Muž prestal pracovať v noci kvôli zdraviu?
Ahojte, chcem sa spýtať, ma z Vás niektorá muža (môj 33r), ktorý musel prestať robiť nočné smeny, lebo zdravotne to nedával? Plus 3 alebo 4 smenka. Ďakujem
@martinna181 o chlapoch viem len o tých, ktorí takto robili dlhodobo. A baby poznám. Jedna začala rapídne chudnúť, ďalšia nedokázala spat. Poznám aj takých, ktori a si vybavili, aby robili len nočné. Nočné sú zahul pre organizmua
Mam kamosa, ktory robi roky rokuce na 3 smeny a to este zacina o 5, 13 a 21 a ked som sa ho pytala, ze ci nema problem, tak vravi, ze nie, ze telo si zvyklo a samo sa vie prehodit podla smeny
@dominikamacakova ja som ho raz počúvala vo Fun radiu so sarkanom 2 hodiny o spánku a chybach, ktoré robime.Aj som vyskúšala tie jeho rady 2 t skúsiť vstávať v rovnakom čase skôr ráno atď...večer ísť skôr spat.Cele nasilu každé ráno som ledva vstala a večer som hodinu ležala v posteli.Moja teta pravidelne o 21 hod večer varila my sme asi celá rodina tá nočná.Jedine šťastie bolo, že dcéra od bábätka vstávala okolo 8-8:30 takže to bolo ako môj rezim
Preco sa pytas? Ved ked mu nevyhovuju a da sa to, nech ich nerobi....ono to nie je nic moc si rozhodit spankovy rezim, niekto to zvlada, niekto nie
@luccija dva týždne sú teda strašne málo, ale nehádam sa
@minenkak on je sikovny, len ma trápi, že sa boji zmeniť prácu, ale má problémy s tými smenami, nevie dospat, schudol, nervózny býva
@martinna181 nervozita je sprievodny prejav,nedostatku spanku.Ja, ked mam nocnu,resp.som po nocnej,vsetci vedia o tom a beru ma s rezervou.Odporucam na nocnej,znizit prijem potravy na minimum.Ja chodim este cca.1x do mesiaca na akupunkturu.Dolezite je po nocnej spat aspon 6 hodin.Zatemnene okna a ticho.
@martinna181 nestojí to za to. Zmena pozície určite neprichádza do úvahy, však. Nech skúsi hľadať niečo iné. Zdravie má len jedno
@dominikamacakova on radil 2 t, aby si zistila či si ranné vtáča či sova.Ja som si to len potvrdila čo som vedela🙂
@luccija to som sa vracal z nočnej a keby som nemal o 10:00 termín u kaderníčky tak by som už dávno spal. Presne to som skúšal aj ja že ísť skôr spať a ráno vstať a dopadlo to velmi podobne. Do druhej noci som len nasilu ležal a nevedel zaspať a ráno to bol zabijak. Darmo som to robil nasilu aj týždeň. Postupne sa to zase vrátilo do toho môjho režimu.
No očúvajte ma sem. 5 nočných za sebou. A dnes krásny deň lebo skončila nočná, stádo zamestnancov odcupitalo, ja si v areáli pozbieram zálohované flaše a plechovky po nich. Naplním jedno vreco, a mám desinku zarobenú. Kľudne si odídem s prázdnym autobusom (tie po zmene sú doplna narvané že skoro ani dvere nevie zatvoriť), takže já hovorím že takto by som to bral aj každý deň. Aj kvôli MHD je lepšia nočná lebo ráno aby som už 5:30 najneskôr bol v hale tak aj prvé električky, autobusy, startujú nejak tak. A keď je nočná, v pohodičke si prídem o hodinu skôr (vtedy sa ešte dá v MHD sedieť) a v klude pomáličky sa prezlečiem, šatňa vyludnená, idem si do bufetu. Pripravím sa na robotu. Na rannej len stresy, behy, stihnúť prestup, so stádom do areálu, so stádom na šatňu… mne strašne vadí že tak skoro sa začína.
Ja keď mám voľno tak automaticky vyspávam do obeda, niekedy aj do 14:00, potom jasné že v noci buntoším a som plný energie. Ja to mám proste prehodené takže nočná práca mi len zapasovala do môjho obráteného režimu. A ďalšia vec je že keď idete na koncert, festival, diskotéku, tiež ste tak do rána, a vtedy vám to nevadí? Ja som vždy povedal o nočnej práci že keď vládzem do rána tancovať na diskotéke tak prečo by som nezvládol aj pracovať?
@tetapetra Áno, už je zvyknutý a nevie kam ísť, tak aj to ho asi trápi, ale spolu pozeráme, čoby sa mu páčilo
@tundra Áno, ja ho chápem, ja mu to nevyčítam, viem, že je to z toho, tak mu idem z cesty a nerobím mu to ťažšie 😁
Môj muž prestal robiť nocne zo zdravotných dôvodov. V 36. Spravil si školu a prekvalifikoval sa na inú prácu. Čisto len rannú. Vždy je riešenie.
@kamatopo ďakujem za tvoju skúsenosť a aký kurz alebo pod si dorobil?
@martinna181 Nie, neprestal, zvláda to v úplnej pohode. A to má o pár mesiacov 50-ku. Robí v nepretržitej prevádzke, nemajú klasický režim. Napr. dnes začínal 3:09 a končil 12:43. Zajtra začína o 12:31 a končí v utorok 10:36 a tak rôzne, žiadny pravidelný režim. Takže brutál a dáva to.
Môj muž má 34 rokov, cca od 20 rokov má tabletky proti vysokému tlaku, tiež pracuje na zmeny (4zmenná prevádzka, takže len jeden víkend v mesiaci voľný, ranne majú 6-14, poobedne 14-22 a nočné 22 -6)). Začal vo firme pracovať hneď po promócii ako brigáda na leto a už tam zostal. Teraz si nevie prestaviť robiť niečo iné, hoci ja ho podporujem, aby zmenil prácu. Tiež má problem so spánok, po nočnej chodí spávať okolo 8.00 (vezie ešte syna do školy) a často už o 11.00 je hore a nedokáže zaspať, hoci cíti únavu. Presne ako ty píšeš, potom je nervózny, podráždený, chýba ten spánok. A čím ďalej menej spí, zo začiatku pospal s prestávkami možno 5,5 – 6 hodín, teraz 3 -3,5, výnimočne 4. V lete to bude ešte menej
@martinna181 robila som nočné strašne dávno ešte po maturite asi dva roky, ale riadne dlho sa mi z toho organizmus dával dokopy. Niekto na to proste nie je. Teraz by som to nedala určite ani smeny . Spať chodím do polnoci inak som totálne mimo na druhy deň. Kamarátka robí nočné posledných desať rokov a je z toho nadsena jej to vyhovuje nechce vôbec robiť denne tak berie všetky nočné co sa dajú. Každý máme iný organizmus
Keď ho to zdravotne ničí, radšej nech s tým prestane. Nočné sú zabijak zdravia, nie sú prirodzené pre rytmy ľudského tela.
Nocne nie su pre kazdeho a uz vobec nie striedanie,denna,nocna,volno...Organizmus tym strasne trpi. Moje telo by po tyzdni v nocnej skolabovalo, a to som asi aj moc optimisticka,mozno uz po 3 dnoch.
@martinna181 moj muz mal taky problem uz dlhsie, teraz ma 31 dva roky dozadu zmenil robotu na jednu a je videt zmena je aj kludnejsi a neni taky nerovzny.
@martinna181 môže, prečo nie...ja sama som po 12tich rokoch nepravidelných smien ( prevádzka nepretržitá) odišla...bolesti hlavy, nakoľko po nočnej som poslala dve hodiny a nevedela viac...potom celý zvyšok dňa ako zombie...ja som typ, čo potrebuje pravidelne spať a teraz nemám problém o piatej vstať bez budíka a hlava,telo funguje
@martinna181 moj muz to tiez nedaval, ale skor bol z toho nervozny a rozhadzany, stale unaveny, vecne pospaval... Nebolo to pre neho. Nasiel si inu pracu. Mozno casom by sa to odzrkadlilo aj na jeho zdravi, neviem.
@martinna181 ja som cca tri roky robila dennú a nočnú, a mala asi 36 rokov a nedávala som ich. Tiež som nemohla spávať po nočnej, čím ďalej som menej a menej spala. Nervozita tiež prichádzala častejšie, hlavne po nočných. Nakoniec som požiadala o denné zmeny zo zdravotných dôvodov.
Ja mam 36, 3-4 nočne mesačne a nedavam ani to.... a odsoferovať domov to je už iny level... hrozne, tiez to budem musiet riešit

Díky Dominika. Som aj já zvedavý na ten vedecký rozhovor. Že nasilu prehodiť biorytmus, to som skúšal ako prvé. Dopadlo to vždy tak že aaaa ešte sa mi nechce vstávať… ešte si zdriemnem… a bolo zrazu 8 potom 10 a nakoniec som zase vstal na obed. Ja práveže ráno chcem najviac spať. To neviem prekonať.