokusne kraliky? A beztrestne, bez pokut, bez reklamacii? A my sme na vine? My nie sme zubari, aby sme vedeli vsetko, co oni, sme odkazani im verit a az na zaklade skusenosti, recenzie od druhych, porovnavani si vieme spravit usudok. Akurat, ze nas to stoji cas, nervy a prachy. Nie je to fer, ako vela veci v zivote. Proste to nie je autorkina vina, skusenost ju pouci, uz si bude davat pozor. A toto caka ludi aj v dalsich sferach zivota a u vsetkych lekarov (vlastna skusenost).
Že 1600 eur bez dane….akej dane ??? Zubar nie je platcom DPH….
No tak ja som mala na pohlad v poriadku zuby a nasli mi ich niekolko, hned spravili plombu a potom retazova reakcia. Ani by mi neprislo divne ze sa z kazdej strany rozsirili o dalsie v takom pocte za relativne kratku dobu, ked este aj ta plomba nebola uplne dobra.
@srnka79 veď ja sa nehadam, ale autorka píše, že kazy bolo vidieť voľným okom na hygiene. Nehovorim o skrytych kazoch.Len sa čudujem. Opakujem, sama vidím kazy, tak idem k Dr. Aj to cítim, ak niečo nie je v poriadku. Nevravím, že každý kaz je taký, ale ak ho vidia na hygiene, vidím ho i ja.
@lukbe ako si vidis zboku do medzizubneho priestoru? ja mam niekedy problem aj s medzizubnou kefkou sa trafit do medzery, lebo nevidim kde je.
@chillibubble napr. malým zrkadielkom. A hovorím o viditeľných kazoch. Ako aj autorka.
@lukbe tak neviem kto pouziva male zrkadielko ked ho nic neboli... a hej, aj ja hovorim o viditelnych kazoch. ale v medzizubnych priestoroch. mne tiez tak dentalna hygienicka objavila kaz a nic ma nebolelo a mne sa teda vidiet nedal. ani po tom, co mi povedala ze ho tam mam som si ho ja sama nevidela... a videla som video jednej zubarky o medzizubnom kaze, ktory vznikol nepouzivanim dentalnej nite. bol presne tam, kde sa zuby dotykaju jeden druheho, takze ani medzizubna kefka nepomohla. ale okraje kazu by na hygiene mozno viditelne boli. ked sa niekto cudzi dokaze pod priamym svetlom pozriet az tam.
700e za 9 kazov je ok.
Zubari si zvyknu skor vymyslat problemy ako sa im vyhybat
@chillibubble pouzivame, aj ked nic neboli.. normlane zrkadlo to okruhle ako zubar ma, je to sucast beznej hygieny dentanej aj doma podla mna.. skontrolovat si sem tam, ci sa vsetko cisti ako ma 🙂aj tie medzizubne priestory nie na slepo zvykneme triafat ale pozrieme sa do zrkadla :DD
@autorka no môže to byť aj opačne, moja sestra menila zubára, lebo sa sťahovali. Zašla do ambulancie či ju vezmú, jasné zoberieme, urobíme prehliadku a výsledok 6 kazov. Skoro ju vyplo rovno na kresle. Okrem toho bol aj poriadne drahý. Nezdalo sa jej to, lebo zubár čo k nemu chodila bol pedant, a moja sestra čo sa týka zubov taktiež. Nakoniec išla ešte k inému zubárovi, ten jej urobil prehliadku a kazy nenašiel, len staré plomby, ktoré bude treba časom vymeniť, ale že keď držia tak zatiaľ netreba do toho vŕtať. Takže zo šiestich kazov nebol ani jeden.
@simca06022011 do zrkadla sa pozeram aj ja ked si cistim medzizubnou. ale do velkeho a tam tie najzadnejsie priestory zle vidim, takze sa mi obcas tazko triafa. a si prva osoba o ktorej viem, ze by mala zubarske zrkadielko(ja som sa ho snazila zohnat a nevedela som ho oni objednat nikde). vela ludi nepouziva ani medzizubnu kefku ci nit, tak pochybujem ze maju doma zrkadielka. autorka nevedela ani ze je potrebny rtg raz za urcity cas.
@chillibubble uplne bezne sa da objednat https://www.google.com/search?client=firefox-b-...
ja mam myslim z curaproxu
je jedno co robit autorka, ale pisala si ako keby to bola rarita si to pozerat.. a nie je.. dcere uz ako 4rocnej to dentalna hygienicka odporucila..uz je to samozrejme na kazdom, co pouziva/nepouziva :DD ked to nebolo ja som mala na to normalne male zrkadlo na malovanie :DD Pre moju obhajobu, nie nesibe mi,mam zrotovane zuby a mne sa ot proste zle cisti, si to musim skontrolovat, inak zubny kamen :DDD
@simca06022011 no podla mna to rarita je, ze si niekto pozera zuby zrkadielkom.
Nejedna sa o jedneho zubara z BB? Lebo mi ho to pripomina…
@simca06022011
@chillibubble
Aj my máme doma zubárske zrkadielko a úplne bežne si s ním pozeráme zuby. Syn (6) nedávno čosi jedol a za.aukal. Hneď si šiel pozrieť zúbok a veru že sa mu odštiepilo z hornej 4. Za mňa super vec, odporúčam každému.
@babushkaem aj mne sa to stalo, pred rokom na preventívke mi povedala zubárka že mám kaz, ten som si nedala opraviť a tento rok tá istá zubárka povedala že ho tam nemám.
@lukbe jasne, ved len diskutujeme🙂 napriklad my sme riesili aj u dietata rychlo mliecne, na ktorych boli tmave povrchove ryhy nad dasnami a nakoniec nam zubar povedal, ze to nie su nebezpecne kazy, ze je to tvrde a nepostupuje to do zuba, ze len sledovat a uz su to tri roky a ze uz len pockat, kym vypadnu. Takze nam laikom tazko rozpoznat, co kaz je a co nie, na to je zubar a ona u zubara bola, povedal vsetko v poriadku. Uz som zazila aj to, ze som za iniciativu bola lekarom "zdrbkana", ale to je zivot - kazdodenny boj, cim viac skusenosti, tym v tom vie clovek potom lepsie behat, takze sa ucime cely zivot (ja som clovek, ktory sa snazi predvidat a riesit dopredu, ale nie kazdy je taky, tak moze byt potom prekvapeny) pekny vecer vsetkym😉
Ja by som urcite neverila na 100% novemu zubarovi. Jednak je mozne ze ziadne kazy nemas a chce len zarobit, alebo su tie kazy v takom stave ze ich netreba riesit a len pozorovat.
Spravny subar vzdy zhodnoti ci sa oplati ten problem riesit, alebo staci pozorovat. Ked sa uz zub rozvta a da tam plomba, je to velky zasah, zub oslabeny a uz nikdy nebude taky ako ked bol bez zasahu.

Stavím sa, že keď pôjdeš po oprave zubov zas inam na dentalku tiež budú chcieť všetky bomby meniť a opravovať. Oni si naháňajú zákazníkov a veľmi sikovno ta objednajú hneď po dentálnej na ďalší nevyhnutný termín. Zažila som osobne keď boli na zľave dňa blimbovania za super ceny. Som si povedala ze super dám si urobiť tam. Neskôr zľava inde tak ze ok pôjdem tam a šup hneď chceli u oboch meniť všetko lebo všetko bolo zle. Takže za mňa pozor aj na toho nového zubára. Možno tvoj kazy len sledoval a neveril kým boli malé. Niekedy sa tvorba zastaví alebo dlho je na tom rovnako.