icon

Práca, dieťa a únava

ivka67
3. okt 2022

Ahojte

V poslednej dobe má trápi taký menší problém. Opíšem vám situáciu. Žijeme v s priateľom a 2,5 ročnou dcérou mimo SK. Kúpili sme však na SK dom a máme plán sa vrátiť cca za 3-4roky. Keď sme išli tu , bolo to s tým, že teda čosi ušetríme a odídeme (to bol rok 2018-2019 na prelome a tie nehnuteľnosti a materiály neboli tak drahé ako teraz😁)Priateľ je šikovný veľa vecí si porobil aj sám keď sme boli doma. Domov chodíme tak 2krát do roka a vždy sa čosi urobí. Teraz nastalo obdobie ďalšieho šetrenia aby sme to za tie 3-4roky dorobili a ja s malou pôjdem domov (akurát pôjde do školy).

V poslednej dobe má však trápi totálna únava , demotivácia čosi robiť. Nechce sa mi variť, nechce sa mi upratovať všetko robim lebo “musím”. Nemám energiu na malú a tá má energie za troch. Strašne ma to štve. Tu kde sme sa pracuje keď má v podstate ešte bábätko 3-4mesiace. Ja som bola rok doma a potom som hľadala prácu. Museli sme skĺbiť pracovný čas a vlastne všetko. Tým , že šetríme na ten dom a dorábku a nechceme tu ostať dalších x rokov tak som si našla prácu v gastre. Mám aj na SK hotelovú školu a bolo to najjednoduchšie. Menila som už prácu, prvýkrát sa to skutočne časovo nedalo. Teda dalo, ale počas voľna som len spala pomaly.

Priateľ má dobrú prácu , zarobí dobre. Ja síce v reštike, ale mám super šéfov a dobré peniaze. Ono všetko sa zdá byť ok a ide “podľa plánu”, ale ja som v poslednej dobe úplne ko a začína sa to podpisovať na mojom zdraví (priberanie, únava , zlá nálada, nervozita…) Môj deň vyzerá tak, že ráno vstaneme s malou , najeme sa ,nachystáme a idem ju zaviesť ku opatrovateľke , idem do práe (od 10.00-14.30), idem z práce po malú, prídeme domov naobedujem sa (o15.30). Sme spolu pospíme si , príde priateľ medzi dverami sa striedame a ja idem na 18.00 do práce do 22-23.00. Ja som si povedala , že v gastre robiť už nikdy nebudem (chodila som tu kedysi sezónne aby som si zarobila. ) , ale z finančného hľadiska sa nám to takto najviac oplatí (ten čas kedy pracujem večer nemusíme platiť opatrovateľku). Predtým som chodila spávať okolo 22.00-22.30. Teraz prídem domov a som hore aj do 1.00. Potom vstávam ráno neskôr , bývam strašne unavená, skôr sa mi zaspať nedá. A hlavne bývam aj veľmi hladná, v práci nemám čas sa najesť a hlavne bez stresu. Takže raňajky o 8.00, obed 15.30 , neskorá večera pomaly o polnoci. Vždy som taká hladná , že do seba napraskam čosi hocičo a za tým sladké. Tým že malá dosť teraz vymýšľa tak všetko rýchlo rýchlo. A na druhej strane keď prídem tak neskoro večer domov to je jediný čas , kedy mám kľud nikto na mňa nelezie a nechce odo mňa čosi. Predtým som chodila cvičiť , mala som viac energie. Odkedy tu pracujem nemám energiu na nič ani počas voľna. Pracujem utorok štvrtok piatok sobotu. Príde mi, že kedysi som vládala viac. Odkedy mame dcéru a mala som 30 nevládzem nič. Priateľ detto- stále sme unavení, akurát že ten máva poobedia voľne , klasická pracovná doba. Na jednej strane nechcem prispievať nejak menej, aby sme tu ozaj neostali dlho, ale proste po roku takéhoto fungovania som unavená. Je to o nervy. Malej by som sa chcela venovať viac. Keď sme na sk ideme stále niekam von alebo ku babkam, mam viac energie na ňu , stále čosi vymýšľame aj ja aj ona a vlastne všetci sme takí šťastnejší (ok je to akoby “dovolenka” , ale aj predtým keď sme zili na sk sme sa mali fajn aj keď na nás vysnívaný dom by sme v živote nezarobili)

Ja viem , že dnešná doba je rýchla a keď človek niečo chce , musí niečo obetovať a zamakať , nič nieje zadarmo. Len niekedy by pomohlo mať tu rodinu, ktorá nám pomôže a mať čas pre seba. Povedali sme si že to tých pár rokov vydržíme , ale neviem teda ako to bude za rok dva týmto tempom.

Chcela som sa len vykecať, možno by mi pomohlo ak by ste mi napísali, že niesme v tom sami a že to v podstate funguje takto aj v iných rodinách…. Ako to máte ? Ja som na materskej nemohla ostať tri roky a popravde ani som nechcela lebo ani neviem čo by som tu tak dlho robila doma , keďže sme tu sami a hlavne som chcela finančne pomôcť , lebo po tých 3 mesiacoch ru človek nedostane ani cent pokial nieje na sociálke 😁

Strana
z2
sense
3. okt 2022

@ivka67 à nedá sa dohodnúť so šéfom ze by si robila 2 dní cez obed a dva dni večer miesto 4 dní cez obed?

ivka67
autor
3. okt 2022

@bodkolienka81 nie nie to nieje tak. Ja som tu 10rokov s prestávkami - polroka, rok tu potom doma. Istý čas som žila vo Viedni aj na sk … keď som spoznala priatela až potom sme sa prwstahovali sem -v roku 2019 a začali sme toto rušiť. Medzitým sa narodila mala ( s čím sme nerátali, lebo sa nám rok a pól nedarilo a preto ame aj odišli že keď už nebude dieta aspoň zarobíme na bývanie ) a veci sa zmenili. To čo sme zažili za tri roky tu, niekto nestihne ani za x rokov(3krat sťahovanie, dieta, výmena prace, priateľovej povýšenie , kúpa domu…) preto sa môže zdať , že všetko rýchlo a hneď ale to nieje tak. Ja som bola voľnomyšlienkarka, cestovala som nechdela som sa viazať na jednom mieste. Prislo to spolu s dieťaťom a so spoznanie priatela … na sk mame možnosti - on určite aj čo sa zárobku týka , ja si dorábam ešte kurzy nemčiny plus som si tu robila vzdelanie na HR (aj keď u nás sú iné zákony atd, snáď sa uplatnim). Nebojím sa že doma prácu nenájdeme. V Žiline je toho dosť , plus priateľ je šikovný možno bude robiť sám na seba…

ivka67
autor
3. okt 2022

@sense premyslala som nad tým už, len neviem ako by to vyznelo, dostala som od októbra už zmluvu po skúšobnej dobe a kolegyňa tá pracuje dvakrát do týždňa obed aj večera a dvakrát do týždňa len obedy tiež má deti a dosť sme sa tomu vswtci prispôsobili aby to vychádzalo… neviem je mi to take blbe

sense
3. okt 2022

@ivka67 ono ak nemáš fixné 4x týždenne cez obec v zmluve a máš šéfa ako píšeš by som to skúsila, aj kvôli budúcnosti ak tam ešte plánujete byt viac ako rok a pol. Lebo keď bude mať dieťa 4toky pôjde do KIGA acez obedy bude bývať foms à teda pokiaľ vieš dobre jazyk ja by som hľadala iné odvetvie ako gastro

ivka67
autor
3. okt 2022

@sense áno naša ide 2024 do škôlky aj to som riesila so šéfom. Jemu nevadí ak začnem robiť o 12 do 14.30 a potom vecer. Ešte si tak hovorím že to doobedie od nejakej 8.30 do tej 11.30 budem mat ozaj zenklud mala bude v škôlke a ja doma a preto sa snažím to nejako vydržať že bude lepsie

ivka67
autor
3. okt 2022

@sense ja už som v takom štádiu že má naštve kadejakA blbosť čo mala urobí čo by aj iných nerozhodilo, lebo som stsle nervózna a unavená ….

luccija
3. okt 2022

@ivka67 chapem, ze robis za pekne peniaze, ale mam pocit mozno len moj pocit😀ze ty sa citis vinna, ze uz tak nevladzes, ze priatel dal latku vysoko, ze mate nejaku metu a ty mu nestihas aj tak nejako to pises...a vlastne kolotoc unavena, nestihas sa venovat malej, spolu ste malo...peniaze nie su vsetko ty vies ako sa citis.Aby to neprislo tak daleko, ze sa jedneho dna nepostavis z postele nervozita, priberanie uz ides na dlh.Vyzerate byt cielavedomi, ale aj telo a energia ma nejake limity.Za chvilu uz mala nebude chciet poobede spavat a ty si bud v praci, alebo spis co chapem, alebo zase ides do prace.
Ty chces byt aj chlap aj zena v jednom.
Nechaj si lepsiu pracu a zvolni.Vo volne cvic, oddychuj daj sa do poriadku.
Keby sa Ta teraz niekto opytal co chces co odpovies?Ist domov, mat klud?
Pravdaze byvat s mamou by nebolo super, ale biedu netriete a mozete si prenajat byt, alebo budete chvilu spolu pomozu Ti oddychnes si a potom sa osamostatnite do byty ci domu.Teraz nelutuj, ze si si mala viac odlozit to je pase...
Ste sikovni vy sa nestratite.Ries svoju psychiku.
Mozno sa chces vyrovnat priatelovi a ukazat mu aka si silna a moc na seba tlacis.

sense
3. okt 2022

@ivka67 čiže v podstate budeš robiť keď pôjde dcéra domov...
I ak to co máš aktuálne môže byť začiatok vyhorenia a trebalo by zvážiť priority zivotne

ivka67
autor
3. okt 2022

@luccija ahoj áno v podstate máš pravdu. Ale s priateľom sme sa veľa o tom bavili čo a ako urobíme. A keď už sme sa po roku uvažovania do toho dali, ukazujú sa prvé “negatívne” stránky toho vsetleho. Vies my sme obaja z neúplných rodín a skoro sme odišli z domu, zarábali si sami na seba. Aby sme nezaťažovali mamu v tomto to mame spolocne , chceme stále všetko sami , na druhej strane to nieje vždy možné a kolkokrat si povieme, že keby nám má kto pomôcť…. S malou hlavne. Zlá nálada sa prenáša na všetkých. Predtým bol skôr priateľ ten výbušnejši ale tetaz už sám sa Akoby veľmi “skrotil” lebo vidí aká som ja. Vlastná rodina mi povedala aká som stále nervózna a výbušná je mi z toho nanič. Predtým som srabdovala, stále dobrá nálada (väčšinou:D) a nenahanala som sa. Chcela som mat čas pre seba a musela som inak to u mna v živote nedunguje… keď niesom spokojna ja , nebude ani priateľ ani naše dieta. Veľakrát som si povedala že serem na to doslova že sa zbalim a dovidenia. Lenze niesom už len ja , ale aj dcéra. Pre jej budúcnoť b bolo napr.lepšie aby išla do škôlky sem aby sme to dotiahli do úspešného konca. Len niekedy mám pocit že na konci dostaneme obaja porážku a dovidenia…

ivka67
autor
3. okt 2022

@sense moja mama ešte pracuje keby chodím aj Napr. Na týždňovky a domov dajme tomu aj nad tým som premyslala. A babka má 70 rokov keby malú neham doma nieje to len tak. Mama má 50 a tiež dve niekedy tri roboty sa obracia… strašne má to hnevá. Kamoska moja napr. Toez prwrabali dom priateľ odišiel do zahraničia a ona to s malým nedavala a skončila na antidepresivach…

ivka67
autor
3. okt 2022

@sense na jednej strane sa mame dobre a keď sa takto postazujem to niekto môže beat - že ježiš tá dnešná generácia to nevydrží nič, my sme mali x Deti a zvládli sme všetko… ale kedysi zili rodiny spolu na dome , už len keď má človek dvor je výhra. Premýšľali sme aj o sťahovaní do nejakého EG. Lebo nás sused ktorý žije sám a má stále homeoffice a nikam nechodí je tiež - voláme ho DJ lebo stále pustá hudbu nahlas keď sme doma s malou. Je toho na mna veľa a strašne nervy mám v sebe

sense
3. okt 2022

@ivka67 ja som po rozvode tu mala mam au 2 roky s tým ze som. Ju "zamestnala" na 50perc platila som jej odvody aby jej išli roky do dôchodku, dala jej dohodnutu sumu a vylso. Ma to menej ako opatrovateľka a dcéra bola s babkou.plus som si od rátala z príjmu na dane to co som jej platila takže sa mi aj dane znížili. Vieš o o niekedy si treba pripustiť aj to ze nemôžeš mať všetko a hneď.... Ale aj tu vidno že na každý podnet od koho kol ej máš negatívnu reakciu.... Ber to tak zdravie máš len jedno, peniaze boli sú aj budú, možno dokončite dom neskôr ale ak si pokafrea zdravie a teda podľa toho čo píšeš nie si ďaleko od psychických problémov tak to budeš omnoho dlhšie naprávať.

ivka67
autor
3. okt 2022

@sense ja som tiež skúšala sa mamy opýtať že či by ti neprišla aspoň na nejaký čas ešte keď som začínala pracovať. Že rok aby som robila 100% priateľ tiež oveľa viac by sme porobili v dome a sla by som s maloundomov. Lenze ona má tiež partnera a papagája a to proste nechcela odísť od nich. Mama kedysi pracovala v Nemecku, ale tiež povedala že doma je doma ze prec už nechxe ist… tiež sa nabehala kedysi so mnou však bola sama po sk za prácou … a keď išla prec bola som s babkouna dedom ale tomuz som mala 10-11 rokov. Keby bola dcéra väčšia možno tiež tak uvažujem na istý čas ale terazbuecite nie. Preto aj priateľ nechcel týždňovky moc riešiť a take to oddelenie od rodiny kým je mala ozaj mala. Lebo už taka nebude… ale keď vidí ako som na tom povedal že tie týždňovky by možno boli riešenie na určitý čas. Ja by som tu najradšej ostala s ním ešte. Veľa ľudí sa má pýtali aj zmaestvatsleia že či som si istá že chcem pracovať na 80% a ešte gastro že je to veľa. Samozrejme som vravela že jasne nieje problém keď sa dohodneme. Ale po roku takto s malou to nedávam . Mala som veľa nápadov , riešení ale keď sa má aj opýta priateľ že a čo doma odrazu nebiem čo odpovedať a zasa mám potrebu zarobiť tu zamakať a potom odísť. Si prídem potom taka neschopná že nevydržím nič. Už som premyslala aj psychológa navštíviť. Ale skôr b mi pomohol ten kľud a šport. Keď som chodila ccicit veľmi mi to pomohlo. A tetaz v lete sme chodili s malou veľmi často na bicykel aj to mi pomáhalo…

ivka67
autor
3. okt 2022

@sense proste na jednej strane sú peniaze a dokončenie domu a potom sa vrstit a mat doma kľud. Alw stalo sa mi aj že bezdôvodne plačem alebo tak ako som zo vsetkeho unavená atd.. a na strane deuhej je dieta, nemčina lepšie sa uplatnenie potom v živote , vies že pre ňu to robíme aj domov aj nemčina…

ivka67
autor
3. okt 2022

@luccija napríklad keď sme boli na sk v septembri tak som bývala týždeň s mamou ale bola som oveľa spokojnejšia. Aj mi pomohla aj jansom uoratala a tak bežný deň normálne som fungovala žiadny stres únava. Išla som von s kamoskou na kávu veľa som za deň toho postihala mama mi postrážila malú aj napriek tomu že má dve prace …teraz som len nervózna stále aj na malú a všetko má znervózňuje ako taka stara zatrpknuta ženská

luccija
3. okt 2022

@ivka67 uz mas toho dost a kludne to moze skoncit horsie.Co, ak priatel povie, ze zostanete 5 rokov?Raz, ked nevladzes tak nevladzes.Isla by som domov mas narok na podporu oddychla a uvidis.Alebo maj len jednu pracu tu vela nenavymyslas.

sense
3. okt 2022

@ivka67 tak skus zredukovať na 50 alebo 60,zas až taky rozdiel v tom nebude.

nwnw
4. okt 2022

@ivka67 ahoj, mozno skus ist k Dr a dat si spravit krvny obraz. Mozno mas malo zeleza alebo nieco podobne 🤔.

ivka67
autor
4. okt 2022

@nwnw ahoj ja som tiež premyslala ist aj k dr. Lebo mna trápila únava aj predtým tak že keď som varila, ledva som stala na nohách. A to aj po 8hodinovom spánku. Chodila som spávať max. O 22.30 ráno o 7.30 hore. Ideál. Zetaz som hore aj do 1 a vstávam kadejako. Lebo pracujem do noci a celkovo režim v prdeli… inak železo som musela brat kedysi aj počas tehu, moja mama detto

nwnw
4. okt 2022

@ivka67 no chod pekne. Mne pozistovali kadeco... Taka perlicka za cely zivot som bola asi 5x na alergo, potom gastro a nic, ale teraz to bola aj imunologia a zistili mi.histaminovu intoleranciu.

ivka67
autor
4. okt 2022

@nwnw môže to byt aj z toho ? Aj tá únava , zlá nálada atd ? Ja mám termín v apríli na imunologii a alergologii. Trpim atopickym ekzemom a stále sa to zhoršuje. Mám to už dlhé roky ale po tehotenstve extrém. Plus keď mám stres a vsimla som si že keď mám tu fázu “vzplanutia” že má to škriabe a boli bývam strašne strane unavená …

janickacrazy
4. okt 2022

@ivka67 v apríli? ved to je ešte veľmi daleko. Skús vylúčiť mlieko zatiaľ zo stravy, s tým mávajú atopici vačšinou problém.

nwnw
4. okt 2022

@ivka67 kukni si histaminovu intoleranciu priznaky.

Strana
z2