icon

Nájde sa tu niekto, kto mal Covid?

lienocka2808
31. aug 2020

Ak ano, zujimali by ma priznaky ludi, co realne mali toto ochorenie. Ja uz mam tyzden nasledujuce priznaky, bolest hlavy, kychanie, bolest hrdla, potenie, bolest tela. Bez kaslania a teploty. Neviem, ci to moze byt covid. Mojej lekarke sa uz 3den neviem dovolat, na testovanie som sa objednala ako samoplatca az na 7.9. Akurat zistujem ze tu naozaj nic nefunguje. Malo sa testuje, plne kapacity, na test sa dostanete o tyzden. K lekarke ist s s priznakmi nemozem, dovolat sa neda.

janulkama
1. sep 2020

@soldi a bodaj by ta spoznalo vicej ľudí a nech si ta v tej skole podaju
@lenocka12345 súhlasím s tebou

tslobik
1. sep 2020

@lenocka12345 presne, nie ste normálne - ako si napísala.

aristka
1. sep 2020

Načo to riešiš , chorobu vylež a budeš ok .

soldi
1. sep 2020

@janulkama a co to vyriesi, ked ostanu do konca tyzdna doma?
ze dnes su prenasaci a zajtra uz nebudu? ale prosim Ta.
pisala som, ze najstarsi este trosku pokasliava zo zatecenych soplov, ten doma ostane, ale dvaja mladsi, ked im nic nie je, tak naco?
a uz bolo viac krat spominane aj pisane - kychanie a priesvitny sopel v trvani dva dni nie su ziadnymi priznakmi covidu 🙂
moj najmensi syn je tazky alergik, cize kycha a sopli v podstate cely rok a teraz co? mam mu zakazat chodit do skolky? u nas su v skolke nastastie normalne ucitelky a taketo veci vobec neriesia 🙂

a na moje stastie, maminky na koniku si tu mozu aj prsty zodriet, ale pritomnost inych deti v skole/v skolke neovplyvnia ziadno 🙂
pani ucitelky vedia, ze sme boli v taliansku, takze pokial budu mat nejaky problem, tak deti ostanu doma. pokial nie, tak nevidim dovod preco by zdrave deti, ktore boli v zelenej krajine mali ostat doma 🙂

ps: a Ty si vlastne uvedomujes, ze mozes byt tiez prenaska?! 🙈

hivanik
1. sep 2020

@soldi ...kebyze sa pise september 2019 tak ok, nech idu aj zo soplikom. Ale kedze sa situacia zmenila a je tu novy a neprebadany virus tak prepac je nezodpovedne davat deti par dni po prichode z It do kolektivu. A bolo treba si rozmysliet este pred odchodom na dosledky, ze bude nerealne aby tvoj manzel musel cakat za otestovanim a vysledkami. Ja, kazde dva tyzdne vypisujem cestne prehladenie v praci a nemozem si dovolit vypadnut s prace kôli nezodpovednym pristupom niektorym osobam, ktore poslu svoje deti medzi ostatnych.

lienocka2808
autor
1. sep 2020

@aristka riesim to kvoli dovolenke,ktoru mam do 21.9. ak bude test negativny a budem sa citit ok, pojdeme na planovanu dovolenku. Ak budem mat test pozitivny, a budem sa citit uz dobre, mozem byt stale prenasat a budem v karantene. Tak pre toto to riesim. Naozaj nechcem svojou nezodpovednostou sirit este neprebadany virus. tolko na vysvetlenie.

janulkama
1. sep 2020

@soldi moje dieta je tiez alergik, ale pekne som teraz vypytala papier od alergologicky, nech to mam aj podlozene. Vyssie si pisala, ze este maju sople, takze podla mna do kolektivu nepatria. Presne ako napisala vyssie @hivanik je rozdiel 09/2019 a tento september. A dufam, ze vase ucitelky su naozaj rozumne a po rannom filtry vas pekne otocia a vratia domov.

simca06022011
1. sep 2020

@tslobik
@hettinka no našťastie sú aj normálni lekari 😊 ja som nakoniec vybrala 2 ATB lebo. To bol nejaký stafylokok... Za dva týždne čakania by som asi skončila neviem kde, ledva som chodila. Ako ohladuplnost je jedna vec, ale čakať doma kým mi dovolia a kaslom vyjsť z domu a ísť k lekarovi. Sorry. V lete funguje všetko ok, ľudia sú vypustenie, utekajú ako spasení na dovolenky... a zrazu k 1.9. Sa korona rozhodne že je tu. Zrazu treba všetko zavrieť, ale deti nech idú do školy... A rodicia a učitelia nech riešia zakaslanie a stresy z ukamenovania ak niekto ochorie. Cele dni v ruskach, ktoré aj tak zabránia prenosu iba pár percentami.. A hygiena deti v priestoroch bez teplej vody... To je tiež scifi... Gelmi si akurát tak imunitu likvidujeme, rezistentne baktérie pestujeme.. 🤦‍♀️ Keby aspoň koniec tohto blazinca bolo vidno...

hettinka
1. sep 2020

@soldi najskôr píšeš, že ste po dovolenke všetci chorí a zrazu sú deti zdrave a nič im nie je. Tak ja neviem, ale ak ich necháš do nedele, to je ešte 5 dni a keby covid mali, môžu sa vyliečiť. Nedoliecene dieťa špeciálne teraz do školy nepatrí. Situácia je napätá, aj v školách to je ťažké. Ja som napríklad menej vystrašená z nákazy, ale mám kolegyne, ktoré sú vystrašene poriadne. A čo ešte povedia rodičia..,

soldi
1. sep 2020

@hivanik pokial viem, tak ITA patri stale medzi zelene krajiny a je na tom podstatne lepsie nez cr ci chorvatsko. kolko si myslis, ze denne stretavas ludi, ktori boli za posledne dva tyzdne v jednej z tychto krajin, hm? 🙂
neda sa izolovat stale a pred vsetkym, cely zivot sediet na riti a triast sa od strachu.

hivanik
1. sep 2020

@soldi .....vdaka dovolenkarom je Slovensko tak na tom ako momentalne je ...ci uz chorvatsko, It, Cesko atd. Takze tolko na dnes a hlavne nech ste zdravi a vsetci okolo Vas.

hettinka
1. sep 2020

A navyse, deti budú musieť mat ruska. Zdravému človeku sa cez to zle dýcha, chuda dieťa so soplom v rúšku.

@soldi A nie, nemyslim si, že máte hneď covid, ale nachladnutie tiež asi nie, to by ste nemali všetci asi.

soldi
1. sep 2020

@hettinka ano, okrem muza sme boli vsetci nachladnuti. ale my mavame take kratke nachladnutia, 2-3 dni max, neviem, ako je to u vas?

pisala som uz predtym.
dva vseobecne zname poznatky o covide:
1. iba kychanie a sopel bez akychkolvek inych priznakov su extremne vzacne
2. kazdy organizmus ho znasa inak.

a teraz otazka:
po aplikovani tychto dvoch faktorov do rovnice, kde na jednej strane su jedine priznaky choroby kychanie a sopel (a to dokonca iba dva dni) a na druhej strane 5 osob, ktore maju uplne totozne priznaky, aka je pravdepodobnost, ze pojde o covid?

uz sa tolko nehysac a nerozculuj, ja sa pokladam za rozumnu a zodpovednu osobu, deti sledujem, nikomu nic netajim, ked sa s pani ucitelkami zhodneme, ze by mali ostat este par dni doma, tak ostanu, o nic nejde 🙂
ale preco by som ich mala nechavat, ked to nie je potrebne? ja som szco, mne usly zisk nik nepreplati, nemozem si valat doma sunky na ocr ako poniektore 🙂

ticko
1. sep 2020

@otazka1 ahoj ty si bola na tom?

hettinka
1. sep 2020

@soldi šunky doma nevalam ani ja 😉. Len som ti písala, že môžeš rátať s možnosťou, že vás otočia domov z ranného filtra. Alebo sa im nebude dieťa zdať cez deň, ide do izilacky a rodič musí prísť bezodkladne pre dieťa. Pripadne sa ozvú rodičia iných deti, hlavne ak budú vedieť, že ste prišli z Talianska (Napr sa tvoje dieťa pochváli a potom kychne). Ľuďom z covidu už šibe, ale aspoň konečne nebudú chodiť evidentne choré deti do škôlky a školy.

soldi
1. sep 2020

@hettinka a praveze si myslim, ze mame nachladnutie, lebo to uz poznam. vzdy to priebieha rovnako, za tie roky uz mam celkom vela skusenosti 🙂
jeden to domov prinesie a postupne to dostaneme vsetci 🙂

soldi
1. sep 2020

@hettinka ako som pisala, ucitelky vedia, ze sme boli v taliansku, nemam dovod nieco tajit, nie som ten typ 🙂
maly chodi do skolky len na 3-4 hodiny a sopli, kychla, pokasle kvoli alergii uplne bezne. a ano, mam aj papier od dr 🙂
a inych rodicov velke gulove do toho, kde sme boli a preco maly kycha 🙂
ku skolke proste sople patria, s tym sa treba zmierit 🙂

keby bol evidentne chory, ze sa zle citi, je unaveny, tak do skolky nejde, aj keby nemal vobec ziadne priznaky choroby.

mirage
1. sep 2020

@hivanik "vdaka dovolenkarom je Sk momentalne, tam, kde je.." Mas presne udaje, statistiky, kolko ludi doviezlo chorobu z dovolenky, a kolko z prace mimo Sk, ci kolko sa nakazilo na oslave, ci sportovom zapase?

@soldi obdivujem tvoj klud, s akym odpovedas. Aj ja davam bezne soplave deti do skoly, sopel u nas nie je choroba. Samozrejme, nie s unavou ci horuckou.
Susedia sa vratili v sobotu zo Spanielska, deti idu normalne do skoly.
@hettinka ved aj vy ste boli na dovolenke mimo Slovenska, a dost si sa tu na fore obhajovala. Zi a nechaj zit.

simca06022011
1. sep 2020

Ale ved vobec nie je problem ze niekto ide do zahranicia.. ja som tiez u praktickeho vypisovala cestovatelsku anamnezu (a nie, nikomu sa nebudem ospravedlnovat, ze sme isli k babke.. nemozem za to ze je to 5 minut za hranicami :DD covid tam neskace na ludi inak ako tu a ani viac :D ) a bolo to viac menej "aby vedeli". ROvnako aj v skolskych papieroch nie je nic o tom, ze mame ostat doma, elbo karantena nie je stanovena po navrate z tychto krajin. Treba len sledovat zdravotny stav. A ked v tomto pocasi niekto prechladne, alebo dostane zeleny sopel (no ten sice neviem preco pisu v papieroch do skoly, zeleny sopel nema nic s covidom, preva by som povedala, ze je to jasna vec ze treba urobit vyter a deita bude mat riadneho bacila... :D dokonca aj kopu inych ochoreni, co s covidom nijak nesuvisia.. dokonca mesiac dozadu ... nuz nemozem vediet, ci som presla niekde v meste, alebo v kancelarii okolo nieoho kto mal vyrazku alebo hnacku :D .. ale tak budis). Cize netreba sa tu natahovat o tom. Ani paniku robit. Lebo takto sa mozu ludia stresovat roky. Zbytocne. Vidno ze covidu je malo, tale je to minimalne percento, nezvladaju to ani len testovat tie nase super institucie... nechavaju ludi aby si kupovali predrazene testy (ktore by podla tej ceny mali byt robene expresne IHNED a v kazdom vacsom meste a nie ze tam ma clovek 2hodiny cestovat... ). V HU sa uz rokuje o tom, ze vsetky tieto testy su vlastne v prospech ostatnych ludi, mal by ich hradit stat, kedze ide o socialnu "vec". O nicom takom som tu nepocula... Ja osoben aj tak vyterom z hrdla vobec nedoverujem, ved kazda to pozname.. u lekara raz nieco vyjde, raz nie.. podla toh ako to "chytia". CIze ja si este pockam tyzden dva a dam sa otestovat na protilatky a uvidime :D Ale paniku uz nemienim robit. Kazdy nech sa riadi podla seba. Od marce sme takmer stale doma, ani len do kancelarie nechodime, a aj tak sa tymto cirkusom nevyhneme.. staci zbehnut k babke :DDD a dostat kasel :D

sisaka
1. sep 2020

@soldi to si fakt nechapavá, alebo sa len takou robíš?
Je rok 2020, to čo bolo v poriadku v 2019 už neplatí! Nikdy som neostávala doma s nejakou nádchou, či kašľom a takisto ani deti a u nás to nerobil prakticky nikto, ak tomu nebola pridružená teplota, či celková slabosť organizmu jednoducho sa išlo do škôlky, školy, práce. V súčasnosti to jednoducho nie je možné. Neviem ako na Slovensku, ale tu či už v práci, alebo v škole, škôlke, pri návšteve rekreačného zariadenia ľudia musia but vyplniť dotazník, alebo aspoň odpovedať na otázky, ktoré v tom dotazníku sú, ak i čo len na jednu odpovieš pozitívne, jednoducho ostávaš doma. Takze ak ma niekto nádchu, tak do školy nejde a je jedno, či sa inak citi dobre, alebo sa sám zdiagnostikuje, že covid to nie je. To nemôžeš vedieť. Žiaľ niektorých ľudí toto ochorenie môže zabiť a to treba mat na pamäti, keď choré dieťa posielam do školy a tvarim sa, že mu nič nie je. U nás napríklad musíš byt doma 10 dni od vypuknutia choroby, ak symptómy trvajú dlhšie ako 10 dni, tak do ich odznenia.
Je úplne jedno, či ty alebo ja považujeme nádchu, prechladnutie, covid za banálnu záležitosť koli ktorej nemusíme ležať v posteli, sú nastavené pravidlá ako sú a keď je raz pravidlo, že dieťa ktoré ma nádchu, alebo kašeľ do školy nesmie ísť, tak tam nesmie ísť. Ak ešte stále nechápeš, tak si čítaj nariadenia až kým nepochopíš.

hettinka
1. sep 2020

@mirage jasne, boli. A potom sme boli ešte 10 dni doma, nie rovno do školy a roboty. A prišli sme všetci zdraví, bez sopla, kašľa a teploty a ani sme nič nedostali ani doma.
Veď vravím, ja nejako nákazu neriešim, máš to dostať, dostaneš, aj keď len na nákup pôjdeš... ale ľudia sú rôzni a teraz v škole všetky tie opatrenia dodržiavať, už teraz mi je z toho zle. Každopádne sme sa zhodli v robote, že chorych otocime domov hneď ráno, netreba si robiť zbytočne problémy so zriaďovateľom, rodičmi. A keď dostanem soplik ja, toez idem PN (nebola som pn hádam 10 rokov)

tslobik
1. sep 2020

@hettinka ale niekto ma aj takú prácu, že keď ostane na PN, alebo OCR, už tam nemusí chodiť vôbec.

slavaf
1. sep 2020

@tslobik To znamená, že môže kľudne niekoho ohroziť? Kvôli takejto "nepostrádateľnej" kolegyni takmer zomrela moja mama. Tiež chodila stále "iba" nachladená do roboty, až kým sa z toho nevykľula prasacia chrípka. Moja mama skončila na JIS, zachránili ju doslova v poslednej chvíli. A samozrejme, má to dôsledky - covidu sa bojí. Takže tak s tou PN a OČR. Aj keď, chápem aj druhú stranu, aj na nás zamestnávateľ tlačí. A teraz to bude ešte horšie...

hivanik
1. sep 2020

@mirage ...Ďalšie dve obete koronavírusu na Slovensku: Muž (†62) sa vrátil z dovolenky v Chorvátsku!

Podľa informácií denníka Nový Čas v utorok zomreli v nemocnici v Ružomberku ďalší dvaja ľudia s diagnostikovaným smrteľným vírusom.
Prvou obeťou mal byť 62-ročný muž, ktorý sa vrátil z dovolenky v Chorvátsku. U tohto pacienta malo mať ochorenie veľmi rýchly spád. Minulú stredu bol na testoch, v piatok ho prijali do nemocnice, kde bojoval s chorobou len 5 dní. Druhou obeťou bola 80-ročná pani, ktorá mala mať však aj ďalšie pridružené ochorenia.

tslobik
1. sep 2020

@slavaf tak kvôli tomu, že iba "možno, potencioalne" mam nejaký cov.pridem o prácu? Faaaakt dobre a decko mi budeš živiť ty alebo mu poviem, tak dnes nebudeš jest?

tslobik
1. sep 2020

Aká úžasná empatia.... Fajn ze niekoho potencionálne neohrozím ale skapat od hladu už môžem.

mirage
1. sep 2020

@hivanik nuz.. novy cas, senzacia, bulvar. Ja som sa pytala na oficialne statistiky, porovnanie poctu dovolenkarov, pendlerov, atd. To nemas.

hettinka
1. sep 2020

@tslobik zdravie má byt vždy prednejšie ako nejaká robota. A keď niekto príde s covidom a nakazí celu firmu, potom môže byt zamestnávateľ spokojný. Namiesto jedného budú doma všetci.

hivanik
1. sep 2020

@mirage ....nerobim na statistickom urade a ani netusim ci vobec su taketo presne udaje kedze nie kazdy sa prizna kde sa nakazil. Pozri si vecer spravy a ked nesledujes tak nechaj tak.

gabika53
1. sep 2020

Chápem, že sa nebojíte niektoré maminy, ale prosím, uvedomte si, že niektoré deti majú onko rodičov, preto Vás všetky chcem poprosiť, aby sme boli zodpovední, hlavne tí, čo boli v zahraničí..vám nemusí byť okrem nádchy nič, ale Vaše dieťatko to môže zavliecť do triedy a potom sa to môže dostať ďalej..verte, bojujeme s chorobou, že tu ešte pár rokov chceme byť s našimi deťmi❤️