icon

Obsedantno kolpulzívna porucha, strach a úzkosť

viki120
19. júl 2014

Ahojky maminky dlho som zvažovala založenie tejto témy, ale prezili ste nieco podobe OCD - obsedantno kolpulzívna porucha.
U mna toto vzniklo asi pred rokom a pol po dobratí dovoch antibiotik. Z nicoho nic sa mi do hlavy zacali vtierat myslienky ubližit mladsej dcére bolo to nieco hrozne.
Zlakla som sa a navštivila som psychologicku ktora mi to ako tak vysvetlila a postavila som sa mierne na nohy. Liečbu AD som odmietla fungovala som na prírodných preparátoch. Bolo obdobie kedy bolo horsie kedy lepsie. Potom - myslím si - ze som prezila asi týzdnový depresiu lebo som stále plakala nevidela zmysel zivota nevedela som ci chcem ziť. to tiez pominulo. Asi tak pol roka riesim strach z negatívných informácií proste strasú uzkost mi sposobuje ked pocujem ze niekto spáchal samovrazdu zacnem sa trásť telom mi prejde mravcenie kricala by som utekala prec a bojím sa ze sa to stane aj mne. Ako viem ze správne by bolo zájst k doktorovi. Ked mi je najhorsie tak si hovorím ze pojdem ale ked mi je dobre tak kaslem na to. Mám dve deti vo veku 11 a 9 rokov. Manzela, ktorý verím ze by ma podrzal ale zase ked sa pohádame mi to trafí do tvári. Prosím komenty typu ze som salená a podebne za tie dakujem, mamicky ktoré si tým presli tak dakujem za povdbudenie.

zofka253
23. apr 2017

@martausova a to aj taka forma je ja mam vt myslienky na akej je liecbe ked mozem vediet mozte mi napisat aj do posty

martausova
23. apr 2017

Neviem, 4i ste dostali moju správu v pošte. Liečba je myslím sertlift - nepametám si presný názov. Ja by som potrebovala vedieť, čo pomáha a ako s ňou spolupracovať, keď sa jej stav zhorší a je jej práve zle.

zofka253
23. apr 2017

@martausova poslala som Vam spravu

anjelnoci
10. máj 2018

@marionmarion to je taká hovadina že až. Ja to odjukaneod rodičov nemám a i presto svije deti ľúbim a prejavujem tú lásku. Hovorím o láske. ....

vanesanova
10. máj 2018

Ja by som urcite sla uz len kvoli tym malym detom a udrzani rodiny k odbornikovi...nebudes prva ani posledna a antidepresiva nie su smrt ak sa uzivaju presne podla pokynov ja som mala ocp ale nie take strasne myslienky ako ty u mna je to neustale nutkanie upratovat a upravovat veci a vsetko mi tym padom trva strasne dlho zneprijemnuje mi to zivot lebo mam male dieta ale nikomu tym neublizujem a uz som sa s tym nejak naucila zit ale antidepresiva som.uzivala dlho.nic strasne na tom nie je.ale ak mas taketo strasne myslienky moze sa to skoncit zle ublizis sebe alebo niekomu blizkemu aj ked mozno vedome to potlacujes a to nie je sranda drzim palce!

sida447
6. nov 2019

Zienky tatotema je uz starsia,ako sa vam dari?bojujete este niekto s ocd?ja uz 12 rokov,budem rada,ked sa niekto ozve 🙂

ariana171288
10. dec 2019

@sida447 ahoj ja bojujem už 11 rokov

ariana171288
10. dec 2019

@sida447 môžem vedieť čoho presne sa týka tvoje OCD lebo u mňa je to 11 rokov ale ustrachana bojazliva úzkostlivo som od detstva.... A začalo to úmrtím v rodine kedy sa začal kolobeh plus piaty mesiac tehu a bolo najprv strach o blízkych potom som seba kontrolovala keď bolo dieťa choré jeho po siedmych rokoch som išla psychiatrické ta mi dala paretin bolo dobre po roku mi ho vysadila nebolo to bohviečo ale fungovala som nakoniec po roku a pol som sa rozhodla znovu navštíviť psychiatrická dala znovu paretin ale brala som dva týždne zistila so. Ze som zase tehu tak som vysadila tehotenstvo som zvládla v pohode narodila sa dcérka radosť supeer a keď mala dcérka desať mesiacov začal kolobeh znovu na psychiatriu dali paretin teraz v auguste vysadili dva týždne po vysadení bolo super a potom začalo peklo začala som sledovať ciari na rukách síce to som robila osem rokov ale teraz prišla taka fáza že panika úzkosť niekoľkokrát za deň hrôza tak zase AD seroxat pre zmenu musel zmeniť stavy hrozne na coaxil

sida447
11. dec 2019

@ariana171288 ahoj moja ocd sa tyka hlavnestrachu z ublizenia svojim najblizsim,cely cas teda 11 rokov som brala tiez paretin a teraz som na anafranile,na nizkej davke,vraj je na toto ochorenie najlepsi.Ako sa citis na tomcoaxile?

ariana171288
15. dec 2019

@sida447 ahoj OCD ma asi viac významov ci nie lebo ja nemám také stavy žeby som chcela ublížiť svojim najbližším ja skôr robím tie rituály sledujem tie ciari na zápästí a keď sú iné ako mam ja tak hneď úzkosť panika a tieto myslíte ký mam cely deň v hlave 😪😪😪coaxil mi príde veľmi slabý myslím ze co sa týka tohoto tak absolútne nezaberá a nemám k tomu ani nič n ukludnenie

ariana171288
16. dec 2019

Ahojte tak dnes návšteva psychiatra noo neviem co si mam o tom vôbec myslieť domotany viac než ja.... Pridal mi neurol... Najprv hovoril o tom ze mi dá paretin a neurol k tomu coaxilu co beriem ja som mu povedala ze paretin sa nevyrába že no pozriem sa nato... A nakoniec som odišla len z neurolom no motak a to keď som prišla že vy mate poporodnu depresiu že kukám ako puk že nie nemám potom začal o tom ze keď sa dieťa začne pýtať na záchod bude dobre noo baby vravím ma on bol úplne mimo..... Neviem ci ho niektorá poznáte alebo chodíte k nemu Karol Hlava v Piestanoch

sida447
16. dec 2019

@ariana171288 ano,ocd ma neskutocne vela foriem,mas diagnostikovane ocd?ono je to velmi tazke,ked ma clovek take myslienky voci tym,ktorych najviac miluje,nielenze bojuje s myslienkami,ale ta bolest a vycitky su hrozne :(porod Ti mohol kludne spustit Tvoje driemajuce ochorenie,na ocd nieje vela liekov,v prvom rade sa davaju SSRI pri ocd vo vyssich davkach,z nich je paretin vo vztahu k ocd najucinnejsi,potom je stale neprekonatelny anafranil,je to ale starsie tricyklicke antidepresivum s viac neziaducimi ucinkami,ale na ocd zabera perfektne.Ja niesom lekar,ale ked niekedy vidim,co predpisuju psychiatri svojim pacientom,namiesto toho aby dali spravny dobry liek,nechapem to.najlepsie je si o tom zistit vsetko sam a potom si len pytat,ja tak fungujem uz roky.

ariana171288
16. dec 2019

@sida447 mne už prvá psychiatrická co som mala napísala OCD a dala paretin ďalší psychiater tiež dal paretin ale tento fakt neviem co na mne skúša ja som si čítala o tom coaxil že to je a slabé AD a plus nie na OCD nechápem naozaj.... No u mňa sú tie výčitky tiež že nechcem takto myslieť nechcem to tak prečo s ami to deje chápem ze preto lebo je tam strach....

barborec
Autor odpoveď zmazal
sida447
5. mar 2020

@barborec ahoj,ja mam momentalne zle obdobie co sa ocd tyka :(

epoka
28. mar 2020

@sida447 ahoj,akou formou OCD trpíš? Mne sa to za posledné dni veľmi zhoršilo.

sida447
28. mar 2020

@epoka ahoj,trpim myslienkami agresivneho charakteru :(

nicicka
28. mar 2020

@sida447 To je čudné že je to ocd. Nie je OCD keď máš stále nejaké rituály? Kontrolovanie, umývanie atď atď? Ak máš len myšlienky tak je to tiež ocd?

epoka
28. mar 2020

@sida447 aha,čo to obnáša?

epoka
28. mar 2020

@nicicka ty máš nejakú skúsenosť s OCD? Som tehotná, a začalo to strachom z listeriozy. Teraz mám pocit,že ju mám v celom byte,vkuse si umývam ruky čohokoľvek sa dotknem,prezliekam prádlo,denne periem s bojím sa pripravovať jedlo 🤦‍♀️

luccija
28. mar 2020

@nicicka nie, môžu to byť aj uzkostne myslienky typu čo, ak ublizim svojmu dieťaťu, čo ak vyskočim z okna?čo, keď sa zblaznim?neuroticke myšlienky čím viac sa ich bojíš, tým viac Ti naskakujú do hlavy a zase sa len bojíš.Zivot škrečka v kolotoci
@epoka liecis sa? Ak nie tak navstiv psychiatra, lebo keď porodis môže to byť ešte horšie, lebo sa budeš báť o dieta

epoka
28. mar 2020

@luccija neliečim,mala sim OCD aj pred tehotenstvom,ale tykalo sa to kontrolovania,nebolo zo obtazujuce. Až teraz to tak prerástlo. Môj problém je že veľa čítam a googlim,doteraz som to neriešila,kým som sa o tej listérie nedočítala. Po pôrode chcem začať s liečbou a odstrihnúť sa od netu,to je môj problém. Len ako to prekonať teraz,mám 7 TT do pôrodu a idem sa zblázniť.

sida447
28. mar 2020

@nicicka jasne to je tiez forma ocd,nemusis mat kompulzie,alebo mas mentalne kompulzie.Myslienky vtierave mozes mat pri ocd rozneho charakteru-nasilne,sexualne,nabozenske....vacsinou to co je pre teba najviac nepripustne,nemoralne,coho sa najviac bojis....podla mna je to najhorsia forma ocd-pre mna to najhorsie co sa mi v zivote stalo :(

sida447
28. mar 2020

@epoka ja mam styri deticky a pri troch som brala pocas celeho tehu aj antidepresiva,tak aj s tym mam skusenosti,ak by si potrebovala,veru do porodu daleko :(

luccija
28. mar 2020

@epoka po pôrode nebude čas a môže to byť ešte horsie.Porod je veľké psychické vypätie a zle pôsobí na ženy, ktoré majú problem s takýmito vecami.Uz predtým si to mala liečiť, keď si mala iba kontrolovanie.Som od fachu choď k terapeutkae či psychiatrovi a nečakaj.Tieto myšlienky mozes preniest na dieťa budeš sa báť, pozorovať ho, hľadať choroby

epoka
28. mar 2020

@luccija problém je že so svojou nie som spokojná,nikdy nemá čas,vždy mamposlebk inej a zasa dookola hovoriť každej to má nebavilo. Potrebovala by som nejakú ktorá fakt stojí za to. Ku ktorej budem mat dôveru. A ďalšia vec aj tak ta moja teraz slúži len cez mobil kvôli vírusu. Poraď čo robiť? Prosím.

epoka
28. mar 2020

@sida447 AD som sa chcela vyhnúť,keď som doteraz vydržala. Ako sa poznám potom by som mala výčitky,že som brala lieky. A ďalšia vec, kým záberu,tak aj porodim.

nicicka
29. mar 2020

@epoka s ocd nie, o tej som len počula. Ja mám panicku poruchu. Ale ocd som počula len v súvislosti s ritualmi
@luccija áno to som mala, ale v rámci PP nie OCD...no možno sa to nejak prelína...
@sida447 verím, viem...no uzkostne stavy sú najľahšie odstranitelne 😉

luccija
29. mar 2020

@epoka hovoríš o psychologické či psychiatricke?čo je vacsi problém to, že máš myšlienky, ktoré nemáš mať a sužujú Ti život či to, že potrebuješ AD, alebo ukludnovaky?To by bol ten lepší prípad, že by Ti zabrali pokým porodis😊výčitky, že berieš lieky nesranduj.Ja s takými ľuďmi pracujem ide to bez liekov, ale na to treba dlhotrvajucu terapiu, zmeniť celé myslenie, vzorce.Z toho, že máš neopodstatneny strach z listerie výčitky nemáš?ty sa máš tešiť na dieťa a byť psychicky vyrovnaná a nie si naháňať strach čo by bolo, keby...myslíš, že keby si dostala listeriu je to koniec sveta?prestaň o tom čítať a sprtat sa v tom, keď teda nechceš lieky.Lekari, psychológia normálne ordinuju aj na telefóne aj v ordinacii

luccija
29. mar 2020

@nicicka väčšinou sa všetky tieto neuroticke prejavy prelínajú PP, úzkosť, OCD, depresia, hystéria v zatazovej situácii často sú zle diagnostikované.Ak nepomôže meditácia, zaujatie niečím iným lieky sú na mieste.Cim viac s tým človek bojuje, tým viac sa mu to vkráda do mysle.