icon

Oslepnutie po vysokom krvnom tlaku

joffre
25. mar 2025

Ahojte,nemáte niekto skúsenosť s niečím podobným? Otec mal pred par dňami vysoký tlak,bola privolaná záchranka. Tlak mal 200/170. Hodinu mu ho doma znižovali no nepodarilo sa,tak ho zobrali do nemocnice a do troch hodín mu ho znížili a poslali domov na taxíku. V noci keď zaspal s ráno keď sa zobudil,tak už nič nevidel len hmlu,išli sme na pohotovosť a že vraj mal porážku.. 3dni je už v nemocnici a stále nič nevidí,aj keď má chvíle keď vidí aspoň máličko.. lekári ani sami nevedia čo robiť.. jeden povie že mu to tak zostane do konca života a na druhý deň zase iný povie že sa to môže časom zlepšiť.. ďakujem

marca12
25. mar 2025

@joffre Vizitka nasho zdravotnictva. Cloveka s vysokym krvnym tlakom poslu domov namiesto toho,aby spravili komplet vysetrenia a rozbor krvi. Uplne ta chapem nam podobne dodrbali otca,nevsimli si,ze ma plucnu emboliu. Ale lekari maju pravdu v tomto stave nevedia,ci sa mu zrak vrati alebo nie. Ale aspon ciastocne by sa mu mohol vratit

sisa_s
25. mar 2025

Ak je to hypertenzna neuroretinopatia, zrak sa obnovi po zlepseni krvneho tlaku, ak okluzia centralnej sietnicovej arterie (zrazenina upcha cievu, "infarkt oka"), tak je minimalna az ziadna sanca, ze sa obnovi

sisa_s
25. mar 2025

Ak mal cievnu mozgovu prihodu, zalezi, ako je zasiahnute centrum zraku, vtedy sa neda odhadnut prognoza dalsia

balerina2025
Autor odpoveď zmazal
taktotedanie
25. mar 2025

@joffre tak kratko po udalosti sa tazko vyjadrit
A nenapisala si to najdolezitejsie o aky typ CMP islo+nalez na mozgu/zrakovom centre/ci v oblasti zrak nervov
Takze v podstate sa ani necudujem, ze ti nevedia povedat co z toho bude a prognoza nejasna

joffre
autor
25. mar 2025

@taktotedanie viem len toto čo som napísala.. všetko mi prehovorila mama,keďže s nimi nebývam.
Neviem o akú CMP ide.. dnes mu chceli robiť magnetickú rezonanciu,len nemôžu lebo ma kardiostimulátor. Ráno mu budú robiť ct hlavy,ale tam neviem či zistia poškodené nervy alebo niečo podobné.. ďakujem vám za odpovede..

taktotedanie
25. mar 2025

@joffre tazko radit ked nevies podstatne info

ronie338
26. mar 2025

Ak nrma čierno ale vidí hmlu alebo podobne ma svetle a vie kde co je koľko ukazujú, tak je pravdepodobne ze sa mu vráti. Ja som mala porážku, operáciu práve na ocnom centre a nevidela som ľavú stranu ale mala som také biele a vedela som koľko ukazujú prstov aj keď som ich nevidela. Môže to trvať dlhšie ale mal by sa vratit. A keď aj mal porážku nemal by mať zasiahnuté obe očné centra. Ak nebola rozsiahla ale to by mal aj problem s pamäťou a rečou. Ja som mala aj teraz mam občas problém si na niečo spomenúť a je to 9 rokov skoro

joffre
autor
26. mar 2025

@ronie338 ano väčšinou stále vidí hmlu,2x bol na tom už tak že vedel rozoznať osoby kto je kto no stále sa to vráti na to iste.. kde Vás operovali keď sa môžem opýtať? Zajtra obvolám každú jednu súkromnú očnú kliniku a popýtam sa na to či by nebola možná nejaká operácia..
s pamäťou a rečou nemá ani ten najmenší problém.. vďaka za odpoveď.

ronie338
27. mar 2025

@joffre na neurochirurgii toto s očným nič nemá očné centrum je v mozgu

joffre
autor
28. mar 2025

@ronie338 pardon zle som to pochopila.. a kde Vás to operovali na akej neurochirurgii? Otec už je doma,ale stále vidí tak isto.. ak je zapnuté svetlo a pozrie priamo naň tak vidí akurát to.. keď sa pozrie na zapnutý tv,tak vidí svetlo ktoré sa furt mení,ale nevidí čo konkrétne v ňom je.. aj to sa mi zdá že osobu vedľa seba vidí len perifne.. som z toho už na nervy..
máme nahraté CT mozgu na CD a objednala som na konzultáciu k inému neurologovi,tak uvidíme čo ďalej.

ronie338
28. mar 2025

Na Kramároch, ale treba si uvedomiť ze toto je beh na dlhú trať. Je poškodené centrum očné, musia sa nanovo pospajat nervové vlákna ktoré boli poškodené a to nejde zo dňa na deň. Ja som mala 24, po 3 mesiacoch ekm mala spať 50% po roku asi 90% periferiu mam dobru ale mam mŕtve miesta aj po 9tich rokoch našťastie nie veľké a mozog to vie vykompenzovat čiže ich nevnímam. Mne poškodili počas operácie lebo mne odstanivali zhluk ciev aby nekrvacal a ten bol na ocnom nerve nalepeny. Bola to 6 hodinová operácia pri plnom vedomí. Zakrvacanie malo priemer asi 7cm a samotné to klbko malo 2.5cm. Reč sa mi upravila tiež tak po pol roku úplne, prvý týždeň bolo najhoršie, potom čoraz lepšie a lepšie.