icon

Nahota pri operácii

johny69
15. mar 2021

Zdravím. Nikdy som nebol na operácii ale myslel som že to prebieha nejako takto: dovezú vás zakrytého na sálu a preskočíte si na operačný stôl kde vás prikryjú aspoň prestieradlom aj počas operácie podľa možnosti aby bola zachovaná vaša ľudská dôstojnosť a intimita aspoň v nejakej miere. Preto som zostal zaskočený keď mi priateľka vyprávala o svojej operácii ktorú mala už dávnejšie. V šatni ju vyzliekli do nahá, dostala malú plachtu aby si zakryla len prsia a poslali si ľahnúť na operačný stôl pešo cez celú sálu za pohľadov čakajúceho personálu. Všetci doktori jej kukali na holý zadok pri kracani a jeden si neodpustil poznámku: takto ma vyzerať žena, nie ako ta čo tu bola prednou. Toto je ta profesionalita personálu ktorý sú už údajne zvyknutý na nahých pacientov??? Na diskusiách som sa dočítal že mala ešte šťastie, že si mala aspoň čím zakryť predok, pretože normálne posielajú ľudí na "prechadzku" úplne bez ničoho. A načo by aj plytvali plachtami na presun len koli vašej hrdosti keď vás aj tak nechajú nezakritych celú operáciu. Podľa vyjadrení všetkých pacientov to bol neskutočne ponižujúci zážitok. A ani sa im nečudujem. Priateľka mala malý zákrok v dole intymnych partiách a na vizite po operaci keď sa tam zíde cele oddelenia +pacienti na izbe že "no ukážte nám to". To ako vážne si takto predstavujú zachovanie ľudskej dôstojnosti a intimity??? A úplne to zabil sanitár ktorý jej doniesol prenosné WC a pomohol sadnúť naň, postavil sa vedľa nej a zahlásil "už môžete cikať" a čakal. A to nehovorím o ženách po pôrodoch ktoré na vizite celému orchestru (ne)dobrovoľne rozťahujú nohy do široká. Neviem ako to vnímajú tie ženy ale mne to pride strašne ponižujúce. Dočítal som sa aj o sťažnostiach žien ktoré si neželali účasť 10 študentov medicíny pri jej gyno zákroku a ich námietky boli zamietnute stým že je to univerzitná nemocnica takže tam budú študenti. To akože vážne v tych nemocniciach je pacient len kus masa bez dôstojnosti, ktorý rýchlo treba vybaviť nech nezmeškajú obed??? Alebo je to individuálne podľa nemocnice? Aké máte skúsenosti vy?

Strana
z8
kallanchoe
16. sep 2021

Som po 2 cisárskych rezoch.....tak po nacievkovani som a nejakej naladovke som sa šla vyzliecť s pôrodnou asistentkou....v ďalšej miestnosti ma.mali operovať....v duchu som si hovorila a sakra teraz to príde,tak ako hovorili kamošky.....musím vyliezť na ten stôl nahá,a ešte prejsť celú tú miestnosť kde bolo asi 6 ľudí.....Tak som sa.hned pýtala,že poprosím Vás nejaku plachtu,že tam nechcem ísť nahá....(pritom o 3 minúty má.rezali,videli má.celu holú)ale.tak.ide.o. ten pocit že?😃😘 Mali pripravené nejaké polopriesvitne nemocničné košele, tak nahá som úplne nešla.....na stole ta aj tak musia celú vyzliecť pri tomto úkone,lebo v rukách máš infuzky,tlakomery atď.....prsia atď zakryli....tak napichali,rozrezali...urobili....zobudila som sa nahá....lebo proste cez hadičky ta neoblečie ani ten vrch košele....ale bola som zakrytá paplónom....potom ta pomáhajú stavať atď.(treba poprosiť oblečenie ti podajú)..ale tak tam je jedna osoba.... obliecť,do sprchy proste točí sa ti hlava,boli ta strašne vsetko....tak neobzera si ta.len ti pomôže vstať(stále si holá) ale ako si sadnes podáva ti oblečenie...a do sprchy nejdeš hola....druhý krát mala na háku sestrička....ženy vstávala pri otvorených dverách....až po sprche im dala.oblecenie....po.chodbach návštevy, oteckovia....pozerajú dnu,lebo hľadajú svoju ženu dieťa....no proste.kazdy sa pozrie.....ľutovala som tie ženy....neraz keď.som bola na chodbe náhodou toto som videla....oni proste nezatvarali dvere,a tie ženy ticho....ja nechápem.....ja som si všetko stále opýtala,poprosila, podajte mi prosím uterák,pyžamo,zatvorte prosím.Vas dvere....atď....a nebol problém.....nechápem ako taký čas cez bolesť Vám je jedno....ale aj tak som sa slušne spýtala a.vybavene......co sa.tyka.vizity.....Dobry deň, dnes.na vizitu prídu aj študenti 5 ročníka.....nie neprajem si hotovo....nikto ma neocumoval a nikde.som.pred nikým neroztahovala nohy ani nič podobné....len sa.staci ozvať....keď je človek ticho proste sup.sup.maji to rýchlejšie....ale nikto sa s vami nebude naťahovať,či chcete,nechcete....ok sak majú kandidátov pre študentov ďalších.....v konečnom dôsledku vás.videlo.pri operácií,pri vyšetrení,po operaci,pôrode viac ľudí nahých....o to nejde....ale.proste ten pocit...Bola.som v univerzitnej nemocnici, ale takéto veci sa nediali l....treba len slušne komunikovať, požiadať (čo by malo byť automatické) a nemám pocit,žeby som stratila dôstojnosť.....ale videla som,že.ano aj takto to funguje,že ženy sa musia fakt cítiť hrozné ponižujúco... medzi sebou si povedia aké to je hrozné,ale pri personále sú ticho ja nooo nechapem proste nechápem prečo....

taskataska
Autor odpoveď zmazal
johny69
autor
17. sep 2021

@taskataska Vobec nechapem tvoj utok na jej osobu. Ved napisala ze stym nesuhlasi a je strasne ze sa to deje. Hadam si nemyslis ze skupina arogantnych doktorov ktory si prisli poobzerat nahu pacientku kym je v narkoze sa necha buzerovat od nejakej asistentky. Je len dobre ze napisala co sa tam deje. Za to aby sa to nedialo uz bojuju rozne organizacie na SK ale je to asi uplne k nicomu. Problem je v tom ze ludia co by to mohli zmenit na to kaslu, pretoze im sa take veci nestavaju kedze nechodia do nemocnic pre obycajnych smrtelnikov ale maju specialne vysady (vid Kollar) alebo penazi dost na sukromne kliniky.
Neviem preco by si mala ona hryzt nechty. Poviem ti presne co stane ked sa na to pride. Dohlad nad zdravotnou starostlivostou ti da za pravdu ze bola porusena tvoja intimita a posle staznost riaditelovi nemocnice aby to poriesil. Ten vecer pri pive s kolegom doktorom mu to mozno povie ak nezabudne. Bezne sa to tak deje. Cize pacientov pocit zadostucinenia = 0,00

anita1978
Odpoveď bola odstránená
briesta
5. jún 2022

@johny69 ja som tiež bola pred 6 dňami na operáci, po ženskej stránke .. tiež má sestričky vyzliekali pred vstupom na operácku ale dali mi plachtu, ktorou som si zakrila predok a na operáčku keď som šla nikdo tam nebol iba 2 sestričky, keď som si ľahla na operačný stôl má prikrili plachtou prišli doktori a ďalej netuším čo sa dialo, lebo som zaspala.. Ale na univerzitnej nemocnici, je normálna vec, že študenti tam sú ..veď oni tiež nie sú učení a musia sa to naučiť.. u nás v nemocnici tiež študentky, ktoré sa učia za sestričky, sledovali sestričku jak ma vyzlieka..takže akože toto treba len akceptovať a nepohorsovať sa nad tým a keď sa vám nepáči, tak zvoľte iný štát alebo neviem.. Lebo u nás na SR žiaľ Bohu môžme byť radi, že máme v nemocniciach na čom ležať a že máme aspoň akú takú techniku ..😉 a doktor po operácii musí, spraviť vyšetrenie a nie je dostatok priestoru zrejme aby, každá jedna žena mala súkromie pri vyšetrení, keď žena leží na posteli po operácii .. môžme byť vďačný za to, že nás vôbec pozru a vyšetria..

mandarinka555
8. jún 2022

@johny69 Máš vôbec potuchy o tom, AKO a o ČOM sa bavia lekári a sestry na operačnej sále po tvojom uspatí ???? Zrejme nemáš, lebo to už by si ani nerozdýchal...

johny69
autor
8. jún 2022

@briesta "Ale na univerzitnej nemocnici, je normálna vec, že študenti tam sú" -Ved jasne , rychlo zavolat k rozkrocenej pacientke 5 kolegov a 10 studentov kym si slecna uvedomi ze nechtiac podpisala aj suhlas. Ja som velmi zvedavy ci by to dokazal spravit aj svojej zene alebo dcere ked je to pre neho take prirodzene a neskodne.
"treba len akceptovať a nepohorsovať sa nad tým a keď sa vám nepáči, tak zvoľte iný štát alebo neviem" -Myslim ze tadialto nevedie cesta zdravotnictva do 21 storocia.

johny69
autor
8. jún 2022

@mandarinka555 Po tvojom prispevku uz mam potuchu veru

stanovelky
13. sep 2024

@lusyyy36 to tá už uspali na izbe ?? Tá ani nevieš nič na operacnej sale už ?

marco20
14. mar 2025

Takže žena počas operácie je holá nemá na sebe ani podprsenku,len pančuchy,rúcho operačné a čiapku

ckatka
30. mar 2025

Môj muž je lekar. Operuje. Vselikomu všeličo. Často na intímnych miestach. A úprimne môžem ti povedať že je mu lautr jedno kto ako vyzerá …a keď ta zbavuje napríklad rakoviny alebo močového kameňa tak tu sa fakt nebavíme o nejakej intimite lebo ta ti je tak na dve veci keď sa od bolesti škriabeš po stene…
Na operačke je to fakt každému jedno kto ako vyzerá…a fakt sa nikto nevzrušuje nad holými telami ale sú tam za účelom pomôcť.

Ja som zažila x vyšetrení (aj ženských aj ortopedickych aj neurologických) pri ktorých som sa vyzliekala, ale kokos…taká skolióza sa naozaj zle posudzuje v svetri…a znamienko na prsniku ti tiež nebudú vyberať v podprsenke…
Pri pôrode (sekcia) ma nikto nevidel viac ako musel a vždy som mala zakryte to čo nebolo treba vidiet. Dokonca sestrička čo ma prišla umývať to robila v takej polotme, ani nezažala. A ranu po operácii kontroloval vždy len aktuálny lekar, čo prišiel na vizitu (Univerzitna nemocnica). Navyše vždy máš možnosť povedať - nie, nechcem, chcem to takto. Ráno ma lekar reálne tak 30 min aby si obehol oddelenie a fičal na sálu …nezaujímajú ho ničie prsia a zadky…na to fakt nemá čas.

Strana
z8