Prečo priberám?
Uz som naozaj zufala. Nemam pocit, ze sa stravujem zle. Kalorie si sice nepocitam, ale jedla ktore si do prace objednavam podla mna nie su take strasne. Rano si davam vacsinou nejaku kasu a kavu s cukrom(pozerala som, vsetky kase maju do 300kcal.). Obedy mavam vacsinou nejake sote s ryzou alebo kasou, maso na prirodno s ryzou, vegetarianske obedy, salaty atd. Nic vyprazane, nic sladke, ziadne knedle a pod. No a vecere sa snazim mat bezmasite - casto polievky, omeleta so zemiakmi, cestoviny s omackami, atd. Veceriam najneskor o 18:00, spat idem do 22:00 a po veceri uz nejem. Doobeda si dam v praci aj malu sladkost(rozmyslam vymenit za proteinovu tycinku) ale doma uz nic take nejem. Problem je, ze po praci ma doma prepadne velky hlad a kym navarim veceru, tak si casto krat dam nieco ako syr, sunku, calamdu, cviklu s chrenom a pod. proste nieco, ale nie sladkosti alebo slanosti. Nemam pocit, ze sa stravujem nejako nezdravo. Zase nemam ani chut zit nejakym asketickym zivotom a vynechat vsetko okrem regulerneho jedla.
No a do toho samozrejme cvicim. Minimalne 3x tyzdenne, niekedy sa podari aj 4x. Striedam HIIT, tabatu a silove cviky na zadok a stehna s gumami. A ja proste stale priberam. Ja to uz naozaj nechapem. Kolko zien necvici, je rovnako alebo horsie ako ja a aspon si drzia vahu, ale nepriberaju. Mam po 30-tke. Neviem uz co zmenit. Varit jedlo do prace si nechcem, je to casovo narocne, mam male dieta ktoremu sa musim venovat a aj tak si nemyslim, ze si objednavam nejake kaloricke jedla. Podobne by som si aj sama varila. Krv co mi naposledy brali, tak mam v poriadku len malo zeleza. Tak ho doplnam tabletkami. Ale vaha mi zacala ist hore uz pred jeho uzivanim mam pocit.
Ja ti poviem ako to riešim ja. Opečiem kuracie prsia, zeleninu dám na paru a hotovo. Vyriešené do 20 minut
a to este to dieta nechodi na kruzky(buduci rok chcem zacat) a nie vzdy prideme o 16:30, lebo casto chce ist na ihrisko alebo treba ist na nakup.
Máme 4 deti.Mam čo robiť,lebo on chodí do práce o 5tej a prichádza o 19tej.Varim,venujem sa deckam,zvieratám,záhrade.Pre mňa je jedno dieťa malina.Varenu večeru dennodenne nemusí mať rodič ani dieťa.Ani dieťa sportujuce na vrcholovej úrovni.Dcera má predsa teplé jedlo v škôlke,plus niekedy aj olovrant ako krupica,puding-tiez máme skolkarku.Ohliadnuc od názorov na skolkarsku stravu,ona má už o 15tej pokryté všetko čo potrebuje.Vecer fakt variť nemusis.Navar na 3 dni,nakrabičkuj,ale sebe do práce.Priklad obeda od chlapa:brokolica/karfiol/kel+ryba/kura/seitan/tofu/tempeh+rezance mrkvy/batat/zemiak/cvikla.Obmienas všetko medzi sebou ako máš chuť.1.brokolica+ryba+zemiak,2.karfiol+kura+batat,3.seitan+mrkva+ryža,proste máš obrovské možnosti kombinácií zdravých jedál.Koreniny aktivizujuce trávenie a teplo:kurkuma,kari,oregano,sójová omáčka -original,nie tie cukrové vody.Pozri kim-či, probioticka bomba.Obycajna kvasena kapusta.Polievka miso vhodná aj na raňajky,desiatu.Obcas pôst,stačí od 18vecer do 11tej ďalší deň.Pred tréningom nemlsaj.Po tréningu veľa vody,čaju,až potom začni variť.Resp.robit inú alternatívu večere.
Tu sa ale nebave o casovom harmonograme a co stihas a nestihas. Tu sa bavime o tom preco priberas a je jasne, ze je to najma v tych kalorickych bombach, ktore denne jes na obed. Tvoj casovy manazment je na uplne inu debatu.
Inak neviem, v akom svete zijes, ked mas pocit ze s detmi sa neda varit. Su zeny s tromi detmi a dvoma robotami, co stihaju zdravo varit a pripravovat si stravu, lebo nemaju prostriedky na dennodenne stravovanie sa v restauracii.
@janka_23 kazdy den? a to sa toho neobjes?
Jasne ze nie každý deň. Môžeš si dat rybu a zeleninu. Robím si cviklovy šalát, kúpim varenú cviklu nastrúham, pridám cottage, varené vajíčko, kyslú uhorku, syr a bud to jem samostatné alebo ako prílohu. Keď chcem cestoviny dám na plech cuketu, šampiňóny, tekvicu. Upeciem zmiešam s cestovinami,cottage, niekedy pridám pár sušených paradajok. Tiez si robim batatovy salat, cuketove placky, ako prilohu pecene paradajky, pariku. Je veľmi veľa rýchlych jedál.
@kubkovamama ako stare subostatne deti? mozes ich nechat same kym si v zahrade, kym sa staras o zvierata? umyju sa same, umyju si same zuby? najedia sa za stolom same? zahraju sa same alebo ta pri hre potrebuju a ked sa s nimi nejdes hrat tak chcu pozerat telku alebo placu? chodite na ihrisko po ceste domov? upratujes cely dom sama, muz ti nepomaha v nicom ani cez vikend?
@zorienka333 ale to vsetko s tym suvisi. nevarim si obedy, pretoze mi to berie cas a nervy. ja nemam pokoj ani vtedy ked cvicim. aj to za mnou pride a chce sa hrat, chce cvicit, berie mi veci, place ze chce robit to a to a nemozem sa jej venovat. mozem varit s nou, ale to mi varenie bude trvat este dlhsie. ju nema kto iny zabavit(ani surodenci), takze vyzaduje moju pozornost takmer stale. je to psychicky velmi narocne, ked je vsetko okolo dietata a domacnosti na jednom cloveku. aj pocas varenia vecere jej musim x krat povedat pockaj, varim. mozme prejst na nevarene vecere, ale aj tie treba chystat, cistit zeleninu, varit vajicka atd. cize aj to berie cas. plus teda chcete aby som zacala varit obedy, takze ten cas sa ani nevynuluje, ale navysi.
Si dosť negatívny človek a to neber v zlom, ale na každú radu máš argument prečo sa to nedá. Ja mam kolegyňu, slobodnú matku s tromi malými deťmi 3, 7 a 10. Učí sa s nimi, chodí na krúžky, každý deň si nosí do práce doma navareny obed a niekedy nám ešte aj upecie koláčik. Takže hľadaj radšej spôsob ako sa to dá miesto výhovoriek. Napr teraz by si kľudne zvládla nejaké rýchle jedlo kým pôjdeš spat
Pracuje v podstate non-stop.Ked bol v zahraničí,tak komplet všetko sama.Ked som bola rozvedená a nepoznala ho,tiež komplet všetko sama.Nerozumiem,kde teraz chces chytiť nejakú výhovorku alebo čo?Akože slobodné matky nemajú právo a schopnosť vyzerať ako chcú?Že slobodné matky nedokážu navariť na 3 dni a užiť si 2 voľné večere bez varenia?Všetky sa venujeme deťom,ja tiež, najmladšia má rok a pol,myslíš,že ju dam 5 ročnej strážiť alebo upratať celý dom a kŕmiť zvieratá? Starší ide so školy na tréning a prichádza večer.A áno,vozila som ho keď bol menší a jednoducho si to musíš nejak zorganizovať.Nepomahaju mi žiadne babky,svokry,kamaratky.Nemozes tvrdiť,že len preto,že si sama s dcérou sa nič nedá.To je ako výsmech tu polke rozvedeneho kona.Mas tu 10! strán rád a ani jedna ti nesedí.Tak jedz a ľutuj sa ako doteraz a ver,že tvojim nastavením v hlave nikdy nebudeš spokojná a v zdravom tele
@janka_23 mam kuchynu 2 metre od dveri k spalni, kde spime s dcerou spolu. takze buchotanie hrncami, riadmi, umyvanie atd. nie je realne. navyse dnes je vynimka ze som este hore. vacsinou uz o 21:30 vypinam mobil, aby som rano 5:30 vstala.
ano, mozno som negativisticka, lebo to zijem. lebo kazdy den som na vsetko sama. kazdy jeden problem, kazdu jednu malickost riesim ja. kazdu chorobu sa staram ja, kazdy nakup absolvujem s dietatom, na kazdu otazku odpovedam ja. polozenu aj 3x za sebou. zakazdym musim na jej rozpravanie reagovat aspon "ano", lebo sa aj tak opyta "ze mama?". zo zaciatku sa to zvlada, ved je to dieta. ale ked je to kazdy den roky, vsetko len sama, tak to cloveka zacne ovplyvnovat.
Pozri, nie si jediná na svete. Sú ženy ktorú žijú horšie než ty. Rady si tu dostala už je len na tebe ako s tým naložis. Kde je vôľa tam je cesta.
@kubkovamama ja netvrdim ze sa nic neda. ja pisem, ze aj tu chvilu volneho casu ktora mi poobede vznikne by som rada travila inak ako varenim. to je cele. ja sa nebranim zmenam veceri. ja len chcem najprv vyskusat zmenit ostatne veci, pretoze ten klud bez varenia obeda mi za to zatial stoji. ked budem priberat dalej a poviem si, ze toto uz musi skoncit, tak prejdem aj na obedy.
Ja neviem, co vlastne chces? Zacinam sa v tom stracat, lebo doteraz to bolo preco priberam a ako mam schudnut. Teraz je to neda sa, lebo moje dieta vyzaduje moju pozornost nonstop. Dievca, rozhodni sa konecne. Tak bud ches schudnut, ale potom tomu musis prisposobit cas ktory venujes dietatu a jednoducho si tych 20-40 min na pripravu jedla najdes, ako miliony inch zien s viac a mensimi detmi. Alebo chces prioritizovat obskakovanie dietata a vlastnu pohodlnost, a jest veci, z ktorych rasties do sirky. Pochop, ze nahovaranim si, ako su tvoje obedy a vecere v pohode to nepremenis na realitu. Vyber si bud zlepsit si postavu, alebo venovat uplne vsetok volny cas dietatu. Nemozes mat oboje.
Cely den komentujes na MK. Za cas ktory si stravila tu si mohla mat navarene pat-chodove jedlo hodne Michelinskej hviezdy. Takze nie nedostatok casu, ale tvoja vlastna pohodlnost a zle priority.
@zorienka333 máš môj obdiv, že ta to ešte neprestalo baviť keď autorka všetko zneguje 👍🙂
@zorienka333 pretoze sa tu diskutovalo. v praci by som asi tazko nieco navarila. po praci si ma vytocila tvojim nadhodnocovanim mojich kalorii, tak som tu viac reagovala. mala som na veceru polievku zo vcera, takze ani varit nebolo treba. jedine co ma mrzi, ze za ten cas som sa nevenovala dietatu. ale nerobim to kazdy den, takze to raz prezije. nie kazdy den mam tolko priestoru ako dnes.
@janka_23 Teraz cakam co povie, ze preco miesto pisania na nete nemohla varit.
Akoze cakala som vselijake vyhovorky, ale ze obvinis mna lebo som ta vytocila a preto si nemohla normalne jest, tak to je uplne bingo 🤣🤣🤣
@zorienka333 ty asi ozaj nevies citat. ja ta neobvinujem, ze som nemohla jest. ja som normalne jedla. ja ti vysvetlujem, preco som tu "cely den". a specialne poobede. ked som videla tie vypocty cestovin s avokadom, tak som sa proste naozaj vytocila. nestava sa mi to casto...
a kedze tu uz nemame co viac poriesit a berie mi to cas, tak to tu zachvilu zmazem. nieco mi to dalo, nieco zmenim a uvidim. potom budem ked tak menit dalej.
Citat nevies ty, lebo ja som sa pytala, preco si nemohla dnes miesto komentovania na MK pripravit do krabiciek jedla do prace, aby si nemusela objednavat 🤦♀️
skus desiatu napr banan,jablko,mandarinka podla sezony a potom obed polievku a maso a ryza naprs olovrant zase skus cottage,tvaroh s hrozienkami, a vecera napr mozzarela a k tomu zelenina alebo moja oblubena vecera nakrajam cuketu a hriby obcas aj cibulu dochutim korenie sol olivovy olej dam piect..ked som velmi hladna dam si fetu k tomu aj parmezan..
Žiješ to co si nastavis ty a to co chceš ty ....chceš polutovat ? Ôk áno je to náročné ale nie si jediná ani posledná a ver mi, že sú aj horšie veci ...máš kde bývať, máš zdravé dieťa, máš co do úst, máš robotu ....sťažujes sa na banalitu ...poradim ti začni skôr psychikou...každý večer si sadni podakuj za to co máš, usmej sa, objim mala choď spať s úsmevom, ráno keď vstanes vstavaj s usmevom a hudbou a keď sa naucis toto ....aj prijmanie nazorov a organizovanie zivota ti pôjde lepšie
Večera by mala byť z bielkovín a zeleniny do tej 18-tej...aj to nie kvantum...žiadne sacharidy (zemiaky, cestovina, ryža, pečivo). Sacharidy maximálne do 15:00
Z niektorych komentarov som bola az zhrozena :-/. Ale necitala som celu diskusiu. Ja som minuly rok schudla 15 kg za pol rok, a jedla som 1700-1900 kalorii denne (mam ale 183 cm, takze clovek s beznou vyskou musi mat trochu menej, to je jasne). Moje obedy mavali okolo 600 kalorii, ranajky a vecere 400-500 a este sa mi zvysilo aj na pochutky pomedzi jedla. Sacharidy su vyslovene potrebne. A hlavne ak clovek cvici. By ste sa cudovali zienky, kolko ludi nemoze schudnut, lebo je primalo :-/. Autorka, zameraj sa na zlozenie stravy, a urcite nevynechavaj ziadne skupiny jedal zo svojho jedalnicka. Zameriavaj sa na to, cim udravym mozes jedalnicek obohatit.
Ja na tej drobnej sladkosti dopoludnia nevidim nic hrozne. Podla mna prave tie nemasove vecere su problem 🤔 Skus namiesto cestovin a zemiakov radsej zeleninovy salat s rybou, pripadne grilovane morčacie mäso, este zajac je fajn... Alebo tie zdrave lahucke chlebiky s avokadom, cottage cheesom, cherry rajcinky...
Pripadne nahrad doobednu sladkost orieskami, susenym ovocim - ale pozor, len zopar kuskov 😉
A samozrejme prestan sa vazit, lebo aj hlava robi svoje... Drzim palce!

@kubkovamama tak sa ho este spytaj, ako by tie obedy riesil, keby ma na starosti sam 4 rocne dieta a pride z prace a skolky domov o 16:30. ide potom cvicit, varit veceru sebe aj dietatu, vecerat, obriadit domacnost, seba, dieta, pohrat sa s dietatom, uspat ho. kolko energie by mu potom ostalo. keby vsetok volny cas toho dietata vyplna len on.