icon

Najlepšie možnosti úpravy zubov

26. júl 2025

Ahojte dievčatá 🙂
Zakladám túto diskusiu, lebo sa už dlhší čas trápim so svojím úsmevom. Som veľmi nespokojná hlavne s hornými zubami – najmä predné sa mi zdajú veľké, výrazné a jednoducho „nepekné“. Kvôli tomu sa často neusmievam, čo ma mrzí, lebo úsmev je podľa mňa veľmi dôležitý. 🥺

Premýšľam nad úpravou – možno fazety, korunky, nové zuby celkovo... ale vôbec neviem, čo by bolo najlepšie, koľko to stojí, kde to robia kvalitne a či to bolí. Preto by som bola veľmi vďačná za vaše skúsenosti – pozitívne aj negatívne.

Aký typ úpravy zubov ste si dali robiť (fazety, korunky, celé zubné rekonštrukcie)?
Kde ste boli – klinika, mesto?
Cena a či sa to dalo riešiť na splátky?
Ako prebiehal celý proces – konzultácia, otlačky, dočasné zuby, výsledok?
Bolelo to?
Ste spokojné? Zmenil vám krajší úsmev sebavedomie?
Veľmi túžim po krajšom úsmeve, ale zároveň mám obavy, aby to nevyzeralo umelo alebo aby som neľutovala. Každý váš názor mi pomôže 🙏

Ďakujem každému, kto sa ozve! 🦷💬💖

laurinka27
26. júl 2025

Ťažko hodnotiť, keď nepoznáme stav tvojho chrupu. Ak máš zdravé zuby a vadí ti len estetika, tak korunky určite neodporúčam. Možno by ti pomohol strojček, bielenie, prípadne domodelovať niektoré zuby pomocou fotokompozitu, v krajnom prípade fazetky. Väčšie zuby sú práveže pekné, skôr ide o celkový súlad a jednotnosť celých zubných oblúkov. Napr. možno by ti pomohlo upraviť dvojky, ak sú málo výrazné oproti jednotkám. Hlavne rozumne a čo najmenej invazívne.

anonym_1b298a
26. júl 2025

@anonym_autor riešila by som to max úpravou fotokompozitom pripadne fazetami ale určite nie korunkami. Pokial sú zuby zdravé by som ich nebrusila.
Tiež by som si esteticky svoje zuby vedela predstaviť krajšie ale ako som mala veľké problémy a začali sa mi kaziť tak som rada že ich mám momentálne zdravé a teda korunky mám len na mŕtvych zuboch.
Takze ja by som nešla do veľkého zásahu. Nakoľko zub pod korunkou môže neskôr odumretie a robiť problémy a okrem toho okraj korunky niekedy vidno. Keď sa pozriem na svoje zuby a tie kde mám korunku nevidím nejaký rozdiel ale zas ja to mám na zadných tak neviem ako to vyzerá na predných. Čo sa týka postupu tak najorv spravia konzultáciu nacenia to a potom uvidis koľko to bude stať. Dá sa to robiť aj postupne alebo našetriť a urobiť naraz.

lenkakravcova
26. júl 2025

@anonym_autor ak máš zuby svoje a sú zdravé, tak maximálne strojček by som riešila.
Ja také zuby nemám. Mám ich poblombovane riadne a každá takáto oprava alebo úprava ti ich len ďalej "načne". Keď ťa potom o pár rokov na to začnú bolieť, lebo umelé zuby a tieto náhrady nie sú večné a vydržia 5-10-15 rokov a treba meniť, tak budeš ľutovať že si rozmýšľala len nad tým ako to vyzerá.. lebo to je to posledné čo treba pri zuboch riešiť. Ak máš zuby zdravé, nevrtala by som do nich.

stanka_k
27. júl 2025

@anonym_autor minimálne navštív zubára. Tieto veci, korunky, fazety…. vie robiť úplne každý klasický zubár (môže ťa poslať na niečo napr k chirurgovi, ak to nerobí, ale iba na ten konkrétny zákrok … napr môj nerobí implantáty) hlavne on musí zhodnotiť, čo je možné na konkrétnom chrupe robiť a čo nie… a podľa toho sa rozhodneš…. A 99% kliník má cenníky na nete, tak si daj + niečo a máš cca predstavu.
(Osobne dávam prednosť tým, čo sa neprezentujú na internete a majú to iba skrz všeobecné info, tam je teda cenník málokedy, pacientov majú dosť sj bez fb)