Pískanie v ušiach po prekonaní koronavírusu

11. mar 2025

Ahojte, pred pár mesiacmi som mal koronu a zrazu mi počas dňa začalo pískať v ušiach. Bolo to dosť nepríjemné, nevedel som, čo to je a čo s tým robiť. Prvé dva týždne boli extrémne náročné, pretože som to počul neustále – cez deň aj večer. Mal som problémy so zaspávaním a bol som úplne zúfalý.

Dnes to cez deň už takmer nevnímam, no vždy večer, keď idem spať, alebo keď sa nachádzam v úplne tichej miestnosti, to stále počujem. Našiel som si na nete, že pravdepodobne ide o tinnitus.

Preto by som sa rád spýtal, či má niekto podobný problém – ako zvládate zaspávanie pri tom pískaní a či vám to časom prestalo. Budem vďačný za každú odpoveď. Ďakujem 😊

janinah
11. mar 2025

Čo mysliš,na čo máme orl lekarov?

autor
11. mar 2025

@janinah K objednanému už som, len ma zaujíma, či má niekto podobný problém ako ja. A ako rieši zaspávanie večer.

zafi
12. mar 2025

Ja to mám už niekoľko rokov, lekári mi s tým nevedia pomôcť.
Zaspávanie som najskôr riešila tak, že som si pustila hudbu a zaspala so sluchátkami na ušiach. Časom som sa naučila to nevnímať a už zaspávam v pohode aj bez hudby aj keď to piščanie je dosť silné, namerali mi 65 decibelov.

goblinko1
12. mar 2025

Cauko, mal som podobný prípad - korona a neskor pískanie v ušiach, tá pliaga je v tom najhoršia, že proste vyliečis sa ale maš este sto sprievodných peoblémov. No ale naspáť k pískaniu, mne na zaspavanie pomahala hudba alebo hocico a sluchadka na noc, mozno niekto bude pisat ze je to nezdrave tak okej ale myslim si ze rovnako nezdrave je nespat vobec kvoli tomu piskaniu.. mne to preslo ani neviem ako a kedy, ale varujem trvalo mi to urcite aj rok teraz to bud uz vobec nevnimam alebo to nemam neviem 🤣 mne lekar povedal ze to ma kazdy len mozog ak si to raz uvedomi (napr pri stresovej situacii tak ze to je nejaky obranny mechanizmus - absolutne to nechapem ale ked mi to povedal dvalo to zmysel). Urcite ti pomoze aj biely, ruzovy sum je to proste ako keby padal dazd a v podstate ide o to aby sa mozog sustredil na ten sum a zvykne si a prestane “sa báť” toho piskania a potom si na to zvykne tak ze ro nepocuje (ano znie to vselijako alw riez som bol v takej situacii ze stres, do konca zivota, zblaznim sa a pod. Ale neboj prejde to len nestreduj) ak mas nejake otazky viem ri ich zodpovedat.

oli18
12. mar 2025

Ja to mam daaaavno pred koronou. Vola sa to tinitus. Vyliecit sa to neda, ale da sa s tym zit. Zvyknes si.

lesiiaoldi
12. mar 2025

@janinah na nič, tak ti poviem 😂

lesiiaoldi
12. mar 2025

@zafi ahoj, kde sa to dá zmerať? Tiež by som si rada dala.. Ďakujem

lesiiaoldi
12. mar 2025

Ja osobne s tým neviem žiť. Ale ešte sa nejdem zabiť 🤣 Vybavila som si URUTAL, idem si pred dnes do lekárne. Aj keď všetci píšu, že im lieky nezabrali moc, vyskúšam. Keď nepomôže, idem si kúpiť laser na doma na tinnitus.stpji síce 500 eur, ale stojí mi za to vyhodiť peniaze už len pri pokuse zbaviť sa toho kazičživota

simca06022011
12. mar 2025

kopec ludi s tym ma problem. Trebalo ist aj hned na ORL, nie je co cakat a objednavat sa o mesiace = hned. Zvykne pomoct niekedy aj ich postup prednison+urutal+cavinton forte... ale to sa dava hned, ak maju podozrenie na nejaky zapalovy povod ak som to dobre pochopila.
Ale uplne to nezmizne. Mne napr. urutal nepomaha, mam xkrabic v skrini :DD Velakrat za to moze chrbtica, mne napr neurovaskularny konflikt sposobuje piskanie, hucanie.... niekedy je to horsie, inokedy lepsie. NIekedy mi pomoze masaz, niekedy sa o prave zhorsi na masazi, je to rozne.
POmaha na to pustat si napr. sum do pozadia, ked ides spat atd. Proste si clovek zvykne. Mam to na jednom uchu od asi 2010, a na druho teraz dva roky :D a zaujimave v oboch uplne inak lekarky postupovali.

rika44
12. mar 2025

Je to tinnitus (ušný šelest) - ochorenie na celý život, dá sa iba zmierniť alebo úplne vymizne pískanie. Musela som užívať Magne B6 (6 toboliek denne), našťastie to zabralo a už niekoľko rokov pískanie nepočujem. Chránim si však uši s "ear plugs", ucho ostane už navždy citlivé na niektoré vonkajšie podnety (napr. ak má niekto vysoký tón hlasu). Držím palce, bude to dobré. 🙏

lesiiaoldi
12. mar 2025

@simca06022011 ono záleží aj akému ORL lekárovi, lebo ten, čo som bola ja, a bola som hneď, tak mi akurát zmerali sluch, a povedal, že mám tip top sluch a že tinnitus nemá s uchom nič spoločné pokiaľ nemám stratu sluchu a poslal má do riti.. Takže k nemu je jedno,či by som išla hneď alebo o mesiac. A myslím si, že sú takí všetci, lebo či som bola na stokatochirurgii alebo u obvodaka tak všade keď poviem, že tinnitus sa tvária, že nič nepočuli.. 🤣🤣 Akože smejem sa, ale skôr cez slzy

nikol873
12. mar 2025

mna tinnitus trapil peknych par mesiacov a fakt mi to liezlo na nervy. hlavne teda vecer, ked bolo ticho, ten otravny piskot v uchu bol este intenzivnejsi. skusala som vselico – vitaminy, magnezium, aj rozne babkine rady, ale nic moc nezaberalo. teraz uzivam revitanerv strong, mne ho aj v lekarni odporucili, ze je dobry na nervy a prietok krvi, co pri tomto probleme moze pomoct. uplne to asi nezmizne nikdy, ale vyrazne sa mi to upravilo, nelezie mi to tak na city a na nervy.

simca06022011
12. mar 2025

@lesiiaoldi no tak ja myslim, ze mne ten prvy pred rokmi vyrazne uskodil, dokonca mi to ucho cele rozrypal, stale mi tam pichal a kadeco... a este horsie bolo nakoniec. Takze to o tom, ze "k akemu lekarovi sa clovek dostane" verim... aj v inych specializaciahc to plati :DD a presne ta vyhovorka, ich sa to netyka...
Nuz mna poslali na neurologiu, poslali ma na MRI, kadetade, horsie je ze po tych rokoch som pred dvomi rokmi vlasne dostala taky piskot v uchu, a z nicho nic som prestala pocut na jedno ucho uplne, a vtedy som skoncila rovno u lekarky v nemocke, a tam mi liecba zabrala aj ked pisti mi stale, ale hlucha nie som :D TO je prsne ten pripad, ze keby len pistalo neriesia.. ale napr. mne cez to piskanie nepocut par tonov co pustaju, ak sa presne trafia :D

lesiiaoldi
12. mar 2025

@nikol873 ono ten liek bude pôsobiť na podobný princíp ako Urutal alebo betahistin si myslím. Len tieto sú na predpis tak dúfam že budú lepšie zaberať. Jedna dievčina v inej diskusii spomínala tento Urutal som.videla. jej otcovi vraj pomohol. Tak skúsim.

sweetyna
12. mar 2025

@lesiiaoldi revitanerv napriklad vobec nie je na predpis a ani nie je brany ako liek, je to vyzivovy doplnok 🙂 ja osobne radsej idem prirodnou cestou, ked sa da.

biba_18
12. mar 2025

@nikol873 ty si ako z toho vtipu - mám kamošku čo omylom brala lexaurin namiesto antikoncepcie - má síce 7 detí, ale je jej to jedno 🙂

lesiiaoldi
12. mar 2025

@sweetyna ja tiež ale tinnitus je sviňa 🥴🥵

lesiiaoldi
12. mar 2025

@biba_18 ja kvôli tinnitu som to dotiahla až k psychiatrovi, ale vôbec mi to nie je jedno aj tak 🥴 Beriem PARETIN, ktorý už pomaly vysadzam, lebo nechcem doživotne ostať na antidepresívach a XANAX mi už ani nepredpisuje na noc, síce nespím dobre, ale.... Ešte mi jedno balenie ostalo doma, tak keď už to fakt nedávam si na noc občas slahnem ten XANAX 🤣

lesiiaoldi
12. mar 2025

@simca06022011 inak fakt jediný lekár, ktorý sa zaujímal o tinnitus bol "môj" psychiater.. Keby sa tak ako on zaujímali aj ostatní....😟

lesiiaoldi
12. mar 2025

Už mám ten liek. Nakoniec nie Urutal, ale betahistin. Urutal nemala v lekárni, dala mi toto. Ale má to rovnaké zloženie..Tak držte palce, aby aspoň trocha utíšilo toho diabla v mojom uchu 🥵😂 Vraj sa to musí užívať niekoľko týždňov, aby boli účinky..Tak uvidím, počkám pár týždňov a keď nebude pomáhať kupujem laser. Dám potom vedieť, čo pomohlo čo nie, viem, že pri tejto diagnóze každá rada dobrá 🙂

zafi
12. mar 2025

@lesiiaoldi mne to merali už dávno v BA na vojenskej nemocnici na ORL

lesiiaoldi
12. mar 2025

@zafi aha, no mne by to aj tak asi nepomohlo, musela by som tam prísť v noci lebo cez deň ani neviem, že mám tinnitus, a v noci brutálne silné. Cez deň by mi málinko namerali..

lesiiaoldi
16. mar 2025

Ahojte, musím sa podeliť, od piatku beriem ten BETAHISTIN a začala som užívať aj MAGNEROT (3 krát denne 2 tbl) a pijem ráno aj večer levanduľový čaj (pozerala som minule dámsky klub a tam bolo, že levanduľa je kráľovnou liečivých bylín a že dokáže reštartovať nejaké bunky v tele atď, tak som si povedala, že skúsim... Toto všetko tri dni a neviem, či to je nejaký placeboefekt alebo čo, ale ja už tretiu noc zaspávam v tichu. Akože ráno sa zobudím s tým, že trocha jemne piskoty počujem a cez deň mi občas zasuchoce v uchu, ale nedá sa to porovnať s tým čo som mala. Ešte neverím, že som vyhrala, ale užívam si každý moment v tichu. Nádhera 👍🥲🥹🥲

alegri
6. júl 2025

@lesiiaoldi ahoj, pomohli ti lieky ?