Následky mŕtvice

peterpojezdala
22. mar 2017

Zdravím chcem sa opýtať, môj krstný otec dostal mrtvicu, zasiahlo to pravú stranu mozgu, mal rozsiahle krvácanie,praskla mu tepna, aké to môže mať následky? Ešte sa neprebral, taký istý problém mal aj dedo, bol mimo 18 dní a zomrel, stačia mi len možné následky , ďakuje m veľmi pekne.

janinah
22. mar 2017

od skoro úplneho vyliečenia cez postihnutie na reči,chôdzi a hocičom až po smrť

katharinka1
22. mar 2017

Pri prasknutí tepny má žiaľ menšie šance na návrat do normálneho života ako pri mŕtvici vzniknutej nedokrvením. Držím palec!

zuzik307
22. mar 2017

kazdopadne otazka na osetrujuceho lekara, ktory pozna jeho stav...aj ten sa k akymkolvek prognozam bude vyjadrovat velmi opatrne...

sardinka336
22. mar 2017

@peterpojezdala a čo my tu máme veštecku gulu??
Šak troška pogugli...naša pribuzná mala poškodenu reč a motoriku. iný moze mat nasledky uplne iné a dalši aj ziadne...treba sa pytat ošetrujuceho lekara a kedze dotyčný sa ešte neprebral tak ani lekar ti nič jasné nepovie, lebo tazko povedat kym je v bezvedomí. Ked sa preberie, ak sa preberie, tak potom uz bude mozné vyslovit nejake opatrné prognozy.

piacere
22. mar 2017

@sardinka336 si citlivá ako vidly v zadku...

jeannna
22. mar 2017

Pripajam sa k sardinke ze tazko takto povedat. Moj otec dostal porazku. Hned upadol do komy a do 3 dni zomrel. Mal zasiahnutu kmenovu cast mozgu. Tu nam ale lekar na rovinu povedal ze lepsie takto. Zostal by nam lezat.

peterpojezdala
autor
22. mar 2017

Dakujem za všetky odpovede, viem aké sú následky, som vyštudovaný ortopedicky technik nieco o ľudskom tele viem ,aj som to zažil u deda , a som na tejto stránke nový , a vidím že tu ludia píšu väčšinou s vlastných skúseností , nečakal som odpoveď len info , sme predsa len ludia , aj keby bolo len 1% percento nádeje tak stale to este nieje stratené, a ako vravieva môj otec ked uz nemôžeš ešte raz môžeš ,a ked ešte raz nemôžeš ešte dva krát môžeš a ked dva krát nemôžeš ešte sto krát môžeš, este raz dakujem

mirica
22. mar 2017

@peterpojezdala ... môj otec tak bol..dostal mrtvicu okamžite ochrnul na pol tela.......mal vysoký tlak cez 240, nemohli ho operovať, potom zrážali tlak, potom po operácii stúpol znovu a dostal vraj 5 porážok po sebe...zomrel tak do týždňa po prvej

magmolatus
22. mar 2017

@peterpojezdala mama mala asi v 35tke. Ja som mal cca 15 vtedy. Len jej obcas trpne ruka, nema v nej taký cit.
Ale zalezi to od rozsahu poskodenia.
Mas to ako pri infarkte. Mozes to v pohode bez ujmy prezit, cez rozne komplikacie az smrt.

soldi
22. mar 2017

@peterpojezdala moj dedko dostal porazku ked mal okolo 70 rokov. Ochrnul, nehovoril. Zo vsetkeho sa postupne dostal, vela trenoval. Este zil dalsich 13 rokov. On ju mal z nedokrvenia, trpel na nizky tlak.

bale1rinka
23. mar 2017

@peterpojezdala tam na to vplýva vééééľa faktorov....to je otázka hlavne na jeho ošetrujúceho lekára

domin85
23. mar 2017

@peterpojezdala zavisi od toho, aky ryzsiahly bol infarkt mozgu, ktoru cast zasiahol, aky vek ma krstny a mnoho dalsieho, ktore sa ani neda urcit. Ako rehabka som sa stretla s pacientom, ktory mal 45rokov a bol cakatelom na transplantaciu srdca, dostal mrtvicu, vsetci si mysleli ze je koniec, bol uplne ochrnuty na pol tela, stratil rec... Po dvoch mesiacoch sa lamano dohovoril a vedela chodit s bralami, stretla som ho po roku, chodil s palicou, normalne rozpraval a dokonca s amuzlepsilo srdce. Naopak viem o pripade kedy este mladsi clovek stihnuty mrtvicou sa uz nedal dokopy a ostal priputany na lozko s postihnutim mysle/osobnosti. Starsi ludia maju casto tazsiu rekonvalescenciu- predsa len tam je regeneracia ovela nizsia, nehovoriac, ze nervove tkanivo sa regeneruje najpomalsie z celeho organizmu a casto pri liecbe nasledkov po mozgovej prihode sa vytvaraju nahradne neuronove cesty- preto pohyb casto uz nie je taky cisty ako predtym.
Prikladov od uplneho vyliecenia bez nasledkov cez mierne nasledky pohybove ci recove, az po stav komy ci smrt by som tu vedela napisat viac. Takze tazko povedat. Kym sa krstny nepreberie neda sa urcit ci prezije/neprezije a uz vobec nie s akymi nasledkami.
Silno drzim palce, viem, ake to je mat blizkeho cloveka v kome a cakat co bude. PRajem vela sil celej rodine a krstnemu rozhodnutie bojovat.