icon

Obezita - váš názor na odborné názory

ice8
29. jún 2023

Caute, hovori sa, ze obezita je uplne normalna, netreba sa za nu ani hanbit, ani s nou bojovat, lebo je to genetika, ani zdrava strava, ani pohyb (cvicenie) nepomozu. Mozno skor uskodia? Psychicky? Neviem co si o tom mysliet, no.

Zdroj:
https://www.foxnews.com/media/biden-admin-exper...
https://www.dailymail.co.uk/health/article-1167...

Vsimnite si na druhom linku, radia, aby sme jedli co mozno najviac obilnin (cestoviny, cerealie, spracovane produkty) (takzvana potravinova pyramida)

Aky je vas nazor? VAS nazor na toto? Je normalne, aby "experti" sirili taketo "odborne" "nazory" ? 🙂 Lebo ona je člen poradného výboru pre výživové smernice pre rok 2025 pri USDA pod vedením Bidenovej administratívy.
Z wiki Fatima Cody Stanford MD, MPH, MPA, FAAP, FACP, FTOS je americká lekárka, internistka a pediatrička zaoberajúca sa obezitou a docentkou medicíny a pediatrie na Harvard Medical School. Je jednou z najcitovanejších vedcov v oblasti obezity.

Strana
z6
akiana
6. júl 2023

@biaa Mne tento trend inak paradoxne nevadi, ked je kazda hrda na svojich 150 kil. Lebo tieto babenky si neuvedomuju jednu vec - je uplne jedno, co nam TikTok a influenceri tlacia do hlav, obezita nikdy nebude vacsinou ludi vnimana ako krasna a pritazliva, pretoze nesignalizuje zdravie a dobru reprodukcnu schopnost. Takze nech dalej papkaju a nahovaraju si kraviny, aspon nebudu pre mna vypredane saty velkosti S 🙂

ice8
autor
6. júl 2023

@maranta_leuconeura kedysi ludia nemali kriticke myslenie, bolo to nebezpecne, doslova, mat iny nazor, nemali totiz vedomosti, know how, informacie.. A hlavne nemali ČAS studovat nieco nove, pretoze makali na poliach od rana do vecera. Nejedli hned ako my tu, ze ej ranajocky kasicky.. hoci aj tuky slaninky.. najskor museli po noci nakrmit zvierata, poliat polia, pripadne nalozit na ohen aby si nieco vobec zohriali. Dnes "mikrovlnky" vsetko za nas urobia..
Kedysi Kedysi.. kedysi neboli take technologie ako dnes, nemali mobil, dnes ho ma kazdy..

biaa
6. júl 2023

@akiana máš pravdu mne to zili netrhá akurát sa pekne smejem😀 nech si nahováranie aké sú spokojne ale keby si mali od čarovnej lampy priat jedno prianie tak sa stavim že väčšina z nich chce byt stihla a mat vypracované telo to už by zrazu na tie svoje tuky hrdé neboli.

Presne taaak mám pocit že aj to číslovanie je celé zle 🙈 kedysi mi bolo S teraz aby som si kupovala xxs

ice8
autor
6. júl 2023

Ved sa len zamyslime, kolko veci sme ako robili a zrazu ich robime INAK lebo sme si uvedomili a prisli na to ze to ide INAK a LEPSIE.. To nie je na hanbu , przinat si chybu..

ice8
autor
6. júl 2023

Jaj a kedysi nemalu ani vakuovacky 🙂
Dnes je zivot tak nesmierne jednoduchy, pokial clovek neche protichodne veci sucasne..

kvetka22
6. júl 2023

Nečítala som celú diskusiu 🙂 ale súhlasím, že obezita nie je zdravá, je tam zvýšene riziko xy chorôb...
Na druhej stane si myslím, že ak je niekto obezny, nemám právo mu do to kecať, moralizovat, riešiť co ma alebo nemá so sebou robiť, nosit, jest atď. Nepáči sa mi keď si ľudia z nich utahuju, posmievaju sa, nadávajú im (to sa mi ale nepáči ak sa to deje komukoľvek)
Za mňa je to každého osobná vec, či s tým niečo chce robiť alebo nie. Okrem iného na to vplýva aj psychika človeka, výchova, jeho vnímanie samého seba...

Co sa týka stravovania a výživy, zaujal ma spôsob stravovania v Ázii - Južná Kórea, Japonsko... Myslím, že dokonca podľa štatistík a prognóz, Korea ako prvá prekročí hranicu priemerného veku dožitia nad 90r. Sú tam jedni z najzdravšich ľudí, dlhý vek, vyzerajú mladšie na svoj vek atď. Nedávno som čítala rozhovor s chlapíkom, či myslím 8-9 rokov žil v Kórei, ako prešiel na ich stravu, hneď na začiatku schudol cosi cez 20kg. Asi štvrtinu jedla stvorilo mäso, zvyšok hlavne zelenina, ryžu obsahovalo menej ako 50% jedál. Jedia viac krát za deň po menších porciach.

dadis
6. júl 2023

@ice8 Ale v bezne dostupnych udeninach je pouzivana rychlosol..

ice8
autor
6. júl 2023

@dadis A o tom je cela tema, jedalnicek "bezne dostupne veci" a pricinenie sa/hladanie. Inak okrem toho, aj obycajne potraviny maju bez rychlosoli slaninu. Neviem aka kvalita masa tam je, ale maju to "bez Eciek".. bezne dostupne..

kristiii
6. júl 2023

@ice8 a aký význam má mať pre bežného človeka vlastne to zasytenie na 7-8 hodín? Ja sa najem radšej 4-5 krát za deň, dám si menšie porcie a pestré jedlo než aby som do seba natlacila dvakrát za deň kopu živočíšnych tukov.

dadis
6. júl 2023

@kristiii Ja si v hoteloch na dovolenkach/sluzobkach davam skoro vzdy vajicka so slaninou a teda vzdy som okolo obeda hladna rovnako 😂, a o cisle na vahe pomlcim po takom "vydatnom" tyzdni pri mori 😂

missdiva
6. júl 2023

@ice8 ja si myslim, ze v europe bolo vzdy in byt extremne vychudnuta. Za mna anorexia a tie xxska su rovnako hrozne ako obezita. Ale kazdy by sa mal starat hlavne o seba, nikto nevie ake ma kto dovody na to byt extra vychudnuty alebo obezny a preco sa dostal tam kde je.
Genetika vie urobit vela, zalezi na metabolizme, hormonoch, stitnej, stavbe tela, celkovom zdravotnom stave atď.
Podla mna by clovek nemal riesit kolko ukazuje vaha ale zit zdravo, jest vela zeleniny, sladke nahradzat ovocim, vela sa hybat na cerstvom vzduchu.

ice8
autor
7. júl 2023

@kristiii v ajurvede je metoda jest len 2 x denne.. napriklad.. (ale niekto aj len 1x denne)..

@dadis ten stav, ze ta tuk zasyti na 8hodin nepride zo dna na den.. presne takeho cloveka poznam, isiel na dovolenku, dal si rybu so zeleninou, isiel plavat, a nadaval ze to je hlupa dieta, ze sa skoro utopil.. No hlupa nehlupa.. takto nieco odsudit je na skodu autora, kto sa snazi nieco odsudit, a nie na skodu tej samotnej "diety"..

dadis
7. júl 2023

@ice8 Nemyslim si, ze to je zdrave stravovanie. Zatial ma nic nepresvedcilo, ze by to bolo zdrave. Pri keto dietach sa chudne najma svalova hmota a po diete nastpujue jojo efekt. Dlhodobo sa tato dieta neodporuca, pretoze nie je jednoducho zdrava.

kristiii
7. júl 2023

@ice8 ja sa pýtam na prínos pre bežného človeka, nie kde sa takýto typ stravovania uvádza.

ice8
autor
7. júl 2023

@dadis
to ako by som napisal
"prestal som jest babovky na ranajky a schudol som, potom som ich zas zacal jest a pribral som jojo efektom, neoplati sa ich prestat jest" , idealne zapecene s margarinom, to je mnamka :D

milanemila
7. júl 2023

@ice8 vela ludi sa vyhovara na genetiku a urcite je to faktor, kt to ovplyvnuje a rovnako aj zivotny styl, kt si berieme z domu od rodicov.
Ak to mam ale hnusne povedat, tak v koncentraku boli vsetci chudi.
Sama nemam super metabolizmus a ak chcem mat peknu postavu, tak ma to stoji viac usilia ako niekoho, kto ma inu genetiku, ale nie je to nemozne.
Nikto nemusi byt obezny.

dadis
7. júl 2023

@ice8 Zlata stredna cesta. Ani babovky, ani vsjcia so slaninou. Jest co najviac rozlicnu stravu, vela zeleniny, ovocia, fermentovanych a celozrnych vyrobkov, co najviac zakladnych potravin, orechov, semiacok, kvalitny olej, v pokojne si v nedelu upiect babovku a primerane si z nej dat (asi si ju este nepiekol, ked nevies, ze bud sa pecie s rastlinnym olejom alebo s 30% smotanou) a obas aj ten hemendex a nemusis mat hlavu smutku, ze si tucny. Vyradit sladke vody, alkohol, kupovane slane a sladke pochutiny. Sport je velke plus, sle kvalitna strava je zaklad.

ice8
autor
7. júl 2023

@dadis ooooooooo som tucnucky, placem, nemas servitku? si ma ranila, ach, nezaspim z toho, akoze fakt, idem si dat cokoladu..a

hlava moja derava, zabudol som, ze to zapijem vodkou! nema cukor!

bluka2
7. júl 2023

Za tym bude nejaka lobby nestle a pod. Urcite sa ti odbornici s nimi nejako skamaratili alebo dohodli...

dadis
7. júl 2023

@ice8 ??? daj si lexaurin 😀

evicka3692
Odpoveď bola odstránená
evicka3692
Odpoveď bola odstránená
deninka233
1. okt 2023

@evicka3692 to je nadváha, nie obezita. Obezitu má môj manžel, ktorý má ku svojej ideálnej váhe ešte ďalších +100kg. Kľudne si daj keto diétu a mne ešte fungoval k tomu prerušovaný pôst (tuším 8na16 som išla). Schudla som tak, no pribrala som, bo som tehotná teraz.

Strana
z6