Muž nie je Slovák a nechceli ho nikde ošetriť
Zdravim,
moj muz nie je slovak, ma problem s okom, cervene, pali ho, skriabe, pocit cudzieho telesa.
Obvolala som 3 ambulancie! Ci nas zoberu, kazdy, ze ma plno nech skusim inde. Ina ambulancia nas odkazala na nemocnicu. Tak sme isli do nemocnice na ocne, tam nam povedali, ze sa musia najprv opytat lekara a ked aj nas zoberie musime cakat minimalne do 2hej (bolo 10hodin) kym sa dostane na rad. Tak sestricka v ambulancii povedala, ze mame prist o 3tej na urgent - uz sme na ceste.
Taky isty problem sme mali uz pred rokom, kde nas z urgentu vyhodili so slovami, nie je to zivot ohrozujuce, ci vieme co znamena urgent a mame ist do ambulancie. Ani sa s nim dalej nebavili.
Moj muz je sokovany z tohto zdravotnictva.
Opytal sa ma, keby som ja mala taky isty problem co by som robila.
A ja som nevedela odpovedat, lebo fakt netusim co robit v takomto pripade. Asi ist na pohotovost?
@anonym_06ef8a no jasne, lebo na sukromnej klinike mas termin hned 😂 pred 2 rokmi som zhanala ocneho a cakacka minimalne 2 mesiace a to v sukromnych ambulanciach za slusne prachy, takze uz ani platit nepomoze
@anonym_cfa2e1 môj muž minulý týždeň dostal termín na druhý deň ráno. Cudzie teleso v oku. Platil 50 eur. Takže dá sa.
aknapises odkial si mozno ti niekto poradi sukromneho ocneho
@anonym_autor https://www.union.sk/zdravotne-poistenie-pre-cu...
Vsetko vas treba ucit ludia? Nech sa paci nech si urobi komercne poistenie pre cudzinca.
@anonym_b7a172 ale to plati len pre ludi, ktori bud maju tp na sk alebo pracuju/studuju na sk. Nie pre turistu/navstevu. Vsak on normalne eu- poistenie mal...
S eu kartickou sme nemali nikdy problem. A prave sme to vyuzili len par krat a len na pohotovosti/urgente. Raz dokonca dceru zobrali aj u pediatricky ked dostala teploty prave ked sme boli na sk. Dcera nema sk obcianstvo a nebol problem
@anonym_autor
O to lepsie,nebude nic platit akurat si niektori uctuju 5-10€ za europsky preukaz poistencia-je tam viac papierovaciek.Skus cez svojho obvodaka ci ti neda vymenny listok na ocne.
@ketrin1984 na očné netreba výmenný lístok
ak má preukaz, tak ho ošetria tak isto, ako slováka, ale, aj ten musí na očné vyšetrenie čakať, nie, že prídeš a vezmú ťa, neviem, čomu sa čuduješ? Aj ja, ak chcem prednostne, musím si nájsť súkromníka, ktorý ma vezme, ale, ak je dobrý, tiež mi dá len termín. neverím, že inde - vo svojej krajine príde a vítajú ho červeným kobercom? tiež musí počkať, kým príde na rad.
@anonym_0ea543 urgentné stavy berú na anbulancii ako prvé,nie na objednanie
To len ja som pribrzdena, že stále nechápem, kde je vlastne problém? Veď ste mali niekoľko možnosti, je len na vás, že ste to nevyužili. Či ide len o to, aby sa zas ponadavalo na Slovensko? V zahraničí by sa to uuuurcite nestalo 🤪
@anonym_7e42a4 nenadavam.
Chcela som vediet co v tomto pripade robit, ak nedajboze by sa to este raz stalo a nechceli muza nikam zobrat ako teraz.
Obvolavat ambulancie, chodit od dveri ku dveram a cakat kym sa niekto zlutuje a vysetri ho chudaka? Je tento postup normalny?
@anonym_0ea543 urgentné stavy berú na anbulancii ako prvé,nie na objednanie
@rozculena otazne je co je urgentny stav? volala som do jednej ocnej ambulancie a chcela mi dat termin po novom roku a ja hovorim ved to je urgente to oko ho boli. A odpoved bola bohuzial, nemame nic volne.
V dalsej ked som sa opytala, ci mi vie poradit kde by sme mali ist, ze nevie mam obvolavat.
V nemocnici nam bolo povedane, ze pred nim su objednani pacienti, ktori cakaju na vysetrenie tiez a su viac urgentni, kedze cakaju na operacie.
Este k mojmu predoslemu prispevku, ta ocna ambulancia bola sukromna, kde mi chceli dat termin po novom roku.
@anonym_7e42a4 nenadavam.
Chcela som vediet co v tomto pripade robit, ak nedajboze by sa to este raz stalo a nechceli muza nikam zobrat ako teraz.
Obvolavat ambulancie, chodit od dveri ku dveram a cakat kym sa niekto zlutuje a vysetri ho chudaka? Je tento postup normalny?
@anonym_autor v Tom prípade odsedieť pár hodín v čakárni na pohotovosti. Tak ako všade.
Uz ste to mohli mať za sebou keby ste počkali
Ja neviem autorka co sa cudujes.Lekari su pretazení na vysetrenia cakas mesiace.Mas volat na sukromnu ambulanciu na priamu platbu.Dcera mala zapal mocoveho mechura termin o tri tyzdne(4rocna)ked platis hotovostou mas termin hned.Zial,tiez nas to netesi ale nic s tym nevieme urobit.Na Slovensku je to tak.Kto plati ma termin hned.
@anonym_b6e682 čože? Ja keď som si našla krv na papieri, do 10 minút som sedela na pohotovosti a do ďalších 10 som bola vyšetrená plus mala nastavenú liečbu. Zrejme šťastie, že bývam v malom meste s pohotovosťou.
Autorka, ty tu pletieš jablká s hruškami - urgent a pohotovosť sú dve rôzne veci. Na pohotovosti vás normálne ošetria, ale musíte čakať, samozrejme. Však keď ste tam prišli a boli tam pred vami ďalší ľudia, tak nevidím dôvod, prečo by mali tvojho manžela vziať prednostne. A ak by na pohotovosti usúdili, že ho nevedia ošetriť, poslali by vás na urgent (kde by ste tiež museli čakať). Tu vôbec nejde o to, že manžel je cudzinec s európskou kartičkou. Však sestrička vám vôbec nechcela zle, keď vám povedala, že tam budete čakať možno 4 hodiny a pohotovosť otvárajú o hodinu, že máte ísť radšej tam. Logicky, nemali ste ísť domov, ale mali ste si ísť hneď sadnúť na pohotovosť a boli by ste vybavení ako prví (o tú hodinu).
Klasické očné ambulancie (aj tie privátne) vás nevezmú, lebo majú ľudí objednaných na termín, nie sú to pohotovostné služby a neberú ľudí prednostne. Možno, ak by si sa v súkromnej opýtala, že koľko by si platila keš, keby vás zobrali okamžite. Viem si predstaviť, že za nadštandard by vás zobrali, ale dali by si to aj riadne zaplatiť. Však to ani v zahraničí ťa nevezmú v akejkoľvek klasickej ambulancii, v ktorej nie si prihlásená.
Neviem, v ktorej európskej krajine žijete, že sa manžel aj ty čudujete, ako to chodí na SK. My žijeme v DE a na SK sa nám teda ešte nestalo, že by nás odmietli ošetriť. Mimochodom, včera som si s dcérou odsedela dve hodiny na pohotovosti v Nemecku (spadla a mala niečo s členkom). Už keď sme tam išli, povedala som jej, nech si vezme nejakú knihu na čítanie alebo nejaké učenie do školy, že si tam určite posedíme dlhšie. Naozaj sa mi ešte nestalo, že by ma na pohotovosti v Nemecku brali hneď. Ľudia, ktorí sedeli hneď vedľa nás vraveli, že tam sedia už 3 hodiny.
Chodím momentálne na fyzioterapiu po operácii ruky. Nájsť termín u fyzioterapeuta je teda problém. V tých "lepších" Praxis mi dávali najbližší termín o 4 mesiace😂, nakoniec som našla takú menšiu a tam som dostala termín o dva týždne. Takže ani v tom super Nemecku to nie je vôbec jednoduché. Možno ak máš privátne poistenie, tak je to jednoduchšie a vezmú ťa prednostne. Ja ale privátne poistenie nemám.
Autorka, ty tu pletieš jablká s hruškami - urgent a pohotovosť sú dve rôzne veci. Na pohotovosti vás normálne ošetria, ale musíte čakať, samozrejme. Však keď ste tam prišli a boli tam pred vami ďalší ľudia, tak nevidím dôvod, prečo by mali tvojho manžela vziať prednostne. A ak by na pohotovosti usúdili, že ho nevedia ošetriť, poslali by vás na urgent (kde by ste tiež museli čakať). Tu vôbec nejde o to, že manžel je cudzinec s európskou kartičkou. Však sestrička vám vôbec nechcela zle, keď vám povedala, že tam budete čakať možno 4 hodiny a pohotovosť otvárajú o hodinu, že máte ísť radšej tam. Logicky, nemali ste ísť domov, ale mali ste si ísť hneď sadnúť na pohotovosť a boli by ste vybavení ako prví (o tú hodinu).
Klasické očné ambulancie (aj tie privátne) vás nevezmú, lebo majú ľudí objednaných na termín, nie sú to pohotovostné služby a neberú ľudí prednostne. Možno, ak by si sa v súkromnej opýtala, že koľko by si platila keš, keby vás zobrali okamžite. Viem si predstaviť, že za nadštandard by vás zobrali, ale dali by si to aj riadne zaplatiť. Však to ani v zahraničí ťa nevezmú v akejkoľvek klasickej ambulancii, v ktorej nie si prihlásená.
Neviem, v ktorej európskej krajine žijete, že sa manžel aj ty čudujete, ako to chodí na SK. My žijeme v DE a na SK sa nám teda ešte nestalo, že by nás odmietli ošetriť. Mimochodom, včera som si s dcérou odsedela dve hodiny na pohotovosti v Nemecku (spadla a mala niečo s členkom). Už keď sme tam išli, povedala som jej, nech si vezme nejakú knihu na čítanie alebo nejaké učenie do školy, že si tam určite posedíme dlhšie. Naozaj sa mi ešte nestalo, že by ma na pohotovosti v Nemecku brali hneď. Ľudia, ktorí sedeli hneď vedľa nás vraveli, že tam sedia už 3 hodiny.
Chodím momentálne na fyzioterapiu po operácii ruky. Nájsť termín u fyzioterapeuta je teda problém. V tých "lepších" Praxis mi dávali najbližší termín o 4 mesiace😂, nakoniec som našla takú menšiu a tam som dostala termín o dva týždne. Takže ani v tom super Nemecku to nie je vôbec jednoduché. Možno ak máš privátne poistenie, tak je to jednoduchšie a vezmú ťa prednostne. Ja ale privátne poistenie nemám.
@sovica co pletiem? V jednom prispevku som sa opravila, pisem cely cas o pohotovosti - nie urgente ako takom. V beznej reci sa tp normalne pouziva.
Z ocnej pohotovosti ho pred rokom vyhodili!! Ja som tam pritomna nebola, cakala som v aute s dietatom. Opakujem sa bola to ocna pohotovost v nemocnici boli sme tam po 16tej!
Ja nechapem preco by som si taketo veci mala vymyslat a klamat? Fakt vam sibe?
Neslo o cakanie, tu islo o to, ze tie ambulancie ktore som obvolala, nas poslali do certa.
Myslis zeby si nesiel tam sadnut ak by jedna z ambulancii povedala pridte osetrime ho?
Pani sestricka v nemocnici tiez nebola 2x ochotna, najprv sa pytala kde byvame, potom nas chcela odkazat na ocnu ambulanciu, ktora spada do obvodu a neviem este co, ale on tu trvaly pobyt nema.
Ale aspon ze povedala, ze mame pockat radsej doma s dietatom a vratit sa po 15tej hodine spat na ocnu pohotovost.
@sovica co pletiem? V jednom prispevku som sa opravila, pisem cely cas o pohotovosti - nie urgente ako takom. V beznej reci sa tp normalne pouziva.
Z ocnej pohotovosti ho pred rokom vyhodili!! Ja som tam pritomna nebola, cakala som v aute s dietatom. Opakujem sa bola to ocna pohotovost v nemocnici boli sme tam po 16tej!
Ja nechapem preco by som si taketo veci mala vymyslat a klamat? Fakt vam sibe?
Neslo o cakanie, tu islo o to, ze tie ambulancie ktore som obvolala, nas poslali do certa.
Myslis zeby si nesiel tam sadnut ak by jedna z ambulancii povedala pridte osetrime ho?
Pani sestricka v nemocnici tiez nebola 2x ochotna, najprv sa pytala kde byvame, potom nas chcela odkazat na ocnu ambulanciu, ktora spada do obvodu a neviem este co, ale on tu trvaly pobyt nema.
Ale aspon ze povedala, ze mame pockat radsej doma s dietatom a vratit sa po 15tej hodine spat na ocnu pohotovost.
@anonym_autor No a vrátili ste sa na tú očnú pohotovosť? Neverím, že by ho tam nevyšetrili. Ale počkať si proste musí, ak sú pred ním ľudia, ktorí prišli skôr. Ak chceš byť s ním, že sa sám po slovensky nedohovorí, tak dieťa nechajte u rodičov a vy si vybavujte lekárov. Jasné, že s malým dieťaťom čakať na pohotovosti je des.
V klasických ambulanciách vás naozaj neošetria. To ťa neošetria ani v zahraničí v klasickej ambulancii, kde majú zazmluvených svojich pacientov. Však ja keď chcem ísť k mojej očnej, tak termín mi dá tak najskôr o mesiac/dva. Nezobrala by ani Nemca, ktorého nemá v databáze, nie to ešte nejakého zahraničného pacienta, ak by prišiel len tak, že má niečo s okom. Však to je logické. Taký pacient (cudzinec) patrí na pohotovosť. Ja fakt neviem, čo sa hneváš a čo ti nedáva zmysel?
A čo píšeš, že pred rokom ho vyhodili z očnej pohotovosti... Prepáč, ale to naozaj neverím. Nebola si tam prítomná, nevieš teda, čo sa tam naozaj dialo. Manžel hovorí po slovensky? Nebola tam nejaká jazyková bariéra medzi ním a ošetrujúcim (sestričkou) a teda vzájomné neporozumenie? Prečo si sa s ním nevrátila vtedy naspäť?
A ešte jedna otázka. Manžel má nejaké chronické problémy s očami, keďže aj tento aj minulý rok ste hľadali práve očnú pohotovosť?
plateny termin nebol dostupny? s Eau kartickou je len ostara, keby mal komercne poistenie ako turista je osetreny hned
na ocne sa proste caka a toto nebol ani uraz da sa potom ist na pohotovost ocnu tiez platis a cakas niekolko hodin ale vezmu ta
Este k mojmu predoslemu prispevku, ta ocna ambulancia bola sukromna, kde mi chceli dat termin po novom roku.
@anonym_autor moj partner tiez nevie po slovensky, zijeme v baa posledny rok mal dost zdrav.problemov, navstev pohotovosti a ambulancii ze Ani poratat neviem.
Ak bol Tvoj muz v statnej pohotovosti v nemocnici mala si ist s nim. Oni po AJ nehovoriabodka. Lekari mozno, ale on sa Ani cez triaz nedostane. Plus bohvieako nice nie su cize podla mna jeho nevyhodili "len" boli drzi ze nevie po slovensky a on sa nasral bo zvyknuty nie je.
Do buducnosti ak chces muza posielat sameho na pohotovost inde ako Bratislava Bory sa sam nevybavi. Nechapem ze si nesla s nim a cakala v aute (aj my mame male dieta a ked treba aby som sla niekam s nim tak ideme vsetci ).
Autorka, mňa by zaujímalo, z akej krajiny pochádza tvoj partner - keď je zrejme zvyknutý na promptné vybavenie pacienta v ordinácii.
Autorka, mňa by zaujímalo, z akej krajiny pochádza tvoj partner - keď je zrejme zvyknutý na promptné vybavenie pacienta v ordinácii.
@anonym_b69813 ale ja kde pisem o tom ze sme chceli vysetrit hned? Pisem, ze 3 ambulancie nas poslali do certa, ze nas neosetria a mam hladat dalej.
@anonym_autor No a vrátili ste sa na tú očnú pohotovosť? Neverím, že by ho tam nevyšetrili. Ale počkať si proste musí, ak sú pred ním ľudia, ktorí prišli skôr. Ak chceš byť s ním, že sa sám po slovensky nedohovorí, tak dieťa nechajte u rodičov a vy si vybavujte lekárov. Jasné, že s malým dieťaťom čakať na pohotovosti je des.
V klasických ambulanciách vás naozaj neošetria. To ťa neošetria ani v zahraničí v klasickej ambulancii, kde majú zazmluvených svojich pacientov. Však ja keď chcem ísť k mojej očnej, tak termín mi dá tak najskôr o mesiac/dva. Nezobrala by ani Nemca, ktorého nemá v databáze, nie to ešte nejakého zahraničného pacienta, ak by prišiel len tak, že má niečo s okom. Však to je logické. Taký pacient (cudzinec) patrí na pohotovosť. Ja fakt neviem, čo sa hneváš a čo ti nedáva zmysel?
A čo píšeš, že pred rokom ho vyhodili z očnej pohotovosti... Prepáč, ale to naozaj neverím. Nebola si tam prítomná, nevieš teda, čo sa tam naozaj dialo. Manžel hovorí po slovensky? Nebola tam nejaká jazyková bariéra medzi ním a ošetrujúcim (sestričkou) a teda vzájomné neporozumenie? Prečo si sa s ním nevrátila vtedy naspäť?
A ešte jedna otázka. Manžel má nejaké chronické problémy s očami, keďže aj tento aj minulý rok ste hľadali práve očnú pohotovosť?
@sovica ano vratili sme sa, ale muz nechcel ist na pohotovost nakolko pred rokom ho vyhodili ako psa. Nebola tam ziadna jazykova bariera, lekar mu povedal ze osetruju len akutne pripady a poslal ho do ambulancie na druhy den.
Ale dakujem, nabuduce uz nebudem skusat ziadne ambulancie, ale pohotovosti. Dufam, ze toto sa uz nikdy nestane.
V pripade, zeby sa to stalo mne na slovensku? A moj obvodny by ma poslal s okom na ocne? kde by som mala ist? tiez pohotovost kedze ambulancie maju plno?
@sovica ano vratili sme sa, ale muz nechcel ist na pohotovost nakolko pred rokom ho vyhodili ako psa. Nebola tam ziadna jazykova bariera, lekar mu povedal ze osetruju len akutne pripady a poslal ho do ambulancie na druhy den.
Ale dakujem, nabuduce uz nebudem skusat ziadne ambulancie, ale pohotovosti. Dufam, ze toto sa uz nikdy nestane.
V pripade, zeby sa to stalo mne na slovensku? A moj obvodny by ma poslal s okom na ocne? kde by som mala ist? tiez pohotovost kedze ambulancie maju plno?
@anonym_autor a vlani ste boli na urgente alebo pohotovosti? Lebo ano, na urgente sa osetruju len akutne pripady, na pohotovosti ked sa Ti nahle zhorsi stav, ale nie je to akutne, az zivot ohrozujuce. Ak to bolo take, tak ho nemali vyhodit z Pohotovosti. A ak to nema ani akutne ani zhorsene, tak normalne na termin.
Ty ak nemas svojho ocneho, tak by si si potom musela niekoho najst, ak by to bolo vaznejsie, ze sa neda cakat, tak ano pohotovost alebo teda urgent podla potreby
@anonym_autor neviem odkiaľ si, mne keď sa na SVK niečo stane normálne zavolám do ambulancie, vysvetlím situáciu, poviem že za priamu platbu nikdy ma nikde neodmietli, samozrejme nebolo to štýlom že prídem , zaklopem a vezmú má. Buď to bol termín poobede, alebo ďalší deň. Keď sa to týkalo problému s očami, odporučili mi čo mám skúsiť ako prvé, kým sa dostanem na rad....následne predpísali ATB kvapky. Vždy som dostala doklad o zaplatení s ten som následne poslala do poisťovne. Najjednoduchší spôsob , keďže lekár nemusí nič zadávať do počítača , riešiť dokumentáciu a pod.
@rozculena otazne je co je urgentny stav? volala som do jednej ocnej ambulancie a chcela mi dat termin po novom roku a ja hovorim ved to je urgente to oko ho boli. A odpoved bola bohuzial, nemame nic volne.
V dalsej ked som sa opytala, ci mi vie poradit kde by sme mali ist, ze nevie mam obvolavat.
V nemocnici nam bolo povedane, ze pred nim su objednani pacienti, ktori cakaju na vysetrenie tiez a su viac urgentni, kedze cakaju na operacie.
@anonym_autor očné ambulancie bežné fungujú na objednávaní, jasné, že nemajú priestor na pacientov mimo toho.
Vy ste mali ísť na očnú pohotovosť, tam sa chodí s úrazmi oka.
Bez ohľadu na toho, odkiaľ ho kedysi vyhodili....
@anonym_autor si hlúpa?veď ti všetci píšu, že na pohotovosť.V očných ambulanciach sú pacienti objednaní možno ako akútny prípad ráno pred 8h by vás zobrali.Na toto slúži pohotovosť
@anonym_b7a172 ale to plati len pre ludi, ktori bud maju tp na sk alebo pracuju/studuju na sk. Nie pre turistu/navstevu. Vsak on normalne eu- poistenie mal...
@vevesh je to komercne poistenie. Moze si to uzatvorit kazdy cudzinec. Nerozumies a komentujes.
@anonym_b7a172 každý si môže uzatvoriť komerčné vo svojej krajine, to od Unionu je určené pre tých, ktorí bývajú na SK, ale nemajú tu ZP (neodvádzajú odvody)

Treba im povedat, ze platite hned a oni si miesto najdu. Najlepsie treba ist na sukromnu kliniku.
@anonym_06ef8a no jasne, lebo na sukromnej klinike mas termin hned 😂 pred 2 rokmi som zhanala ocneho a cakacka minimalne 2 mesiace a to v sukromnych ambulanciach za slusne prachy, takze uz ani platit nepomoze