Plynový alebo elektrický kotol ?

majca88
5. sep 2018

Ahojte, potrebujem poradit s vyberom kotla na vykurovanie domu. Mame cca 150m2, podlahove kurenie a rozhodujeme sa, ci na ohrev vody vybrat elektricky ci plynovy kotol. Z osobnych skusenosti by som rada vedela ake su cca naklady na byvanie pri elktrickom alebo pri plynovom kotle. Dakujem za kazdu odpoved.

bucko555
5. sep 2018

ahoj na ohrev vody mame plynovy kotol s ktorym aj kurime, plochu domu mame cca 110m2, za plyn platime mesacne 100eur a kazdy rok mame preplatok cca 250eur, varim na elektrike a tu platime 30 a tiez nam nieco vracaju kazdy rok

deti95060810
5. sep 2018

my máme plynový.... na plyne varíme, kotlom kúrime a ohrievame vodu. mesačne platíme 36e. nedoplatky a preplatky nemáme.
plocha domu 120 štvorcov

potvora1
5. sep 2018

@deti95060810 ahoj, ako málo platíte, my tiež podobne ako Ty, na všetko používame plyn aj kurenie podlahové, varenie a ohrev vody a platíme 70 eur a vojdeme sa do toho len tak tak.. Máte nový dom??? Síce je pravda, že poslednú sezónu sa kurili viac, keďže bolo bábo.. No som zvedavá, ako to bude ďalej, keďže sme aj zateplili dom.

stankadu
5. sep 2018

za mňa plynový. Bývame v dome na dedine a ked je špatné počasie (silný vietor alebo búrka) často vypadne elektrina aj na pol dňa. Možno aj takéto veci treba brať do úvahy.

jaroy
5. sep 2018

Plyn nie, vybuchuje. 😝

deti95060810
5. sep 2018

@potvora1 zateplený, nový...

potvora1
5. sep 2018

@deti95060810 tak to bude zrejme tým, my mame starší, prerobený a predsa, nový je len nový, aj čo sa úspory energií týka

arcticcode
6. sep 2018

Ahoj. Radim ako chlap, co sa trosku vyzna. Cena za kilowatthodinu plynu je cca 4 centy (podla tarify a pod). Cena za kilowatthodinu elektriky je cca 16-20 centov. Cize kurenie elektrikou je cca 4-5 krat drahsie ako plynom. Ak mas na pozemku plyn, urcite by som siel do plynoveho kotla, ale pozor, musi byt KONDENZACNY, inak sa to az tak neoplati

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majca88
autor
6. sep 2018

Mame novostavbu a sme okrajovo pri dedine. Elektrinu mame natiahnutu a na plyn cakame uz vyse roka. Dom je hotovy a chceli by sme ist byvat, no s plynom to vyzera az na jar. Tak rozmyslame, ze sa nan uplne vykaslat a ist do toho kurenia elektrinou. Mame aj krb, tak nebudeme iba na kotol odkazany. Tak sa teraz rozhodujeme, ci čakať alebo ist do tej elektriny. Potrebovali by sme konkretne cisla. Nakalady na domacnost s plynom a bez.

danmag
6. sep 2018

@deti95060810 a kolko stupnov mate v izbe?sam sa zapne a dohreje vodu?

kathhii
6. sep 2018

Elektrický je síce lacnejši na kúpu, ale kúrenie elektrikou je drahśie ako plynom.
Plynový kotol je o niećo drahší,je treba rátať aj s plynovou prípojou, ktorá vyjde cca 2-3 tisíc eur, podľa dĺžky... Ono tá investícia sa do pár rokov vráti.

Keď sme sa rozhodovali aký kotol, tak sme si dali plynový, ak by sme nemali plyn, tak ideme do tepelného čerpadla.
Manžel robí v tejto oblasti a klientom vaščinou odporúča skor plyn, ale nie preto, žeby na tom viac zarobil....
Iné je, keď by sa jednalo o chatu, kde nebývate, vtedy by sa Vám investícia do prípojky nevrátila tak skoro.

Eśte na jednu vec chcem upozorniť, ak budete kupovať kotol z internetu,hlavne zo zahranićia-ČR a pod. može sa Vám stať, že Vám ho odmietne servisák spustiť, prípadne spustí, ale bez záruky. Totižto jeho nemusí systém pustiť nahrať výrobné čislo a tým pádom nemáte záruku...

kathhii
6. sep 2018

My platíme 50 eur za plyn na kúrenie,TUV, máme podlahovku -110 m3 úžitkovej plochy. Varím na elektrike- chcela som indukčný sporák. Máme zateplený dom a na kúrení nešetríme, ćasto si napúśtam plnú vaňu.ŽIlinský kraj.

arcticcode
6. sep 2018

@lenkakravcova solarne panely su v pripade kurebia elektrikou uplne nanic, lebo vyrabaju velmi malo. Verim, ze raz nastane doba, ze meter stvorcovy panelu bude vyrabat 20kW (teraz vyraba 300W). Do tej doby je to predrazena blbost... Aby zvladal solar utiahnut elektricke kurenie, musel by tych 20kW robit. V sucasnej situacii to teda vychadza na 133m stvorcovych, co by zabralo cely dvor a to ani nehovorim, ze kolko by to stalo (viac ako cely zbytok domu aj s pozemkom). Navyse hovorime o plnom vykone, kedy priame slnko prazi na panely viac ako 12 hodin denne. Pochybujem, ze v lete niekto potrebuje mat zapnuty kotol na vykurovanie... O to viac je to nanic v zime, ked slnko z blbeho uhla svieti maximalne 6 hodin. No a staci, ze na paneloch bude centimeter snehu, alebo mraz a uz nevyrobia vobec nic.

simsalabim
6. sep 2018

@stankadu ale plynovy kotol na prevadzku tiez potrebuje elektrinu...

@majca88 my mame dom 140m, varime,,kruime plynom, platime (minieme) rocne cca 600€.

babikadaska
6. sep 2018

@majca88 ahoj my sme mali tuto dilemu a zavolali sme si domov odbornika,ktory to cele popozeral,ake mame kurenie,velkost vyk.plochy,umiestnenie atd a odporucil nam elektricky,hoci ja som si bola na 100% ista plynovym.
Upozornim,ze to bolo nezavisle posudenie,on nic konkretne nepredaval ani nemontoval plyn.alebo elektr. Takze nevybral nieco z coho by profitoval. Napisala som to zjednodusene,ale manzelovi vsetko podrobne vysvetlil, princip fungovania oboch atd.

babikadaska
6. sep 2018

@majca88 aj odhadol vstupne naklady a navratnost investicie

hiro
6. sep 2018

@babikadaska navratnost investicie? Ked si kupite akykolvek kotol tak su to len naklady - tym ze budes platit ci elektrinu ci plyn tak ti elektrarne ani plynarne ten kotol nezaplatia...

kathhii
6. sep 2018

@majca88
Máme v dome krb ale moc ho nepouživame, len keď je prechodné obdobie...
Živý oheň je fajn, len maš potom v obývačke kotolňu :D takže zametáš smeti po dreve :D
Neviem, ako to máte spravené, či s krbom vykúriš celý dom...My sme si ho dali len ako estetický, takže by sme v zime nevykúrili, resp. by sme museli spať v obývačke :D

babikadaska
6. sep 2018

@hiro my by sme museli celkovo prerabat ovela viac veci ak by sme chceli plyn pretoze mame stary dom. A plynovy kondenzacny kotol je drahsi ako elektricky pokial viem. Cize nase vstupne naklady by boli v pripade plynu vyssie a nevratilo by sa nam to. Vytapanie plynom by nas nevyslo o tolko lacnejsie oproti elektrike,aby sa nam zvysena vstupna investicia vratila.
Neviem o tom ze by z toho co som napisala vyplyvalo platenie kotla od elektrarni alebo plynarni
Ak som sa vyjadrila laicky tak to bude tym ze sa do toho nevyznam. Preto som to konzultovala s niekym kto sa vyzna.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majca88
autor
6. sep 2018

@babikadaska a dali ste teda ten elektrický? Ake mate mesacne naklady? Dakujem

negymama
6. sep 2018

ja by som si pockala na to plynove kurenie, je urcite lacnejsie. my sme v dome 105 m2 vykurovana plocha a platime 49 eur mesacne /zaloha sa plati 11 mesiacov, 12sty je vyuctovanie/ toho roku sme mali preplatok 90 e a znizili na zalohu z 57 na 49. Na plyn mame ohrev vody, varenie a kurenie celeho domu. a to sme 6 ludi, z toho 2 pubertacky co sa sprchuju do nemoty a ja zase milujem teple vane skoro kazdy den.

svagrovci su 4ria, dom ma na vykurovanie mensiu plochu ako my , vykuruju elektrinou a maju platnbu vyse 60 e za elektrinu a to este vykuruju pecou, krbova vlozka , a velmi setria.

babikadaska
6. sep 2018

@majca88 dali sme elektricky a platime celkom dost,vzhladom na velmi malumplochu domu.
Ak mate velky a novy dom,asi by som pockala na plyn. To nam povedal aj ten pan - v pripade novostavby plynovy kondenzacny kotol.

stankadu
6. sep 2018

@simsalabim muž vymyslel niečo ako záložný zdroj, ako to funguje, netuším 🙂 Ale aj on sa radil s odborníkom, lebo pred tým sme mali splyňovací kotol na tuhé palivo.

danmag
9. sep 2018

@stankadu ako to funguje

erikavesela
12. sep 2018

My mama 300m2..vykyrujeme plynovym kotlom, mesacne platim 78€...a vyuctovanie je vic-menej nulove, mame ak krb, ale kvoli bordelu pouzivame minimalne

danmag
12. sep 2018

@erikavesela kkolko stupnov mate v izbach,nemate zimu

erikavesela
12. sep 2018

@danmag v zime mavame 23-24 st....mame vsade podlahovku

topanka
28. sep 2018

Caute mam dobre ten termostat