icon

Obezita - váš názor na odborné názory

ice8
29. jún 2023

Caute, hovori sa, ze obezita je uplne normalna, netreba sa za nu ani hanbit, ani s nou bojovat, lebo je to genetika, ani zdrava strava, ani pohyb (cvicenie) nepomozu. Mozno skor uskodia? Psychicky? Neviem co si o tom mysliet, no.

Zdroj:
https://www.foxnews.com/media/biden-admin-exper...
https://www.dailymail.co.uk/health/article-1167...

Vsimnite si na druhom linku, radia, aby sme jedli co mozno najviac obilnin (cestoviny, cerealie, spracovane produkty) (takzvana potravinova pyramida)

Aky je vas nazor? VAS nazor na toto? Je normalne, aby "experti" sirili taketo "odborne" "nazory" ? 🙂 Lebo ona je člen poradného výboru pre výživové smernice pre rok 2025 pri USDA pod vedením Bidenovej administratívy.
Z wiki Fatima Cody Stanford MD, MPH, MPA, FAAP, FACP, FTOS je americká lekárka, internistka a pediatrička zaoberajúca sa obezitou a docentkou medicíny a pediatrie na Harvard Medical School. Je jednou z najcitovanejších vedcov v oblasti obezity.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
29. jún 2023

@kittykat22 lenže ja neporovnávam krajiny. Ja sa vyjadrujem k obezite všeobecne.
A čo sa týka stravy iných krajín, každá krajina má svoje tradičné jedlá ale čoraz viac sa dostávajú do popredia štýly - ala Amerika - polotovary, pizze a pod. A v tom je ten problém. Kedysi takéto jedlá neboli, toľko obéznych ľudí nebolo. Zmenila sa strava, pribudli obézni. Jasná priama úmera

ice8
autor
29. jún 2023

@kittykat22
Nemyslim si, ze je to len US/UK a SK, existuje aj daleky vychod, kde napriklad neholduju mliecnym az tak, ako napriklad my, pripadne múčným produktom (jasne, aj tam sa to kazi). Aj napriek tomu existuje disciplina "sumo", cielene naberania hromady telesnej hmotnosti.
Dalsia vec je, vsimni si zlozenie sladenych napojov u nas, a napriklad co i len v Rakusku, Nemecku, netreba chodit dalej. (cukor vs umele sladidla).
Cize, aj ked sa na prvy pohlad zda, nie je Slovensko na tom tak fantasticky, aby si tato tema nezasluzila pozornost sirokeho spektra ludi. Vezmi si, ze ak sa co i len jeden teenager, dieta, nastrocny alebo aj dospely clovek zamysli, tema splnila svoj ucel.
Jasne, zijeme extremen rychlu dobu, kde nemozno stracat cas varenim a planovanim a zamyslanim sa co mi skodi, ale potom zarucene stratime cas v cakarni a uz sa to sype, Lavine treba predchadzat, inak ju tazko zastavit. ak vobec..
Uz len fakt, kolko % plochy v obchode je venovane zdravym potravinam? Staci porovnat plochu len potravin, nie kozmetiky a odevov.. Napriklad chladene, to je velmi jednoduchy priklad, chladnicka dlha 10metrov, obsahuje zaklad ako mlieko, rozne mliecne vyrobky (smotany, syry tvrde a makke, jogurty), potom jedno drozdie a potom hromadu sladenych jogurtov.. Hromadu suniek a salam s este vacsou hromadou rychlosolí v nich, a podobne.. Bolo by prekvapive, ak by percento zdravej zlozky v tomto chladiarenskom boxe presiahlo do dvojcifernej hranice (tj 10% a viac). A to som nerypol ani do samotnej kvality a povodu tychto produktov..

kvetinka75
29. jún 2023

@ice8 lenže tu ide aj o ponuku a dopyt. Na čo tam bude iný pomer potravín keď je dopyt po inom tovare? Takto reťazec nezarobí. Keby nebol dopyt, nebola by ponuka.

lolita555
29. jún 2023

Tak ja som celý život zle nastavená 🤣od malička som bola tučná ,potom som schudla a po deťoch brutál pribrala,teraz už mám na seba čas tak budem zdravo a konečne vyzerám ako tak normálne .a áno obezita je choroba ako taká pretože človeku stačí na prežitie malo a hlavne zdravo kombinovať a nebude priberat .ale ľudia proste sa prezieraju a ten kto nemá metabolizmus dopadne ako dopadne .a ako som písala sama viem porovnať ako som sa cítila a ako sa cítim teraz .

dadis
29. jún 2023

@ice8 Ty co splietas, ked sa tomu nerozumies 😀😀😀

ice8
autor
29. jún 2023
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
dadis
29. jún 2023

@ice8 1.sladene napoje vobec k zivotu nepotrebujes a su v pyramide na vrchole 2. ano, obilniny (cerealie)by mali byt zakladom jedalnicka. Cerealie nerovna sa nestle chocapic. 3. Mrazena zelenina je zdrava, zachovava si mnoho vitaminov a stopovych prvkov 4. Myslim si, ze zdravy jedalnicek si vies vyskladat z dostupnych potravin (bohuzial nie su pre vsetkych cenovo dostupne)

viestta
29. jún 2023

@ice8 chcela by som poznat tvoj navod ako zabezpecit aby sa narodilo dieta bez diagnozy.

ice8
autor
29. jún 2023

@viestta Rozhodne nezdravy zivotny styl oboch rodicov dietatu na zdravi pri narodeni neprida. Cize cesta je jasna - zdravy sedliacky rozum. Pochopitelne toto odchyti len niektore mozne diagnozy, ale garancia v zivote neexistuje.

@dadis ktore cerealie su zdrave ?

liv1
29. jún 2023

@kittykat22 take odtucnovacie kempy by sa aj pre slovenske deti hodili nahodou

ice8
autor
29. jún 2023

@dadis to je jeden zdroj.. mozme ti tu poslat X takych ktore hovoria, ze obilniny zdrave nie su. Existuju aj nizkosacharidove "diety".. Tie su snad nezdrave ? Napriklad aj carnivore.
https://www.veri.co/learn/why-was-cereal-invented
Food Sick: The Rise of Breakfast Cereals in America
Pytal spm si link na cerealie, ktore si obhajovala, link nedodany..
nech sa paci
https://www.culinarynutrition.com/should-you-be...
S obilninami k obezite..
nech sa paci, aj slovensky zdroj
https://www.andrejmedved.sk/post/môžu-vznikať-z...

apolka77
29. jún 2023

Ja nevidím az taký problém čo jeme ale KOĽKO toho zjeme. Ľudia jedia príliš veľké porcie až mega...do toho si zobnu sladkosti či slané zapíjaju sladkými zbrndami...všade sa vyvážajú autami ,,deti takmer peso nechodia do školy , to sa nedá zachrániť telesnou v škole.
Na to ake extrémne porcie a koľko energie prijímame by kazdy človek mal prejsť pešo denne aspoň 1,5h. sviežou chôdzou ..okrem iného hybania či športu.
Lenže realita je taká že ľudia chodia peso akurát tak keď vidu z auta do supermarketu, či z izby do chladničky a wc...všade autá autá autá....mám sa stretnut s kamoškou v meste čo je km nie je schopná to dať bez auta...potom zas sedíme na drinku zas len kalórie...a áno obchody su tak prepchate tovarom že z ľudí sa stávajú priam prasatá v Tom ako a čo všetko konzumujú ...ja to vidím ako obrovský problem..množstvo a malo takmer žiadny pohyb.

zeldia
29. jún 2023

@apolka77 uplne trápne sa priznávam že s mužom jeme jednu porciu obedového menu na polovicu dvaja. Prinesie domov v obale a rozdelim na dva taniere. Všetci sa sťažujú aké vysoké ceny su za menu nám sa nezdá🙂

dadis
29. jún 2023

@zeldia Fuj, vidis, ja by som zase nieco take nezjedla.

zeldia
29. jún 2023

@liv1 viem že v Bardejovskych kúpeľoch to majú ale diétna sestra vravela že síce deti čosi schudnú a o rok sú tie iste deti spat a tučnejsie.

zeldia
29. jún 2023

@dadis 🙂 ja som ta nepozvala 🙂

jakubrianka
Autor odpoveď zmazal
miskamicha
29. jún 2023

@ice8 ochvilku bude obezita IN. nie... moj naxor je taky ze obezita je zla..skodliva..a da sa s tym nieco robit / virm podla seba/. ze genetika... okej..ale ako asi mozu vyzerat deti obeznych rodicov??? ked vidia ako ziju a stravuju sa??

tiezjedna
29. jún 2023

@oonnaganamakusai ja sa nezdvihnem bez pomocí rúk nie kvôli obezite, ale kvôli chrbtu v háji😂 Ale inak súhlasím do bodky a dosť ma serie ako sa hustí do mladých ľudí, že vyzerať ako autobus v 20 je ok, lebo keď to človeku nevadí, tak je to v poriadku a má sa mať rád taký aký je😠 Blbosť ako voda v koši!

dagmarovita
29. jún 2023

to neni su ziadne odborne zdroje ale nieco ako novy cas a sme sk

apolka77
29. jún 2023

@zeldia podľa mňa je to super. Nie ste zas potom hladní, teda muž predsa len oni potrebujú trochu viac.
U nás varia pre seniorov donedávna fakt dosť veľké porcie, že si to manželia na dôchodku vedeli dať na polovicu ...ale ako všetko zdraželo tak aj iní zmenšili porcie ..zas ľuďom vôbec neuškodí jesť menej..
Pred 30 rokmi nas strašili že budeme si uťahovať opasky teraz zas že ľudia nemajú peniaze ale nejak tie opasky sa zas len posúvajú o dierky ďalej...aj keď je pravda že obezitou trpia skôr sociálne slabé až chudobné rodiny, to je dokázané lebo sa laduju iba mucnymi a cestovinami...

kvetinka75
29. jún 2023

@kittykat22 ale prosim ta. Nikto nikoho nenuti kupovat kvantum jedla. Kazdy ma moznost sa rozhodnut . Nekupim si 4 kg cokolady ked viem ze ju zosrotujem za 2 dni. Kupim si nejaku malu . Nikto nikomu nehadze do kosika potraviny. Ak mam chut na cipsy kupim 1 balik a doma sa este rozdelim. Nepotrebujem sa prezierat.

miskamicha
29. jún 2023

@tiezjedna neverim ze to cloveku nevadi... iba sa snazia seba samych presvedcit ze su s tym ok

maranta_leuconeura
29. jún 2023

@kvetinka75 na druhej strane povedomie o spravnom stravovani je zalostne nizke. V skolach sa to neuci, z domu to nemaju decka kde pochytit (inak by nebolo tolko detskej obezity, co je casto dane prevzatymi navykmi od rodicov, ze ano). Ludia co nakupuju vysoko spracovane potraviny, udeniny, polotovary atd casto ani nevedia, ze niekde robia chybu. Ved na tej pizzy ci v tej sackovej polievke predsa tiez je nejaka zelenina, takze za nich asi dobre. A tu salamu s chlebom si predsa daju len na ranajky, potom uz maju teplu stravu, dokonca dve denne, takze z ich pohladu super. A tu sladku vodu, energetak, tak to maju len ,,obcas", raz denne, ved kazdy nejak zhresi, no nie? A ked sebe dopraju, co decku zakazu, ked to vidi doma? Fakt, mnohi si to absolutne neuvedomuju.

maranta_leuconeura
29. jún 2023

@kvetinka75 a ano, ked kukam, co maju ludia v kosikoch a co mame my (a to otvorene priznavam, ze nejake chipsy ci nieco slane, ci sladkost, zmrzlina tam tiez padne, ale jedna ci dve), tak sa citim ako keby som som bola mimozemstan. A to mam tiez veeeelke medzery, idealne by aj v tom mojom kosiku mali byt len primarne potraviny.

zeldia
29. jún 2023

@apolka77 muž pracuje z domu tak aspoň pre obed sa prejde, ja chodím z prace domov na obed kde ma už čaká s taškou. On ma polievku a druhé delím na dva taniere ja polievku nejem a o štvrtej si dáme kavu a ešte niečo potom vecera takže mne sa nezda že malo jeme. Samozrejme ranajky a chladnička je poruke obaja pracujeme hlavou nam skôr cukor chyba ako velky objem na veľkom tanieri.

ckocka
29. jún 2023

Myslím že už je všetkým dostatočne jasné koho si Biden mal vziať do týmu.