Ahojte keď máte niekto skúsenosti s niečím podobným poraďte prosím. Nemám diagnostikovanu ocd ale myslím že ju mám. Asi pred dvomi mesiacmi mi zomrela teta a jak som ju videla vystavenú všetko sa zhoršilo. mám diagnostikovanu depresiu a poruchu osobnosti a beriem paretin a večer tiapridal. Vždy som mala občas také nutkave myšlienky a rituály niečo urobiť viackrát lebo sa stane niečo zlé ale teraz mám také myšlienky že čo ak ublížim svojej babke a dedkovi že zoberiem nožík a im ublížim.. nikdy som také nemala a bývam s nimi už 10 rokov a ľúbim ich najviac na svete. Je to niečo z čoho mám najväčší strach a nikdy by som im neublížila ale napadá ma to a som z toho strašne nervózna. Nechcem mať také myšlienky a veľmi sa kôli tomu trápim. Prosím poraďte čo mám robiť.
Práveže to môže byť ocd, agresívne nutkave myslienky, s ktorými autorka nemusí súhlasiť a aby ich odohnala tak spraví nejaký rituál. Ak sa nemýlim, tak je to jedna z foriem ocd. Nespadá tam len najznámejšie kontrolovanie, upratovanie...
Ja sa môžem mýliť a nemusím, lepšie je to povedať niekomu kto to študoval
@msnesquik zverila som sa psychológovi a ten povedal že to je OCD. Tak neviem no len je to nepríjemné
@nicoll_et_ ja mám OCD a áno, okrem iného sa prejavuje aj takto. Musíš však mať na pamäti, že myšlienka je iba myšlienka, a nikdy ta nedonuti k skutočnému činu - teda takáto OCD myšlienka. Mne každý deň behá hlavou tisíc hrozných veci, ale viem, že sa nestanú.
@xylofonka ďakujem 🙂 a prejde to vôbec niekedy či je to doživotné ochorenie?
@nicoll_et_ myslím, že to je doživotná porucha, s ktorou sa ale dá pracovať.
Kto sa trapi s vtieravymi myslienkami?pokeca niekto?
@xylofonka ahoj trapim sa z ocd. Mas niake skusenosti?
@marosbotlik áno, mám OCD už od puberty
@nicoll_et_ mám ocd s depkami a úzkosťou. Bez liekov to nejde. Ale dá sa s tým žiť. Dokonca mám 4 deti. Ale chce to trpezlivosť aj so sebou. Najradšej by som lieky nebrala,ale potom sa to horší. A dr mi povedal, neriešte myšlienky. Ak nedávam súhlas. Sú ako osa, čím viac sa ohanas, tým viac dobiedzaju. A to nechcem ani písať, čo všetko sa mi tlačilo do mysle. A stresové situácie sú ťažké. Treba sa vedome upokojovať a nejaké čaje a tak.
@maxterra cez tehotenstva som mala 2 lieky sertralin a paretin. Bolo to ok. Deti sú v poriadku. Dr povedal, že niektoré ženy čo boli u neho, museli brať, aby donosili, lebo potratili,a potom mali z toho traumu, že nedonosili zase.tak im musel nasadiť. Potom materstvo bolo tiež ok, hoci niektoré z mojich detí boli fest náročné na starostlivosť . Bez liekov by som to nedala . Lebo všetko by sa mi zdalo nedostatočné. Umývanie, kojenie, že proste sa mi tlačilo do hlavy, že som zlá mater, lebo treba milión razy okúpať, kojit, riady málo umyté atak ďalej. Chce to oddych keď telo vyžaduje. A toto musí prijať okolie, čo môže byť niekedy dôvod na konflikt. Ale v globále, dá sa to v pohode. Len ako vravím, ja by som to bez liekov nedala. Teraz som na udrziavacej dávke. Najmenší má 5 rokov.
Tie myšlienky boli tak strašné, že som pochopila,ako sa môže žene stať, že si niečo urobí, alebo dieťaťu. Preto radšej choď k dr. Za to nič nedáš. Žiť v neustálej úzkosti,môže sa stať, že niektoré veci sa stanú nezvratnymi. Mozog už nevydrží a nastaví sa tak aby organizmus utiahol. Sem tam šupnem valerianu kvapky, keď sa mi prihorsi. Lebo mám aj v širšej rodine starosti.
@malary presne tie myšlienky ..niekde som čítala že sa to viaže na to čo ti je v živote najdôležitejšie...detičky. .ja som v tehu a po pôrode nemala problémy... Mne sa to spustilo akoby sa teraz keď už majú deti 5 a 3... A tie myšlienky vedia byť desive.... A presne potom mi napadá aká som hrozna a aký som zle človek keď na nie o také v súvislosti s deťmi pomyslím ..užívam alventu ..ale mám pocit že mi na toto moc nefunguje.... Ale zle to vedeli byť u vás ??
@maxterra ja mám teraz alventu a helex ( ten teraz nedostupný,tak Xanax). Keď mi je horšie, tak mi kazal dr zobrať,ale to len v nutných prípadoch, lexaurin. Dávam si sem tam, aj kvapky valeriana a sisiak bajkalsky. Tie kvapky mám skôr na pms, lebo vtedy to je des a hruza. Pritom by mali antidepresíva zaberať aj na pms.
Ešte aj takéto máš? : nechceš kričať na deti, ale nejde to, potom plačeš, že si otrasná atď
Ja sa priznám, teda to som nebola ja. Ale tie dotierave myšlienky, že prebalovala som decko a myšlienky okolo pohlavia , až mi to nejde napísať, proste vracať mi z toho trebalo. Utierala som riad, nože, a zase, čo keď niekomu s ním niečo urobím.
Na začiatku som mala veľké dávky liekov, lebo som už ani nespala, po dvoch deťoch, všetko na mne viselo, kosť a koža, lebo žalúdok nič z nervozity neprijal3, hoci som bola hladná.
Teraz mám inú veľkosť až mi to je ľúto,ale to je iná téma.
Nie si hrozná mama. Áno, urobíme milión chýb za deň. Ale s tým sa musíme zmieriť a v podstate aj deti. Všetci sme nedokonali, a deti v živote stretnú kdekoho, tak sa doma učíme nazivat s rôznymi povahami. Áno, teraz sa mi píše. A o chvíľu môžem revat. Veľa vecí by som chcela sama na sebe meniť. Ale všetko chce čas. A najťažšie mi je odpustiť samej sebe.
Nešportujem, strava doma čo si urobím. Ale keď som dlhšie dávala chlorella a zelený jačmeň, bolo to tiež také fajn. Možno aj z nejakých činností ubrať. Neviem ako máš ty. Ja viem, čo ma vyčerpáva,ale nejde mi to ináč. Mám chorého otca, mamu. Bývajú blízko. Takže tam treba veľa pomáhať. A niekedy máme doma toho vyše hlavy, lebo sú chvíle, keď mňa i muža furt ktosi niečo pýta,tak niekedy to je na neunesenie. Vlastne už ani neviem, čo si sa ako prvé pýtala, prepáč 🤪 nechcem si tu vylievať žiaľ. Len viem, že niekedy môže moja skúsenosť situácia druhým pomôcť. Tak snáď. Držím palce
@nicoll_et_ ja mam ocd a toto mi nepripada ako ocd teda...asi by som sa s tym zverila terapeutovi