icon

Môžem si zavolať záchranku pri neznesiteľných bolestiach?

26. nov 2025

Ahojte mám strašne bolesti od sedacieho svalu do celej nohy,začalo to ráno ,no sú príšerné aj keď ležím,WC mám 2m od postele a mám problém dôjsť,dôjdem s veľkými bolesťami a plačom.Nedokazem ísť v tomto stave k lekárovi,Môžem si zavolať záchranku?Keď má zoberú do nemocnice na infúzie ako to prebieha?budú má cievkovat či ako keď nemôžem chodiť.Najhorsie je že mám aj spinenie prichádza mi menštruácia neviem si to vôbec predstaviť,no bolesti sú príšerné je mi do plaču takúto bolesť som ešte nezažila,či mám počkať či sa to ukľudní dala som si 2tab.naraz novalgin 500 a vôbec nezabrali,suché teplo ešte horšie mám pocit ,je to na zblaznenie,neviem sedieť,ležať, chodit obávam sa čo bude v noci

Strana
z4
felycity
27. nov 2025
@anonym_d07fb3

@anonym_0679e2 a to že je nepočujúca napísala kde??? Keď v otázke je jasne uvedené …,,mozem si zavolať záchranku?” Tak asi nemám veštecku guľu a neriešim to večer keď to mám od rana. Dcére sa da napísať správa, hej moja pocuj, neviem sa hýbať zavolaj prosím môjmu lekárovi alebo 90% lekárov ma email tak ho napíšem …. Zas nerob zo mna necitlivé hovado, sama mám milión vážnych zdravotných problémov ktoré ale riešim s lekármi a nie so samozvanými matkami spasitelkami. Tu je toľko múdrych žien že niekedy sa mi rozum zastavuje a áno predstáv si musela som si kopnúť lebo milujem sarkazmus a nedá mi to keď sa niekto ľutuje namiesto toho aby svoj život riešil.

@anonym_d07fb3 ja si dovolim vyjadrit sa k rade volaj/ pis obvodnemu lekarovi, este som v zivote nevidela/nepocula , ze by obratom obvodny reagoval tak, aby v danom opisanom stave pomohol- je mozne ze mozno pod vplyvom silnych analgetik( na predpis) by sa autorka nejako dostala k dr( 95% odpovedi obvodneho lekara je - volajte si sanitku) , takze v tomto pripade si myslim, ze to bola adresa ( ci je tema vymyslena alebo nie) min podla opisu na volanie RZP
-PRE VSETKYCH : bolo by fajn, keby sme vsetci prestali byt sarkasticky, ustipacni a troska viac empaticky a nie hned tvorit zaver kto aky je , akokeby sme v tej nasej spolocnosti nemali tej zloby, hejtu dost

jana_eyre_2
27. nov 2025

veľmi smutný fakt Slovenska je, že človek sa aj pri prisernych bolestiach boji volať sanitku aby sa nahodou na neho niekto nehneval...

autorka, dúfam že si v poriadku!!!

autor
27. nov 2025

Baby som v nemocnici na infúziách trošičku pomohli ale zatiaľ nič moc ,budem tu pár dní,ďakujem vám

doriiis
27. nov 2025

Drž sa autorka.💪🏻 Už nech je len lepšie.

janage
27. nov 2025
@anonym_autor

Baby som v nemocnici na infúziách trošičku pomohli ale zatiaľ nič moc ,budem tu pár dní,ďakujem vám

@anonym_autor držíme ti palce.

luciakovacova0603
27. nov 2025
@maciatkolulu

@anonym_autor za mňa je sanitka pre život ohrozujúce stavy,kebyže si každý so seknutie,alebo tak volá sanitku,tak sme v dobrej riti ,všetci. Normálne si zavolaj taxík a šup k lekárovi ak je to tak zle,tak šup na pohotovosť. Ale sanitku?!?! Ja by som neoprávnené a neodôvodnené výjazdy davala preplácať a mastne. Zakaždým sa nadáva v akom stave je zdravotnictvo....nečudujem sa. Za mňa je to zneužitie.

@maciatkolulu pred 2 rokmi ma "seklo"tak,ze som sa uz nepostavila.nebola som schopna postavit sa,sadnut si,lezat no proste nic.muz volal zachranku,tam sa ho operatorka opytala v akom som stave a hned poslala RZP.stiekla mi infuzia,no nezabrala,z domu som sla na nosidlach,ver tomu,ze porod bol oproti tomu nic.ostala som tam 10dni,s prasknutou platnickou.nemam pocit,ze som RZP zneuzila s "len"seknutymi krizami...

liv1
27. nov 2025
@jana_eyre_2

veľmi smutný fakt Slovenska je, že človek sa aj pri prisernych bolestiach boji volať sanitku aby sa nahodou na neho niekto nehneval...

autorka, dúfam že si v poriadku!!!

@jana_eyre_2 si to naozaj vystihla 😔. A co je este smutnejsie, ze na zenskom fore este dostane take kapky od niektorych zien, ze sa citi este horsie. A kolko ludi by este mohlo zit, keby si tu zachranku zavolali, alebo ich pribuzni..

No nic autorka, drz sa, nech je cim skor lepsie ✊

luciakovacova0603
27. nov 2025

@anonym_autor inac prajem skore uzdravenie,zazila som to tiez🫤

maca1984
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor už bude len lepšie. Drž sa.

maciatkolulu
27. nov 2025
@anonym_0679e2

@anonym_d07fb3
je nepočujúca! čaká na dcéru. stále musíte niekoho zhadzovať. dokazovať si niečo na nešťastí iných.

@anonym_0679e2 takže ja neviem,či niektorým fakt chyba rozum,alebo čo....je nepočujúci,hmm,musí čakať na dcéru,hmmm,nevie sa jej ozvať,hmm?!?!? To naozaj??? Takže zavolať dcére nevie,nedokáže,nemôže,čo ja viem,písať na MK môže a aj sanitku si zavolať môže.... Takže buď je to vymyslené,alebo je autorka úplne mimo a to som slušná. Za mňa sanitka neslúži na takéto stavy. Sama som išla k dr,absolútne seknuta a skončila na infúziách. By ma hanba fackovala volať si rzp,čo je pre život ohrozujúce stavy. A nemá to nič a tým,je hluchá. Absolutne. A keď ma,tak snáď mala okamžite kontaktovať blízkych. Keď je to také,že fijuuuu sanitka,tak snáď môžu aj fijuuuu blízki,či načo,veď ju zadarmo prevezú?

maciatkolulu
27. nov 2025

Aj keď je RZP k dispozícii pre urgentné prípady, nezneužívajte túto službu, aby ste umožnili, aby tí, ktorí skutočne potrebujú okamžitú lekársku pomoc, mohli byť rýchlo poskytnutí. Ak nie ste istí, či situácia vyžaduje volanie RZP, je vždy lepšie byť bezpečný a skontaktovať sa so svojím lekárom alebo miestnym zdravotníckym centrom pre radu

Stačí rozmýšľať, úplne vážne,je to v hlave a vola sa to mozog.

A nejde o strach....ide o moznosti,ktoré človek má. Kebyže niekomu niekto blízky umiera pred očami a čaká hodinu a trištvrte na sanitku,kým sa niekto pre seknutie nechá odviezť sanitkou,inak by ste spievali.... A nejde len o Slovensko,teda pardon,ide, je to jav,že sekne má a volám si sanitku, to sa len tak inde nevidí,lebo si to človek zacvaka.

alickapusinka
27. nov 2025

Len aby si nemala žaludoční vred ten ked praskne tak je to život ohrozujuci stav.Ja som nevladala ani chodiť a išla som sa zblazniť.Nenapina ťa na vracanie.Zavolaj teraz je aj linka cez ktoru sa môžeš informovať. To je pre tých čo potrebuju sa poriadť .Podľa mna radšej zbytočne ako potom budeš ohrozena na živote.Teraz pred mesiacom praskol mojej kolegyni vred a už sa nikdy nevrati do práce je úplne ID.Ma veľmi ťažke následky.Môže to byť aj slepe črevo.Aj platničky aj obličky najlepšie ísť do nemocnice na komplet vyšetrenia.Toto že nikdy vopred nevieš.Zavolaj držim palce.

maciatkolulu
27. nov 2025
https://www.youtube.com/watch?v=7RRiWgmmItc

A tých odkazov je viac než dosť....naozaj si myslím,že je dospelý človek by mal vedieť odhadnúť čo má robiť a čo nie. Tobôž človek,čo už má naaast dávno za sebou. Buď mi je tak zle,že viem,že je problém a vážny a volám,alebo nie. Sedieť na MK a polemizovať....namiesto kontaktovania dr? To už je fakt za mňa cez.

zojazoja
27. nov 2025
@alickapusinka

Len aby si nemala žaludoční vred ten ked praskne tak je to život ohrozujuci stav.Ja som nevladala ani chodiť a išla som sa zblazniť.Nenapina ťa na vracanie.Zavolaj teraz je aj linka cez ktoru sa môžeš informovať. To je pre tých čo potrebuju sa poriadť .Podľa mna radšej zbytočne ako potom budeš ohrozena na živote.Teraz pred mesiacom praskol mojej kolegyni vred a už sa nikdy nevrati do práce je úplne ID.Ma veľmi ťažke následky.Môže to byť aj slepe črevo.Aj platničky aj obličky najlepšie ísť do nemocnice na komplet vyšetrenia.Toto že nikdy vopred nevieš.Zavolaj držim palce.

@alickapusinka pani uz je dávno v nemocnici

really8
27. nov 2025
@maciatkolulu

Aj keď je RZP k dispozícii pre urgentné prípady, nezneužívajte túto službu, aby ste umožnili, aby tí, ktorí skutočne potrebujú okamžitú lekársku pomoc, mohli byť rýchlo poskytnutí. Ak nie ste istí, či situácia vyžaduje volanie RZP, je vždy lepšie byť bezpečný a skontaktovať sa so svojím lekárom alebo miestnym zdravotníckym centrom pre radu

A nejde o strach....ide o moznosti,ktoré človek má. Kebyže niekomu niekto blízky umiera pred očami a čaká hodinu a trištvrte na sanitku,kým sa niekto pre seknutie nechá odviezť sanitkou,inak by ste spievali.... A nejde len o Slovensko,teda pardon,ide, je to jav,že sekne má a volám si sanitku, to sa len tak inde nevidí,lebo si to človek zacvaka.

@maciatkolulu inak toto som zazila asi 2m dozadu. Boli sme na futbale a hrac sa zrazil s druhym. Normalne mu ostala jama v hlave a vsetky sanitky na vyjazde. Cakali vyse pol hodiny.

anonym_ec7aed
27. nov 2025

@anonym_autor nečítam všetko.Samozrejme volať prídu dajú obstrek, alebo infúziu, alebo zoberú zo sebou na vyšetrenie Ja som volala mužovi, keď mal ľadvinový záchvat a druhý krát, keď ho seklo a zostal v predklone

anonym_592f8f
27. nov 2025

Sa mi paci ako sa tu niekto ohrádza rozumom a pritom dá radu volať dr ,pre človeka co nie je schopný pohybu .
Tak ja neviem . Ten dr cez telefón co urobí? Zázračné stlačí 1 na mobile a pacient sa postaví, stlačí 2 urobí krok ,stlačí 3 a je v nemocnici ...wau

Jasne,ze volať sanitku keď som není schopný chodiť, tu nič iné sa ani nedá poradiť. A pozor je seknutie a seknutie ...niekedy to tak cvakne, ze koniec

anonym_0b3bbc
27. nov 2025
@maciatkolulu

@maciatkolulu tak zneužila túto službu, že si ju rovno nechali v nemocnici. Aj nemocničné lôžko nezneužíva? Co na to povieš, či? Sa ukľudnite, kopete v nesprávnej téme. Na takéto ukrutné bolesti (tipujem platnicka) slúži sanitka.

anonym_ec7aed
27. nov 2025
@maciatkolulu

@maciatkolulu dispečing rozlišuje či to je akútne, alebo nie.Sanitka nepríde za 20 min, ak je podozrenie na infarkt pôjdu tam.Ale vyhrala si ako vždy aj s Nyusikou cenu najmudrejsej uži si😉

felycity
27. nov 2025
@maciatkolulu

@maciatkolulu no tak teda, pohybujem sa v oblasti rýchlej zdravotnej služby a uvedený opis je v tom to prípade riadne indikovaný na rzp . Ak sa človek nemôže hýbať (asi si to ešte nezažila) tak má riadny nárok na zavolanie si RZP. Okrem iného , pacient volá najprv na operačné strediskú, kde skúsený záchranár prostredníctvom otázok zistí, či vyšle alebo nevyšle sanitku. Môže nevyslať a odporučiť , čo pacient má spraviť . V tomto prípade, ak ide o človeka nepočujúceho, nie každý sme rýchly, dobre orientovaný si myslím, že je vrcholne nempatické súdiť autorku. Nezneužila absolútne nič. Nesúď pokiaľ nechodíš vjej topánkach.

felycity
27. nov 2025
@really8

@maciatkolulu inak toto som zazila asi 2m dozadu. Boli sme na futbale a hrac sa zrazil s druhym. Normalne mu ostala jama v hlave a vsetky sanitky na vyjazde. Cakali vyse pol hodiny.

@really8 môže sa to stať, to už si musí dispečing strážiť na čo všetko si vyšlú sanitky , niekdy žiaľ je aj vis major... ( pokiaľ to bol ale nejaký zápas, tak by tam mala byť dodatočne automaticky zabezpečená sanitka s kvalifikovaným personálom)

anonym_566b1f
27. nov 2025

Vy ste normálne tu radiť v takomto stave nech si zavolá taxík, nech nevolá záchranku a pod.? Veď, preboha, sa najskôr aj tak človek dovolá na dispečing, povie opis problémov a oni zhodnotia či je to na sanitku, alebo čo má robiť. Ja som bola raz so seknutím v stave že som sa nemohla ani posadiť, ani otočiť na posteli, ani pohnúť a keby som bola sama doma tak mi nemá kto ani podať lieky, tak náhle to prišlo, niekoľko dní mi manžel musel pomôcť aj na záchod, tak čo tu píšete za hlúposti? Niekedy je lepšie neradiť nič, než radiť zle.

ankare
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Skoré uzdravenie!

really8
27. nov 2025
@felycity

@really8 môže sa to stať, to už si musí dispečing strážiť na čo všetko si vyšlú sanitky , niekdy žiaľ je aj vis major... ( pokiaľ to bol ale nejaký zápas, tak by tam mala byť dodatočne automaticky zabezpečená sanitka s kvalifikovaným personálom)

@felycity to bola posledna liga tam nemusi.

misiak7777
27. nov 2025
@maciatkolulu

@maciatkolulu takto, som platničkar, a ver tomu že to su bolesti horšie ako pôrod. Áno, nie je to na sanitku, ale vedia jej vybaviť aspoň príjem na neurológii. Lebo všetci vieme aký je problém sa dostať k neurológovi.. čím dlhšie utlačený nerv, tým väčšina možnosť jeho odumretia

Strana
z4