Nechcem, aby po mojej smrti išlo moje telo na pitvu
Dobré ráno
toto je trochu citlivá téma, ale potrebujem sa s niekým porozprávať. Rozmýšľam nad tým, že ak by sa mi niečo stalo a zomrela by som, nechcela by som, aby ma pitvali. Je to pre mňa dôležité z osobných dôvodov – ide o môj pokoj a súkromie aj po smrti. Neviem sa s tým zmieriť – darmo budem mŕtva, ale je mi čudné, aby sa niekto hrabal vo mne. Preto by som nechcela, aby ma pitvali. Vie niekto, ako sa dá oficiálne zabezpečiť, aby sa pitva neuskutočnila? Existujú nejaké právne možnosti alebo dokumenty, ktoré by som mohla podpísať?
@anonym_autor iba základ - náš právny systém je nastavený tak, že každé ľudské telo zdrojom orgánov na darovanie , takže ak by aj pitva nebola, tak je možné že ti nejaké orgány odoberú a dajú ako záchranu pre iného, ťažko chorého človeka. Aj to si však eticky pytaju súhlas od príbuzných. Ak niekto nesúhlasí, počas života môže urobiť právny krok a spísať vyhlásenie o nesúhlase.
Pitva sa nerobí mirnix dirnix, iba v odôvodnených prípadoch, keď je potrebné zistiť dôvod smrti ( náhla, ochorenie a pomoc pre ostatných, podozrenie zo zabitia/ vraždy). Vtedy sa ťa pýtať nebudú a môže byť nariadená súdom, alebo iným orgánom l
Nepíšem vysoko odborne, skôr laicky vysvetľujem ako základ. Podrobnosti si vieš naštudovať zo zákonov
Pitva je nariadená len keď je to nutné. Pri bežnej smrti sa s telom nič nerobí, iba spomínané darovanie orgánov ale to ľahko spíšeš.
Ak je dôvod na pitvu, urobia ju, ale tá sa nerobí len tak a každému.
Istotu ze nebudu pitvat v žiadnom prípade bohužiaľ neexistuje
@anonym_autor keď mi zomrel otec,volali z nemocnice,že bude vykonaná pitva,povedala som,že otec by nechcel aby ho pitvali,tak pitvu nerobili.
@anonym_autor ak budú mať podozrenie na trestný čin (čiže ťa niekto zabil) máš smolu - budú ťa pitvať
Nie sú prachy ….pitva sa len pri vraždách a nejakých záhadných úmrtiach
Ak zomries na starobu a všeobecne zname ochorenie, tak nie je dôvod na pitvu
Na pitvu buď musí byť dôvod alebo je na vyžiadanie rodinných príbuzných. V prípade úmrtia mamky som dala nariadiť pitvu, keďže sme chceli vedieť, čo bolo príčinou smrti a a zároveň táto informácia je dôležitá pre nás - deti. Jej to už bolo jedno, bola mŕtva. Ale na základe pitvy sme dali podnet na UPDZS. Samotnú pitvu nevykonávajú vždy. Ak však zomrie mladý človek, kde je podozrenie na spáchanie trestného činu, tak sa vykoná pitva.
Zbytocne riesis veci, ktore neovplyvnis, radsej si chod uzivat zivot.
Su iste okolnosti (forenzne, napr. podozrenie z nasilneho umrtia), kde pitvaju kazdeho.
Ako už písali, človek ide na pitvu, len v prípade ak ide o nejasnú príčinu úmrtia.. tak či tak, si myslím, že treba myslieť aj na pozostalých - napríklad deti by mali vedieť prečo ich rodič zomrel ak to nie je jasné.. moja mama bola pitvana, pretože zomrela mladá a nečakane.. kvôli tomu viem, že od oboch rodičov mám v dedičnej anamnéze mozgové porážky a vďaka tomu zisteniu sa snažím zdravsie zit...
Chápem však ak sa niekto obáva, skôr by som sa snažila s tým strachom pracovať s pomocou terapeuta..
@anonym_autor keď mi zomrel otec,volali z nemocnice,že bude vykonaná pitva,povedala som,že otec by nechcel aby ho pitvali,tak pitvu nerobili.
@astrobot to platí iba pri určitých prípadoch. Pri smrti, kde je príčina jasná a dokonca sa očakáva sa pitva štandardne nerobí ale dá sa pozostalým možnosť (napr zomrela nám babka na srdcové zlyhanie a pýtali sa, či požadujeme pitvu)
Ak ide však o náhodnú, nečakanú smer, tak sa robí automaticky, aj keby sa ro pozostalým nepáčilo
Odobratie orgánov sa vždy pýtajú pozostalých, ak nesúhlasia tak ich neberú, aj keď právne by mohli (ak spíšes za smrti, že nesúhlasíš, tak nie)
Nie sú prachy ….pitva sa len pri vraždách a nejakých záhadných úmrtiach
Ak zomries na starobu a všeobecne zname ochorenie, tak nie je dôvod na pitvu
@pribinak Mali sme náhle úmrtie, 75+ a pýtali sa z RLP, či chceme pitvu.
@astrobot to platí iba pri určitých prípadoch. Pri smrti, kde je príčina jasná a dokonca sa očakáva sa pitva štandardne nerobí ale dá sa pozostalým možnosť (napr zomrela nám babka na srdcové zlyhanie a pýtali sa, či požadujeme pitvu)
Ak ide však o náhodnú, nečakanú smer, tak sa robí automaticky, aj keby sa ro pozostalým nepáčilo
Odobratie orgánov sa vždy pýtajú pozostalých, ak nesúhlasia tak ich neberú, aj keď právne by mohli (ak spíšes za smrti, že nesúhlasíš, tak nie)
@snehulak77 To isté u nás s tou pitvou u starého človeka pri náhlom úmrtí.
@anonym_18be9e a? Veď píšem záhadne úmrtia
@pribinak Píšeš o starobe a všeobecne známych ochoreniach. Staroba to bola, vek cez 75 a náhle srdcové zlyhanie, aj tak sa pýtali. Ak by sme súhlasili, tak ju urobia.
@anonym_autor po mojej smrti nech si robia, čo uznajú za vhodné, bude mi to jedno...a tých pár orgánov, nech si berú, mne budú na nič a niekomu určite pomôžu.
@anonym_autor len z logického hľadiska - ak veríš, že život pokračuje, tak nie je viazaný na telo. Tým pádom nemáš mať prečo nepokoj po smrti. Proste budeš inde a tvoje telo tá už zaujímať nebude.
@pribinak Píšeš o starobe a všeobecne známych ochoreniach. Staroba to bola, vek cez 75 a náhle srdcové zlyhanie, aj tak sa pýtali. Ak by sme súhlasili, tak ju urobia.
@anonym_18be9e a kde je problém? Možno bol semester v plnom príde a potrebovali nejakú ukážku pre študentov
Či čo?
@anonym_18be9e áno, aj nás sa pýtali
Ale v takých prípadoch zväčša každý pozostalý povie, že nie je potrebné
Iba keď majú pozostalí podozrenie že došlo k zanedbaniu, tak súhlasia
@anonym_18be9e a kde je problém? Možno bol semester v plnom príde a potrebovali nejakú ukážku pre študentov
Či čo?
@pribinak Len toľko, že si písala nepresné údaje.
@anonym_18be9e napísala som to dobre, či sa ti to páči alebo nie
@pribinak Len bežne to tak nefunguje. Aj tu sú príklady na to.
nepôjde, bežne sa to nerobí
@anonym_autor pokial by si zomrela nejakou nasilnou smrťou, tak je to uplne jedno, lebo pitva nariadena bude tak ci tak. Aj iba tak náhodné odpadnem a zomrieš. Aku príčinu smrti ti uvedú? A ono nič v zlom, ale po smrti ti to moze už byť jedno. Keď nesúhlasis s darovaním organov, výpis si vyhlásenie.
@pribinak Koľko agresivity 😂😂😂 len preto, že nemáš pravdu 😆😆😆
@anonym_autor nebude ti vadiť, že ťa bude niekto cudzí nahú umývať a obliekať do rakvy?

Ano. https://www.udzs-sk.sk/sudne-lekarstvo-a-patolo...