Nahota pri operácii
Zdravím. Nikdy som nebol na operácii ale myslel som že to prebieha nejako takto: dovezú vás zakrytého na sálu a preskočíte si na operačný stôl kde vás prikryjú aspoň prestieradlom aj počas operácie podľa možnosti aby bola zachovaná vaša ľudská dôstojnosť a intimita aspoň v nejakej miere. Preto som zostal zaskočený keď mi priateľka vyprávala o svojej operácii ktorú mala už dávnejšie. V šatni ju vyzliekli do nahá, dostala malú plachtu aby si zakryla len prsia a poslali si ľahnúť na operačný stôl pešo cez celú sálu za pohľadov čakajúceho personálu. Všetci doktori jej kukali na holý zadok pri kracani a jeden si neodpustil poznámku: takto ma vyzerať žena, nie ako ta čo tu bola prednou. Toto je ta profesionalita personálu ktorý sú už údajne zvyknutý na nahých pacientov??? Na diskusiách som sa dočítal že mala ešte šťastie, že si mala aspoň čím zakryť predok, pretože normálne posielajú ľudí na "prechadzku" úplne bez ničoho. A načo by aj plytvali plachtami na presun len koli vašej hrdosti keď vás aj tak nechajú nezakritych celú operáciu. Podľa vyjadrení všetkých pacientov to bol neskutočne ponižujúci zážitok. A ani sa im nečudujem. Priateľka mala malý zákrok v dole intymnych partiách a na vizite po operaci keď sa tam zíde cele oddelenia +pacienti na izbe že "no ukážte nám to". To ako vážne si takto predstavujú zachovanie ľudskej dôstojnosti a intimity??? A úplne to zabil sanitár ktorý jej doniesol prenosné WC a pomohol sadnúť naň, postavil sa vedľa nej a zahlásil "už môžete cikať" a čakal. A to nehovorím o ženách po pôrodoch ktoré na vizite celému orchestru (ne)dobrovoľne rozťahujú nohy do široká. Neviem ako to vnímajú tie ženy ale mne to pride strašne ponižujúce. Dočítal som sa aj o sťažnostiach žien ktoré si neželali účasť 10 študentov medicíny pri jej gyno zákroku a ich námietky boli zamietnute stým že je to univerzitná nemocnica takže tam budú študenti. To akože vážne v tych nemocniciach je pacient len kus masa bez dôstojnosti, ktorý rýchlo treba vybaviť nech nezmeškajú obed??? Alebo je to individuálne podľa nemocnice? Aké máte skúsenosti vy?
@mircalla pane boze co mas furt za problem? Na nesuhlasenie s takyma metodami treba dovod??? To ja riesim hovadiny alebo ty? Ten citovany text kde je manzelka neni moj koment. Je tam aj link. Viem sorry za gramatiku. Pisem to na mobile v praci pod stolom a vecsinou si to vsimnem az po odoslani
@mircalla ved zalozil nornalnu diskusiu naco v toľkých prispevkoch pises ze podla teba je divne co sa pýta. Ako rozumieme vsetci ze si to myslis, nemusis to tu dalej spamovat. Nerozumiem fakt, to sa tak nudis ze tolko reagujes na nieco co ta nezaujima? Ja som si napr rada precitala tuto diskusiu, v zivote som nebola na operacii, v nemocnici casto ale len ako dieťa a v puberte a prislo mi zaujimave zistit ako to funguje a ake odlisne je to v roznych nemocniciach. Ale filtrovat tvoje nekonečné podrazdene spravy sa mi fakt nechcelo. Ved chod si zacvicit, precitaj knihu, pozri film ked sa nudis...
je to zaujímavé, ja som na nejakých tých operáciách už bola, no to čo popisuješ, sa mi teda nestalo. všade ma vozili, teda priamo na sálu a tam som sa len presunula na operačný stôl a bola som teda prekrytá
@klip0 Nikomu sa to nestalo, nik to nezazil, aspon, co som si zbezne pozrela prispevky....to, co pise su ciste bludy, to je cele. A naozaj koncim. Bola som na x operaciach v roznych nemocniciach. Niekto si to pozbiera nejake ojedinele pripady z netu a vydava to tu za bezny standard....
@mircalla neni to sice bezny standard ale deje sa to velmi casto. Staci troska pogoglit a najdes kopu clankov a diskusii na tuto temu na dlhe zimne vecery. Dokonca pravnicke poradne zo suhlasnym verdiktom uradu pre dohlad nad Z.S. ze bolo porusene pravo na dostojnost a intimitu (co IMHO musi byt velmi okaty pruser ked to uznaju oni lebo vecsinou to je tvrdenie voci tvrdeniu). Ano je to diskusia na urovni JPP, nechapem co si od toho cakala.
A ked aj odhliadnem od faktu ze mam informacie z "prvej ruky", tak si musis uvedomit ze tie "ojedinele" nazory su len spicka ladovca, pretoze len mizive % znich sa rozhodlo postazovat a riesit to. A aj ztych ludi to polovica hned vzda a zmaze celu diskusiu po zapojeni sa ludi ako ty (co sa tu aj bezne deje vraj)
@johny69 Vieš, na Slovensku je veľmi veľa vecí, čo by trebalo vyriešiť. Ale, áno! Najprv treba problém vidieť, potom problém nahlas vysloviť a nakoniec môže sa problém vyriešiť. A nie každá nemocnica je rovnaká. Asi v tomto má pacient výhodu na Slovensku!
Inak taká smiešna banalita. Odber moču. Ideš s pohárikom na wc cez čakáreň. 😂 🙈
V zahraničí máš WC s okienkom. Na tom okienku máš čierny záves z hrubej látky. Keď je pohárik plný, zaklopeš na okienko, sestra otvorí a NIKTO sa nepozerá na obsah a farbu tvojho moču. Lebo nemá šancu. To okienko nevidíš, len keď ideš na wc.
Fúha a teraz som fajnovka, lebo z 10 ľudí v čakarní asi 9 z nich nezaujíma tvoj "pohárik". A tomu jednému, noa? Nebuď fajnovka! 🤣🤣🤣🙈
Sranda toto😁
Ja asi keď som mala 14 som čakala na pohotovosti iba s vyvrtnutým členkom a sedel tam asi 15 ročný chlapec, išiel dovnútra a asi o 10 minút už ho vyvážali na takom vozíku z tej ambulancie ale iba v slipoch, viem že tam hovorili že ide na operáciu. Aký som mala strach zrazu😁
@johny69 ja som to zažila, plus ešte na mňa kričali že nemám plakať, lebo mi nebudú môcť dať narkózu (prišla som o dieťa), pri pôrode som mala študentov študujúcich pediatriu, hoci som si to vyslovene neželala, celý čas mi tam čumeli, hrozný zážitok a to nehovorím o vizitach na šestonedeli
@johny69 Takže nechodíš na preventívne prehliadky už? 😁
A ďalší dodatok k vyšetreniam. Vadí mi, keď sa objednám na presný čas a o 30 minút sedím ešte stále v čakárni.
A bolo by nefér nespomenúť Covid. Vadí mi, že môj otec ako onkologický pacient pred chemoterapiou stojí v rade na test. Nemá test, nemôže ísť na chemo. OK, stojí v rade. Príde rómska rodina (asi 5 naraz) a drzo idú dopredu. Kričia na mladú "vojačku" a tá ich pustí ďalej. Asi tak. Čiže najviac mi vadí, že sa ľudia nedostanú k riadnej zdravotníckej starostlivosti, lebo Covid. Dostanú sa, ak majú testy, lebo Covid.
@eva112014 Uz malokedy. A hned im poviem ze sa mi proste "neda" 😂
A sice som este neni taky stary ale uz sa fakt tesim kedy bude sucastou preventivky aj vysetrenie prostaty. Najlepsie za ucasti aspon troch studentov mediciny ktory sa nebudu dat odmietnut.
-Pri objednani na presny cas treba citat male pismenka dole: cas je len orientacny, o poradi rozhoduje lekar. Cize najprv kamarati a znami, potom bordel robiaci nasi romsky spoluobcania, a potom mozno ty .
-To celoplosne "dobrovolne" testovanie je tiez pekne ponizujuce. Bezne sa tam s nimi hadam ze im proste moje tel cislo nedam 😂
@h_petra Tak to mas fajn. Priatelka mala neskutocne necitlivy personal pri porode a este teraz mi otom vyprava zo slzami v ociach.
@mircalla Ano je to strasna hrubka. Neviem ako stym budem dalej zit ...
A kedze sa nudim tak tu je pekna starsia diskusia na tuto temu:
Inspirovana petusou, z temy Porodnica v Trnave sa pytam.....neda sa naozaj nic robit proti hromadnym vizitam v porodnici????
To vsetky mamicky,ktorym nam to vadi sa musime podvolit ostatnym spolutrpiacim a mlciacim mamickam???
Najde sa tu niekto ktory "rebeloval" v porodnici a odmietol sa zucastnit a na protest lezal zakryti paplonom?
Ved ak je nutne vysetrenie, staci lekar jeden. Niesom dobytok aby ma okukovala a ohmatavala tlupa ludi...
Podpori ma niekto? Pri prvom som bola taka soknuta ze som sa mlcky podvolila a bola som nasrata sama na seba, ze som nedokazala zo seba dostat ani slovko na znak nesuhlasu... teraz uz poucena ako to v nasich porodniciach chodi, som odhodlana odolat... a trvat si za svojim nazorom....
https://www.modrykonik.sk/forum/porodnice-a-doktori/neda-sa-nic-robit-proti-hromadnym-vizitam-v-porodnici/?scrollto=first
@johny69
Vidim, ze mnohym zenam nevadi posliapanie dostojnosti, pretoze to proste neriesia samy v sebe, lebo to vlastne za nejake potupenie ani nepovazuju, neberu to tak. Ale nie kazdy to zvlada takto, niekto je na intimitu chulostivy a citi sa ponizeny a preto by sa malo pristupovat s ohladom, a ako k ludskej bytosti, a nie ku kusu mäsa, ku kazdemu. Urcite by tie zeny, ktore nemaju problem byt obhliadane za ucasti sirokeho personalu i dalsich ludi(studenti, pacienti), neprotestovali, keby mali zarucene sukromie, urcite by sa nik nestazoval na to, ze ma zabezpecene prekrytie tela pred, ci po operacii a ze nanho neppzeraju na izbe aj spolupacientky, na to by sa nik nestazoval. Vsetci by sme boli spokojni. Na izbe by stacilo zabezpecit plachtove paravany okolo kazdej postele a uz by to bolo intimnejsie. Nemusi byt predsa pre kazdu pacientku zvlast izba, co ani nie je mozne.
Ja mam teda podobnu skusenost ako tvoja priatelka. Musela som ist na kratku gyn.operaciu a tiez som musela ist peso z jednej miestnosti do tej druhej, operacnej, peso, pricom som mala na sebe len taku zasteru, ktoru som si drzala pazuchami, takze predok ako-tak zakryty, ale zozadu naha, takze mne to pripadalo dost ponizujuce, ziadny oblbovak som nedostala, pricom som zdoraznovala pri prijme, ze potrebujem nieco na uppkojenie, kedze mam velky strach a dokonca trpim uzkostami a panikarim, co mam dolozene psychiatrom, tak som vsetko vnimala normalne a mala som v tej chvili chut umriet od hanby a ponizenia, esteze som sa tam nerozplakala, ako som tu citala z prispevku, tak sa zrejme nesmie plakat, lebo by mi nemohli dat narkozu...stastie, ze som sa vyplakala uz na prijme...este ked do toho vezmeme fakt, ze som hanbliva mimoriadne a ze som vlastne prvykrat v zivote bola vobec u gynekologicky... Cize druhykrat tam v nemocnici vobec obhliadnuta zdola...no citim sa ponizena, aj ked sa mi v ppdstate nic take neprihodilo, ako prizerajuci sa studenti, ani vizita na izbe...tak ci tak pre mna osobne trauma. Darmo ti niekto povie - neprezivaj to tak .. Kazdy sme iny, inak to berieme. A ppznamka typu, ze doktori toho uz videli... To ma nemoze upokojit, kedze ja som ja a nevideli mna a ja sa nevnimam ako kus mäsa alebo pripad s nejakym cislom. Mam svoju dostojnost a jej posliapanie niekedy uz ani nie je mozne napravit do konca zivota, v niektorych situaciach, niekto sa s tym proste nevie vyrovnat a psychicke zdravie sa vlastne oddeluje od fyzickeho, ked ide o operacie.... Ked je clovek uz v narkoze, tak je mu jedno, ci je nahy, pretoze to nevnima, preto by mali pacientov uspavat este na izbe, nech ide o akykolvek zakrok, hoc aj maly. Aby ani tu salu nevidel, ani cakajucich zhromazdenych, ani sa nemusel promenadovat..
Po operacii som mala na sebe na izbe v posteli stale tu istu zasteru, iba vlozka medzi nohami, ziadne jednorazove nohavicky, vizita nebola na moje stastie, iba sestricka nas vsetky jednu po druhej skontrolovala odhrnutim paplona a ppzretim sa, ci to prilis nekrvaca, robila to ale tak diskretne, ze sme vlastne jedna na druhu nemali ako zizat, ked sa tak sikovne ppstavila chrbtom k jednej a s paplonom nadvihnutym zasa z druhej strany, od dalsej pacientky. Takze to este som mala uzasne stastie, ked to tu tak citam od ostatnych, co zazili....a aj tak som sa citila ponizene.
@madmena Suhlasim stebou. Nerobim si iluzie o nasich nemocnicach, jasne ze za malo penazi malo muziky, ale preco by mali s ludmi zaobchadzat ako v koncentracnom tabore v 44tom? Pokial viem su podla zakona hromadne prehliadky zakazane, takze ked to nazvali vizita uz sa na to zakon nevztahuje?
Tak to si trafila tu lepsiu nemocnicu veru kde ti nestalo v rozkroku 5 doktorov pri prehliadke a aj tak to nebolo priemne asi. A to co sa stavalo ludom s medikmi to uz je fakt na traumu ...
@johny69 mňa operovali 4x.
Dvakrát krátky gynekologicky zákrok na Antolskej kde som.mala.svoju nočnú košeľu aj ponožky, ľahla som si oblečená na stôl, pichli mi injekciu a zobudila som sa pod paplonom na izbe. Akurát si pamätám ako som ešte polozobudena riešila so sanitarom, že ako preboha ma prekladali keď som taká ťažká 😂
Raz laparoskopia v súkromnej nemocnici. Nepamätám si z toho ani prd. Naozaj. Neviem, čo mi dali, ale absolútne si nepamätám čo som mala na sebe, kam má viezli alebo kto. Prvá spomienka je na to, ako som sa 6 hodín potom prezliekala so svojej nočnej košele do oblečenia, keď ma manžel prišiel zobrať, a ako mi pomáhal natiahnuť nohavičky lebo ma bolelo zohnut sa.
A posledne bol cisársky rez v Ružinove. Na sekcnu sálu som šla normálne v svojom oblečení. Tam mi dali "andela" tu košeľu na zavizanie aby som si oblieka na predok a na stôl som si tých pár metrov prešla sama. Kým mi Pichli kanylu, sestrička ma oholila, ja som sa zatiaľ rozprávala s mužom a snažila sa nezblaznit od strachu 😂Pichli spinal a košeľu mi vyhrnuli až potom čo ma necitlivu dali ľahnúť. Po operácii ma zakryli paplonom a previezli na JIS a VÔBEC si nepamätám kto a kedy ma prezliekol nazad do mojej košele.
Ani raz som nevnímala žiadne pocity spojené s nedostatkom intimity alebo dôstojnosti alebo čo.
Na druhej strane, ja som asertivna a keď sa mi niečo nepáči tak to poviem. Druhá vec je, že hanbiť sa pred operaterom....nemá moc zmysel...🤷♀️ väčší zmysel pre odľahčenie situácie má posrandovat so sestričkami alebo doktorom. My sme sa rehlili aj so sanitarom.co ma.viezol na JIS. Majú ťažkú robotu a dobre im to padne.
@johny69 a co sa týka hromadných vizit...ja neviem, ale mne nikto na rozkrok ani nikam nepozeral. Ružinov. Na kontrolu sme chodili po jednej do vyšetrovne. A na tej "hromadnej rannej vizite" len dobehli, spýtali sa, čo a ako a šli. Potom jeden sam prišiel pozrieť a odlepit ranu po sekcii, ale tak, že nikto iny na mňa nevidel. Celkovo tam boli všetci okej a dávali si pozor aby boli slušní a povedali co sa deje a prečo. A keď nepovedali, opýtala som sa. Žiaden problém.

@mircalla ano je to vsade inak ale problem je ze vo vela zariadeniach to funguje stale rovnako uz 50 rokov. Ja nechcem detailne riesit ze niekto ukazal niekte v nemocnici zadok. Ale ze personal ten ukon neminimalizoval na nutne minimum a uplne kasle na tvoje pravo na intimitu. A utecha na poslapanu hrdost su slova ze to uz vydrzali tisice pred tebou tak vydrzis aj ty