Pôrodnícke násilie
Ahojte žienky.
Tabuizovana téma. Viem, že sa jej venujú Ženské kruhy.
Som lekárka. Rozmýšľam nad založením blogu pod pseudonymom (aby nebola ohrozená moja kariéra), kde by som zverejňovala okrem iného anonymne osobné svedectvá žien, najmä v spojitosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v oblasti gynekológie a porodnictva...
Sú tu žienky, ktoré by chceli samozrejme anonymne prehovoriť? Viac info v správe..
@extempore ahoj, tá potratova pilulka, nie je na Slovensku v tej indikácii žiaľ schválená. A nie preto, že by lekári si chceli "zaskrabkat v maternici". Ono proces schvaľovania indikácii je veľmi zložitý a hlavne tlak laickej (najmä kresťanskej verejnosti) je veľmi veľký proti tomu. Neviem, či si zachytila, že teraz znova chce vláda sprísniť interupcie, akoby to bol jediný problém Slovenska. Pár rokov dozadu bola snaha tu pilulku na Slovensku legalizovať, ale boli petície proti tomu atď... a ak by ju lekár v dobe súčasnej legislatívy podal, jednalo by sa o kriminálny potrat a tým pádom trestný čin... tak preto sa robia len kyretaze.
Mne sa tiež nepáčilo správanie mnohých sestriciek ale viem to pochopiť,keď to robia už tak dlho,že nemajú pochopenie a súcit s prvorodickou. Keď som rodila druhý krát,tak som to brala inak. 🙂
@ivangeline pochopila by si to aj pri inych zamestnaniach? Maju pravo v banke komentovat tvoju financnu situaciu alebo byt neprijemny za to ze uz dlho pracuju s ludmi a je to narocne?
@janulka257 no a nie je to kravina? Ked je pilulka raz šetrnejsia tak predsa nie je o čom... hlavne, ked sa da v pohode objednat na internete
@ledgerka Nemajú, ale stane sa. Niekedy stačí grimasa. Inokedy len tvoj blbý pocit, že čo si asi ten druhý myslí a prečo robí a hovorí práve to...a žena plná hormónov zmýšľa kadejak, je veľmi citlivá, a každá iným spôsobom. A potom...niektorá vie odpustiť, iná nie.. Ja som sa tiež obávala ďalšieho pôrodu v tej istej nemocnici ale fakt som to brala už inak a nebolo to až také nepríjemné, plus mala som šťastie, že mali kľudnú smenu a rodila som len ja v tú noc..
U nas v meste bol billboard na nejaku kliniku, nieco v duchu: mate problemy po komplikovanom pôrode, zápaly alebo problem s únikom moču? Navštívte nasu kliniku, kde liecime laserom... no a mne tak napadlo, že najprv v štátnej nemocnici tí debili doktori ženu dokatujú - neodborne zásahy, nastrihu, atď. a potom tí istí doktori ju na súkromnej klinike za ťažke prachy budu davať do poriadku 🤮🤮🤮🤮🤮
Ak to ma byt doverihodny blog treba mena. Tvoje a aj zien, ktore budu o porodoch rozpravat. Inak je to len dalsia stranka, kde moze prispiet 1000 spisovatelov. Ja som rodila v zahranici, kde aj zijem a porod mojej dcerky bol uzasny. Vsetky porodne asistentky som poznala z predporodneho kurzu po mene, tikali sme si. Rodil ma moj gynekolog, ktory viedol cele moje tehotenstvo. Mohla som jest aj pit, mohla som sa dat do akejkolvek polohy. Vsetko mi najprv vysvetlili, opytali sa, ci s tym suhlasim (prasknutie vody, oxitocin, nakolko voda uz bola zakalena a chceli, nech ide co najskor von).
Musel robit nastrih- kratka pupocna a malu vzdy vtiahlo dnu, ale opytal sa, ci moze. Pri siti som raz aukla, hned ma opichal a pokracoval, az ked som nic necitila. Po porode mi pomohli s babatkom, kojenim, prebalovanim, ale vzdy az po mojej poziadavke. Ked mal prist niekto na izbu, hoci len doniest lieky alebo upratovacka, zavolali, ci mozu. Ani sekundu som sa necitila zle aleboponizena...l
Ked mi kamaratka povedala, ze jej vyviazali nohy (ako mojej mame pred 30 rokmi) skoro som odpadla. Ze aby nekopla doktora. Kravy v mastali mojho dedka rodia s vacsim respektom a uctou.
A k comu to pomoze, ked nasi pravnici nemaju zaujem o zmenu, ale dobry napad, treba zmenit vela veci na slovensku, vsade je problem zle vztahy, zle charaktery, nie su pokuty za nic, ked sa chyby robia, nejde len o porodnictvo, to suvisi so vsetkym strata moralky, ludskosti, zodpovednosti, slusnosti, ale urcite dobry napad, paci sa mi ,ze je taka doktorka ...doktori su napriklad aj povodcovia zalozenia odboru socialna praca....
@ivangeline a toto je ospravedlnitelne? Si spokojna?
@jajko22
Ano socialna praca ma blizko k medicine...ale u nas na slovensku je tusim zalozili specialni pedagogovia atd.
@pieksamaki to neviem kto na Slovensku, aj tak ti socialny pracovnici nerobia co majú, teda minimum z tolkeho poctu, no na potrebu socialnej starostlivosti upozornili lekari, ked videli ze casto su choroby zo špiny, chudoby, hladu, zimy.
Baby a to s tym priviazanin noh sa ako fakt robi? Ved to ako na muciarske kreslo keby priviazali
@dee01 mno druhý pôrod bol lepší. Aj starostlivosť a myslím si,že to bolo aj mojím rozpolozenim a tým,že som vedela,čo má čaká.. a tiež je iné,keď pri prvom sme skoro zomreli a druhý bol prirodzene a ako tak ľahko..
@terezia1477 robi. Aspon ked som ja rodila. Priznam sa, ze som si ani nevsimla, kedy mi to urobili. Az ked mi ich odvazovali.
@simsalabim preboha 🙄
@simsalabim no ja by som z toho teda asi mala vacsiu zufalu uzkost ako z celeho porodu dokopy. Dufam ze to nieje "povinne" a robene kazdej rad radom, ci chce ci nie
@terezia1477 netusim. Ako hovorim, ani som si to nevsimla. Bol to moj druhy, fakt pohodovy porod (traumu mam z toho prveho, o ktorom som pisala vyssie a tam som bola v takom stave, ze toto som si nevsimla, ci urobili). Ked sa mala narodila, malicku po chvili odniesli na malu chvilu (pred tym ma sili a malu som mala na hrudi) - z miestnosti vysli vsetci, moj manzel, sestricka z novorodeneckeho s malou, porodnik, medik aj anesteziolog. Ostala som par minut sama, chcela som si zlozit nohy a zistila som, ze som priviazana... anesteziolog sa akurat vratil dnu a zbadal to a povedal nieco ako jejda, ukazte, rozopnem vam to. A chvilu potom sa uz vratil manzel, sestricka s malou a porodnik tiez. Na tento porod mam len dobre spomienky a naozaj neviem kto a kedy mi ich priviazal. Nohy som mala vylozene na tych opierkach a okolo nich len taky remienok, dost navolno. Fakt som si to nevsimla a preto to pre mna nebolo nijako stresujuce. Bolo to na Kramaroch.
@amelie2017 tak pri krave nikto neriskne ze natlakom a neuctou ohrozi tela ci kravu, pri ludoch proste spravia cisarsky rez a je to.
@terezia1477 ja si niesom uplne ista ale tiez sa mi zda ze priviazali a poviem ti CHVALABOHU ZE TAK !!! lebo ked som rodila som si absolutne neuvedomovala ze pri tlaceni som dvihala zadok 🤷♀️ Teda by som dvihala aj nohy...a vobec mi to neprekazalo mam sa radsej z tej kozy strepat dole ??
@simsalabim Mozem ss opytat ten porod ze si volala manzelovi z automatu bol pred kolkymi rokmi?
@smejko25 starsia dcera ma 21 rokov.
@smejko25 ak myslis ten traumaticky, tak ano. To bolo na Zochovej. A ten druhy, pohodovy, kde si pamatam, ze som bola priviazana, bol na Kramaroch pred 14 rokmi.
@simsalabim no tak ako je to dost dlhe obdobie..nehovorim este stale sa najdu takyto mäsiari ale dnes uz mas velke moznosti kde sa stazovat 🙂
Ja som chvalabohu mala vyborny personal aj vsetko kolo toho ale keby sa kumne spravali neuctivo riesila by som to 🙂
@simsalabim aj ja som mala priviazané pred 13 r Ružinov.Mne to sestrička vysvetlila, že sú ženy, ktoré aj kopu a metu sa ja som dosť uzkostny typ, ale toto mi nevadilo.
@smejko25 ano, bolo to uz davno, oba porody. A po prvom porode som riesila ine veci, davala som sa dlho psychicky do poriadku, v priebehu 11 tyzdnov som mala 3x zapal prsnika, bola som s dcerou v nemocnici kvoli dusenie, bola velmi zle, uvrestsne, nespave babo s refluxom....vsetka moja energia bola venovana jej, na nejaku staznost som nemala ani pomyslenia. Ale ked aj tu v diskusiach vyskoci meno toho lekara z mojho 1.porodu, byva to v negativnom kontexte. Raz ho tie bozie mlyny dostanu.
@simsalabim toto mas pravdu...je smutne ze clovek ktorý ma pomahat ludom tak robi presny opak ze clovek je pre nebo uhlavny nepriatel :(
Ja som raz tak od nervov zdrbala sestricky v nemocnici...babka bola hospitalizovana a ked som knej prisla na navstevu no to spravanie sestriciek ma velmi zaskocilo..drze neprijemne neochotne....z tych nervov som nabehla na sestersku izbu a dost vyraznym tonom som im povedala svoj nazor na ich spravanie a dodala ze ked sa im nepaci nech daju vypoved a idu prec...samozrejme som to riesila aj pisanim staznosti a cuduj sa svete o par mesiacov ked babka tam bola zas sestricky boli mile ako med 🙂

Ja len nadávam. A to som pozitívny človek. Pôrody boli des vďaka personálu, ktorý som neotravovala, ne kričala, ale ich chovanie nič podotýkam nic neospravedlňuje. Och normálne som nervózna ešte teraz. Áno deje sa to. Áno na gynekológii po prijatí na kyret lebo došlo k potratu sa vás opytaju ci cítite pohyby..... Och slovenské pôrodníctvo....