icon

Prečo má môj priateľ stále upchatý nos?

sisa183
26. okt 2025

Zdravím. Viete niečo poradiť na upchatý nos ? Priateľ bol 3 týždne dozadu chorý. Odvtedy ma stále upchatý nos a teraz znova ochorel a nos ešte horšie. Sprej do nosa mu zaberie na 2-3 hodiny a zase nemôže dýchať. Dával si aj zodac ale bez zmeny. Hovorím nech si to ide dať pozrieť že to nie je ok ale on nepôjde. Máte s týmto niekto skúsenosť ? Ja keď si dám výnimočne sprej pri chorobe tak mám pol dňa pokoj no u neho naozaj počujem že po 3 hodinách nemôže dýchať. :/ (muonasal a olynth používal).
Vďaka.

sissy27
26. okt 2025

@sisa183 ak si dava sprej do nosa kazde tri hodiny a dlhsie ako tyzden, tak gratulujem k zavislosti na sprejoch do nosa. Ano, vazne to existuje a celkom tazko sa toho zbavuje.

motylik2559
26. okt 2025

@sisa183 Ahoj, naposledy, ked som bola nedavno chora, tak mi lekarka predpisala Erdomed a velmi mi to zabralo, tiez som mala upchaty nos,ze som cez neho nemohla pomaly dychat, ale tento Erdomed to tak povolil, ze sice som vela smrkala, huste sople, ale vsetko islo von. Brala som tieto lieky 7 dni a velmi mi to pomohlo a teraz uz len sem-tam smrknem, ale dycham uz mimo to volne🙂 Skus povedat lekarke, nech toto predpise. Nasivin, olynth a ine spreje do nosa neodporucam pouzivat viac ako tyzden, lebo ozaj sa da na tom vytvorit zavislost a upchaty bude aj tak stale bez spreja.

sisa183
autor
26. okt 2025
@motylik2559

@sisa183 Ahoj, naposledy, ked som bola nedavno chora, tak mi lekarka predpisala Erdomed a velmi mi to zabralo, tiez som mala upchaty nos,ze som cez neho nemohla pomaly dychat, ale tento Erdomed to tak povolil, ze sice som vela smrkala, huste sople, ale vsetko islo von. Brala som tieto lieky 7 dni a velmi mi to pomohlo a teraz uz len sem-tam smrknem, ale dycham uz mimo to volne🙂 Skus povedat lekarke, nech toto predpise. Nasivin, olynth a ine spreje do nosa neodporucam pouzivat viac ako tyzden, lebo ozaj sa da na tom vytvorit zavislost a upchaty bude aj tak stale bez spreja.

@motylik2559 no skúsim ho nejako dokopať k doktorke. Je na toto horší ako malé dieťa fakt. Len on fakt nemôže dýchať, to je to :/ že aj po chorobe mu zostal opuch v boarde alebo čo to je. Aj inhaluje no pomôže trochu a fakt že na chvíľku. V noci nespáva čo nemôže dýchať :/ neviem musel mať niečo ozaj zákerne keď mu to takto zostalo. Vyberali mu pred pol rokom aj nosovu mandľu tak bohvie či to nemá nejaký súvis. :/

motylik2559
26. okt 2025
@sisa183

@motylik2559 no skúsim ho nejako dokopať k doktorke. Je na toto horší ako malé dieťa fakt. Len on fakt nemôže dýchať, to je to :/ že aj po chorobe mu zostal opuch v boarde alebo čo to je. Aj inhaluje no pomôže trochu a fakt že na chvíľku. V noci nespáva čo nemôže dýchať :/ neviem musel mať niečo ozaj zákerne keď mu to takto zostalo. Vyberali mu pred pol rokom aj nosovu mandľu tak bohvie či to nemá nejaký súvis. :/

@sisa183 Mozno by stalo za to, aby isiel na ORL, lebo to co popisujes uz kludne moze byt aj niecim inym. Nech nie je ako dieta preboha a nech sa tomu postavi zodpovedne, pre jeho vlastne dobro.

anonym_8ffddb
26. okt 2025

@sisa183 aj ja som to mala, vseobecna predpisala nasonex do nosa a preslo to.

janinah
26. okt 2025

Pted pol rokom nosovu mandlu? Dospelemu? Videla si papier od dr?
Nwchaj ho tak,nech sa trapi bez lekara ked je " hrdina" ty sa odsťahuj do inej izby nech sa vyspíš ,twda ak byvate spolu.

sisa183
autor
26. okt 2025
@anonym_8ffddb

@sisa183 aj ja som to mala, vseobecna predpisala nasonex do nosa a preslo to.

@anonym_8ffddb to sú tuším kortikoidy však ? A to sa berie dlhodobo ?

sisa183
autor
26. okt 2025
@janinah

Nwchaj ho tak,nech sa trapi bez lekara ked je " hrdina" ty sa odsťahuj do inej izby nech sa vyspíš ,twda ak byvate spolu.

@janinah áno nosovu, mal ju obrovskú a robila mu zle, stále infekcie nosa a potom to išlo nižšie a nižšie. A áno videla som papier

sisa183
autor
26. okt 2025
@sisa183

@janinah áno nosovu, mal ju obrovskú a robila mu zle, stále infekcie nosa a potom to išlo nižšie a nižšie. A áno videla som papier

@sisa183 ja mám tiež mandle na výber nosovu na nič a pôjde von po tehotenstve. Akože tiež som sa divila že nosiva v dospelosti ale je tam no.

anonym_8ffddb
26. okt 2025
@sisa183

@sisa183 ano su, beru sa kratkodobu. Zvycajne zaberu za 2-3 dni. Takto kratkodobo nijak neublizia

anonym_d5f158
26. okt 2025

@sisa183 ja som mala ten istý problém. Používala som dlhšie muconasal a aj keď som bola už dávno zdravá nos sa mi upchaval stále. Nemohla som sa z toho dostať lebo asi po 3 hodinách po kvapkách som zase nemohla dýchať. Nakoniec mi pomohlo dávať si kvapky len do jednej dierky aby som mohla dýchať a zatiaľ sa druhá strana dala do poriadku. Potom som už žiadne nepotrebovala. Kvapky sú strašne návykové keď si človek nedá pozor.

mizoko
28. okt 2025
@sissy27

@sisa183 ak si dava sprej do nosa kazde tri hodiny a dlhsie ako tyzden, tak gratulujem k zavislosti na sprejoch do nosa. Ano, vazne to existuje a celkom tazko sa toho zbavuje.

@sissy27 presne toto ma napadlo,že z klasického spreja si vybudoval závislosť. Sprej do nosa na alergiu je iná vec. Ten sa má brať dlhodobo

mizoko
28. okt 2025
@janinah

@janinah aj mne chcel lekár v 30 také vyberať nosové mandle 😌😏😅 nešla som, veď debilita. Zmenila som lekára a nová doktorka mi povedala že sú to upchaté dutiny z neliecenej alergie o ktorej mi všetci tvrdili,že ju nemám 😁

mizoko
28. okt 2025
@sisa183

@sisa183 áno,to sa berie minimálne dva týždne až mesiac. Ale zaberá perfektne. Plus ten Zodak čo si spomínala. A do toho preplach kanvickou a tiež mukolytika dlhodobo. Ale bude to trvať minimálne dva týždne až to poriadne zaberie. Mne musela doktorka až "prepichovat dutiny" inak to nešlo. No a následne táto liečba. A super potom. Ja som sa trápila 7 mesiacov mala som už strašne bolesti. Lekár chcel vyberať nosné mandle 😅 ze vraj nemám upchaté dutiny..zmenila som lekárku a zrazu - upchaté dutiny z neliecenej alergie 😌

mizoko
28. okt 2025
@anonym_8ffddb

@sisa183 ano su, beru sa kratkodobu. Zvycajne zaberu za 2-3 dni. Takto kratkodobo nijak neublizia

@anonym_8ffddb nezaberú za dva tri dni. Trvá dva týždne kým sa sliznica nosa násiakne účinnou látkou. Aj to pri najvyššej možnej dávke 2x2 výstreky. Beriem ho roky ale nie vkuse. Len keď je problém. S týmito vecami mám skúsenosti skoro 20 rokov 😅 ale keď už vieš že ti začína problém vedia zabrať rýchlo + ďalšia liečba. A nie neublížia ani dlhodobo 😌 nepoznám nikoho kto by ich bral vkuse ale mesiac je úplne v pohode a potom udržiavacie davka kým je treba a keď netreba tak neberieš 😁

anonym_8ffddb
28. okt 2025
@mizoko

@anonym_8ffddb nezaberú za dva tri dni. Trvá dva týždne kým sa sliznica nosa násiakne účinnou látkou. Aj to pri najvyššej možnej dávke 2x2 výstreky. Beriem ho roky ale nie vkuse. Len keď je problém. S týmito vecami mám skúsenosti skoro 20 rokov 😅 ale keď už vieš že ti začína problém vedia zabrať rýchlo + ďalšia liečba. A nie neublížia ani dlhodobo 😌 nepoznám nikoho kto by ich bral vkuse ale mesiac je úplne v pohode a potom udržiavacie davka kým je treba a keď netreba tak neberieš 😁

@mizoko mne zaberu ozaj tak rychlo, aaj otcovi. Mozno nam ich nasadia v pociatocnom stadiu. 🙂

anonym_8ffddb
28. okt 2025
@mizoko

@mizoko mozno preto,ze to beries vkuse uz to nema na teba taky ucinok

mizoko
28. okt 2025
@anonym_8ffddb

@mizoko mozno preto,ze to beries vkuse uz to nema na teba taky ucinok

@anonym_8ffddb nie,neberiem to vkuse,veď to píšem 😌 viem kedy mi začína sezóna tak nasadíme už skôr a potom stačí len v sezóne udržiavacie davku. Mne toto vravela ORL doktorka keď som o nasonexe ani netušila. Že dva týždne trvá kým sliznica násiakne účinnou látkou a potom stačí udržiavacie davka do vymiznutia príznakov. On sa ten sprej nemá brať vkuse. A ani ho tak neberiem. Ale dlhodobo sa brať môže a je to ok. Nevzniká závislosť.

mizoko
28. okt 2025
@anonym_8ffddb

@mizoko mne zaberu ozaj tak rychlo, aaj otcovi. Mozno nam ich nasadia v pociatocnom stadiu. 🙂

@anonym_8ffddb môže byť 😌 je lepšie nasadiť skôr keď ešte sliznica nie je tak napuchnuta a podráždená 🙂

maminkadeticiek
28. okt 2025

Je zavisly na spreji do nosa.Preto.

janinah
28. okt 2025
@sisa183

@sisa183 ja mám tiež mandle na výber nosovu na nič a pôjde von po tehotenstve. Akože tiež som sa divila že nosiva v dospelosti ale je tam no.

@sisa183 vysetrene na orl amb.optikou? Ta akože nosová mandľa¿

sisa183
autor
28. okt 2025
@janinah

@sisa183 vysetrene na orl amb.optikou? Ta akože nosová mandľa¿

@janinah áno na ORL vyšetrené. Čo na tom nechápete ? Niekomu sa stratí v puberte a niekomu zostane. Ako povedala doktorka je to len mýtus. Takže áno aj dospeli ľudia majú nosovu mandľu 🙂 nič nezvyčajne.

sisa183
autor
28. okt 2025
@sisa183

@janinah áno na ORL vyšetrené. Čo na tom nechápete ? Niekomu sa stratí v puberte a niekomu zostane. Ako povedala doktorka je to len mýtus. Takže áno aj dospeli ľudia majú nosovu mandľu 🙂 nič nezvyčajne.

@sisa183 a tak isto so zdravotnou školou viem citat čo adenotómia v lekárskej správe. 🙂 takže nech ti u neveríte ako chcete tak áno, mame ju aj my v dospelosti.

marca12
28. okt 2025

@sisa183 Nech si dava morsku vodu namiesto olynthu. Morska voda je super na precistenie a nevybuduje si zavislost.