Obezita - váš názor na odborné názory
Caute, hovori sa, ze obezita je uplne normalna, netreba sa za nu ani hanbit, ani s nou bojovat, lebo je to genetika, ani zdrava strava, ani pohyb (cvicenie) nepomozu. Mozno skor uskodia? Psychicky? Neviem co si o tom mysliet, no.
Zdroj:
https://www.foxnews.com/media/biden-admin-exper...
https://www.dailymail.co.uk/health/article-1167...
Vsimnite si na druhom linku, radia, aby sme jedli co mozno najviac obilnin (cestoviny, cerealie, spracovane produkty) (takzvana potravinova pyramida)
Aky je vas nazor? VAS nazor na toto? Je normalne, aby "experti" sirili taketo "odborne" "nazory" ? 🙂 Lebo ona je člen poradného výboru pre výživové smernice pre rok 2025 pri USDA pod vedením Bidenovej administratívy.
Z wiki Fatima Cody Stanford MD, MPH, MPA, FAAP, FACP, FTOS je americká lekárka, internistka a pediatrička zaoberajúca sa obezitou a docentkou medicíny a pediatrie na Harvard Medical School. Je jednou z najcitovanejších vedcov v oblasti obezity.
Vyzera, ze ti sacharidy riadne kolu oci a si presvedcena, ze cela vedecka obec sa myli, ked ich dala do zakladu vyzivovej pyramidy. Tak ale zas, vela krat veda pride na prevratne novinky, mozno to bude aj v tejto oblasti a celu pyramidu poprehadzuju pripadne z nej volaco vyhodia. Zatial sa to uci takto.
@silvike Maju sa dobre, niektori z nich aj zverejnili krvny obraz a bol OK.
Potom poznam zrutov sacharidov, ktori si raz daju napriklad rybu bez prilohy a potom cele roky hovoria, ako je to zle, lebo sa citili slabo (nepochopenie principu nizkosacharidoveho jedalnicka a len z tejto jedinej udalosti)
Nie, ja sa necitim na rozdavanie rád, takze radit nebudem.
Ale opacna strana expertov tvrdi, ze sacharidy max 30%, idealne 15%. Zvysok bielkoviny do rozumnej hranice (napr 1 az 1,2g na kg telesnej hmotnosti) a zvysok zdravy tuk. Problem je, kt ako chape sacharid, maju ho aj "orechy"..
Tych pyramid je viac, toto je len ta "oficialna".. rozne linky odo mna to vysvetlili celkom podrobne a zrozumitelne..
Clovek by nasiel prakticky akukolvek pyramidu, mozno aj taku, kde je Milka na vsetkych urovniach..
Co hovoris Ty osobne na tuto pyramidu?
@silvike "Otazka, PRECO ti ktorych poznate, prestali konzumovat sacharidy ?"
A este na toto..
Kazdy inak, niekto si chcel opravit zdravie, niekto lebo ho to naucil niekto iny v predstihu/preventivne a niekomu to jednoducho vyhovuje. Samozrejme poznam ludi, ktori jedia tak ako prva (oficialna) uvedena pyramida. A potom niekoho kto ma este horsi jedalnicek. Meni sa to v case a priestore u kazdeho (aj u mna). Niekto koho poznam pochadza z inej oblasti a napriklad jedia len raz denne (ajurveda/India).. Je to velmi roznorode.. je aj mozne, ze sa niekomu zhorsi zdravotny stav, ak prejde na inu pyramidu ako tu, v ktorej aktualne je, aj ak je to (pomerne) nezdrava pyramida.. Cize preto nemozno radit nikomu online a dufam ze kazdy kto by sa inspiroval touto temou si najskor nieco prestuduje a to cim podrobnejsie tym lepsie. (To aj tak nebol ciel temy, ale upozornit na to treba, ak by tato tema "nakopla" aspon jedneho cloveka k zmene zivotneho stylu).
@ice8 No, zaujimave. Za mna, aspon ake mam ja vedomosti, zelenina sa konzumuje hlavne koli vitaminom, enzymom, vlaknine. Ona nema takmer ziadnu energeticku hodnotu. Nie som si ista, ci by mohlo byt pre cloveka zakladom nieco s minimalnou, takmer ziadnou energiou. A naopak, to co cloveku dava energiu by bolo na vrchu v minimalnom mnozstve. Stacilo by to niekomu kto napr. fyzicky pracuje ? Cely den sa v praci nezastavi ? Dalej ide aj o stravitelnost. Teda ak ma byt ta zelenina surova, a ma ju teda jest clovek na kvanta aby naplnil energeticku potrebu, zvladal by to traviaci system ? Vstrebatelnost aspon niektorych latok je tiez otazna zo surovej zeleniny. No, fakt neviem. Je to zrejme komplexnejsi problem ale ja teda nevidim nic zle na tom ako je to nastavene teraz.
@silvike tuky maju habadej energie, 9g vs 4g sacharidy..
A to je kamenom urazu, ze ludia nejedia zeleninu, tam je nejaka ta vlaknina (stale malo).
Tuky sa daju jest prakticky neobmedzene.. Podla mna by to stacilo..
Vsetko sa da na sebe skusit, potom clovek pochopi, ake srandy vypustaju oficialne kanaly 🙂
Vezmi si len taku kyslu kapustu, to je celkom silna kava aj v malom mnozstve, ale taka nie sterilizovana varom, ale surova.. Kolko ludi ju pravidelne konzumuje? 🙂
Nemyslim, ze je nieco zle na tepelne spracovanej zelenine, ak to niekomu nesadne inak (surovo). Tych vitaminov je tam aj tak nie tolko, kolko sa deklaruje, podla mna, tak isto mineralov a inych prvkov - odkial by sa tam dostali, ak je zem(ina) zubozena?
Tazko povedat, je to velmi komplikovana tema..
Este k tomu, ci to staci pre fyzickeho pracovnika, alebo pracovnicku.. Cicavec ako vlk lovi hladny, nieco na tom asi potom bude, a su ludia, ktory maju "okna" 1-4hodinove na jedlo, niekto je len 2x za den, niekto len raz.. A funguju, pracuju, pripadne aj cvicia. Ale toto nejde zo na na den, takato zmena, ale urcite Google pomoze komukolvek, aj Youtube je v tom super. Treba ale filtrovat, lebo mnoho je len ubohy marketing a predaj produktov, takze opatrnost treba aj tu a tam..
Inak poznam, teraz mi napadlo, jedneho (vek 40) kto je cisto len fruitarian, len surove ovocie a zeleninu, uz par rokov (7+).. Myslim, ze na tejto strave je z dovodu presvedcenia, a to zije na Orave, kde sa ručne rube drevo pomerne casto.. (ak teda neklame, ruku do ohna neradno davat za nikoho, samozrejme)
Africani (nie z mesta) jedia cez 43g vlakiny denne, takze 50-60g denne je pomerne stravitelne, ak si telo zvykne.. Kolko toho zje asi priemerny Europan..
Z januara 2023
https://www.worldbakers.com/ingredient/european...
Su napr. clanky, ktore kritizuju nadmerny prijem vlakniny, vacsinou su len prelozene texty z anglickych webov (studii). Lenze zabudnu dodat, ze to nie vysoka davka robi zle, ale zly pitny rezim. Je velmi tazke prijat 70g+ vlakniny, ak neprijmeme s tym aj adekvatne mnozstvo vody, pomer sa lisi, niekto uvadza min 1k30 a niekto odporuca az 1k50, cize 10g vlakniny = 300-500mlvody. No a pri takej hranici 50g vlakiny denne, aby nerobila problemy (hlavne zapchu a krce), tak treba pit 1500-2500ml vody.. Cize dostat sa na 70g sa da, ale nad, napriklad na 100g, to by uz prirodzene zarazil pitny rezim, aj ked ono da sa pit aj dlhodobo 5L denne, aj kancelarsky, ale to zas rozhadze nie co ine.. Ale tak, zlaty stred, ci je lepsie 15g-18g - udajny EU priemer, alebo 40g, tak radsej volim tych 40g 🙂
Ale toto nie je medicinska rada, to si treba samo-nastrudovat, pisem pre istotu, nech to nikto neberie ako vytesane do kamena (cize garanciu spravnosti informacii).
Ale zaujimava vec je, my tu na Slovensku a v okoli, mame to tazke, lebo co si prirodzene vyrobit (vypestoat) v tomto pasme kde mame 4 rocne obdobia, i ked posledne roky snad uz len dve.. A este to uskladnit cez zimu.. A este k tomu dajme tomu nejest obilniny vo velkom.. Zemiak, kalerab, mrkva a podobne sa da skladovat, ale tak to je vcelku jednotvane tiez.. Potom tu dovazame letecky avokada a cudujeme sa, ze zla zla ropa, a podobne - preto pisem, je to nesmierne zlozita tema 🙂
dovolim si vas oznacit, nech to trochu ozije 🙂
https://www.theepochtimes.com/health/a-root-cau...
A Root Cause of Mental Illness: Harvard Professor
okrem ineho aj kratky vycuc a preklad
Palmer podal, že pôvodne nemohol uveriť, že prechod na nízkosacharidovú, ketogénnu stravu môže zastaviť chronické sluchové halucinácie a paranoidné bludy. Rýchlo začal používať túto intervenciu aj u iných pacientov a pozoroval podobné - niekedy dokonca ešte dramatickejšie - výsledky.
Nízkosacharidová ketogénna dieta preukazuje sľub
Na základe jeho výskumu a klinických skúseností navrhol Palmer množstvo stratégií na zmiernenie účinkov dysfunkcie mitochondrií, vrátane rozumnejších zmien životného štýlu ako je strava, cvičenie, zníženie stresu a dostatočný spánok.
Jednou z diétnych intervencií, ktorá sa ukázala byť najúspešnejšia u Palmerových pacientov, je ketogénna dieta. Táto dieta, ktorej počiatky siahajú až do roku 1920, bola pôvodne používaná na liečbu epilepsie. Diéta s vysokým obsahom tukov, stredným obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov sa ukázala ako schopná zvýšiť počet mitochondrií v bunkách a zlepšiť ich funkciu.
Tento clanok bol uverejneny 02.jul, cize az PO mojej teme zo dna 29.jun, zaujimave.. Asi citaju MK aj za velkou mlakou ? :D :D :D
@ice8 Presne tak, ja kvoli zapalom na carnovore ficim a mozem len potvrdit zlepsenie zdravotneho stavu, znizenie chuti na sladke, viac energie, cistejsia plet, zacalo sa mi rysovat brucho a za 2 tyzdne som schudla 5kg (a to uz predtym som bola podvyzivena. Sacharidy absolutne nie su potrebne k zivotu, energiu clovek nabera zo zdravych tukov. Pri tejto strave sa ludia vyliecili aj z cukrovky alebo rakoviny. Len tu je male porovnanie zdravych a "zdravych" ranajok:
Nie som odbornik, ale tieto ketogenne diety nie su dlhodibo zdrave, viem ze sa z nich "zazracne chudne"..ale to z dovodu kompenzacnych mechanizmov organizmu, ktore potrebuju vytvorit energiu pre mozog... a ten potrebuje co? cukor..takze organuzmus pod stresom vytvara energiu z inych zdrojov. Nie je vobec preskumabe, co z dlhodobeho hladiska takyto stres pre organizmus moze sposobit, ale je uz dost dlho sa ukazuje, ze po skonceni takehoto stravovania sa kila vratia
@julka85 ja ranajkujem kasu s ovsenych vlociek, s mliekom. Zasyti na 2-3 hodiny, co je uplne v pohode. Ma aj bielkoviny - ovsene vlocky maju 13g bielkovin na 100g, mlieko/jogurt tiez. Ovocie obsahuje vela vitaminov a antioxidantov, vlocky - vitamíny skupiny B, ďalej je v nich lecitín, fosfor, železo a vápnik a najma VLAKNINA, mlieko je zdrojom vapnika a vitaminu D. Never vsetkemu co najdes na nete...boze a teraz citam, ze slanina je prvopotravina 🙈🤦♀️, to iste - precitaj si, ako sa slanina pripravuje a kolko karcinogenov je z udenia, rychlosoli a pod...
@dadis kde si na tom obrazku citala, ze v tej slanine je rychlosol? Myslis, ze pred XY rokmi mali rychlosol? Ved ju tam prirodzene nedas a nebude tam ziadna rychlosol. Maso sa da aj zavarat bez rychlosoli..
doplnenie prispevku:
Priam tam pisu, "bavime sa o potravinach z kvalitneho zdroja"
@ice8 Obezita konzistentne rokmi vyskumu vykazuje zvysene riziko kardiovaskuranych ochoreni, cukrovky, pulmonarnych ochoreni a ochoreni klbov, znizenu imunitnu funkciu, kratsie zivotne ocakavanie a sekundarne typ stravy, ktory vedie k obezite, sposobuje unavu, znizenu koncentraciu, zvysenu hladinu cukru v krvi, zlu kvalitu zubov. A toto su len tie najdokumentovanejsie diagnozy, je ich v skutocnosti o dost viac.
Uplne najcastejsou pricinou obezity je zla zivotosprava, lepsie povedane vyssi kaloricky prijem, ako kaloricka spotreba. Je medzi nami velmi malo ludi, ktori maju napriklad endokrinologicke alebo geneticke ochorenia, ktore sposobuju lahsie priberanie a tazsie chudnutie, ale aj pre tych existuju stravovacie plany, ktore ked sa dodrziavaju, dokazu udrzat zdravu vahu. Nikto sa nerodi obezny.
Ktokolvek tvrdi opak bud nedokaze akceptovat vlastnu zodpovednost za svoju zivotospravu, alebo nema dost vole na jej zmenu, alebo oboje. Sem-tam sa na internete objavuju nejake hlasy, aj z odbornej obce, nakoniec ale existuju aj lekari, ktori predpisuju homeopatika, takze toto bude z tej kategorie. 99% vyskumu jasne preukazuje skodlivot obezity.
@dadis
dal som do googla "slanina bez udenia"
a vyskocil absolutne prvy link
https://doprirody.prakticky.sk/2016/12/31/vyrob...
Ak máte chuť na dobrú domácu slaninku, nemusíte mať ani údiareň, ani bývať na vidieku kde za domom v chlievci kvíkajú mangalice. Existuje spôsob, ako si ju k jemnej a lahodnej chuti môžete z bravčového bôčika vyrobiť sami.
Vsetko sa da.. V Afrike ju udia na vzduchu.. To by som asi nezjedol, ale.. Hladaj "africky biltong"
@dadis inak "dat 30g masla na kasu" je zavadzajuce. ved rozmyslaj..
kritizujes tuky, ze potrebujes sacharidy, cize porovnavajme porovnavatelne.
vydrzala by si 7--8hodin aj s cisto sacharidovym jedlom? Staic aj vysokohorska tura napriklad, netreba nic extremne..
To by ma zaujimalo, ci by niekto vedel sa hybat fyzicky cisto na sacharidoch. Nie na kombinacii sacharidy a tuky, i ked to je tiez take..
Poznas delenu stravu? Co si o nej myslis ?
okrem toho, dym z kurenia ti nevadi? cele Slovensko je zadymene vykurovaciu sezonu co je tak 180-200dni do roka.. A to ani nevies, co vsetko tam spoluobcania palia.. (vsimni si, ako menej papperiu davaju pocas zimy do/na vyvoz odpadu/kontajnerov)
@ice8 a hned tam drbli aj rychlosol 😀 si myslis ze preco sa kedysi udili veci, pouzivali dusitany na konzervovanie? Aby dlhsie vydrzali.
@ice8 Ten obrazok je zavadzajuci - na jednej strane vypocitava iba vyhody a "zabuda" na negativa takej stravy, na druhej strane obrazka naopak "zabuda" na pozitiva. Teda je tendecny a zavadzajuci, ale upozornujem, nie som odbornik na stravu, snszim sana ten obrazok pozriet len obycajnym kritickym myslenim a vseobecnymi vedomostami o strave.
@dadis neviem preco sem stale tahas smejd recepty a rychlosol.
https://www.zereme.com/recepty-maso-domaci-slan...
Domácí slanina bez rychlosoli - stačí 4 dny i s uzením
recept obsahuje: vepřový bok, himálajskou sůl, třtinový cukr
recept na uzené maso bez dusitanové soli
@maranta_leuconeura chystas sa na nejaky apokalyspu, ze potrebujes konzervovat na 100rokov?
Ako je potom mozne, ze konzerva tuniaka neobsahuje rychlosol ?
@ice8 je úplne jedno nejaka genetika. Jasne každý má nejakú miernu predispoziciu ale to neznamená že sa to nedá zmeniť, len to ide ťažšie
To že v tejto dobe sa OBEZITA prezentuje ako niečo normálne dokonca žiadané 😀 mi príde pekne chore. To akože keď som lenivý zdvihnut prdel a niečo s tým robit tak z toho radšej urobim trend a vlastne je to v poriadku 🫠
Neviem teda pokial je niekto spokojny obézny nech je mne je teda fajn keď na sebe makam ale nech aspoň pupkate vypapane dievčatá potom nehejtuju zeny čo na sebe makaju že vyzeraju ako chlapi😂 pretože takých “chlapov” by každý jeden partner takejto sebavedomej bacuľky rad opáčil😀😀
https://dobruchut.aktuality.sk/recept/44118/sol...
ingrediencie
1 kg
slanina
podľa chuti
hrubozrnná soľ
postup
1.
Vybranú slaninu nakrájame na 10 cm široké a 25 až 30 cm dlhé kusy. Solíme ju hrubozrnnou soľou, ktorú vtierame do povrchu slaniny.
2.
Nasolené kusy ukladáme do suda alebo debničky vyloženej pergamenovým papierom a každú vrstvu ešte zasypeme 3 mm vrstvou soli.
3.
Po 20 dňoch môžme takto pripravenú slaninu konzumovať. Uskladňovateľnosť je asi 2 mesiace.

@kvetinka75 ano tak som to aj myslela, ale niekto ma aj velku kostru, cize tych 70 ano ale 50 uz nie.