Nosenie 4 mesačného a šialená bolesť rúk

kvaca
26. feb 2012

Ahojte, pozerala som, že je tu kopec tém o nosení detí, ale čo trápi mňa som nenašla. Mám nosené bábätko. Nosené - ako nosené na rukách. Mám niekoľko druhov nosičov a sú nepoužiteľné doma. Fungujú len vonku, Doma sa v tom malý jeduje, nadrapuje. Najdlhšie vydrží v šatke, ale aj tam sa po dosť krátkej dobe začne jedovať. Najspokojnejší je na rukách, najlepšie nonstop. ALE. Už je fakt ťažký. Tak teraz ak nechcem, aby mi domácnosť spadla na hlavu, tak pracujem tak, že malý v ľavej ruke zakvačený ako malá opička o môj bok a ja pracujem pravou.

Výsledok je šialená bolesť od malíčka k lakťu, tiež od palca k lakťu. Už skoro vôbec nepoužívam palec, lebo akýkoľvek pohyb s ním bolí. O bolestiach v ramenách nehovorím tie sa dali predpokladať. Ale tá bodavá bolesť pokračuje až k lopatkám. Mal niekto z vás takýto problém? Neviem či to už nie je stav na rehabilitácie. Nechcem tu nejako fňukať, ale je fakt dosť bolestivé. Nejaké rady, masti, zázračné lieky, cviky, nejaký úväz šatky čo sa tvári ako keby som ho držala na rukách.... hocičo. Ďakujem.
(áno stále je tu možnosť že by mi niekto pomohol - túto možnosť by som asi radšej ani nerotvádzala)

sissy27
26. feb 2012

a neuvažovala si o možnosti prestať malého nosiť nonstop na rukách? neviem, na čo je to dobré? myslím že ani preňho to nie je ideálne z hľadiska vývoja svalstva a chrbtice... ja som malú mala napr. v autosedačke - keď som varila, dala som ju takto niekde do bezpečnej vzdialenosti aby na ňu neprsklo niečo horúce a pod. a zároveň aby na mňa videla, prípadne som mala takto ohrádku, tam mala hračky a videla aj na mňa...

sisaha
26. feb 2012

@kvaca ja by som ho takisto na rukach stale nenosila...ved ho naucis na ruky uplne a odnesie si to tvoja chrbtica. RAdsej nech sa chvilu nadrapuje a jeduje. Daj mu na zem podložku, hračky, hrazdu. Alebo ak nieco robis, tak ho daj do kresla a nech ta pozoruje.. daj mu do ruky rozne hrkalky..nechce sa mi verit, ze ani chvilku sa takto nezabavi..

kvaca
autor
27. feb 2012

@sisaha @sissy27 o možnosti nenosiť ho samozrejme uvažovala a uvažujem :D Raz to predsa skončiť musí, minimálne na maturity ho neponesiem.
Ale áno, je to neuveriteľné, ale pár minút vydrží v autosedačke, v lehátku v kočíku, v prádelnom koši, na deke. Ale to musí mať náladu a tá je tak raz za tri dni a hovorím naozaj iba pár minútach. Dávam ho tam vždy keď má aspon priblližne dobrú náladu, že si hádam postupne zvykne. Krpec sa tam jeduje, však ja by som ho možno aj nechala nech sa jeduje, ale on sa nejeduje. On besnie. Najskôr som si myslela, že to všetky deti tak vreštia a ja som príšerná matka, že to neviem vydržať. Len potom som videla pár detičiek, ktoré si "akože cvičili pľúcka" či "jedovali sa" To bolo skoro roztomilé, ale moje dieťa mi asi v pôrodnici zamenili sa Rosemaryno. On je taký. Všetko naplno. Pije, akoby nemal prísť zajtrajšok, až sa zadúša, po dudlíku vyštartuje ako piraňa. No a keď reve, tak nepočujem vlastného slova. To nie je metafora, skutočne nič iné nepočuť. To už nie je plač ktorý trhá srdce, to je rev, ktorý trhá nervy a ušné bubienky. Vyvrešťať sa som ho nechala raz a vydržala som to presne 7 minút,

sisaha
27. feb 2012

@kvaca ok, beriem, mas jedno z tych narocnejsich deti... Aky je ked spi? Ja som napr. davala dceru spavat na balkon v kočiku. A kym sa ona "venčila", ja som vyupratovala celu domacnost a postavila hrnce na sporak.. A ked sa zobudila, zasa som bola iba jej.

kvaca
autor
27. feb 2012

@sisaha keď spí je to malý anjelik 😀 ani jesť nepýta. Asi takú pol hoďku ho treba kočíkovať kým zalomí. Často sa však prebudí ak prestane drncanie. Už som to robila aj tak že som sa prešla okolo ulice tam a späť, a potom som ho nechala v kočíku. Potom mi ale vyvstáva iný problém: Strašne nerád sa oblieka, vyzlieka. Je to ako pchať chobotnicu do sieťovky. Ale raz denne to aj tak robím, lebo inak by mi ruku utrhlo. Celkom mi pomáha opakovať si, že sa na tom raz spolu riadne zasmejeme, keď budem svojmu synovi rozprávať historky z jeho detstva, ako stál najedovaný v kýbli na kúpanie a nechcel si ani za svet do neho sadnúť, a reval, ako v pôrodnici nechcel spať, ani jesť a sestry boli z neho na nervy a on reval, ako som ho obliekala a on reval, ako jedol a prerušoval to revom, ako sme boli na očkovaní u lekárky a sestra s lekárkou museli hodne nabok, keď si chceli niečo povedať, lebo pri našom vrešťadle sa jednoducho nepočuli....Stavím sa že z neho vyrastie statný chlap a možno bude raz na rukách nosiť mňa 😀 Raz sa na tom zasmejem, zasmejem, zasmejem.... to si stále opakujem. Preto ho nosím. Vtedy nereve, vtedy sa hrá s ručičkami, alebo chytá gombíky na svetri a niečo si brble a občas sa usmeje.

ichbinich
27. feb 2012

@kvaca:
Proti akutnym bolestiam okrem nenosenia fakt nepomaha takmer nic ☹ poznam. Moj syn sa sice nemusel nosit nonstop, resp. akceptoval aj nosice, ale viem, o com hovoris...
Ak kojis, mozes si kupti mast TRAUMEEL. Je to homeopaticka mast, takze ti uskodit urcite nemoze 😉 Ja som si chvilami davala aj maste/gely s diclofenacom, ale az take vyrazne zlepsenie to nebolo, lepsie povedane som si ich davala iba raz-max. 2 razy za den, takze asi ani nestihali ucinkovat... Tak som sa na to vyprdla,a le moje bolesti neboli az take ako tvoje...
Ja som moje naroky na domacnost zredukovala na absolutne minimum. Ja som totiz, ked on konecne spal, musela ist pracovat, takze domacnost bezala iba tak, aby mi nepr. nevyslo z chladnicky uz nieco oproti, alebo nejake prachove monstrum spopod stola 😀 Ze ako umyvacka bola obsluhovana, ked uz sme nemali ciste taniere a podobne srandy. Nevarila som. Maximalne cestoviny hodit do hrnca a otvorit pohar s omackou. Ani ju neohrievat, ale vyliat na horuce cestoviny... Varila som vecer, ked prisiel manzel z prace a zabaval maleho. Potom som si isla "oddychnut" varenim a ostatnymi pracami v kuchyni. Potom som ale navarila min. 4 porcie naraz: veceru pre nas dvoch plus obed pre oboch. Manzel si zobral jednu porciu do roboty a aj ja som mala jedlo hotove, iba na hodenie do mikrovlnky. Ale kolkokrat som obedovala jogurt alebo kukuricne vlocky...
Alebo som varila s malym v nosici. Je to narocne, ale da sa dokonca aj krajat zelenina 😉
Pracka oprala sama, vesala som ako vyslo. Niekedy sa pozeral, niekedy som vesala, az ked spal. Vysavanie a spol. iba cez vikend, ked bol doma manzel. Alebo ked sa mi bud strasne nechcelo pracovat alebo ked uz mi ten bordel liezol na nervy, tak ked maly spal.
Dobre spravy: bude to jednoduchsie, nebudes ho nosit do matury 😀 Ked bude vediet sediet, mozes si ho dat do kuchyne a dat mu vykladat jeden suflik. Alebo mu das na zem nejake misky a varechy a budete varit spolu. Zatial skus varit popredu a mrazit, aby si redukovala cas nosenia.
Vesanie pradla sa tiez zlepsi, lebo stipce su super hracka. Tak si rovno kup este jedno balenie, najlepsie pekne farebnych, aj s kosikom. Bude mat co vysypavat a preberat a ty budes moct vesat pradlo.
Teraz je moj uz velky, necham ho stat na stolicke vedla mna v kuchyni a on mi "pomaha". Sice zakazdym musim potom zametat alebo vysavat, ale uz ho nemusim drzat. On potrebovaj a potrebuje doslova a do pismena vidiet do hrncov. Takze teraz stoji na stolicke. Dam mu muku, cukor atd. a on si presypa a ja cosi porobim. Inak som vyse roka prestala varit, okrem casu, ked bol manzel doma. Proste inak sa nedalo.
Upratovanie: posun na vikend alebo vecer. Ja som vecer tiez vystavena, ale viem, ze zajtra to nebude lepsie, tak to wecko umyjem aj o 10 vecer :-/ Hlavne neupratovat vsetko naraz. Jeden den kupelnu, druhy zachod, potom kuchynu... Aj s tvojou chorou rukou sa ti urcite neda robit viac naraz.
Je super, ze to beries s humorom, ved inak sa neda 😀 Skus ale na par dni fakt redukovat, co sa da, aby prestali aspon akutne bolesti. Vsetko dobre a pevne nervy!

sissy27
27. feb 2012

neviem, no vzhľadom k skúsenostiam mojim a aj z môjho okolia viem, že ako si dieťa odmalička naučíš, tak budeš mať... bohužiaľ, detičky si nás tým svojím revom vedia poriadne omotať okolo prsta a poväčšine skáčeme, tak ako chcú, ani si to neuvedomujeme, veď sú to predsa malí, bezbranní anjelici, ktorí nemajú možnosť "zobrať sa a ísť" 🙂 ja neviem, možno som zlá, bezcitná a neviem čo, ale byť na materskej neznamená podľa mňa venovať všetku pozornosť výlučne drobcovi, je tu aj zvyšok rodiny a v neposlednom rade aj TY ako mama - ak nebudeš v pohode ty, nemôže byť ani dieťa... takže aj ten drobec sa musí odmalička učiť samostatnosti (samozrejme primerane veku), v tvojom prípade to znamená, že dnes vydrží nebyť na rukách 10 minút, zajtra 15 a takto postupne sa dopracuješ k tomu, že budeš mať dostatočne dlho dve ruky voľné, aby si spravila všetko potrebné 🙂 zo začiatku to bude ťažké a hlučné 🙂 ale zvládneš to... darmo sa budeš utešovať, ako sa na tom spolu zasmejete, že to nebude večne... lebo na zničenej chrbtici a operáciách tohto druhu nie je veľa smiešneho 😒 keď sa dopracuješ až tam (a veru ti to neprajem) tak vtedy len bude musieť malý byť bez teba....

mracik
27. feb 2012

skúšala si nosiť v šatke aj na chrbte v batohu? To je podľa mňa najlepšia alternatíva, väčšina detí je tam spokojná a keď ho uviažeš dosť vysoko, má aj dobrý výhľad 😉 ja už tak nosím skoro stále, vpredu mi je už dosť ťažký
inak ja mám podobne starého synátora, má vyše 9 kíl a tiež ma bolí rameno, lebo niekedy sa mi nechce šatkou obmotávať.
A nosiť určite neprestaň, podľa toho, čo si napísala, má tvoj syn určité príznaky, ktoré môžu (nemusia ) svedčiť pre ADHD, a najlepšou prevenciou aby sa to nerozvinulo, je práve nosenie v šatke.

kvaca
autor
27. feb 2012

@ichbinich no pekne, vidím že viacerí mali veselo. Už pár dní naozaj redukujem, lebo ruky potrebujem funkčné a to obe. Redukujem prácu a redukujem aj nosenie. Vytiahla som všetky hračky, čo sme podostávali, vtedy som hlavou krútila, načo nám je toľko harabúrd a ako sa konečne osvedčili. Aspon na pár mimút. Vyzerá to u nás ako v hračkárstve: hojdačka, lehátko, hracia deka, hrazdička a penové puzzle zaberajú skoro celú obývačku a v rohu ešte tróni kočík..... Krpec po chvíľke na rukách putuje presne tam.
Ja tiež ešte keď malý zalomí pracujem, avšak moja práca nie je manuálna, ale treba pri tom dosť čítať a dosť sa sústrediť. Áno. Veľa som toho v poslednej dobe neurobila 😀

superzabka
27. feb 2012

ahoj, aj ja mám s tým problémy, a hlavne v noci ked mi treba malého kojiť nemôžem ho hocikedy ani na ruky vziať
ruky mám strpnuté a bolia a hlavne teraz ked malý má 7,5 mesiaca....bola som s tým u neurologičky poslala ma na vyšetrenia EMG,a tam mi povedali že musím ísť na operáciu rúk,v zápästí ti urobia taký malý rez,niečo zo svalmi..... len kým kojím nepôjdem..... uvidíme čo na to moja doktorka......nechcem ťa strašiť, ale mala by si s tým zájsť k doktorke....pre istotu, a mne pomáha vitamín E, a masť DILGIT krém a MAGNE B6, bolesť nezmizne ale je miernejšia.......dá sa to.....🙂

kvaca
autor
27. feb 2012

@mracik fíha, teraz som sa trošku zľakla, ešte za mojej vychovávateľskej éry som mala takého chlapčeka v družine. Teda mne ako vychoške to veľmi nevadilo, existujú aktivity, kde sú takéto deti dokonca vo výhode. A okrem toho mne "padla" a chlapčeka si odvádzali domov a ja som mala voľno. Ale učiteľky otvárali šampanské, ak mamina volala do školy že Dominik je chorý a ostáva doma.
Viem že je plný net tých úväzov, ale keď hľadám, vždy nájdem iba názvy a žiadne návody, a ak nájdem návod, tak je to kríž s kapsou. Našla som aj pár návodov na viazanie vzadu, ale bolo tam staršie dieťa, ktoré vlastne spolupracovalo Ja mám šatku sleepywear je úplne úžasná, tak akurát elastická, pružná, no jedna báseň. Zaobstarala som si ju ale až v návale zúfalstva, keď mal malý 3 mesiace, tak sa na to až tak nenaučil, aj keď je to najlepšie nosítko aké mám. Predtým som mala obrovskú nedôveru, raz som videla istú maminu ako niečo hľadala v taške položenej na zemi a decko už už letelo hlavou na zem. Keby nejaká babka vtedy nezrevala že preboha decko sa zabije, tak sa hádam aj zabije. Len teraz rozmýšľam, že to bolo aj nejako veľmi podivne uviazené celé...

kvaca
autor
27. feb 2012

@superzabka Desíš ma! 😲
Šup Oliver do šatky!

superzabka
27. feb 2012

kvaca -môj tiež chce byť stále na rukách ale nemôžem ho mať, chvílku a potom už nevlázem.... ☹ ,neboj sa..... 😀 ,pozlostí sa ale ho to prejde....počase 😝 hehe,

mracik
27. feb 2012

tu je nekonečné množstvo návodov na viazanie šatky

https://www.youtube.com/watch?v=RYus1azB8Zc
mracik
27. feb 2012

no, to s čím má problém žabka je syndróm karpálneho kanála a ten určite nespôsobilo nosenie, len sa to viac prejavuje, keď malého nosí 😉

ichbinich
27. feb 2012

@kvaca: Ja som mala kolotoc nad postielkou, manzel ho prerobil na motor, lebo akonahle sa po tych 2 minutach prestal tocit, boli reklamacie. Takze pimp my kolotoc 😀 Potom som mala 2 rozne hrazdicky plus deku s hrazdickou. A este specialkonstrukciu na jednej hrazdicke, aby visel balon, ktory som mu mohla dat tak, aby don kopal nohami alebo aby si ho chytal...
Potom ked vedel sediet, tak priesvitnu dozu naplnenu ropznymi hrackami a nehrackami na preberanie a najma vysypanie 😀
Hovorit o ADHS je brutal skoro a v dnesnej dobe aj tak opeciatkuju chudata deti prilis casto. Ale to je o inom. Mas tzv. narocne dieta alebo fussy baby, ktore potrebuje neustalu pozornost a pritomnost. Pre utesenie: to byvaju velmi inteligentne deti 😉
Takze, ako som napisala, skus redukovat, co sa len da. Ale nenechaj ho revat. (je ine, ked musis ist 2 min. na wecko ako nechat vedome vyrevat).
Vsetko dobre!

kvaca
autor
2. mar 2012

No teda, obmedzujem: trávim deň tým že robím opičky na bábo a spievam a recitujem a pištím (rozosmieva ho to, keď už má ohrnutú peru), púšťam hudbu, telku (stále dokola Megamind, páčia sa mu farby) , zapnem kolotoč, keď sa dotočí, zapnem inú zvonkohru. Už dva dni je oklamaný, neviem síce, čo mu v najbližšej dobe oblečiem , lebo som nechala domácnosť padnúť úplne a teraz v noci nebudem vrndžať s pračkou a nemám tú, čo sa sama spúšťa. Ruku natieram všetkým, čo som doma našla a lepší sa to... úvaz babyšatky vzadu som skúšala, ale ešte asi chvíľku počkáme, nemám tú istotu, potrebujem aspon na pár prvých pokusov asistenciu a nikoho tu niet. Ďakujem za rady a prognózy do budúcnosti, vidím, že niektoré sa na tom, ako sa trápili už aj zasmiali. Veď čo iné ostáva. Áno, ako som si ho naučila, tak ho mám. Uvidíme či ho takouto ľsťou naučím aj na niečo iné.

matilda2
6. mar 2012

Ahojte, ja mam 11 mesacnu dceru, od malicka nosenu. Trufam si povedat, ze o vyzname nosenia som precitala celkom dost literatury a z praxe (nie len mojej) vidim, ze je naozaj opodstatnene. Co sa tyka vsetkych tych povedaciek, ze babo si zvykne, nauci sa na ruky a bude sa na ne vkuse driapat ......mam okolo seba kopec prikladov, ktore tento mytus vyvracaju. Vratane mojej dcery. Takze ja by som nosenie urcite odporucala. Vsetkym maminkam, ktorym zalezi na citovom vyvoji ich deticiek, pre ktore je empatia a stastie ich deti dolezitejsie ako ich "ostre lakte". Hned ako zacnu lozit, zacnu ich zaujimat uplne ine veci ako maminkina naruc, zvedavost ich premoze a budete radi ked sa vam podari si ich aspon nachvilu privinut 🙂
Kvaca, co sa tyka tvojho problemu, urcite skusajte ine uvazy. Ja som zo zaciatku tiez satkovala, ale nakoniec sme si na tutulimutuli.sk kupili manducu, pretoze nam prisla praktickejsia. Manzela som proste na satku nezlomila a takto nosime obaja. Ked mi mala zacala strajkovat (zhruba v 5tich mesiacoch), ze nechce byt vpredu, hodila som si ju nabok. Babo uz proste chce vidiet co sa okolo deje. Presne viem o com hovoris, kedze sme si tym presli. Teraz ju uz tak casto nenosim, lebo sa chce hrat sama, ale vonku ju mame bud vzadu alebo naboku. Kupili sme aj taku super bundu na nosenie, chodime casto do prirody. Babo sa da nosit vpredu aj vzadu a nemusis ho nejak extra obliekat. Vrelo odporucam. Urcite sa nenechaj odradit od nosenia, zelam vela stastia.

kvaca
autor
7. mar 2012

@matilda2 Ahoj, ďakujem za príspevok, ešte ťa poprosím, či by si nejako bližšie nepriblížila, ako svoju babulku obliekaš. Lebo ja by som s ním aj von tak išla, len sa bojím aby neprechladol, ale ani sa neprehrial, predsalen, je to také, že z jednej strany živý radiátor, mamina, a z druhej strany niekedy celkom slušný vietor... Možno to vyznie ako blbá otázka, ale je to moje prvé bábo a nosiče v mojom okolí nie sú práve obľúbené. Takže na nejaké skúsenosti sa nemám koho opýtať.

matilda2
7. mar 2012

@kvaca Vobec to nie je hlupa otazka. Tiez som sa nad tym casto zamyslala, kym sme to s manzelom "nevychytali". Nuz do sucasneho pocasia jej pod bundu davam pancuchy, teplaky, navleky a boty, hore tielko, body, hrubsiu mikinu a kuklu. Je to tak akurat, ani sa nespoti, ale je prijemne vyhriata. My sme kupovali na tutulimutuli.sk, toto su tie bundy: http://tutulimutuli.sk/fleesova-bunda-na-noseni.... Pisala som im aj email, chcela som vediet, ci sa da nosit bunda aj opacne (s babom na chrbte). Boli velmi ochotni a poradili mi par zlepsovakov, bundu nosime vpredu aj vzadu, je to pohodlne pre malu aj pre nas. Hlavne teraz, ked uz ma skoro 8kg. Super je, ze tie bundy su dvojcisla, takze si ju s muzom striedame 😉. Pred tym som skusala dat si malu pod vytahane svetre, ale nebolo to ono. Vyzerala som jak bezdomovec a bola mi zima, lebo som si to nevedela pri krku zapnut.
Keby si este nieco potrebovala, kludne sa pytaj. Ja sa tesim z kazdej "osvietenej" maminy.