Pôrodnícke násilie
Ahojte žienky.
Tabuizovana téma. Viem, že sa jej venujú Ženské kruhy.
Som lekárka. Rozmýšľam nad založením blogu pod pseudonymom (aby nebola ohrozená moja kariéra), kde by som zverejňovala okrem iného anonymne osobné svedectvá žien, najmä v spojitosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v oblasti gynekológie a porodnictva...
Sú tu žienky, ktoré by chceli samozrejme anonymne prehovoriť? Viac info v správe..
@alana1 to si píš. Za to, ze ty si mala porod podľa svojich predstav, dakuj povedzme bohu. A nemusis riesit ostatne baby. Myslim, ze tu nikto nesiel rozoberat porody typu, nepacila sa mi nalada sestriciek alebo podobne. Keby sa ti sestricka doslova valala po bruchu, aby z teba vytlacila dieta alebo ti povedala, ze vstan z postele, nelez, lebo ti odtecie plodova voda a bude musiet vymenit plachty, keby si sa musela doprosovat tabletky na utisenie bolesti po cisaraku, keby na teba cely den prazilo slnko v posteli v najvacsom teple a sestricka za tebou ani nepachne a ty sa od bolesti ani pohnut nevies..,ked sa porodnik bavi s ostatnymi kym tlacis, ze to mas za to, ze si sa tak mlada toto... Tieto veci su velmi cez a na toto sa mozes pripravovat kolko chces a potom mudrovat.
@juliet86 @janulka257 ake video z nastrihu prosim? Respektive o co pri nom ide?
@dee01 ale ved presne o tom pisem, valanie po bruchu je prave vtedy, ked ide o zivot! a mamicka namiesto snahy vytlacit dieta co najrychlejsie, narieka ze nevladze tlacit...nikto za nu to babo von nedostane, sestricky tym doslova zachranuju zivot babatka! dieta nemoze byt v porodnych cestách dlho, lebo hrozi hypoxia a poskodenia mozgu, to ti je snad jasne. ako zeny rady zo seba robia ubohe obete - aj z tvojho prispevku to citit - , ale bohuzial pri porode je cela praca len a len na nich (ak rodia prirodzene) a aj cely proces pred pocas a po porode by mala mat premysleny...
@dee01 myslím, že porovnavas neporovnateľne.Nie nikto po mne nekrical, ale viem si predstaviť situáciu kde to je na mieste niekedy, keď si z nudy pozriem tie pôrody v TV ako sa ženy opustia a plaču, že dieťa nevytlacia a iné hystérie jednu treba podporiť druhu nakopnúť a aj zvýšením hlasu.Ale máš pravdu mala som krásny rýchly pôrod bez nastrihu a som za to vdacna.Medici mi nevadili aj oni sa to musia niekde naučiť lekár povedal ako to vyzerá a išli ďalej mohla som odmietnuť nevadilo mi to.To, čo si ženy načítaju, napozeraju videá sú vystresované ešte ani v pôrodnici nie su.
@alana1 suhlasim s tebou ze zeny by mali vediet co chcu a co nechcu a aj to vediet povedat, lenze pristup nemocnic a celkovo system by mal byt iny. Zena nema ist do nemocnice bojovat o to chce alebo nechce. Nie vsetky zeny chodia na predporodne kurzy a vzdelavaju sa ohladom porodu, nejaky zakladny kurz by mal byt povinny. Doktori a sestricky by tam ale mali byt v prvom rade pre tu zenu a nie ona pre nich. Skakanie na brucho a kadejake traumy su vysledok kadejakych zlepsovakov a urychlovakov z dovodu aby lekar mohol ist na obed a podobne kraviny. Ja zijem a budem rodit vo svajciarsku a poviem ti ze mam nastudovane a som kludna vdaka tomu ze viem ako sa tu spravaju a ake je nastavenie personalu. Nikto mi nic neda a nespravi bez opytania a vysvetlenia rizik. Cielom zdravotnikov je prirodzeny porod a skusaju vsetko mozne kym pristupia k liekom a zakrokom ktore stale musis odsuhlasit. Na slovensku by som rodit nikdy nesla uz len preto ze by som sla do nemocnice s pocitom ze idem bojovat o vlastne prava. Ono to moze zacat tak nevinne s prasknutim vody, alebo trochou oxytocinu a skoncit tym ze tieto zakroky zenu prevalcuju bolestami, ta potom uz nevladze nic. Tak pride narad masiaren typu vakuova extrakcia a podobne chutovky. A vsetko najskor kvoli tomu ze personal je netrpezlivi a chce mat "odrodene".
@alana1 to bol len priklad z mnohych. Ok je podla teba valanie po bruchu? To snad nie. Ja zo seba obet nerobim, moj porod bol celkom v pohode, svoju dceru som porodila do vody, sama, nemuseli mi pritom nastastie pomahat, doktor sa vlastne len,, prizeral,, ale ako uplne potupne mi pridu tie aj vizity zo 5-10 ludi, co sa zhrkli a vsetci ti pozeraju medzi nohy. Tymto absolutne nechapem, co sleduju. Toto mi este prosim odovodni, ked sa tak vyznáš.
@terezia1477 bola to pacientka ktora nemala indikaciu na nastrih a prosila porodnika nech to nerobi upenlivo ho prosila a on to aj tak spravil. myslim ze potom prebehli aj sudy a ze to vyhrala. bolo to niekde v amerike v strednej amerike
@alana1 tymto len potvrdzujes, ze nic nevies. Tvoje porody boli dokonale, lebo si mala stastie na personal. A o tomto v prispevku autorky ide. Kazda zena si zela mat peknu a prijemnu spomienku, samozrejme v ramci moznosti. To, ze sa deju veci, nie je vzdy problem rodiciek. Nevravim, su aj take pripady. Ale beries to velmi subjektivne.
@alana1 pozri, nie kazda zena sa vie branit. Ak ju zahriaknu raz a potom znova a ma velke bolesti, uz sa mozno nedokaze branit. Hovorim z vkastnej skusenosti. Ja som mala kontrakcie od zaciatku hned kazde 2 minuty, od 3 poobede, nespala som celu noc. Na vzdycharni som bola s pani, co prenasala a v noci som ju budila tym, ze som chodila hore dole po izbe. Do sprchy som musela prejst cez izbu sestriciek, ktore tiez hundrali, ze buntosim a budim ich. Ked mi vynadali uz po niekolky krat a povedali, ze izbu zamknu a napriek mojmu ohradeniu odmietli zavolat doktora - ktory tiez spal, tak si asi vies predstavit, ako mi bolo. Mobily v tej dobe boli vynimkou, nemala som si ako zavolat pomoc. Rano ma dali uz na porodnu salu, nerespektujuc moje zelanie hybat sa, ist do sprchy. Musite lezat! Ked som im vravela, ze mam kontrakcie v chrbte a ze sa to neda v tej polohe vydrzat, jedna mi splechla, ze na to som mala mysliet pred 9 mesiacmi!!! Ked som im povedala, ze takyto typ kontrakcii sa ma predychavat v polohe, kde nie je tlak na chrbat, prevratila ocami, ze zas jedna, co moc cita. Horko tazko som ich presvrdcila ma odpojit a pustit na chodbu z automatu zavolat manzelovi - potom mi este povedala, ze ci si myslim, ze taka ufnukana budem pre manzela atraktivna. A ked manzel prisiel, stazovali sa mu, ako neposlucham a mam stale poziadavky. Ze mi ma dohovorit, nech sa spravam hrdinsky! Pritom som ani neplakala, ani nekricala, ani nehystercila, len som sa potichu snazila porodit. Lekari so mnou nekomunikovali vobec, na prisme otazky povedali sestricke - povedzte pani, ze...... Plodovy vak mi prepochol uplne iny lekar, ktory sa prisiel pozriet, nepizdravil, sadol mi medzi nohy, vzal do ruk nieco kovove.....Ku koncu porodu som uz padala do mdlob, kontrakcie som necitila vobec, ten tlak na chrbat bol privelky. Dceru mi vytlacili skakanim po bruchu, mala som potom modrinu velku ako pomelo. Na sale som bola 17 hodin, uplne bez sil na konci. Bez jedla, pitia, bez pomoci. Personal vobec vo mne nevidel cloveka, sucit ziaden. Naproti tomu moj druhy porod - uz som ho opisala vyssie - bol uzasny aj vdaka lekarovi, ktory mal voci mne ludsky pristup a ziadne moje zelanie nezahriakol. Napriklad som ho prosila, ze nechcem nastrih - povedal, ze skusi, masiroval mi hradzu pocas porodu a potom povedal, ze sa ospravedlnuje, jazva je velmi tvrda, strihnut musi. Pri prvom porode sa so mnou nikto nebavil, moje zelania obtazovali a dali mi to patricne najavo. Manzel ten prvy porod tiez dlho spracovaval, nechapal, ako sa zdravotaci mozu spravat tak povysebecky (aj k nemu) a to tam bol asi hodinu. A druhy okomentoval slovami, ze netusil, ze moze byt tak prijemny. Je to naozaj aj o ludoch, ktorych stretnes. Darmo som cvicila gravidjogu, masirovala hradzu a cvicila s balonikom v dobe, ked o tom na Slovensku nikto nepocul.Zdravotacka mafia mala ine predstavy.
@simsalabim no netvrdim, ze to niekedy tak byt nemohlo, mozno 20-30 rokov dozadu. ja som rodila v 2010 a v 2019, takze pisem, ako to bolo v tejto dobe....
@simsalabim presne o tomto pisem, ale ked je niekto premudrely, tazko vysvetlis.
@alana1 moja najstarsia ma 21 rokov. Rodila som ju v BA na Zochovej.
Mna osobne velmi zaskočila v poslednej dobe jedna informácia - že tzv. potratova pilulka dokáže plnohodnotne nahradiť vykonávanie UPT, resp. kyretov a že je to oveľa šetrnejšia a menej invazivna metoda. Cely západný svet už na tom x rokov funguje, u nas to stale nie je legálne a lekari radšej robia vyškraby. Autorka, resp. niekto iný - viete mi povedať prečo to tak je??? Podla mojho názoru je to kvoli istej forme kontroly, ktoru nad tym lekari mozu, resp. chcu mať. Lebo mi pride vazne zcestne robit zákrok v celkovej anestéze, ktory je pre zdravie pacientky a jej budúcu plodnosť rizikový.
konecne hlavne nech to uz konecne prevezmu zeny a nie muzi, ktori nemaju ani paru

@simsalabim tak je potrebne hlavne hovorit nahlas o svojich zelaniach a nielen cusat a trpiet a potom nadavat a stazovat sa...tiez som svoje zelania hovorila nahlas a niekolkokrat kezde tam bolo viacero lekarov. Kedze som nechcela nic, co sa standardne robi, upozornovala som radsej aj sestricky...oni mi len nieco doporucili a ja som sa rozhodovala, ci ano ci nie...a robila som vsetko tak, ako som si predstavovala. ono vies, ked doktor vidi, ze zena vie co chce, tak je pristup uplne iny...