icon

Pomohol vám Atorvastatin znížiť cholesterol po pôrode?

lienka20249921
6. nov 2024

Dobrý deň, chcem sa opýtať či niekto berie lieky na cholesterol Atorvastatin 20mg či Vám pomôžu znížiť cholesterol ja mam 32 som po dvoch pôrodoch a mam 6,84 cholesterol iné výsledky mam všetky dobre som vysoká a štíhlej postavy 50kg.pohyb mám začala som dietou že žiadne vyprážané, údené a sladké aj keď sladké veľmi nejem a lekárka mi predpísala tie lieky len sa bojím nežiaducich učinkov lebo bola som aj nanEKG a tam mi vyšla odchýlka že predsieňový rytmus srdca a lekarka mi preto predpísala tie lieky stravu som upravila zatiaľ druhý deň len je a budem vtom pokračovať len ma zaujíma to že či niekto tie lieky berie.

Strana
z2
stanulienkat
6. nov 2024

@sissy27 nie, nestaci. To nikto nepisal.

stanulienkat
6. nov 2024

@prasiatko30 kolko poznas ludi, ktorym dodrbal pecen? Realne aj s pecenovymi hodnotami? Nie co povedala Mara s Ancou?

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
lienka20249921
autor
6. nov 2024

@stanulienkat no cez leto som mala 5,08 ak mi dobre namerali lebo to mi robili v lekárni ale ak pozerám správy si tak ja som stále cholesterol mala 5,58 alebo 6,04a teraz 6,84 ako v rodine nemáme žiadne choroby okrem mamky ona je operovana na štítnu žlazu a to ja mam ju dobru v poriadku no tie mi nepovedala iba samotný cholesterol vravela ze ostatne výsledky sú všetky dobré ona sama povedala upraviť stravu ale ak jej dnes prišiel vysledok s EKG tak hneď ze tabletky ze to môže byť stoho cholesterolu tak preto mi ich predpísala a neplatila som za nich nič.

lienka20249921
autor
6. nov 2024

@stanulienkat ja som bola na preventívke po 2 rokoch

sissy27
6. nov 2024

@prasiatko30 mozeme sa predbiehat, ktora dlhsie a viac 🤷‍♀️ a dokonca v obdobi, kedy som vrcholovo sportovala a mala naozaj ukazkove stravovanie, som mala najvyssie hodnoty. Este nieco mi chces k tomu povedat?? Ano, tiez to mam ako rodinnu anamnezu a viem, ze jednoducho strava a pohyb nie su 100% riesenim. Samozrejme su vhodne (a nie len kvoli hladine cholesterolu), ale rozhodne to nefunguje takto jednoducho.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
stanulienkat
6. nov 2024

@prasiatko30 predtým mal opakovane robené pečeňové testy a mal ich dobre?? Nepije, nepreziera sa? Ma to z liekov? Áno je možné aj z takýchto liekov si pokaziť pečeň. Ja poznám niekoľko desiatok ludi a pečen majú v poriadku po rokoch užívania.

stanulienkat
6. nov 2024

@lienka20249921 je mi cudne spojenie Ekg s cholesterolom. Mozno si zle rozumela. Poviem ti tak-si dospela a svojpravna. Neber ich, ked nechces. Nikto ta nemoze nutit.

76california
6. nov 2024

@stanulienkat
nie som odborník, ale čo to mám prečítané (zdroje napr. dr.georgina ede, dr. christopher palmer) sú to psychiatri, ktorí sa zaoberajú aj hladinou cholesterolu a ako to priamo súvisí s brutálnym nárastom psychiatrických chorôb.
Ale mažem svoj príspevok, na kt. si reagovala 😉
Nerada by som niekomu týmto príspevkom - ktorý je podľa Teba šírenie hoaxov - spôsobila akúkoľvek ujmu 🍀

stanulienkat
6. nov 2024

@76california nemusis mazat. Cholesterol je dolezity. Avsak ma niekolko zloziek. Oni tvrdia, ze vysoka hladina celkoveho, alebo tzv. zleho cholesterolu je dobra na psychiku???? Robili studiu? Vies kolko premennych je, co vsetko vplyva na psychiku? Alkohol, fajcenie, prezieranie sa atd atd. A ludia to stale robia...

lienka20249921
autor
6. nov 2024

@sissy27 ved to skúsim prvé jest to čo napraví cholesterol nechcem do seba pchať lieky

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
namornicka
6. nov 2024

@lienka20249921 uprav najskôr stravu a skús sa dohodnúť s lekárkou, že to skúsiš najskôr takto. Veď môže urobiť kontrolný odber krvi o pár mesiacov. Ja by som lieky nebrala, keď to nie je vyslovene nutné a dá sa inak. Pomôžu ti na jednu vec a pokazia ti tri iné 😵‍💫 Čo sa tej stravy týka, neviem ako sa bežne stravujes, ale vyhni sa najmä stuženym tukom v keksikoch, koláčoch a celkovo priemyselne vyrábaným sladkostiam. Ani tie lacné margaríny nepoužívaj.

lienka20249921
autor
6. nov 2024

@namornicka hej ved som jej vravela ona hneď ze sa nemám báť ničoho a toho sa bojím ze jedno sa napraví a druhe pokazi😔 ona len preto mi ich dala lebo EKG ukázalo mi ze mam predsienovu arytmiu ale ja ešte radšej pôjdem normálne na ekg ešte raz a aby viac vysvetlili lebo nič dokopy nepovedala mi všeobecná a ja som taka i keby som ich brala tak by som nedodržiavala to bo by som ich brala jeden deň vezmem na ďalší ne lebo ja žiadne lieky neužívam

kavasmliekom
6. nov 2024

@lienka20249921 tie lieky ti predpísal kardiológ?

kavasmliekom
6. nov 2024

@lienka20249921 manžel bol z tých liekov stále viac a viac ospalý, neskôr ho začali bolieť kĺby, cítil sa ako starý dedo. Tak mu zmenil na iné, tuším sorvasta.

lienka20249921
autor
7. nov 2024

@kavasmliekom nie všeobecná lekárka

lienka20249921
autor
7. nov 2024

@kavasmliekom ved toho sa bojím ze ako mi bude a ja fungovať musím

kavasmliekom
7. nov 2024

@lienka20249921 tak si pýtaj výmenný lístok na kardiológia, keď ti niečo vyšlo pozitívne pri EKG, a on zhodnotí, čo ti treba, nie obvodná, či ona je vsrtko v jednom? Možno netreba, povie, že stačí na polroka skúsiť zmena životného štýlu, a potom sa uvidí. Nie hneď predpisovať lieky.

lienka20249921
autor
7. nov 2024

@kavasmliekom bola som dnes zaňou a sme sa dohodli na diéte a o 3 mesiace spraví odber zasa a poslala ma na cievne preistotu

rusalkablack
8. nov 2024

Ja som brala Atoris na cholesterol, asi 5 rokov. Az ma zacali neskutocne boliet ladviny, tak som ho jednoducho prestala uzivat , ladviny prestali boliet do 2 tyzdnov. Chodim pravidelne na kontroly a zaujimave, hoci ho uz neuzivam, cholesterol mam v norme.

majamat
8. nov 2024

@rusalkablack moju mamu bolela z toho pecen a nohy. uz ju to neboli.

ivis1
1. máj 2025
@stanulienkat

@76california keby si sa trošku viac tým zaoberala, možno by si nemusela šíriť len takéto hoaxy. Áno hladina cholesterolu sa lekármi rokmi znižovala, ale o tom nevieš, ze rokmi sa znižuje aj hladina tlaku krvi. Voľakedy bola norma ešte 140/80. Dnes je ideálny tlak 120/80 a menej. Neviem, ci na tomto oficialnom znizovani hladiny cholesterolu môžu mať vplyv aj pharma firmy-to neviem potvrdiť, je to mozne. Jedno je však isté, že neustále prebiehajú rôzne výskumy a zistenia, že čím nižší cholesterol tým lepšie pre cievy, pretože tento cholesterol vytvára tukové pláty, ktoré sa usadzajú na cievach a zužujú priechodnosť, teda lumen cievy. Cholesterol je zákerný v tom, že neboli a ľudia to neriešia kym jedného dňa nedostanú mozgovú príhodu, alebo infarkt. Takže kým si prečítaš len jednu stranu zlých biznisových farmafiriem, skus sa pýtať aj na negatívny vplyv cholesterolu na človeka, nielen papagájovať nejaký výmysel chlapíka, co napíše blog. Samozrejme každý normálny lekár najprv príkáže pacientovi upraviť stravu, vylúčiť sladké, mastné, majonézy, vyprážané, chipsy ...niekto to má dané v rodinej anamneze. A ak sa hladina cholesterolu nedá znížiť, vtedy nastupujú na rad lieky. V drvivej väčšine pomôžu a niektorým ľuďom môžu spôsobiť aj nežiadúce účinky, tak ako všetky lieky. Naštuduj si najnovšie štúdie, čo sa týka cholesterolu. Takže autorka ja ti odporúčam diétovať a keď sa to nedarí, skús nízku dávku týchto státínov. Možno ti bude stačiť len pol tabletky na večer uvidíš o 3-4 mesiace aké budeš mať výsledky. Ak bude hladina dobrá, pokračuj v liečbe, táto liečba je väčšinou doživotná. A neplaš sa dopredu nežiadúcich účinkov, ktoré vôbec mozno nebudeš mať. Ak ich budeš mať, liečbu jednoducho vysadíš. Nerad sa prosím ťa s mamičkami ktoré o tom nemajú páru, alebo ti prezdieľajú 10 stránok s hoaxami.
Jedneho dna moze clovek s neliecenym cholesterolom dostat mozgovu prihodu a potom ti ta ista osoba povie, ze to mas z ockovania. To je stale popularne.

@stanulienkat super ! 👍🏻

katica78
8. sep 2025
@lienka20249921

@sissy27 ved práve ani ja nechcem lebo jedno napravím druhé sa "pokazí" a to nechcem dr.len že sa nemám báť ze dala mi najslabšie 20mg.a vravela som radšej budem jest viac jabĺk piť čaj na cholesterol a jest zdravšie ona preto predpísala mi to lebo EKG mi takú odchýlku ukázalo aby mi neupchalo niečo v srdci cievu ale v roku 2020 som mala cholesterol 6,43 a žiadne lieky mi nedávala až teraz a keď čítam ten letak až sa bojím bo sú to agresívne lieky...😔ja zajtra poviem lekárke že ich brat nebudem radšej budem jest zdravšie jak chemiju do seba dávať ona mi ich dala na 1mesiac že ak mi bude zle odnich tak mam vysadiť ale keď nie tak by som ich brala dlhodobo.

@lienka20249921 strava nepomoze,mne tiez predpisali a to som schudla 25 aj viac a mam horsi cholesterol ako ked som mala 110 kg.strasne a to mi povedali ze bohuzial strava je to minimum co pomoze a ani chudnutie mne nepomoze takze u mna je rok co rok vyssi a vyssi cholesterol t.j.7,68 a to som.mavala 20 rokov od 4,9 do 5,1 😬🙄🤷takze neviem co je horsie brat lieky,co by mi mali pomoct dat sa do normalu,ci nebrat a zapchaju sa mi cievy a co umriet?no lebo zo stravou ani vitaminmi na cholesterol mi nic nepomaha.takze tak ci onak je to na prd!!!!

katica78
14. sep 2025
@stanulienkat

@76california keby si sa trošku viac tým zaoberala, možno by si nemusela šíriť len takéto hoaxy. Áno hladina cholesterolu sa lekármi rokmi znižovala, ale o tom nevieš, ze rokmi sa znižuje aj hladina tlaku krvi. Voľakedy bola norma ešte 140/80. Dnes je ideálny tlak 120/80 a menej. Neviem, ci na tomto oficialnom znizovani hladiny cholesterolu môžu mať vplyv aj pharma firmy-to neviem potvrdiť, je to mozne. Jedno je však isté, že neustále prebiehajú rôzne výskumy a zistenia, že čím nižší cholesterol tým lepšie pre cievy, pretože tento cholesterol vytvára tukové pláty, ktoré sa usadzajú na cievach a zužujú priechodnosť, teda lumen cievy. Cholesterol je zákerný v tom, že neboli a ľudia to neriešia kym jedného dňa nedostanú mozgovú príhodu, alebo infarkt. Takže kým si prečítaš len jednu stranu zlých biznisových farmafiriem, skus sa pýtať aj na negatívny vplyv cholesterolu na človeka, nielen papagájovať nejaký výmysel chlapíka, co napíše blog. Samozrejme každý normálny lekár najprv príkáže pacientovi upraviť stravu, vylúčiť sladké, mastné, majonézy, vyprážané, chipsy ...niekto to má dané v rodinej anamneze. A ak sa hladina cholesterolu nedá znížiť, vtedy nastupujú na rad lieky. V drvivej väčšine pomôžu a niektorým ľuďom môžu spôsobiť aj nežiadúce účinky, tak ako všetky lieky. Naštuduj si najnovšie štúdie, čo sa týka cholesterolu. Takže autorka ja ti odporúčam diétovať a keď sa to nedarí, skús nízku dávku týchto státínov. Možno ti bude stačiť len pol tabletky na večer uvidíš o 3-4 mesiace aké budeš mať výsledky. Ak bude hladina dobrá, pokračuj v liečbe, táto liečba je väčšinou doživotná. A neplaš sa dopredu nežiadúcich účinkov, ktoré vôbec mozno nebudeš mať. Ak ich budeš mať, liečbu jednoducho vysadíš. Nerad sa prosím ťa s mamičkami ktoré o tom nemajú páru, alebo ti prezdieľajú 10 stránok s hoaxami.
Jedneho dna moze clovek s neliecenym cholesterolom dostat mozgovu prihodu a potom ti ta ista osoba povie, ze to mas z ockovania. To je stale popularne.

@stanulienkat presne tak a pravda!!!!

katica78
20. sep 2025
@taktotedanie

@lienka20249921 cholesterol nie je len strava..

@taktotedanie presne tak,ani nepomoze bohuzial ale je to tak!sama som dokazom,ze darmo jem roky zdravo,cvicim,vela som schudla a cholesterol?och na bode mrazu ze 8???😬🙄

Strana
z2