Pôrodnícke násilie
Ahojte žienky.
Tabuizovana téma. Viem, že sa jej venujú Ženské kruhy.
Som lekárka. Rozmýšľam nad založením blogu pod pseudonymom (aby nebola ohrozená moja kariéra), kde by som zverejňovala okrem iného anonymne osobné svedectvá žien, najmä v spojitosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v oblasti gynekológie a porodnictva...
Sú tu žienky, ktoré by chceli samozrejme anonymne prehovoriť? Viac info v správe..
@janulka257 prepáč< ale tiež si dovolím pochybovať, že si lekárka. Lekárka by nedávala v iných témach otázky, ktoré si dávala ty, ani by nezaložila takúto tému a už vôbec by neriešila veci anonymne, bolo by jej jasné, že takouto témou, ktorá o pár dní upadne do zabudnutia, nič nevyrieši.
Super, fandím ti. Ja osobne nemám čím prispieť, lebo sa mi nechcelo riskovať nejaké nedobre zážitky v nemocnici, tak som mala 2 krásne pôrody doma
@janulka257 v prvom rade túto
@janulka257 inak tiez mi nedava nejaky zmysel mat o tom anonymny blog. Skor ked tak ty sa pridaj do zenskych kruhov. A vlastne v akom obore pracujes?
@janulka257 podobna kniha uz je, vola sa Este netlacte, mala som dost led som si ju precitala
@janulka257 mozem napisat spravu? Potrebovala by som vysvetlit 2 veci 😁
@janulka257 sorry, ani neverím
@janulka257 čo si myslíš, že dosiahneš nejakým anonymným výkrikom do tmy? Ak chceš za niečo bojovať, tak treba ísť s kožou na trh ako sa vraví. Nemôžeš pod rúškom anonymity obviniť konkrétnych ľudí za konkrétne činy, kto by ti to uveril? A v neposlednom rade by mali dostať priestor na vyjadrenie aj dotknuté osoby.
Najprv si premysli čo a ako chceš urobiť, predstav svoj plán a až potom pýtaj od cudzích žien ich príbehy. Teda ak ti majú dôverovať a nie si len nejaký pisálek z bulváru, ktorý sa snaží upliesť bič z hovna.
@amelia000 napíš 🙂
Ja som rodila 2x v ziline a nikdy som nemala takyto pocit.
zaujímavá tema...
@daganov ak si dobre čítala jej prvý príspevok, tak tam písala že jej ženy môžu písať súkromnú správu a ona tu vlastne zisťuje či by bol vôbec záujem o niečo také riešiť to. Ale to sme typické my ženy, že miesto toho aby sme si pomohli, aj taktou formou tak tu rozoberáme či je ozaj alebo nieje lekárka. Ak tomu neveris a máš pocit že sa tým nič nevyrieši, je to tvoj názor, ale množstvo žien môže mať opačný a môže mať zmysel pre nich táto diskusia. Teraz ešte nemôžeš vedieť kde sa to až dotiahne. Ak chce autorka tiež napísať knihu, alebo len spísať zážitky z pôrodov, tak nech to kľudne urobí, len nebuďme ticho, že je u nás v nemocniciach všetko ok.
za mna bolo najhorsie doprosovat sa lokalnej anestezy pri siti po nastrihu lekar zacal samozrejme bez a pichol mi az ked som protestovala ale nepockal velmi na zaucinkovanie
@pininka1 Ďakujem za podporu ❤️
@janulka257
A nie to ako sypat si popol na hlavu?
To je taka chulostiva tema ...nakolko si myslim....ze je to tak uzky okruh ludi ktori su svedkami danych situacii.....pri kazdom uhle pohladu je to relativne.....
Jasne su pripady kedy to moze mat aj nasledky to nasilie.....ale ked fakt ja to beriem aj tak....ze generacia rodiciek sa meni....a nie je vsetko na striebornom podnose.....ak ma spravne chapes..co tym myslim.
ak sa zena nepripravuje na porod, minimalne o nom nepremysla, necudujem sa, ze doktori su potom hrubi a ak ide do tuhého aj nasilni...ved predsa ide tu o dva zivoty!!!! ja som si svoje dva porody uzila, mam krasne zazitky z oboch pôrodov. Ale presne som vedela co chcem, ako chcem rodit...odrodila som si deti skoro sama, a tak to aj ma byt, doktor ma len " asistovat" , nikto za tu zenu to dieta nevytlaci....ono je to vsetko nastavenie mysle, a ak sa odpradávna z porodu robi taky strasiak ako mne bolo prezentovane, tak sa necudujem, ked sa vystresovane prvorodicky zlozia po prvej hodine kontrakcii....
Ja sa na pôrod nemôžem sťažovať a boli tam aj medici pýtali sa či mi to vadí boli tam chvíľu, ale ja si myslím, že často si za to môžu ženy samé.Z pôrodu sa robí strašná akcia pôrodné plány, to chcem, to nechcem časti to dopadne kvôli riziku ináč a ženy sú z toho sklamané píšu sťažnosti a majú traumu z pôrodu, lebo mali nejakú ideu a tá im nevysla.Ani mne nikto nepovedal, že mi idú prepichnut vodu, ale úprimne mne to bolo jedno myslím, že lekár vie čo spravit asi som bola málo náročná neviem?Každý lekár mi podal ruku predstavil sa, asistentky výborné ano tlačili mi na brucho myslím, že teraz je to už zakázané neviem?
Všetci majú obrovské očakávania a z toho plynú potom sklamania.Ja som na stole srandovala lekár bol vtipný za 3 hod bolo po všetkom nevadil mi oxytocin...viac mi vadilo, že som v noci zháňala sestričky nech mi dajú mlieko z mliečnej kuchynky a malý reval o dusu na izbe ani to neviem či sa teraz ešte robi za tie roky sa veľa zmenilo.
@alana1 si dost mimo. Vsetka priprava na porod ti je nanic, ked sa k bezbrannej zene personal sprava bez stipky sucitu a vedie porod tak, ako sa hodi im a nedba na potreby zeny. Ak na nu napriklad nakricia, ze ako sa opovazuje vstat, ked ma lezat na chrbte a ona pri tom citi, ze potrebuje inu polohu... ked jej nedovolia napit sa, hoci WHO odporuca praveze pri porode pit...ked pri siti nepichnu anestezu... to, ze ty si mala prijemny porod nic nemeni na tom, ze je velka skupina zien, u ktorych to tak nebolo a porod vnimaju ako traumu.
Mne bolo nepríjemné keď som mala dr ktorá ma prijala neviem koľko rokov malá ale prišla mi strašne mladučká ako keby malá necelých 25r.
@eliska13 to, ze tebe dane veci nevadili, je tvoj nazor, tvoja vec, ale neprezila si nic traumatizujuce, tak asi preto. Myslim, ze je velmi vela rodiciek, co maju silné pribehy a nie je to len o tom, ze po nich niekto krical alebo neviem. Aj ked podla mna uz aj to je cez. Ked idete napriklad k zubarovi, tak po vas doktor krici? Myslim, ze nie. To, ze su tam medici, fajn, ak suhlasite, toto je tak intimna vec, samozrejme, ze je zenam neprijemne, ked okolo nich stojí 10 ludi zbytocne.

ešte k tej skupine,lekári aj sestry tam radia podľa svojich špecializácií a odb. vedomostí,skupina sa dá ľahko nájsť v zozname skupín,každý lekár je tam vítaný,ak sa chceš takto realizovať na MK tak to bude len v prospech všetkých.....lenže tam by si nebola anonymne,min. špecializácia by bola nutná,aby si ju zverejnila a tvoje rady by hovorili za tvoj nick....tak skús porozmýšľať o tejto možnosti