Prečo majú ľudia dnes úzkosti a paniku?
Ahojte, casto sa zamyslam nad tym, co podla vas sposobuje,ze vela ludi ma v dnesnej dobe uzkosti, tetaniu, panicku poruchu? Je to tym odpadom,co jeme? To sa neda ani inak nazvat, pomaly kazdy den stahuju nieco z predaja.
Myslim, ze vela robia aj socialne siete. Ked vidim ako ludia hufne pridavaju prispevky na IG tak vzdy mam tak trochu pocit, ze trpia nedostatkom pozornosti.
Kazdy post musi mat viac lajkov nez ten povodny. Vo svojom okoli sa im nedostava dostatok komplimentov a tak hladaju ten dopamine hit online pricom studie preukazali, ze ak nedosiahnes ocakavany ucinok, obvykle sa citis horsie.
Zrejme nebude nahoda, ze ludia hladaju v online priestore to co sa im nedostava v ich okoli.
@ina2405 presne, úplne súhlasím a občas to tu aj píšem. Keď sa ženy sťažujú s rôznymi problémami, občas im napíšem sportuj v exteriéri - beh, walking s palicami, ....ak nepomôže, určite neuškodí....a aj tak sa debaty točia, len o tom aka tabletka či prípravok existuje na daný problém....minule som čítala štatistiku, že Slováci jedia neskutočne množstva tabletiek.
Ta daaa, tato diskusia je sama o sebe odpoved. Desiatky teorii a v kazdej z nich moze byt vela pravdy. Pravda a klamstvo su blizky susedia.A to je obraz dnesnej doby.Clovek dnes vie prilis vela o vsetkom okolo a prilis malo o sebe. To je desive,nemyslis? Ale ak si to uvedomis, da sa to menit.
Lebo mali/majú toxických rodičov......
...lebo sa nudia a už nevedia čo od rozkoše by vymysleli, aby boli zaujímaví pre okolie (mimo zopár naozaj vážnych prípadov...)
@sisaka To si nijako neodporuje, pretože sa tu začala debata strhávať na to, že "vtedy" boli všetci ľudia silní a samovraždy sa pomaly nediali. A dnešní ľudia by sa všetci zabili, pričom evidetne ich počty klesajú. Psychiatria bola aj vtedy, ale tam boli zavretí alkáči a "nechcení" alen ich oblbovákmi atď a dokonca doteraz sa na Slovensku psychiatricky nepracuje s ľuďmi ako inde. Ešte aj dnes je to hanba riešiť psychickú chorobu a vyhľadať pomoc. Obrovská stigma je tu vždy a vidieť to niekedy pekne aj ma MK. Dokonca raz bola aj debata o vraždách, že aké je to dnes hrozné a "vtedy" také nebolo a tiež to nie je pravda.
@biglovemom ľudia vychovaní v 70-80. tých rokoch sú dnešní 40-50 níci, rozhodne to nie je generácia snehových vločiek. Psychické problémy majú práveže nižšie ročníky, ktorým bolo dopriate všetko, ofukované deti, len aby neboli vystavené stresu, nepohodliu, konfliktu, ktorým bolo vtĺkané do hláv, že sú jedineční, úžasní, výnimoční vo všetkom, čoho sa len dotknú a môžu všetko, generácia, ktorá mala minium povinnosti, lebo všetko je zneužívanie dieťaťa na prácu, generácia kde väčšina prežila detstvo v blahobyte. Je to generácia, za ktorú riešili problémy rodičia, generácia, kde sa dávali medaile za účasť, generácia, ktorá sa socializuje zväčša len na sociálnych sieťach, generácia ktorá sa zloží z komentu na sociálnej sieti, generácia ľudí závislých na technológiách, sociálnych sieťach…
@sisaka Ja som iba zareagovala na fakt, že tam jedna baba písala, že by sa vtedy dnešní ľudia obesili na prvom strome. A kto sa teda vešal vtedy, keď boli všetci ľudia silní a dnes sú všetci slabosi. Iba rečnícka otázka. A tiež by som nedávala rovnicu medzi psychicky sa trápiť=rovná sa slabý kus.
@sisaka podľa mňa je to aj tým, že my ako deti sme boli veľa vonku, tam sa stalo kadečo, aj sme sa zranili koľkokrát a ani domov sme s tým nebezali, že joj mama rozbila som si koleno. Prišli sme večer a bolo. Boli sme samostatnejší, ja som od 6 rokov sama chodila do školy a zo školy s klucikom na krku, rodičia v robote. To teraz nehrozí.
A je pravda ze dnes má veľa ľudí všetky tieto problémy viac ludi alebo je to tým ich už lekári vedia lepšie identifikovať alebo je to tým ze mame internet a o viac podobných ľudí sa dozvieš?
@misanthropicdann nie je to dojem, je to fakt, stačí si googliť a zvlášť teraz narast po “pandemii”
Skôr ako tu už bolo spomínané: skrátka sme dnes "rozmaznaní " ( málo ťažkej fyzickej práce, málo kontaktu s prírodou), a sme pod vplyvom dlhodobého chronického stresu ( hypotéka na krku, detí od rána v škole potom milión krúžkov do večera, neskoro chodia spať ), nekvalitná ale zároveň energetický veľmi bohatá strava, internet a siete G4, G5 atď. A hlavne to že už akoby nežijeme ako sociálne bytosti a to sme. Deti sa vonku spolu nehrajú, dospelí sa tiež nekontaktuju ako dakedy. Niekedy za čias mojich rodičov bolí bežné každodenné návštevy susedov, kavičkovanie atď, a celkovo tempo života bolo oveľa pomalšie. Teraz sa všetci len naháňame za všetkým.
niekde som zachytila nazor, ze je prave tym, ze mame pohodlny zivot, niekedy ludia museli makat na poli od rana do vecera aby mali co jest, vojna, epidemie, hladomor.... nemali cas na uzkosti a depresie, islo o prezitie, museli zmobilizovat vsetky vnutorne sily aby prezili.... a kto to nezvladal, tak si vypil, alkoholizmus u nas je silno zakoreneny, sem tam sa nejaka hodila do priepasti, ked uz to bolo privela... takze zase tvrdit, ze pred tym boli vsetci ok sa tiez neda.
dnes velky vplyv ma aj informacne zahltenie a velky tlak vo vsetkych oblastiach, ved si len zoberte casto otazky tu na mk: moje dieta ma rok a nerozprava ako ho naucim rozpravat? moje dieta ma dva roky a nebavi ho kreslit, skladat puzzle, nechce recitovat basnicky atd... od malicka tlacime na tie deti, nenechame ich len tak sa patlat v blate, musia robit vykon.... potom idu do skolky, skoly, a v pondelok je vytvarna, v utorok ma dieta gymnastiku, v stredu anglictinu, vo stvrok ide na hudobnu.... uprimne kolko ludi takto zije? alebo otazka: moje dieta nema same jednotky, co mam robit? a dnesna populacia cumi do mobilov od rana do vecera, a nie su to len deti a mladez, ale aj dospeli a seniori, a pasivne prijimame kvantum informacii, na ktore nas mozog nie je prisposobeny.
robim vychovavatelku na stredoskolkom internate a niekedy si poviem si, ze ved tieto deti memozu mat stresy, este nezazili skutocny zivot so skutocnymi problemami a potom sa obcas niekto rozrozprava a zistim, ze chalanisko z dobre situovanej rodiny vobec nechcel ist na tuto skolu, otec ho do toho tlaci, on ma z toho uzkozti, lebo to nechce a neznasa to, neuci sa, ale otec nechce ani pocut o tom, ze by zmenil skolu, chalan ani nevie, co ine by chcel studovat a tak ma uzkosti, boli ho brucho, neje... a takychto veci je ovelaviac, nez si myslime, nielen mladez, ale aj my zeny, co citime tlak na to aby sme boli dobre matky, gazdinky, dobre zarobili a boli stale krasne upravene a umiate za kazdych okolnosti.
@sisaka opäť otázka. Je to skutočný nárast alebo sa len ľudia odvážili riešiť svoje psychické problémy?
Rovnako ako, naozaj mame teraz viac gay, bi, trans ľudí alebo sa len odvážili povedať to verejne?
@sisaka To si nijako neodporuje, pretože sa tu začala debata strhávať na to, že "vtedy" boli všetci ľudia silní a samovraždy sa pomaly nediali. A dnešní ľudia by sa všetci zabili, pričom evidetne ich počty klesajú. Psychiatria bola aj vtedy, ale tam boli zavretí alkáči a "nechcení" alen ich oblbovákmi atď a dokonca doteraz sa na Slovensku psychiatricky nepracuje s ľuďmi ako inde. Ešte aj dnes je to hanba riešiť psychickú chorobu a vyhľadať pomoc. Obrovská stigma je tu vždy a vidieť to niekedy pekne aj ma MK. Dokonca raz bola aj debata o vraždách, že aké je to dnes hrozné a "vtedy" také nebolo a tiež to nie je pravda.
@enmery : "Dokonca doteraz sa na Slovensku psychiatricky nepracuje s ľuďmi ako inde. Ešte aj dnes je to hanba riešiť psychickú chorobu a vyhľadať pomoc. Obrovská stigma je tu vždy a vidieť to niekedy pekne aj ma MK." 😱😨😱

@biglovemom napísala si úplnú pravdu. To sú presne tí, čo hovoria. "Ja som v živote dostal po papuli a nič mi nie je" A mnoho týchto jedincov vychováva takto aj deti a preto už trpia úzkostami aj tie.