Prečo mám uzliny pod bradou a na bokoch sánky?

Zodpovedané
30. apr 2019

Dobrý deň,

som v 19. týždni tehotenstva a v pondelok ma začala bolieť hlava a sánka. Do druhého rána ma bolela zvonku už väčšia časť podsánky. Plus nekonečná bolesť hlavy. V stredu sa k tomu pridala bolesť ďasien.

Dávala som si na to Bukofit a šalviový čaj. Ešte som si nahmatala uzliny pod bradou a na bokoch sánky. Bolesť už na nevydržanie. Tak som sa dnes odhodlala isť k zubárovi, že či to nie je zo zubov. Vraj tie uzliny asi budú z toho. A nič viac. Stále bojujem s bolesťou a Paralen nezaberá.

Čo mi odporúčate?

Ďakujem

Dobrý deň,

v prípade hmatania mierne zväčšenej, posunuteľnej a na tlak bolestivej lymfatickej uzliny sa najčastejšie jedná o infekciu v takzvanej spádovej oblasti, odkiaľ do uzliny vedú lymfatické cievy. Pre podbradové uzliny je to oblasť dolnej pery, brady a špička jazyka.

Pre podsánkové uzliny je to oblasť tváre, horná pera, spodina ústnej dutiny, stredná časť jazyka a parotída (slinná žľaza v líci). Ak sa hmatá väčší počet uzlín, ide zväčša o celkové ochorenie, nie len miestnu infekciu.

Neviem síce, v akom stave sú momentálne vaše zuby, ale pokiaľ nemáte viacnásobné kazy, či neošetrené mŕtve zuby, ktoré by mohli byť zdrojom infekcie, skôr by som predpokladala celkové ochorenie, ktoré sa okrem zväčšených uzlín prejavilo aj bolesťou hlavy a bolesťou ďasien.

Okrem zubného lekára by som odporúčala aj kontrolu u všeobecného lekára, prípadne u ušno-nosno-krčného lekára. Naopak, ak si stav vášho chrupu vyžaduje ošetrenie, môžete ho v 2.trimestri tehotenstva bez obáv absolvovať.

Ak by šlo o infekciu v oblasti zubov múdrosti, za predpokladu, že ich ešte nemáte prerezané, obráťte sa na stomatochirurgiu.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská