icon

Prečo sa cítim unavená po liekoch na tlak?

jessi06
14. apr 2025

Ahojte beriem 10 mesiacov dopegyt 4x 1.No som stále unavená, slabá mam pocit ze je to po užití lieku myslíte si že sa po takomto dlhom čase môže aj takéto stať? Ze mi liek môže škodiť? Tlak mávam ako kedy niekedy v pohode niekedy spodny vyšší.

nevenka
14. apr 2025

Si tehotna alebo preco beries Dopegyt?

jessi06
autor
14. apr 2025

@nevenka už nie

jessi06
autor
14. apr 2025

@nevenka lebo mi ho nechala internistka

drnarovinu
15. apr 2025

Možno máte až príliš nízky tlak, kontrlujete si ho?

nevenka
15. apr 2025

@jessi06 no ja len tak, ze to je stary liek a posobi systemovo a ide "cez mozog", moze sposobovat depresie, unavu, otapenost, ja ked som to zacala brat, iba by som spala. Znizuje tvorbu mlieka u dojciacich zien.
Ovela lepsie su su bud blokatory kalciovych kanalov, napr. Amlopin dali mne. Aktualne beriem betablokatory, lebo som mala aj zvysenu cinnost stitnej zlazy a bolo to lepsie aj kvoli pulzu.
Ale mne Dopegyt ani dobre nezaberal, brala som ako tehotna 6 tabliet denne, aj tak som mala tlak vysoky.

jessi06
autor
16. apr 2025

@nevenka áno už ho neberiem mam iný liek ešte mi vyvolal aj úzkosti.

jessi06
autor
16. apr 2025

@drnarovinu nízky nie

drnarovinu
17. apr 2025

Ak chceš, môžeme to prebrať trochu podrobnejšie – odpíšem ti ako lekár, ale budem potrebovať viac info, ako keby si bola u mňa v ambulancii: čo presne berieš, odkedy, aké máš príznaky, čo sa zmenilo…
Môže to byť pokojne aj niečo mimo tlaku – napríklad anémia, alebo iná príčina únavy. Tých možností je viac.
Ak ti to dáva zmysel, napíš mi tu alebo lepšie cez kontaktný mail v mojom profile – pozriem sa na to ako obvoďák s dlhoročnou praxou.

deninka233
17. apr 2025

@nevenka úžasné! 😟 hlavne že kojím 17mes. dieťa a doktorka mi ho nechala, ešte ma zdrbala, keď som ho istú dobu vysadila. A teraz čítam, že znižuje tvorbu mlieka! Za toto by som ruky lámala. A ešte aj nezaberá moc dobre, ako mám tlak nižší ako bez neho ale stále je vysoký aj s ním (140/100)

drnarovinu
17. apr 2025

Dopegyt môže po čase spôsobiť únavu, oťapenosť, niekedy aj úzkosti – hlavne po pôrode. Pôsobí totiž na centrálny nervový systém.
Ak tlak nie je ideálny ani po ňom, určite má zmysel prebrať s lekárom inú možnosť. Sú novšie lieky, ktoré nespôsobujú takéto vedľajšie účinky – a nemajú vplyv na dojčenie.

evinku
Autor odpoveď zmazal
nevenka
18. apr 2025

@deninka233 mne ho sice lekar chcel ponechat spolu s Amlopinom, ale som mu povedala, ze mne sposobuje depresie, jedine ked som ho nebrala po porode, bol druhy porod, to som bola uplne ok s tlakom, tak vtedy som bola vysmiata jak leco, ale dalsie porody uz boli s problemami a hlavne potom pri 3.dietati, ked na druhy, treti den po porode mi z nicoho nic bolo do revu, som zacala patrat a mam znamu farmaceutku, tak mi toto povedala a doslo mi, preco po prvom porode som tiez takato bola. Vtedy mi to nikto nepovedal, ze to moze byt z toho. Tak mi nechal Amlopin a depresie postupne ustali, tlak sa znormalnil zo 185/125 na Dopegyte, tyzden po porode, ked mi muz volal zachranku, mi potom kardiolog predpisal ten Amlopin. No potom som z neho opuchala a isiel hore pulz, a to sa prejavila uz hypertyrepza, tak mi dali Betaloc. Ten mam doteraz, uz cez 2 roky po porode. Uz sa ho asi nezbavim 😬.
Kazdopadne, naozaj su aj pri kojeni ine moznosti, ja si aj sama pozriem e-lactanciu, tam sa daju pozriet rozne lieciva, ci su kompatibilne s dojcenim. Chodim do SUSSCH v BB k primarovi a vzdy ma uistoval, ze mi dava lieky, co mozem aj v kombinacii pri dojceni. Este si pamatam, ze mi najprv po 3.porode dal Prestarium, ale som mu potom povedala, ze nemam spolahlivu antiku, tak mi to zmenil sam, aby som mohla bezpecne dojcit a pripadne aj otehotniet. Lebo s Prestariom by to bolo zle. Uplne uzasny pristup. Vzdy hladal najlepsiu moznost.
Tato famaceutka, hned ako otehotnela, mala problemy s tlakom a pocas tehotenstva ju v nemocke dpoovali vsetkym moznym, aj jej povedali, ze zachranuju ju a na dieta bohuzial nemyslia, tak to bolo zle s nou. To babatko sa narodilo sekciou a je uplne zdrave a Dopegyt hned exla sama a pytala si Concor. Doktorka z nej bola na prasky, lenze ona ako farmaceutka ma este lepsie vedomosti o liekoch ako ten lekar 🤭 a teda malemu nic nebolo, tak ma uistovala, ze naozaj sa betablokatorov nemusim pri dojceni bat.

drnarovinu
18. apr 2025

Ahoj, Jessi,
ak Dopegyt už neužívaš a si v starostlivosti internistky, nie je veľmi čo hodnotiť – len ty vieš, či únava pretrváva aj teraz.
Ak áno, neboj sa to s lekárkou spomenúť – nie vždy ide len o tlak alebo lieky, môže byť za tým aj niečo iné.

Držím palce, nech ti nový liek sadne lepšie.

jessi06
autor
18. apr 2025

@drnarovinu ďakujem je to už lepšie našťastie.