Na aké alergologické vyšetrenia mám nárok?

18paulaa
18. aug 2018

Dobrý deň!
Som mladý človek ktorý trpí mnohými alergiami samozrejme ktoré mi nikto ešte nezistil. Nieje možné, aby som 10 rokov jedla Aerius a podstúpila len jedno alergologické vyšetrenie a to na 20 peľov. Prosím Vás, vie mi niekto povedať na aké vyšetrenia a testy mám nárok na Slovensku? Viac krát mi bolo povedané v lekárni v Rakúsku, že mám príznaky na Astmu.
Ďakujem vopred za odpoveď

adkamama
18. aug 2018

Ahoj Paula, chodíš pravidelne na kontroly? Lebo naše deti sú alergici, dcéra mávala astmatický kašel a robili jej viackrát testy na ruku. Keď ti predpisujú Aerius, je mi to divné, že ťa neprešetria. Brali im aj krv na celiakiu, laktózu .... Mne napr. moja alergologička nechcela urobiť testy na potraviny pre opakované zápaly hrdla, vraj si mám vylučovacou metodou odskúšať či som alergická na nejakú potravinu, zmenila som lekárku a tá mi spravila testy hned na začiatku, aj na pele atd. + potraviny, zobrala krv a vyšetrila všetko možné. Treba nájsť len správneho lekára, ale myslím, že všeobecné testy by mal spraviť každý lekár.

18paulaa
autor
18. aug 2018

Áno pravidelne. A idem aj v pondelok. Každého pól roka resp. roka sa ma spýta či beriem Aerius a som vybavená. Takže tento prístup ma úplne deprimuje. A ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

misiatko81
18. aug 2018

Ja chodim na kontroly kazdeho pol roka, raz rocne mi robi velke odbery, kde sa zistuje alergia na veeela veci, vysledky maju 5-6 stran a raz za rok alebo za dva kozne testy

kacena4
18. aug 2018

pozor na to alergie vysetruje nie len alergolog ale aj kozny lekar na chrbte ako naplaste (lepia sa na 24 hod.) a vysetruje sa napr. kontaktna alergia na kovy a pod., alergolog vysetruje alergiu, plucny lekar vysetruje plucne ochorenie akym je napr. astma co je ochorenie pluc, ale ak je dobry alergolog/imunolog a ak mas aj imunologicke ochorenie, co ti mozu zistit z krvi, ale aj podla toho ci si casto pocas roku chora, alebo ci pocas alergickej sezony mas problemy s dychanim, tak sa ti vysetruje aj astma evidentne je tvoja komunikacia s lekarom zla a v tom je problem alebo lekar riesil len alergiu a nic ine, vtedy treba zmenit lekara, ktory okrem alergie riesi aj imunitu popr. priesi aj spirometriu a riesi aj plucne veci ale v kazdom pripade astma sa riesi cez plucneho (oficialne) takze komulnikacia s lekarom je dolezita. ja som aj alergik aj astmatik ak pocas sezony skombinujem napr, ovocie a kvitne na co mam alergiu chystim astmaticky zachvat, okrem toho pri namahe, pri cigaretovom dyme, pri chorobe podla toho sa zisti astma nie podla toho ze ti to v lekarni niekto povie. a priznak este neznamena ze ju musis mat. drzim palceky aby si sa dopatrala k tomu co ti naozaj je, alebo nie je, nebo nevediet je najhosie, a hlavne treba spravne nasadit liecbu