Neliečená rakovina
Ahojte, aký máte názor na to, ak sa človek po stanovení diagnózy rozhodne absolútne neliečiť? Proste vyhnúť sa životu v nemocniciach, nekonečné vyšetrenia, čakania na výsledky, kadejaké návrhy liečby, všetko aj tak neisté......proste len predlžovať koniec. Miesto toho žiť naplno, aj keď možno krátko. Viem, že je to neobvyklé a asi raritné riešenie. Väčšina z vás to asi odsúdi na plnej čiare.....ale stretli ste sa s takým prípadom? Ja som videla raz taký film....dievča zomrelo, ale žilo naplno do dňa "D".
@tslobik uprimne povedane obcas sa nad tymto zamyslim. Tiez mame v rodine onkologickeho pacienta, ktoremu sa rakovina vratila po 5tich rokoch, ale oba razy sa liecil. Prvy krat uspesne a pevne verime, ze aj druhy, este sa robia kontrolne vysetrenia po liecbe.
Asi zalezi o aky druh a ake stadium ide. Kazdy ma pravo rozhodnut sa sam.
inak sa radi, ked je clovek zdravi a ked radi cudziemu.
Ako ked sa to bytostne dotyka cloveka, alebo jeho blizkeho pribuzneho.
Drzim palce
Skus sa pomodlit, mozno pride nejaka necakana sprava z hora 🙂
ŽIENKY, ďakujem krásne za názory, reakcie a podporu. Dobrú noc.
@prevenar Predstav si, mám aj VŠ dokonca dokončenú. Ale ty očividne nevieš pochopiť, že som sa nepýtala na to, na čo si mi ty odpovedal. Nechcela som riešiť ani počuť spôsoby liečby a neliečby, či už ide o klasickú liečbu alebo alternatívnu. Takže tvoj príspevok nemal pre mňa žiadnu hodnotu.
@tslobik casto krat to byva tak, ze situacie, ktore na zaciatku vyzeraju neriesitelne a beznadejne sa obratia a dopadnu dobre. ale to nikdy nevies vopred.
moja sestra mala priatela, ktory dostal rakovinu. vyrezali mu cast pecene, zlcnika,sleziny, z obliciek, z hrubeho aj tenkeho creva, proste fakt masaker. po operacii mu povedali ze do konca zivota bude na tabletkach a nevedia ako dlho bude vobec zit, ked mu tolko z organov chyba.
on bol tak na dne, ze taky zivot nechce zit nechce, len po nemocniciach behat, nebyt samostatny, ze si drzal pistol pri hlave a isiel sa zastrelit. nakoniec to neurobil. neviem preco. nemal ziadnu rodinu.
dal sa miesto toho na makrobioticku stravu. od jeho operacie uz preslo 15 rokov. je prisny makrobiotik. lieky neberie ziadne. chodi na bicykli, zije si svoj zivot, vzdy ked ho stretnem je usmiaty a spokojny.
keby sa vtedy zabil, asi by to vacsina z nas pochopila. nedavali mu velku nadej. tych minimalne 15 rokov zivota naviac si ale vazi. kazdy den. kazdu minutu. lebo chybalo malo aby neboli.
ale to nikdy dopredu nevies. a nie je to len rakovina. je omnoho viac chorob, kde dlhodobo clovek trpi a je minimalna sanca na vyliecenie - zlyhavaju oblicky, cirhoza pecene, skleroza multiplex, alzheimera tolko obavana svalova dystrofia.
kde by sme boli, keby sa stephen hawking zabil, ked mu diagnozu potvrdili?
toto su velmi tazke rozhodnutia, na ktore vplyva tolko subjektivnych faktorov, ze univerzalna odpoved neexistuje ani nahodou.
@tslobik ako dieta,kt.malo velmi chorych rodicov.....a aj ked sa z toho dosti,aj tak mi umreli dost skoro,otec ako 23rocnej,mamka o cca 8r.neskor ti napisem jedno
Dieta neriesi ako ma rodiča,jasne,lutuje ho ked trpi,atd....ale ma rodiča
Ano,mamke bolo po cca 5r.boja s rakovinou lahsie zomrieť,no...mne uz aj ako dospelej do posl.chvile existovala nadej,jasne,logicky som vedela,co mozem cakat.....ale srdce dietata veri
Ak uz rodica nemas clovek ani jedneho,uz nie je dietatom....
Otazka je...chce byt rodic sebec?chce byt pre dieta?aj ked trpi?aj ked ho dieta vidi trpiet a viac casu stravi v nemocnici,ako na vyletoch s nim?
Dieta vzdy bude chciet rodica...je jedno,kde a ako
Chce pohladenie rodica...
@tslobik zalezi od toho aku konkretnu diagnozu ma clovek a ako je liecitelna, pripadne kolko ma rokov a v akom stave telo/ine diagnozy. Nie je rakovina ako rakovina, su druhy rakoviny kde je vyse 95 percentna dlhodoba uspesnost liecby. Samozrejme, ak ma niekto velmi male sance a rozhodne sa nepodstupit liecbu, je to jeho rozhodnutie. Avsak minimalne na paliativnu liecbu bude muset casom pristupit, teda ak nema doma morfium v zasuvke, lebo savo a sarlatani od bolesti nepomozu 😔 Drzim velmi palce na dobre a mudre rozhodnutie a na uzdravenie 🍀
@prevenar ty si taký debil. Odbornejšie to už neviem povedať. Veď sa normálne vyjadri čo do frasa chceš povedať a nerob z ľudí retardov. Ty eee.
@tslobik môj názor je po rokoch života s lekárom taký, že medicína (západného typu) nie je všemocná, veľa vecí je medzi nebom a zemou a výsledok má v rukách často samotný pacient. Niekedy sa udeje niečo, čo niekto názve zázrak, niekto výsledok pozastavenia sa a vykonania zmien v živote, zmien zaužívaných vzorcov správania... Niekedy možno ani netušíme, aké možnosti sami máme...
@terezka1947 ❤️
@tslobik dokazem uplne pochopit, ked chce niekto rozhodovovat o svojom zivote (liecit/neliecit, ostat tu/svojpomocne odist)...ale iba v pripade, ze je sam, bez rodiny. Neviem ci mas rodinu, deti. Moj nazor je, ze vtedy sa moje rozhodnutie nikdy netyka “iba mna”...ovplyvnuje moju rodinu. Viacero ludi mi v rodine zomrelo na rakovinu. Smrt s liecbou, al.bez nej je pri rakovine uplne katastrofalna, ta svina vycuca z cloveka aj to posledne, vobec to nie je o vychutnani si zvysku zivota (znacne zavisi od toho, kde rakovina prepukla a kam metastazuje). Pre rodinu je to desivy pohlad, iste horsi ako vypadane vlasy. Vzdy som hovorila muzovi, ze ak by ta svina prisla na mna, chcela by som v sebe najst silu, ze v neliecitelnom stadiu by som “svojpomocne odisla”. Dnes ked mam deti viem, ze by som im to urobit nemohla-pretoze si myslim, ze by v nich navzdy ostal ten pocit, ze mali matku, ktora ich dobrovolne opustila, ktora spachala samovrazdu. A to je podla mna este horsie, ako ked vidia, ako si ta vezme choroba s ktorou ale PRE NICH bojujes, lebo ako pise vyssie terezka-dieta chce a potrebuje rodica (v jeho akejkolvek forme...je to ta mila detska forma egoizmu, ktoru maju pudovu a prirodzenu). Ludia vacsinou bojuju s tazkymi chorobami hlavne kvoli druhym, nie kvoli sebe, lebo ti co ta miluju maju vzdy nadej a ja by som sa obavala, ze by si mohli mysliet, ze si sa zabojovat ani nepokusila, ze si to hned vzdala. Je to strasne tazke rozhodnutie. ☹
Ono ešte nejde o mňa, ale o člena rodiny. Ale viem, že je otázka času a budem na tom rovnako. Preto nad tým rozmýšľam už dosť dlho. Ja obdivujem všetky silné bytosti, ktoré sú odhodlané bojovať. Ja som ten typ, ktorý sa hneď vzdá, bez akéhokoľvek boja.
@tslobik zrob ako citis a ako ti to vyhovuje, ja urcite nechcem taky zivot v starobe ako ma moj oco, ze len po doktoroch chodi a lieky berie. Ale ja som skor za alternativnu liecbu, zdravu stravu, cim menej chemie a prirodne vitaminy a pod. Co sa tyka rakoviny, mam v rodine aj v okoli take skusenosti, z epokial sa liecis normalne, tak do pol roka zomries. Onkologia je velky biznis, ja tomu neverim,z e chemia dokaze pomoct, skor dopomoze k smrti.. takze ak to tak citis, pohoda
Ahojte mam priatela zistili mu rakovinu pankreasu pisete co a ako mozte mi poradit
Tazka otazka na dlhe sa zamyslanie medina je iba biznis chori vzdy boli aj budu. Ja osobne by som sa rozdzubat lekarom nedala lebo to je asi to najhorsie chemo,radio a vsetko s tym spojene podstupite liecbu a definitivne sa nevyliecite a ak aj ano nebude to na 100% rakovina je svina vzdy sa vrati-priklad u nas v rodine mala teta chodila na chemo vyzerala ako troska jej mama bola s toho nestastna ze jej dieta takto trpi a skoncilo to tak ze navarila detom a manzelovi obed isla si lahnut a uz sa nezobudila zomrela v spanku potichu v bolestiach doma pred ocami deti :( a jej manzel za dva roky detto rakovina hrtana otvorili ho nevedel chodit rozpravat a za pol roka zomrel,takze co sa ma stat sa stane ci s liecbou alebo bez. Vybrala by som si alternativu bez chemo a zila a uzivala si do poslednej chvile a je jedno aka je to choroba pri alzheimerovi ked vam oddide hlava a nepoznate rodinu deti atd raz to pride kazda choroba ma nejaky progres a lieky nas nevyliecia len potlacaju bolest nir je to ako ked mate teplotu a date si paralen, tolko moj nazor som zdravotak a viem ako to v zdravotnictve chodi. Bola som na preventivke a dr sa na mna osopila preco si nechcem dat vybrat znamienko a moja reakcia bola len taka lebo nechcem zijem s nim 32 rokov tak ked mam umriet koli nemu tak s nim tak ako je a pokial sa mi nemeni nezvacuje tak preco by som si mala dat do toho dzubat,vysledky z histoli by ma mozno nepotesili ale tak zijem naplno nemyslim na blbosti typu rakovina co teraz? Zijem a hlavu a mysel mam nastavenu pozitivne a verim ze s tym znamienkom budem zit este dalsich 30 rokov
@mariana1970 nechcem ta strasit ale rakovina pankreasu je najhorsia ma to strasne rychli spad :( cize ani chemo ani dr nezaruci ze sa z toho dostane medina pokrocila ale nie je vsemocna
A druha vec zomriet mozete hoci kedy idete na huby dostanete z nicoho nic infarkt a uz ste tam, taketo veci sa ovplyvnit nedaju preto som napisala ze treba zit naplno,moja babka tiez dostala infarkt a nikdy nemala problemy so srdcom nikdy po lekaroch nechodila jedine co mala boli zlcnikove kamene a tiez som ju nasla doma v kuchyni :( tazko sa o tom pise su to tazke a dlhe debaty ale jasne kazdy sa moze rozhodnut ako nalozi so svojim zivotom
@mariana1970 môj dedko mal rakovinu pankreasu. Dal sa operovať a do 2 mesiacov zomrel. ☹
Ja len opisem par pripadov co poznam. Jedna zena 40r. dostala rakovinu prsnika. mala 2 male deti jedno 5r. Najprv zvolila liecbu chemo a zdravou stravou, vitaminy.... 2-3r. bolo ok, znova to prislo, znova ina chemo, tazke lieky atd..prestala bolo par mesiacov dobre potom znova, proste tahalo sa to 7r. kym jej povedali ze neni sanca, vycerpala moznosti v tom stave uz nebola ani schopna cestovat lietadlom, vlakom ledva autom. Bojovala do posledneho akukolvek moznostou a bola rada a deti tym ziskali 7 rokov dlhsie mamu. Ano, bolo im jej luto, aj jej ze nemoze byt mamou naplno ale deti by ju tako bez vlasov a choru radi videli ovela dlhsie. Rozpravat vedela do posledneho dna a casto z postele detom rozpravala recepty a oni piekli. Tyzden pred smrtou ked uz mala bolesti a vedelo sa ze je koniec isla do hospicu a tam odisla.
Dalsia 80r. babka po zisteni rakoviny zaludka odmietla uplne liecbu. Zila naplno este asi 1.5r. Poslednym par tyzdnov len brala lieky od bolesti, v nemocnici takmer nebola zomrela doma asi tak 1 tyzden sa uz vedelo ze je koniec, len lezala a spala vela ale este rozpravala.
13r. chlapecovi zistili rakovinu na mozgu pred 1r. chemo, po prvej kole chemo chvila nic a znova sa vratili, znova chemo ktora uz nezabrala a lekari to odpisali. Rodicia sa rozhodli vziat ho domov a zit naplno. Pripad je aktualny, chlapec je na tabletkach od bolesti a moze len lezat alebo sa pohybuje v invlaidnom voziku. Chodia na vylety do okolia kazdy den ked sa citi dobre, je co chce vie, ze tychto Vianoc sa nedozije.
75r. dedo zistil v Marci 2018 ze ma nador na mozgu. Chemo nezabrala, v maji uz nebol schopny ani telo udrzat po sediacky, uplne nevladny len rozpraval a rozmyslal normalne. Koncom maja zomrel v nemocnici. Rokovina mozgu je najzakernejsia a najrychlejsia tam aj clovek chemo zvoli malokedy si znacne predlzi zivot.
Kamaratka zomrela na rakovinu ako 30r. ale 7r. ju liecila. Pol roka chemo a vsetky zle reakcie na nu a potom par mesiacov pohoda a dookola. Nemala deti. Jej brat a par rokov potom dostal tiez rakovinu on behom 3 mesicov od zistenia zomrel. Zacal s chemo ale ten od zistnia raka bol viac menej stale v nemocnici. mal 2 malych synov.
Poznam vela ludi co zomreli na rakovinu ale pod 70r. nepoznam ani jedneho ktori sa neliecil s chemo.
@mariana1970 ..nechcem strasit ani byt kruta ale rakovina pankreasu..tam je isty koniec do 1/2roka😟..je mi to velmi luto ale toto je jedna z tych diagnoz z istym a bohuzial rychlym koncom😯...drzim vam obom palce....

@tslobik Otázka je či je to nevyliečiteľné, lebo niektoré druhy rakoviny sú. Ak je to nevyliečiteľné, tak asi by som sa neliečila. Ale určite by som asi chcela nejakú liečbu na uľahčenie, od bolesti a pod. Ak je len aká taká nádej, resp. sú tam dobré prognózy tak by som bojovala. Som zodpovedná, nie je to len o mne, dlho som si myslela, že môžem nakladať so svojím životom ako ja chcem, ale v tomto prípade nie.
Ale viem aj z vlastnej skúsenosti, že si myslíš a to nedám, tak sa radšej vzdám. Príde chvíľa, že naozaj budeš mať smrť na jazyku a zrazu staršne strašne budeš chcieť žiť. Ťažko povedať.