Prečo nadmerné šklbanie pred spánkom spôsobuje nespavosť?
Ahojte,
určite to tu už bolo niekde riešené, ale nemám kapacitu na hrabanie sa vo výsledkoch - mal niekto z vás problém s nadmerným šklbaním/trhaním tela pred zaspaním? Naozaj nadmerným - zaspávam a šklbne mnou tak že až, členok, stehno, bedro, hlava, rameno, čokoľvek, a poriadne silno, asi 2 týždne, dopĺňam horčík a draslík, nezdá sa že by to na to malo nejaký vplyv. Posledné tri noci spím 2-3 hodiny a už nevládzem :( Najhoršie je, že doteraz som sa trápila s nespavosťou bez dôvodu, konečne som si našla niečo čo ako tak funguje (valeriána tabletka/tinktúra + tryptofán), a zas do toho padám, lebo som strašne unavená, aj ma ťahá spať, ale to je ako keby stále keď zaspávate vás niekto fyzicky zobudil, nemá to už žiaden efekt. Ešte som vyskúšala aj guajacuran, reku na uvoľnenie svalstva, nič. Neviem čo mám robiť.
Ďakujem všetkým.
@eeves Skusala si jogu, meditacie, relaxacnu hudbu, masaze? Nieco na upokojenie nervoveho systemu. Mas ho predrazdeny.
Ak by nic nepomahalo, chod si dat docasne predpisat mirtazapin, je to AD, nie hypnotikum, ale budes po nom spat a zbavis sa stresu zo spanku. Ja som pri jeho prvom nasadeni spala po polke tabletky aj 10 hodin. Ked sa celkovo upokojis, tak zacnes zase spat aj prirodzene.
@marianarem na masáže chodím, jóga ani meditácia mi nikdy nič nedala - skúšala som - nie je to pre mňa. Psychiater mi predpísal trittico (to ešte na tie pôvodné problémy s nespavosťou), ale keďže som si našla funkčné riešenie, tak som nebrala, myslíš že pomôže aj na toto? Teda ja neviem ako to presne funguje.
@eeves Jasne moze pomoct. Hlavne ked sa lepsie vyspis, nervovy system sa postupne skludni uz tym. Cize aj ked zo zaciatku budes mat ten zasklb, budes potom dlhsie spat a to pomoze.
Ja toto dobre poznam a este aj ine verzie, napriklad mi miesto zasklbu zazvonilo v usiach ako ked drnci stary telefon. Kamoska mava zase taky silny svetelny zablesk. Vsetko su to prejavy predrazdenych nervov. Mne teda ale o dost lepsie zabera ten mirtazapin.
A ked nie joga, mas nieco ine, co sa ukludnuje? Napr. mojho syna voda, niekoho zelena farba v prirode, mna pomala hudba a podobne. Treba co najviac vyhladavat taketo veci a naopak odburat zbytocne podnety - telka, internet, hlucne miesta, nakupne centra, dat si protihlukove sluchadla. Neboj, da sa z toho vyliezt, ale nejaky cas to trva.
@marianarem tak to skúsim, lebo už akože fakt som zúfalá. A to som bola rada, že som sa im vyhla :( Ja to mám celý život, teda také tie jemné tiky pred spaním, neriešila som to nikdy, to zo dňa na deň sa to takto zhoršilo že mi to nedá spať.
Ja mám knihy, hudbu, kreatívne tvorenie, je toho viac, ale na nič z toho teraz nemám absolútne kapacitu, jednu stranu v knihe čítam aj 10 razy dookola tak sa neviem sústrediť. Ďakujem ti veľmi pekne za rady. Ešte otázočka - za akú dlhú dobu ti tie AD začali pomáhať...lebo čo viem to niekedy trvá aj týždne, niekomu zase asi skôr...
@eeves Mirtazapin na spanie hned, od prvej noci. Ako som spominala, zobudila som sa po 10 hodinach a to este na budik, lebo som musela niekam ist. Tak hodku pred spanim treba dat.
Súhlasím s babami, že nervy.. ale môžu byť aj hormóny..nejdeš do menopauzy?
@marianarem ďakujem ti za info
@rayla tak to asi nie, mám 36, minulý mesiac som bola na gynde na preventívke, všetko ok, aj hormonálny profil mi doktor urobil
dnes som bola u svojej všeobecnej dr, lebo tak či tak som tam musela ešte ísť s jedným výsledkom, tak som jej o tom povedala - prakticky ma len odporučila na neurológiu, nič viac...čo pôjdem, koncom apríla mám termín, kontrola, mám celý život migrény, tak k nej chodím pravidelne, ale tak...dovtedy neviem, či mám začať brať tie AD, alebo počkať ešte dovtedy a skúsiť dopĺňať minerály a vitamíny a tak podobne, i keď magnézium aj horčík beriem, ale možno málo, alebo blbú formu, čo ja viem, nevyznám sa do toho veľmi.

no a keď šklbne, prečo nespíš ďalej? sú to bežné stavy pred zaspávaním ... volá sa to hypnagogické zášklby, keď mozog bojuje proti pocitu pádu ... skús obmedziť kofein, pred spaním necvičiť, aj stres to zvyšuje ...