icon

Prečo majú ľudia dnes úzkosti a paniku?

6. dec 2024

Ahojte, casto sa zamyslam nad tym, co podla vas sposobuje,ze vela ludi ma v dnesnej dobe uzkosti, tetaniu, panicku poruchu? Je to tym odpadom,co jeme? To sa neda ani inak nazvat, pomaly kazdy den stahuju nieco z predaja.

ina2405
6. dec 2024

@katka700 žijeme v historicky najlepšej dobe. Problémy tu sú, ale nikto na mňa na ulici neútočí, doma mi tečie voda, deti sú v teple, máme atb a anestézu. Deti nemusia od 4 rokov pracovať, nemáme otrokárstvo...máme sa dobre a sme rozmaznaní z toho a každá blbosť je problém.

hendikep
6. dec 2024

@zmrzlinka2021 ano boli kedysi psychicke choroby, moja babka z maminej strany chodila aj k psychiatrovi .. ale neboli depresie u deti… v zivote som ako dieta nepocula zeby mali moji rovesnici depresie alebo pokusy o samovrazdu, ani celkovo o tom nebolo tak pocut ako teraz, po pandemii sa tieto veci este prehlbili, koli izolacii.. A ano, suhlasim ze zazemie hraje obrovsku rolu, zaroven ale ludia zabudaju mieru.. Domov ma byt miesto bezpecia, ale to co robia dnesne matky je chodenim detom za zadkom a riesenie kazdeho prdu co sa im v zivote stane aby ho ochranili..
Ja som skor nazoru, “ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku…” …. dieťa sem tam musi aj doma zažiť, ten AHA moment že nie je stredom vesmiru… Čo je dôležité je podľa mňa pravidlá doma vyvážiť vždy s uistením dieťaťa že je milované.

katka700
6. dec 2024

@kittykat22 bozinku ty si ale tvrdaska na pohladanie, tak nech ti to dlho vydrží a keď ta život prefacka a spadnes na hubu potom sa možno naučíš tolerancii panicka dokonalá

lenkakravcova
6. dec 2024

@biglovemom mne to príde ako presný opak.
Ľudia, ktorí prežili vojny, prežili násilie, prežili oveľa ťažšie veci než my úzkosti nemajú. Má ich najmä posledná a predposledná generácia, kde sa dieťatu nesmie dať po zadku, kde dieťa častokrát nemá žiadne hranice a autoritu nad sebou. Podľa mňa tak ako prílišné tlačenie, tak naopak žiadna autorita spôsobuje uzkost atď. Dieťa sa nemá o koho oprieť, lebo rodič je len kamarát. Nemá v ňom záruku bezpečnosti. Lebo síce autorita môže prikázať niečo čo dieťa nechce, ale vždy tam (ak sa nezajde do extrému týrania) je tam ten pocit, že niekto je nadomnou a ten mi pomôže keby niečo - nie je mi roveň, je silnejší, lepší zodpovednejší než ja a teda mám sa na koho obrátiť.
Myslím, že najviac úzkosti momentálne majú deti a dospievajúci, ktorí nemajú autoritu a oporu v rodine.

fineta
6. dec 2024

@lenkakravcova prikláňam sa k tomuto názoru. Títo ľudia nepoznajú skutočný problém a majú depky z každej maličkosti, ktorá je riešiteľná. A fakt je, že všetko ide z rodiny.

simca06022011
6. dec 2024

Podla mna to nema nic s vychovou v 70-80rokoch, taka vychova bola aj skor... dokonca aj horsia. A najma, napriek tomu ze som parkrat dostala vyprask dajme tomu, aj kopa spoluziakov, nebolo to pravidlo, a vacsina z nas drviva, nie je teraz u psychiatrov, vedeli sme preco a za co to bolo :DD
Dnesna doba s pretlakom informacii, kazdy sa do vsetkeho stara, riesi nie svoje veci, ale to co sa deje na druhej strane zemegule, neustale bombardovany negativnymi spravami, velakrat uplne zvelicenymi, vymyslenymi = nema vobec dobry vplyv na psychiku ludi. ANo vzdy boli ludia citlivejsi, co zle znasali niektore veci, a nebodaj konicli u psychiatrov, psychologov, alebo sa nejak bez pomoci pretrapili tym. Ale teraz je toho nasobne viac, lebo ludia su straseni, neustale tlaceni so vsetkym utekat k lekarovi, lebo to bude rakovina, to bude toto a hneto a zomries, a dieta ti ma 3x sopel, okamzite utekaj na urgent = neustale sa boja ludia. Potom zacnu rozhlasovat biele dodavky unasaju deti, zase raz, uskotliva mama konci na praskoch... proste DOBA.
Vzdy sa diali kadejake zle veci, ale neroztrubovalo sa to kade tade tolko, nezvelicovalo, nemenili sa spravy na super skandalozne hned, aby bolo dost klikov. A v kombinacii s tym, ze ludia maju problem so vzdelanim, aj vseobecnym rozhladom, veria kadejakym dristom, poveram, bajkam = su vyplaseni a plasia dalej dalsich a dalsich.
Rovnako sa velmi malo spolocnensky zije. Malo sa ludia rozpravaju kade tade, v autobusoch ked idete, je tam tichucko... toto vsetko vplyva na psychiku ludi. A to potom dospeli ludia a existencne problemy = to uz je len dalsi stupen, porovnavat kto co ma, co musim mat, musim mat vlasne byvanie, musim mat toto a hento.. a to dnes riesia uz mladi.. nie ze.. musim zacat robit, pracovat na sebe,kariera a potom si kupim super doma auto.. ale ako najrychlejsi po 18tke dostat sa k autu, mozno oco kupi... atd...

A este k vychove.. ak vychova deti, nas, v 70-80rokoch, ma na nieco vplyv, tak na to ako vychovavame nase deti... vela deti uz v tyz 70-80 bolo hyckanych, teraz su duplom. A potom pride realita zivot a koncia na praskoch, lebo im nic nesmie chybat, akonahle sa maju deti snazit, mlady pohnut ritou = depka ich chyta. Ako riesime ich preslapy, ako riesime ich uspechy, ci nahodou neprehaname trosku... ci nedavame predsa len vacsi doraz na nepodstatne veci. Uzkosti a precitlivelost je u ludi, ktori su proste nezvyknuti na nejake nepohodlie a nik ma nepresvedci o opaku... ano napr. moji rodicia mali nedostatok, mama si to okrem prace kompenzovala nakupmi.. ale nikdy nemala uzkost, a netrapi ju psychicke zdravie... kym deti dokazu chytit amok, lebo katka ma iphone a ja nie.

hendikep
6. dec 2024

@lenkakravcova ano inak toto je velmi zaujimavy pohlad, ved ako sa moze dieta citit bezpecne ked vidi ako sa jeho mama zlozi ked dieta ma nejaky vzdor na ulici a podobne… niektore matky ked vidim tak doslova vidno ze nevedia co robit a same su neiste.. minule som pocuvala take videjko o vychove s nejakym panom, netusim ako sa volal ale on hovoril o tom ze mame nechat aj surodencov sa medzi sebou bit, aj ked v ramci normy, presne preto lebo aj ten mladsi potrebuje citit ze ten starsi je silnejsi a v pripade potreby ho dokaze ochranit.

enmery
6. dec 2024

Baby, sa tu hádate zbytočne. Podľa štatistík bol vyšší počet samovrážd za socializmu ako po 1989. Ja len taký postreh. Teraz máte pocit, že je toho viac kvôli netu.

simca06022011
6. dec 2024

@enmery tak ale za socializmu myslim, to nebolo iba kvoli nejakej "panike"... a kto vie kolko z tych samovrazd nakoniec samovrazdy neboli. Ale to je ina tema.

katka700
6. dec 2024

@ina2405 nemám rada takéto zovšeobecnivanie a utesovanie sa že "však sa máme dobre".
Za prvé, to že sa máš dobre ty neznamená že sa majú dobre všetci. Pozri si štatistiky koľko slovakov žije v chudobe.
Za druhé, otroctvo žiaľ existuje aj v dnešnej dobe. Aj v Európe.
Za tretie globálne sa životné podmienky zhoršujú, extrémne sa zrýchlilo roztvaranie sociálnych nožníc.
Za štvrté, zivotné prostredie, po tých záplavách, suchach, požiaroch snáď už každý verí že klíma sa mení a najhoršie postihuje tých najchudobnejších. Napríklad to že môžeš 20x denne splachnut hajzel je pre človeka co ma 2 litre vody na deň nepredstavitelny luxus.
Zatiaľ v histórii každá zmena klímy viedla k vojnám a nestabilite.
A tak by som mohla pokračovať.
O problémoch treba hovoriť a ak vieš aj prispieť k ich riešeniu alebo ich aspoň svojim správaním zmierniť , nie schovávať hlavu do piesku, vegetit si v bublinke toxickeho optimizmu a označovať ostatných za padavky.

enmery
6. dec 2024

@simca06022011 Ja len hovorím fakty a to sme aj početnejšie obyvateľstvo teraz ako predtým. Čiže samovraždy tu vždy boli odkedy je ľudstvo ľudstvo, v každom období.

lenkakravcova
6. dec 2024

@hendikep ešte som k tomu videla taký jeden postreh. Jeden človek sa pýtal, prečo je to a ono tak a tak, že za to určite môžu jeho rodičia, že to takto majú jeho deti.. a iný človek mu odpovedal:
"Ľudia radi zhadzujú vinu na niekoho iného. Na predchádzajúcu generáciu. Na vymyslené dôvody. Pričom dôvodom toho, čo vidia u svojich detí - sú častokrát len oni sami".

Myslím, že tu to platí dvojnásobne. Nemôžeme viniť našich rodičov alebo starých rodičov a ich prísnu výchovu za psychické choroby u našich detí. Problém bude skôr v našej generácii a jej výchove.

petronelag
6. dec 2024

@abbey1 Výchova 70-80 roky nebola o nič horšia, ako bola v 90 rokoch, dokonca v 90-tich rokoch začalo byť ešte viac rodín s jedným dieťaťom, ktorému sa rodičia snažili odstrániť z cesty prekážky. Tieto deti sa už doma medzi sebou nenaučili deliť sa, spolupracovať, pomáhať si a potom je dosť ľahké, že pri prekážkach to samy nezvládnu, niektorí dokonca čakajú, že im má pomáhať štát. Nahrnú sa do komplikovaných vzťahov s mužmi so záväzkami, ktorí im narozprávajú úplne nezmysly. A o finančnom hospodárení ani nehovoriac.
U každého je iný dôvod, ale veľa robí aj to, že ľudia málo komunikujú s inými, nemajú priateľky, priateľov, ktorí by im pomohli. Niekde je to tak aj v rodinách, že sa medzi sebou ani veľa nerozprávajú, nieto, že by si pomáhali. V minulosti si ľudia viac pomáhali a poriešili veľa toho, čo je pre jedného nezvládnuteľné.
Teraz je veľa ľudí, ktorí dokážu len závidieť a kritizovať a to im zbytočne ničí psychiku.

ina2405
6. dec 2024

@katka700 ale tu sa bavíme o depkách a úzkostiach ľudí, ktorí žijú hlavne okolo nás na Slovensku nie? Lebo tečúcu vodu z vodovodu pred 150 rokmi nemal nik, ako konkrétne sa posledných 2 generácii dotkla klimatická kríza? Myslím citeľne, že na to môžeme zvaliť tie úzkosti. Však si ľudia kupujú v obchodoch avokáda a ananásy. Aj ľudia, ktorí sú teraz na tom sociálne slabšie sa majú oproti chudobným ľuďom spred 150 rokov o moc lepšie.
Ak chceme relativizovať, že niekde na zemeguli ľudia trpia hroznou biedou, požiarmi, povodňami a vojnami, tak áno je to pravda. Ale kvôli tomu majú dnešní mladí toľko úzkostí? Neverím.

lindous
6. dec 2024

Viac sa o tom hovorí, viac sa o tom vie, ľudia sa konečne rozhodli liečiť aj svoju dušu a prestáva to byť tabu.... nejaký nárast je samozrejme možný, ale štatistiky sú podľa mňa z veľkej časti skreslené tým, že pred tým proste ľudia pomoc nevyhľadali, ísť k psychiatrovi sa rovnalo byť blázon....

ina2405
6. dec 2024

A ešte jeden nepopulárny názor, keby sme sa viac fyzicky hýbali a hlavne mladí ľudia, tak by vymizlo veľmi veľa psychických problémov. Ale myslím pohyb v prírode, nie v preplnenom fitku - ale aj to je lepšie ako nič. Práca s pôdou, okolo zvierat, to teraz ľuďom chýba.

bu_bu_bubak
6. dec 2024

Je to aj dovod preco su dnes linky pomoci castokrat pretazene a uplne tomu rozumiem. Dnesna spolocnost neakceptuje aby sa ludia zdoverovali s vlastnymi problemami, ale skor aby clovek v sebe vsetko dusil.

Ja osobne som to zazil a preto sa so svojimi "problemami" nezdoverujem nikomu pretoze aky to ma zmysel? Zazil som situaciu ked islo o vazne veci a kamos mi na to povedal, ze to vsetko je proste sebadiagnoza, ziaden burn out a ze sa mam cez to preniest a ze nejaka ta vysokohorska tura a vitamin D vsetko vyriesia. Uplne bagatelizovanie situacie tak som si povedal, ze sa mu uz nebudem zdoverovat s nicim pretoze to by som hladal oporu na nespravnom mieste.

Jednoducho mas velmi malo miest alebo ludi kde dokazes citit pocit bezpecia aby si sa mohla zdoverit so svojimi problemami bez obav, ze ta niekto za to bude sudit alebo, ze sa ti nebodaj budu posmievat, ze si vymyslas.

V konecnom dosledku to vedie k uzkostnym stavom pretoze nemas ziaden ventil a pokial nevyhladas odbornu pomoc tak budes mat problem sa s tym vysporiadat.

jana35798
6. dec 2024

@lonsdaleka88 no lebo ti jedinci vychovavaju svoje deti rovnakym sposobom. Alebo idu do opacneho extremu, lebo sa nechcu k svojim detom chovat tak, ako sa k nim spravali ich rodicia. Dieta nema hranice ziadne a to tiez nie je cesta. Najlepsia je ta zlata stredna.

simca06022011
6. dec 2024

@lenkakravcova Deti, mladi ludia, zrkadlia casto v spravani rodicov a to k comu boli vedeni. Napr aj strach z pavukou/hmyzu: mama vrieska ako zmyslov zbavena, aj ja vrieskam ako zmyslov zbavena. Kto mi pomoze? NIkto.. a som na depku, lebo pavuk zaliezol... katastrofa. Taketo traumy treba pretata doma, mama si ich musi uvedomit, pracovat na tom a na dieta to nepreniest. Naucila som sa ako introvert chodim medzi ludi, otvorit si usta ked sa mi nepaci nieco, a aj ked mi je az nevolno, chodim s nou veci do skoly riesit a aj toho pavuka s kludom odpratat. Ako moze byt dieta sebavedome a schopne samo fungovat, ked sa to nenauci? Su horsie veci ako talafatky, aj ako spravy, a tukanie na tiktoku... ale to co je od nas tisice kilometrov daleko, si ani nemozeme takto pripustat, aby nas to paralizovalo. Ak by prisla vojna nebodaj zajtra? co si pomozem ako matka, ak ostanem ako vyplasena hus? nic... co si pomoze moje dieta? nic.
Treba sa ucit trenovat... vacsina deti aj tak, najvacsi stres ma teraz z komunikacie, skoly, rovesnikov casto = a aj tak kopa rodicov podporuje deti v tom, sediet doma a tukat do mobilu. Vsetci vieme, ze pohyb vonku je naj, aj tak sa bojime niektori detom proste zavelit, ze dnes sa ide na turu a je mi jedno ze mas prave turnaj na robloxe... atd atd. Potom sa tieto deti preberu v 20 (to je este dobre cislo) ale aj v 30+rokoch a pridu na to, ze nemaju znamosti, zrucnosti, maju traumu z toho niekde sa zamestnant, maju stres z toho prehovorit na ludi, rozpravat sa... a kto vie z coho vsetkeho este. A ak nie su dostatocne uspesni, ako rovesnici na instagrame, tak to je dalsi level...

@enmery vsak boli, jasne. len niekdy boli dovody vaznejsie, inokedy menej... teraz je to niekedy naozaj ludska hlupost, co sa dostane do statistik, bohuzial. Vdaka netu, ako si aj pisala...

nika1971
6. dec 2024

@ina2405 presne toto som chcela aj ja napisat...fyzicka praca cisti dusu 😀

namornicka
6. dec 2024

“Hard times create strong men. Strong men create good times. Good Good times create weak men. Weak men create hard times”.

simca06022011
6. dec 2024

@ina2405 nie maju to lebo sa nudia a velakrat nevedia co su to vazne problemy... ja neverim tomu, ze keby mal niekto pracu, makal na sebe, tak ma cas riesit talafatky typu citim sa ako macka/tiger/pes (to schvalne pisem extrem)... ale vacsinu pracovneho dna dnes zhltnu siete = ziadna aktivita realna, vytvorit nieco, pracovat na niecom, nebodaj sa pri niecom spotit D A proste robia to co je "in". Plus "dospeli odisli", rodicia sa boja vychovavat.

ina2405
6. dec 2024

@simca06022011 súhlas

maialeo
6. dec 2024

@biglovemom 🙂 vychovou? To su jednotlivci... Dnesna doba je odrazom spravania, plus tie smakocinky vo vode.... antidepresiva, antikoncepcia, drogy, hnojiva a pod... ktore ani najlepsia cisticka vody nevycisti. No a samozrejme strava... vzdy mam chut tresnut po ruke kazdemu, kto ju natahuje v potravinach po tych chemickych bylinkach, 13 krat rocne striekanych jablkach... je tam toho vela. No co narobime... sme konzumenti vsetkeho.

ivanakal
6. dec 2024

@namornicka toto je také presné. To si musím zapísať. 👍

enmery
6. dec 2024

@simca06022011 Ty nevieš, čo za dôvody ten človek má sa zabiť. Tie si on berie so sebou. Ale vždy-vzťah peniaze závislosť psychické neliečené choroby atď. Mne vždy príde zvláštne, keď ľudia povedia, že dotyčný človek nemal žiadne skutočne problémy. To kto určuje, kedy je problém pádny alebo skutočný?Raz na mňa vyskočila, taká správa, že jedna Kardasianka sa zrútila, lebo si zlomila čerstvo urobený umelý necht a vlastne je to kvôli závistí ľudí. Revala ako najatá a ešte sa pritom natáčala, áno vtedy si poviem, že tak toto je fakt "podstatný" problém. Kopec boháčov si to hodilo a to sú tiež ľudia, ktorí mali toľko peňazí, žeby si mohli zaplatiť aj niekoho na utieranie riti doma. A predsa to ukončili.

vakatko
6. dec 2024

Zlé Stravovanie, Stres, málo Spánku a Pohybu na čerstvom vzduchu.

tibor79
6. dec 2024

@biglovemom a v 40,50 rokoch ako vychovávali deti? Takisto, ešte horšie a tí ľudia zďaleka nemali také psych.problémy ako dnes. Teraz majú aj deti a pubertiaci a oveľa viac ako kedysi. A nie, nie je to tým, že kedysi sa o tom nehovorilo. Je to fakt. Je to strava, chémia všade, spôsob života, rýchly životný štýl, rozbitá spoločnosť a rozvrátené medziľudské vzťahy atď.atď

hederamonstera
6. dec 2024

Tlak zo vsetkych stran, predtym to bol len tlak v rodine a v dedine, teraz vdaka socialnym sietam je ten tlak celosvetovy.

Potom tato instantna doba, vsetko uponahlane ( tu uz staviaju stromceky v novembri), ludia su predopaminovy, vsetkeho je privela.

Potom same nove vyskumy, ako robime vlastne vsetko zle, zle cvicime, jeme, milujeme, dychame, kupeme, spime atd atd. Pozri sa len co sa dnes robi okolo deti, ziadne detstvo, len preteky, ktore toho zvladne v danom veku viac. A dalo by sa dlho dlho pokracovat

ivangeline
6. dec 2024

Skor som za zanedbavanie psychohygieny. Sami vykon. Stres.