Nosenie rúška tam, kde nie sú ľudia.

20. mar 2020

Ahojte, možno blbá otázka. Ale keď som sama doma, sama v aute, sama v robote, musím nosiť rúško? Všimla som si, že ostatní aj v aute nosia. Včera som robila na záhrade a známy mi kričí, kde mám rúško. Je to naozaj tak nákazlivé, že sa to šíri vzduchom, aj keď som tam sama?

zuzanka.zuzu
20. mar 2020

blbá nie je, aj ja som si všimla, že ľudia sú po 1 v aute a majú rúško - a čo som si všimla, tak sú to tie umeliny... čiže ak rúško na dlhšie, tak iba látkové, opraté, vyžehlené 🙂 inak v aute si ho dávam dole. to som ostatných doteraz nepochopila.

ankaevka
20. mar 2020

na dvore, v aute, doma určite nenosím a ani zatiaľ nebudem..v robote, ak sa po čase vyvetrá po poslednom zákazníkovi, tak tiež dám občas dole rúško..ak pracuješ úplne sama a máš vyvetrané, tak by som nenosila

halienka
20. mar 2020

jéžiš, to zas nie, na záhrade ak si od suseda 5-6 metrov nemusíš mať rúško. doma vôbec, ani v robote ak si tam sama. Rúško je potrebné tam kde prichádzaš do kontaktu s ľuďmi menej ako 2 metre, alebo proste v preľudnených uzavretých priestoroch. Ak ideš na výchádzku do prírody kde nikoho cudzieho nestretneš tak je zbytočné mať rúško. V aute pokým tam si sama to tiež je zbytočné.

majkeel
20. mar 2020

Virus sa siri v uzavretych miestnostiach, kde moze byt jeden z pritomnych nositelom do vzdialenosti 1-4 metre. Cize ak chodis autom iba sama, ci niekto z rodiny, (ci vonku v prirode niekolko metrov od dalsich ludi), tak rusku nepotrehujes. Momentalne by (sa) clovek radsej nemal vozit v aute nikoho, okrem ludi, s ktorym zdiela svoje byvanie.

zabina27
20. mar 2020

ja viem tak, ze na otvorenom priestranstve netreba, pokial si u seba na zahrade, tak naco, ked nie je nikto naokolo. zase ak sused pracuje na svojej zahrade za plotom meter od teba, tak by som si dala, ale aj on. my ked sme vonku na zahrade, nemame, ani v aute, ale to by ma tiez zaujimalo, ako je to v aute, co som si vsimla, tak pol na pol

autor
20. mar 2020

Ďakujem vám... aj som vedela, že je to tak, ale už som na pochybách, keď všetci v autách s rúškami...

ladyvi
20. mar 2020

Vcera davali kdesi, ze je "zbytocne" si dat rusko, ak si ho 10x clovek zdvihne zlozi, obchytava. Ze ak sa nasadi, ma byt nasadene. Mozno preto ludia aj v aute.

deedol
20. mar 2020

to s tym autom vysvetlim🙂
idem do obchodu autom. rusko nasadim doma, idem do vytahu, do garaze, do auta, v aute ho cely cas mam, aby som ho zbytocne nechytala. vystupim, nakupim (stale s ruskom), po nakupe ho rozhodne nechcem chytat, takze zas nasadnem do auta a idem s ruskom domov. doma si umyjem ruky a az potom ho dam dole.
tak asi preto vidite vela ludi s ruskami v autach - asi idu niekam, kde budu ludia, a nechcu si ho nasadzovat az tam🙂

sara07
20. mar 2020

najbližšia osoba má byť od teba 5 metrov
ak široko daleko nik nie a si sama doma nemsusíš mat ruško
a chytat ruško za gumičky nie za predok

autor
20. mar 2020

@ladyvi
@deedol
Ďakujem... dobre vedieť.

marca12
20. mar 2020

Mozno v tom aute chodia viaceri a ty vidis cloveka akurat sameho. Pripadne,ak ide medzi ludi a presuva sa autom,tak si doma nasadi rusko cistymi rukami. Ja tiez tak chodim. Nebudem si ho zakazdym chytat spinavymi rukami. Nasadim doma,presuniem sa autom. V zahrade nemam rusko ani na prechadzke. Chodime mimo ludi so psom

tramtada31
20. mar 2020

No ja si Rusko v aute skladám, lebo sa mi zle dycha s ním, ale dezinfikujem si niekoľkokrát ruky, aj volant, páku, kluce, mobil. Som pred porodom, čiže z domu idem raz tyzdenne na poradňu, inak by som vonku na ulici, kde nie sú žiadni ľudia, či na zahrade Rusko nenosila a skôr by som sa im snažila vyhnut minimálne na 10-20 metrov

ivkazba
20. mar 2020

Ženy, nemáte si rúško dávať dole v aute, lebo si ho rukami môžete kontaminovať. A hlavne, to rúško bráni voči tomu, že si budete chytať ústa a nos. Preto ho ľudia majú aj v aute. Máš si ho dávať dole čistými umytými rukami a potom vyhodiť (ak je jednorázové) alebo oprať (ak je látkové). Presne ako píše @deedol a @ladyvi Takže ak si jedno a to isté rúško dávate hore dole, tak je to to isté, akoby ste ho ani nemali a robíte úplne zbytočnú vec.

00ivi00
20. mar 2020

Ja som tak nad tým rozmýšľala keď som bola kočíkovať a stretla som pár ľudí napr na bicykli a všetci s rúškami na ústach.. A ja bez.. Načo by mi aj bolo keď som vonku? A s inými ľuďmi sa nestretávam a nerozprávam.. Ako dodržiavať hygienu atď to je super ale veeeľa ľudí v podstate ani nevie kedy to rúško nosiť a kde a potom preháňajú

rainee
20. mar 2020

Ja si myslím ze vonku, v aute atď je to zbytočné. Ja sa v tom idem udusit. A ani nehovorím ze to rusko nosíme viac menej pre nás dobrý pocit, lebo ten vírus je tak maličký, že účinný je az ten ffp3 filter, cez bavlnu a obyčajne rusko prenikne. Len žiaľ nikto nemá možnosť dostať sa po to rusko a po 1 použiti vyhodiť a vziat nové.Každý je rád keď sa vôbec po nejaké rusko dostane.

renatka100
20. mar 2020

Ludia to fakt prehanaju, nikde nikoho a ludia maju ruska vonku, je to dost umelina a skor umreme z tych vyparov plastu

hindakus
20. mar 2020

Na rusko sa nesmie siahat zbytocne rukou, preto..

miska_kal
20. mar 2020

nie, pokial si sama, tak rusko nemusis mat. rusko treba mat iba tam, kde je viac ludi.

gabika0825
20. mar 2020

Tak ako na záhrade? To je vaša vec ste na svojom pozemku a sused pokial od vás nie je menej ako meter tak ho to nemá co zaujímať. My doma tiež nenosíme, lebo vieme kde sa pohybujeme a nie sme cudzí ľudia. V práci podla mna áno, lebo aj keď ste sama a po vás by tam niekto prišiel, tak ak ste nakazená tak v uzavretom priestore sa vírus zdržuje najdlhšie. Ja keď sa idem napríklad prejsť do lesa a vidím že v okolí nie su žiadny ľudia, tak tiež si dám rúšku dole, keďze sa mi cez ňu zle dýcha a v prírode je dobré sa nadýchať čerstvého vzduchu.

gabika0825
20. mar 2020

@00ivi00 Ja som včera hlboko v lese stretla bežkyňu čo išla mimo chodníka ešte k tomu a mala rúško, až celá červená bola z toho a bolo vidno že ledva dýcha. Takéto prípady nechápem napríklad... bola sama.

deedol
20. mar 2020

niektori ludia nosia rusko kvoli tomu, ze idu vytahom. a potom si ho uz nechcu dat dole, ked maju od vytahu "spinave" ruky.
mozno ste, baby, videli akurat takych 🙂

nikyball
20. mar 2020

Doma asi nie je treba ale v aute to chápem ,hlavne tých čo bývajú v byte. Nasadí si ho v byte s čistými rukami a ptoom keď pochytal všetky kľučky ,výťah atď tak už si ho špinavými rukami nechyta

kusika
20. mar 2020

V aute nenosime ...ani doma...predsa zijeme spolu.. auto ma filter kabinovy,vzduchovy.....

simca06022011
20. mar 2020

Skôr možno ide o to, skladať rusko hore dole stále... Keď raz idem z domu do obchodu, neskladsm ho hore dole.. Keď ho raz dám dole, treba ho dezinfikovat... Kontaminuje sa a je vám viac menej na nič.

janamexico
20. mar 2020

Ja mám zas inu otázku manžel ide od budúceho týždňa pracovať na 10 dní do iného mesta stále z bá 45 minút autom hodinu a pol autobusom po bola asi jednu zastávku od tade máme chatu teda mama a partnerom chcela by som sa opýtať či si o tom myslíte keď tam pôjdem na chatu s deťmi budeme dodržiavať pravidlá ako si ruska nestretavt sa s ľuďmi umývanie rúk aby manžel nemusel cestovať do ba na pár hodín a potom As spat možno blba a nezodpovedné otazka 😑 viem ze ma tu ukrizuju miminky aká som nezodpovedna

dadka36
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mogaa
20. mar 2020

Tak zase vírus sa nešíri len kvapôčkovou cestou ale aj keď je niekto nakazený a niečoho sa chytí - preto to časté umývanie rúk...ono uplne sa neubrániš ani rúškou ani častou dezinfekciou - stačí že prejdeš cez vchod a chytíš sa klučky ktorú pred tým chytil niekto kto vírus má alebo v obchode vírus môže byť na peniazoch a tebe stačí že si rukou ktorou si sa dotkla predmetu s vírusom pretrieš oko alebo sa chytíš úst, nosa....tým že ľudia nosia rúšky sa zabráni aby sa vírus nešíril tým že na teba niekto kýchne, zakašle alebo prská pri rozprávaní....ak si vonku staší že niekto infikovaný zakašle aj 5mod teba zafúka a pristane ti kvapôčka na bunde, kabelke, vlasoch a ak sa jej jednoducho chytíš a priložíš k sliznici - si nakazená....

lanvinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
21. mar 2020

Vypočujte si toto video. Po 20 minútach na tvári už rúška nechránia, lebo zvlhnú od dýchania. Takže buď sa do 20 minút vrátiť domov, alebo skladať rúško chytaním za gumičky.
https://video.aktualne.cz/dvtv/po-dvaceti-minut...

tabitka337
22. mar 2020

@tramtada31 ahoj, už si porodila? Ako ste to zvládli? Veľa zdravia prajem!