Prečo priberám?
Uz som naozaj zufala. Nemam pocit, ze sa stravujem zle. Kalorie si sice nepocitam, ale jedla ktore si do prace objednavam podla mna nie su take strasne. Rano si davam vacsinou nejaku kasu a kavu s cukrom(pozerala som, vsetky kase maju do 300kcal.). Obedy mavam vacsinou nejake sote s ryzou alebo kasou, maso na prirodno s ryzou, vegetarianske obedy, salaty atd. Nic vyprazane, nic sladke, ziadne knedle a pod. No a vecere sa snazim mat bezmasite - casto polievky, omeleta so zemiakmi, cestoviny s omackami, atd. Veceriam najneskor o 18:00, spat idem do 22:00 a po veceri uz nejem. Doobeda si dam v praci aj malu sladkost(rozmyslam vymenit za proteinovu tycinku) ale doma uz nic take nejem. Problem je, ze po praci ma doma prepadne velky hlad a kym navarim veceru, tak si casto krat dam nieco ako syr, sunku, calamdu, cviklu s chrenom a pod. proste nieco, ale nie sladkosti alebo slanosti. Nemam pocit, ze sa stravujem nejako nezdravo. Zase nemam ani chut zit nejakym asketickym zivotom a vynechat vsetko okrem regulerneho jedla.
No a do toho samozrejme cvicim. Minimalne 3x tyzdenne, niekedy sa podari aj 4x. Striedam HIIT, tabatu a silove cviky na zadok a stehna s gumami. A ja proste stale priberam. Ja to uz naozaj nechapem. Kolko zien necvici, je rovnako alebo horsie ako ja a aspon si drzia vahu, ale nepriberaju. Mam po 30-tke. Neviem uz co zmenit. Varit jedlo do prace si nechcem, je to casovo narocne, mam male dieta ktoremu sa musim venovat a aj tak si nemyslim, ze si objednavam nejake kaloricke jedla. Podobne by som si aj sama varila. Krv co mi naposledy brali, tak mam v poriadku len malo zeleza. Tak ho doplnam tabletkami. Ale vaha mi zacala ist hore uz pred jeho uzivanim mam pocit.
@kubkovamama pre predstavu vyzeram momentalne cca ako ta prva zlava. pritom doteraz som vyzerala ako ta druha zlava alebo ta v strede co sa stehien tyka.
to mas stale dobru postavicku, z takej schudnes do par mesiacov, ideal je ta druha, budme radi, ze nemame stvrtu
a bed to mas ok,staci ked vecere budes mat dietnejsie nie cestoviny a strukovinove polievky ale ved teoly obed tepla vecera to je naozaj vela
@lasoli cely problem mojich veceri je ten, ze teple zdravsie jedlo si uvarit viem alebo aspon viem vyhladat recepty. ale studene zdrave jedlo je pre mna problem. nemam inspiraciu. napada mi jedine pecivo so zeleninou, sunkou, syrom atd. ale ked si dam na veceru pecivo, to si mozem dat aj cestoviny nie? tiez su to sacharidy...
urob si zeleninovy salat,nakrajas si ladovu salat,paradajku,uhorki,a jeden den mozes dat s varenym vajcom+posrtruhat syr,druhy den das olivu ,tuniak,tretinden mozes mozarelu ,orechy.Dalsi den si urobis morcaci,kuraci rezen na prirodno,das si k tomu varenu brokokici.Dalsi den brokolici varenu opecies na masle a nastruhas nanu syr,je to vyborne.popripade popridavas si tak orechy.Alebo huste,zeleninove polievky,mozes aj z kyslej kapusty,ale bez zbytocnej smotany,troska zaprazky.
a este mysli si ze ked si das tenky chlieb so sunkou z toho nepribwries,alebo by si nemala printat a ak nemas nejaku poruchu,kolko mas rokov?Tak ori vyssom vydaji ako prijme by si nemala prinerat,mozno mas stale vyssi prijem ako vydaj.A ono to aj funguje,mozes aj sladke jest ale ak viacej soali tak nepriberies,mas sedave zamestnanie?
poradim ti velmi konlretne. vykaali sa na polotovarove kase... na ranajky si daj vajicka so sunkou a jeden platok ozaj celozrnneho chleba. paprika paradajka alebo co mas rada k tomu. ak ta doobeda chyta hlad daj si cottagr mozzarelu sunku s knackerbrotom. na obrd si daj co si davas ak by si k tomu mala porciu uvarenej brokoloce z domu pptesim sa. maj na obed pprciu masa poriadnu. bez nej bides hladna. a vecera zas napr maso zelenina uvareny zemiak. chybaju ti proteiny v strave a najma schudnut sa neda vez vedomosti a ty nevies o makrach vela. precitaj si napr jedzbystro.sk a pozri ich blog precitaj si nehladu.cz a podobne
@juliet86 maso mi prosim ta nerad doplnat. mam ho skoro kazdy den a uz to je na jedneho cloveka privela.
@lasoli ano, sedave zamestnanie a 34 rokov.
pozri stránku fit recepty, je tam kopec inšpirácii. ja som mala včera rajčiny a pol mozarelly s olivovým olejom
No neviem,ja som asi podobný typ ako ty, momentálne nemám problém s hmotnosťou,skôr malo a páčila by som sa sebe trochu obalenejsia.Ale napr.po pôrodoch mi pomohlo fakt pridať tekutiny,podľa mňa je to zázrak na metabolizmus a pleť ak treba iba tak do 4-5kil dať dole.A vylúčiť akékoľvek polotovary,tzn.ani tie kaše,rob si domácu keď tak a nemať doma okrem horkej čokolády nič iné na mlsanie,tie obedy donáška to je max zradné,vieme ako a z čoho sa varí v reštikách.Maso ja nejem vôbec,určite nie aj na obed aj na večeru 🤦a mimo to ešte syry,šunku.Ale ryby by si mohla zaradiť,pstruhy,losos,zubáč,na panvici to máš za 10min.Neviem,kedysi keď som sa sledovala,riešila čo zjem, paradoxne som sa cítila aj vyzerala horšie ako keď som na to dlabala,základ jesť domáce nič kupované ani hotové a piť.Vylucila som aj kávu a mlieko.Z pečiva jem rôzne chleby,žiadne rožky a koláčiky apod.Mnozstvo nesledujem,som hladná tak zjem,ak mám chuť tiež si dám,ale nie úplne do nepohnutia.Cvicim menej intenzívne ako ty,ale všade peso,po schodoch.Skus stepper napr.Za málo času veľa muziky a nevyčerpá ťa to.Mne sa zdás taká unavená,smutná z toho že nevyzeras presne ako by si chcela.Aj to môže byť problém,že váha ti neklesá.Skus to menej siliť,nesledovat sa,že si neatraktívna apod.Ked už pomaly zaspavas s myšlienkou,že musíš schudnúť nie je to dobré.Uvedomuj si čo je na tebe pekne a to vyzdvihuj,nie si stále omielat,pribrala som,kde je chyba?Treba skusit sa na seba pozrieť a povedat si som super,krásna a uži si pekný deň bez nervov čo zas máš jesť a koľko a prečo sú ti gate užšie.Mala by si aj oddychovať.Do škôlky môže ísť aj niekto iný miesto teba.Aj večer navarit
Preco ma tak vela ludi povit, ze bezmasite/vegetarianske = nizkokaloricke a zdrave? Najvacsie kaloricke bomby ako oleje, orechy, ovocie, zemiaky, ryza, atd. su rastlinneho povodu. Naopak, 100 g kuracich prs na prirodno na minime oleja so zeleninou ma do 120 kcal, casto aj menej (zalezi na chove), a dostatok proteinu, aby sa clovek zasytil na par hodin. Ale k tvojmu jedalnicku:
Rano: kava s cukrom a kasa - cca 450 kcal
Doobeda: sladkost - 300-500 kcal
Obed: Sote 200 kcal + porcia ryze cca 350 kcal, alebo porcia zemiakov cca 300 kcal = 550 kcal
Vecera: omeleta na masle z dvoch vajec - 160 kcal + 200 kcal, a to neratam chleba ak si das, pripadne teda 100g cestovin mas 360 kcal a k tomu omacka zo supermarketu zavisi aka, ale priemerne asi 200 kcal porcia = 560 kcal
A to je to co hovoris, vacsina ludi nevedomky podhodnocuje svoj denny prijem jedla, to su veci ako chrumky, oriesky, malinovka, cola sem tam, kolegyna prinesie kolacik, atd. - vsetko kvanta kalorii, ktore clovek denne prijme bez toho, aby si to uvedomoval a zaratal do svojho prijmu. Navyse, jedlo objednavas, a to je velka kaloricka pasca. Aj veci, co na prvy pohlad vyzeraju nevinne, su chutovo obohatene o rozne oleje, maslo, cukor, dochucovadla. Vsetko skryte kalorie.
Denne skonzujumes minimalne 2060 kcal, len z toho, co uvadzas, ale realne je to ovela viac, lebo nemam prehlad o objednavanych jedlach, ratam tak, ako keby si si kura s ryzou varila doma len na troche oleja. To je prilis vela pre zenu, zavisle od tvojej vysky. Na takyto prijem nestaci cvicit ani kazdy den, ked vezmeme do uvahy, ze pri jednom cviceni spalis priblizne 200 kcal, co nie je ani polovica tej sladkosti, ktoru si das doobeda.
Preto priberas.
Aha, prehliadla som este tvoje syry a calamady pomedzi. No tak to prihod este 300-700 kcal k jedalnicku, co som ti vyratala.
@zorienka333 ja nechcem maso nie z kalorickeho dovodu, ale ekologickeho.
k tomu jedalnicku, ranajky ok. sladkost urcite nie. 1 krowka, 1 merci, 1 cukrik nemaju 300-500kcal. tie bochanky co som si minule kupila maju 126kcal na 1 kus a to som zjedla vzdy len jeden za den. obed moze byt. vecera- omeleta bez chleba, omacka nekupovana! uz som to tu pisala x krat ake omacky si k nim robim. mam to nahodene v kalorickych a je to okolo 450kcal na porciu. a co sa tyka syra, pisala som ze je to max. 1 babybell denne co je 59kcal. calamada je domaca, ale ok, to mi mohlo nahnat kalorie lebo som mala pocit ze ved len kapusta s mrkvou. ale je tam aj ta nalievka. na kupovanej napr. je udaj okolo 50kcal na 100g ale jedla som denne aj 150-200kcal napr. k veceri ako je omeleta.
150-200g denne tej calamady. cvikly nie, to by som musela cely pohar zjest.
Ved v poriadku, podla teba mas kalorie v norme. Tak potom neviem, naco sa pytas, preco priberas. Ani si len neskusila znizit kaloricky prijem, ktory mas pri svojej mrnavej vyske 155cm enormny, ale vies, ze v strave to nie je, tak potom?
Ako podla mna si nahovaraj co chces, ale priberanie nastava vtedy, ked ma clovek vyssi kaloricky prijem, ako vydaj. Nie, nie je to o tvojom veku 34 rokov, mas stale velmi mlady metabolizmus na to, aby nastavali nejake dramaticke zmeny v priberani. Nie je to ani o mase, ani o nicom inom. Ty priberas preto, lebo mas vyssi kaloricky prijem, ako vydaj.
200 gramov calamady je 100 kalorii, ktore prijmes len tak ako pochutku. Tu prikladam kaloricku tabulku, aby si vedela, preco. Hadaj, co je vacsina calamady podla toho grafu? Cukor. https://www.kaloricketabulky.sk/potraviny/calamada
@zorienka333 ja nikde netvrdim, ze mam kalorie v norme. ale myslim si ze nejem tak zle, ako si to vy tu predstavujete. a podla mna nie je normalne jest na veceru varenu brokolicu so syrom alebo cottage cheese so zeleninou. ok, teraz ked pojdem chudnut dobre. ale ked schudnem, toto podla mna nie je strava na udrziavanie vahy ale na spomalenie metabolizmu.
@kubkovamama ano, zacala som pit viac vody a pomaha to na ten hlad. dufam, ze sa mi postupne stiahne zaludok a nebudem hladna po zjedeni beznej porcie a tym padom zmensim potom porcie. a sladkemu sa teda vyhybam uplne a tu calamadu si dam max. k obedu.
No tak ked podla teba jest na veceru lahko nie je normalne, tak sa ale fakt necuduj. Pytas si rady, ale kazdu radu odmietas. Varena brokolica a cottage cheese ma teda ze podstatne menej kalorii na porciu, nez tvoja vecera - cestoviny s omackou. Este raz poviem, ani si sa nepokusila, upravit stravu a sledovat, ci prestanes priberat. Ale si najmudrejsia v celej diskusii.
Poviem ti takto, ja som schudla 17 kil, a schudla som vtedy, ked som sa nasrala a pripustila si, ze proste vela zeriem a preto vyzeram tak ako vyzeram. Z vyse 80 kil som sa pri svojej vyske 175 cm dostala na 65 kil a to si uz dva roky drzim. Ako sa mi to podarilo? Prevzala som zodpovednost za svoje stravovacie navyky a uvedomila si, ze som sama svojim problemom, a nikto a nic ine, ani vek (32), ani sedava praca, ale len ja a ja sama.
Kym si to neosvojis aj ty, zmenu necakaj. Budes nadalej priberat a budes z toho nestastna.
@zorienka333 ja viem ze to ma menej kalorii. a nikde nepisem ze stravu nejdem upravit. ranajky som uz zmenila. obedy menit nebudem a vecere tiez pomenim alebo aspon uberiem v mnozstve. ale nebudem dozivotne vecerat varenu brokolicu alebo cottage cheese. ked si otvorim akykolvek recept na napr. fitshaker aj s vypoctom kalorii, tak tam taketo jedla nie su. ano, ked chcem chudnut musim ubrat. ale este raz, jeden a pol roka som jedla takto a drzala som si vahu. posledny pol rok je problem.
Do kase rano pridaj polku cottagu/tvarohu.
Na desiatu (o 11tej) si zabal platok syra, 2 orechy a jablko/banan.
Obed posun na 14tu, pripadne rozdel na 2 porcie a druhu zjedz pred odchodom z prace.
Vecere mas podla mna ok, calamadu a cviklu urcite nevynechavaj, mozes nimi nahradit cast zemiakov, ryze, cestovin, chleba..
A zaradila by som viac polievok s vela zeleninou (doplnis tekutiny, vlakninu, zasytia, zahreju, maju relativne malo kalorii, vies uvarit dopredu na 2 dni..).
Ty by si mala zmenit aj obedy. Uvedom si, ze si hlboko pod vyskovym priemerom a to podstatne meni tvoje kaloricke parametre. Tu prihadzujem kaloricku kalkulacku Josefa Totha, vdaka ktorej som schudla ja a drzim si vahu. Je to trener a odbornik, ktory ma skvele vysledky.
https://www.michaljoseftoth.cz/kalkulacka
Tipla som ti 60 kg (presny udaj si dopln sama), a pri tvojom veku, vahe a leveli fyzickej aktivity (treningy) mi vyslo nasledovne:
Minimum: 1200 kcal denne
Ked chces chudnut: 1300 kcal denne
Ked chces zostat taka, aka si teraz: 1700 kcal denne.
Ty si vysoko nad 1700, teda priberas. Jasnejsie to fakt uz ani nemoze byt.
Obmedz sacharidy na večeru. Daj si napr veľký zeleninový šalát s balkánskym syrom, mozarellou alebo grilovaným kuracím mäsom alebo grilovanú zeleninu s nejakými bielkovinami (tofu, chudé mäso,...) Alebo hustu zeleninovú polievku s cicerom, červenou šošovicou a pod. Pridaj olovrant napr. Knackebrot s kúskom sýta a pár orechov alebo proteínový jogurt alebo napr. hrsť cherry paradajok. Podľa mňa by si mala jesť častejšie a zmeniť večeru. Na desiatu zvoľ nejaké ovocie a tiež si môžeš k tomu dať pár orechov alebo si daj biely jogurt. Pridaj do jedla lyžicu zdravého oleja.
@veronicka1901 Este nikto v historii ludstva neschudol tym, ze zacal jest castejsie, co je to za blbost. Autorka moze kludne jest to, co je, ale musi toho jest ovela ovela menej a par veci nahradit inymi vecami. Hlavne prestat objednavat obedy kazdy den.
@zorienka333 mozno teraz. ked upravim stravu tak ranajky s kavou do 450kcal, obed 550-600kcal, vecera okolo 450kcal. spolu 1450kcal. do toho 3x tyzdenne cvicenie.
@zorienka333 zdravé stravovanie je také, kde je 5x denne. Môže jesť viac ale zdravých veci, teda napr. Kopec ryze nahradiť zeleninou, ktorej bude viac, ale reálne prijme oveľa menej kalórií
Ano, ked upravis stravu, tak sa ti podari dosiahnut kaloricky objem, na ktorom schudnes alebo aspon prestanes priberat. Ale tie obedy by som fakt neradila objednavat, pretoze tie mozu mat kludne 900-1000 kcal/porcia a to uz mas vacsinu svojho denneho prijmu.

Aj tak si po tých cm predstavím normálnu nevychrtnutú postavu.Ale tak presviedčať ťa nebudem,lebo každá máme iný pohľad na svoje telo atď,atď.