icon

Nahota pri operácii

johny69
15. mar 2021

Zdravím. Nikdy som nebol na operácii ale myslel som že to prebieha nejako takto: dovezú vás zakrytého na sálu a preskočíte si na operačný stôl kde vás prikryjú aspoň prestieradlom aj počas operácie podľa možnosti aby bola zachovaná vaša ľudská dôstojnosť a intimita aspoň v nejakej miere. Preto som zostal zaskočený keď mi priateľka vyprávala o svojej operácii ktorú mala už dávnejšie. V šatni ju vyzliekli do nahá, dostala malú plachtu aby si zakryla len prsia a poslali si ľahnúť na operačný stôl pešo cez celú sálu za pohľadov čakajúceho personálu. Všetci doktori jej kukali na holý zadok pri kracani a jeden si neodpustil poznámku: takto ma vyzerať žena, nie ako ta čo tu bola prednou. Toto je ta profesionalita personálu ktorý sú už údajne zvyknutý na nahých pacientov??? Na diskusiách som sa dočítal že mala ešte šťastie, že si mala aspoň čím zakryť predok, pretože normálne posielajú ľudí na "prechadzku" úplne bez ničoho. A načo by aj plytvali plachtami na presun len koli vašej hrdosti keď vás aj tak nechajú nezakritych celú operáciu. Podľa vyjadrení všetkých pacientov to bol neskutočne ponižujúci zážitok. A ani sa im nečudujem. Priateľka mala malý zákrok v dole intymnych partiách a na vizite po operaci keď sa tam zíde cele oddelenia +pacienti na izbe že "no ukážte nám to". To ako vážne si takto predstavujú zachovanie ľudskej dôstojnosti a intimity??? A úplne to zabil sanitár ktorý jej doniesol prenosné WC a pomohol sadnúť naň, postavil sa vedľa nej a zahlásil "už môžete cikať" a čakal. A to nehovorím o ženách po pôrodoch ktoré na vizite celému orchestru (ne)dobrovoľne rozťahujú nohy do široká. Neviem ako to vnímajú tie ženy ale mne to pride strašne ponižujúce. Dočítal som sa aj o sťažnostiach žien ktoré si neželali účasť 10 študentov medicíny pri jej gyno zákroku a ich námietky boli zamietnute stým že je to univerzitná nemocnica takže tam budú študenti. To akože vážne v tych nemocniciach je pacient len kus masa bez dôstojnosti, ktorý rýchlo treba vybaviť nech nezmeškajú obed??? Alebo je to individuálne podľa nemocnice? Aké máte skúsenosti vy?

opica_skorica
15. mar 2021

@johny69 standard to nie je, pretoze na operaciu bud pacienta prevazaju alebo ide po svojich a prezlieka sa tam v kabinke do jednorazovej kosele a jednorazovych nohaviciek a nohy ma zafasovane.
Inak, dostojnost po uspati ta uz netrapi?

elenka74
15. mar 2021

Ja som šla na operačku po vlastných, dala dole nočnú košeľu, dali mi tú plachtovú košeľu, ešte aj čiapku mi dali na hlavu, dali mi náladovku a ostala som som ležať pred operačnou sálou, lebo tam ešte niekoho operovali. Potom som opäť po vlastných vošla na operačný sál a úprimne, bolo mi všetko jedno, od tej náladovky som sa cítila tak šťastne, ako nikdy v živote 😀

lellla
15. mar 2021

Moja sestra má tiež super dôstojne skúsenosti....keď potratila poslali ju nech sa vyzlečie do nahá a vyjde na chodbu kde chodil všetok zdravotný personál...tam si mala sadnúť na lavičku áno úplne nahá a čakať...išiel okolo jeden lekár ten si dal dolu plast a prehodil ho cez ňu že prečo ju preboha nechali sedieť nahú na chodbe..veľmi milé čo ?! ...🙈 Ja mám zatiaľ dobre rskusenosti keď som bola po pôrode hospitalizovaná na zákrok od spodu tak som mala svoju košeľu normálne ..ľahla som si na stôl tam som si ju vyhrnula ..sestričky mi dali hore nohy uviazli ich a zákroku má pokiaľ som.nezaspala ...zobudila som sa v nohavičkách a zakrytá ...prvý prípad iná nemocnica a druhý tiež iná ..takže asi záleží od ľudskosti personálu podľa mňa teda ...ako keby som.na sale nahá nevadí mi to vŕtalo sa vo mne toľko lekárov že mi to nevadí už ani trochu ale sedieť niekde nahá na chodbe a čakať čo bude ďalej ako moja sestra tak to je vrchol ..

johny69
autor
15. mar 2021

pokial si stym zmierena ze pri tvojom gyno zakroku po uspati bude cela trieda studentov je to ok nech sa ucia. Ale ked sa tam dovalia az ked zaspis bez tvojho suhlasu pride mi to potupne. A take reci nech sa pozru aj tak budem spat nie su moc utechov

siska53
15. mar 2021

@johny69 ja som.tiez mala pred operaciou nrjaku plachut vzdy.. ale tak..zas..ak ide o porod a ja som napr.mala sekciiu..ako by mi to dieta vybrali z brucha, keby mam dolne intimne partie zakryte??
Jasne, tie nevhodne poznamky, to iste nie a kym nie je clovek na stole, tak by mal byt zakryty...to ano.. ale inak..ako zoperuju obleceneho cloveka?? Je to raz lekar.

johny69
autor
15. mar 2021

@opica_skorica jasne tiez som cakal ze davaju ludom tie kosele vzadu zaviazane na prechod na operacny stol. Ale nahych ich posielat zo satne uplne bez nicoho???

lubiss
15. mar 2021

vies ze mi to bolo uplne fuk? hned po porode ma umyvali studentky ktore sa bavili o diskoteke:D pomedzi to sa ma pytali ako sa citim ci mi nie je zle ci nieco nevadi.... na vizitu chodili studenti tiez s tym ze sa ma teda opytal doktor ci to nevadi..no nevadi a kde sa maju ti mladi ucit..boli slusni a s doktorom komunikovali na urovni odbornej a nikto sa tam nechichotal alebo podobne a po tom vsetkom co som pocas porodu prezila mi bolo vsetko jedno :D...na izbe sme boli 4 kazda sme sa museli ukazat "ako na tom sme" logicky ani jedna z nas necumela ja som bola rada ze vobec viem chodit :D

ivaa_
15. mar 2021

Či som nahá pred operáciou alebo počas nej je asi jedno nie ? Vidia ťa tak či tak :D
A k tým študentom, bolo by lepšie keby po škole prišli naostro na oddelenie ako lekár/Sestra a tam sa to učili prvýkrát všetko?
Veď ťa neoperuju, len sa pozerajú ako to robia 🙂

pininka1
15. mar 2021

Este ze nemusis rodit. To by si isto neprezil. Myslim,ze zeny celkovo by o strate dostojnosti mohli pisat litanie, a sme tu.... Zas to tak neprezivaj,oni su tam na ine veci, nie sledovat tvojho...

opica_skorica
15. mar 2021

@johny69 to som ani nezazila a ani som o tom nepocula.

jvasenka
15. mar 2021

@johny69 no tak to ti potom ani nepisem pribeh ako jednu kocku v nemocnici pocas prevozu na salu vo vytahu znasilnil ten co ju tam niesol (uz bola uspata) a nic by sa nezistilo keby to dievca neostalo tehotne

johny69
autor
15. mar 2021

@ivaa_ to je sice pravda ale ze ta uvidia aj tak, ale to je tak ako keby ti poviem ze chod na prve rande naha aj tak mozno skoncite nakoniec v posteli 🙂

natalala
15. mar 2021

@lenkakravcova ja som bola v porodnici, kde pred vizitou prisiel jeden doktor, prezrel ma a popytal sa, potom na vizite zreferoval ostatnym a oni mi uz nikam necumeli 🤦🏼‍♀️ Vidim, ze som mala stastie, lebo aj moja mama mala take zazitky ako opisujes. To je fakt otras.

nistika
15. mar 2021

@jvasenka takych pribehov je zial viac.

johny69
autor
15. mar 2021

@pininka1 hej chapem ze zeny maju pri porode ine starosti a uznavam ze hrdost je to posledne co ich vtedy trapi po tom vsetkom

ivaa_
15. mar 2021

@johny69 myslím to tak skôr, že jednoducho treba sa nad to nejako preniesť možno. Sú tam na to aby ti pomohli .. chápem nevhodne poznámky nie sú na mieste určite! Ale myslím, že nikto nerieši keď ide operovať, prebalovat a neviem čo všetko, že ako ten človek vyzerá 🙂

johny69
autor
15. mar 2021

@jvasenka neskutocne. ja som sa docital staznosti zien ktore pri prevoze na izbu po operaci akosi "zabudli" na chodbe oddelenia kde maju pristup navstevy a zobudili sa nahe a nezakryte 😕

johny69
autor
15. mar 2021

@ivaa_ hej chapem aj to len mi je divne ze ten personal ma uz ztoho taku rutinu ze im ani nedojde ze by to niekomu mohlo vadit

marytesss
15. mar 2021

@johny69 moja skúsenosť je taká, keď som na jar v roku 2016 šla v Nitre na urologickú operáciu, pri prezliekaní mi pomáhala sestrička do jednorazovej košele, ktorá sa zaväzuje pri krku na chrbte. potom ma položili na nejakú prevoznu posteľ a zakryli ma, nech neprechladnem a anestéziologička mi cez kanylu pichla nejaký oblbovak a čakala so mnou, kým príde rad na mňa. Potom mi pomohla ešte s niekým na operačný stôl (nevnímala som už až tak-behali tam asi 4 ľudia), nohy mi vyložili na kozu, priviazali, rozkrok mi zatiaľ zakryli kým neprišiel dr. (to som už spala v narkoze). po operácii som sa zobudila na pooperačnom normálne preložena v posteli, zakryta nejakou prikryvkou a s cievkou medzi nohami.
úprimne mi to bolo jedno, jednak sú už zvyknutí na to, vidieť nahého človeka- predsa len dr a sestričky nahé ľudské telá vídajú každý deň, nevnímajú to ako potupu ľudskej dôstojnosti. po operácii ked som sa šla prezliecť, pomáhala mi sestrička, predsa len bolesti, krv, všetko... ale dávala pozor, bola opatrná a nemôžem ani nič zlé povedať. asi fakt záleží od ľudí na ktorých človek natrafí. ver mi, ked máš zdravotný problém, je ti to jedno, riešiš hlavne strach, aby to dobre dopadlo. to, že to vadí tebe je podľa mňa tvoj problém, tam sa na to nikto nepozerá tvojimi očami. oni sú zvyknutí.

sissy27
15. mar 2021

@johny69 ja som absolvovala len jednu operáciu, normálne ma previezli, mala som zaväzovaciu nemocničnú košeľu. A nepoznám NIKOHO, kto by sa špacíroval po operačnej sále, ani mi to nepripadá reálne. Jednak pacient pred operáciou väčšinou dostane oblbováky, a potom na sále je drahé a sterilné vybavenie - silno pochybujem, že by personál riskoval pád pacienta alebo zničenie / kontamináciu zariadenia.
Toto mi pripadá zas ako ďalšia vymyslená téma na rozdúchanie vášní 😃

petamich
15. mar 2021

@johny69 no neviem, kde partnerka bola ale ja som bola v troch roznych BA nemocniciach na operaciach a nic take som nezazila, vsade som sa prezliekla so zavazovacej kosele, v nej a prikrytu ma doviezli na operacku, prelozili ma na operacny stol a moja dostojnost bola plne zachovana, pri vykonavani potreby mi podala misu a spytala sa ci ma pockat alebo sa vrati, poprosila som ju nech sa vrati, lebo takto mi to nepojde a na vizite sme mali aj studentov a pride mi to uplne normalne, rovnako sa moji kolegovia v IT firme chodia zaucat ku klientom a ja ako osoba tych medikov vobec nezaujimam, zaujima ich moja anamneza, tak neviem ci ja som cudna ale nemam pocit, ze by utrpela moja dostojnost pri ziadnon zakroku a to som ich mala na roznych castiach tela, pri jednej hospitalizacii kanilu v nohe, z liekov na riedenie krvi som dostala silne zenske krvacanie a este aj spodne pradlo atd. mi vymienali, bola som za to vdacna a nenapadlo mi za zamyslat, co vsetko mi vidi

johny69
autor
15. mar 2021

@marytesss ved prave ze ty ludia su uz taky zdrogovany z tych naladoviek kolkokrat ze im nevadi aj keby ich poslali nahych na sal z parkoviska
@sissy27 tiez sa cudujem pravdupovediac ale vzdy sa tych ludi pytaju ci su schopny kracat sami. Priatelka sa citila len troska pripita tak ju poslali peso nahu. Vravela ze bez tej naladovky by to nedala lebo by sa prepadla od hamby

3petka
15. mar 2021

@johny69 a tvoja priateľka nemá pusu keď nevie rozprávať. Mala sa ozvať. Ale predpokladám že práve preto jej dole nič nedali lebo aj tak jej tam robili zákrok a muselo to byt odhalené. Čo sa pôrodu týka podľa mna je úplne jedno každej žene že sa jej tam kukaju. Radšej nech sa pozrú ako potom riešiť nejaký zápal alebo čo z dôvodu že sa nik nezaujímal. Si predstav že si niektoré pôrod aj nahrávajú ...

kittyna5
15. mar 2021

Tak asi som divná, ale toto by ma nikdy nenapadlo riešiť. Veď nech sa kukajú koľko chcú, aj tak ma potom už nikdy neuvida, tak mi to môže byť úplne jedno či som niekde išla holá 🤷🏻‍♀️😉

sissy27
15. mar 2021

@johny69 naozaj mám dosť široké príbuzenstvo, kopu kamošiek, každý absolvoval nejakú operáciu, niektorí viac a naozaj NIKTO nešpacíroval nahý po operačnej sále.
Čerstvá registrácia, mužský nick, hejty na zdravotníctvo - idem spraviť popcorn 😂

johny69
autor
15. mar 2021

@3petka pri tych naladovkach to uz je kazdemu jedno asi. Co som pocul od sestriciek asistujucich pri operaciach uplne kazdy je pri tom nahy a nezakryty lebo doktor chce vidiet cele telo ci sa nerobia zrazeniny niekde nahodou

johny69
autor
15. mar 2021

@sissy27 prave preto som bol aj ja zaskoceny ztychto praktik. Sprav aj mne 🙂

petamich
15. mar 2021

@johny69 nie to tiez nie je pravda, ze pri kazdej operacii je kazdy automaticky nahy, to ci sa niekde urobila zrazenina ako pises lekar predsa volnym okom nevidi, to by pri podozreni na trombozu neposielali na CTcko 🙈

petamich
15. mar 2021

damy asi by sme mali prestat komentovat, pretoze autor prispieva samymi somarinami a "faktami" kde zdrojom je jedna pani povedala 🤦🏼‍♀️ neviem uplne ciel tohto prispevku ale stacilo mi

opica_skorica
15. mar 2021

@sissy27 si to vystihla🍿