Prečo stále cítim bolesť po vyčistení kanálikov?

Zodpovedané
15. jún 2019

Dobrý deň,

mala som bolesti zuba číslo 6 hore. Môj zubár je na maródke, tak som išla na pohotovosť. Urobili mi RTG a zistili, že pod starou amalgámovou plombou mám hnilý zub a zápal.

V blízkosti zuba mám hrčku a doktor ju pohmatom skontroloval. Povedal, že to môže byť z hnilého zubu a zo zápalu. Vyčistil mi kanáliky. Jeden nenašiel, je nepriechodný.

Upozornil ma, aby som povedala svojmu lekárovi, že mi dal liečivú vložku. Odvtedy prešlo 6 dní a zub je stále citlivý na hryzenie. To mi ale moc nevadí. Keď vyviniem podtlak, tak ma bolí podnebie. To ma dovtedy nebolelo.

Je to v poriadku?

O tri týždne mám ísť na dokončenie zubov. Pár dní pociťujem ako keby tlak, alebo tŕpnutie horných predných zubov. Mám problém s krčnou chrbticou.

Môže to spolu súvisieť?

Za odpoveď ďakujem

Dobrý deň,

často sa stáva, že zub je po ošetrení koreňových kanálikov citlivý na záhryz, pretože pri čistení môže zubný lekár nechtiac podráždiť tkanivá za koreňovým hrotom tým, že cezeň prechádza ostrými endodontickými nástrojmi. V prípade silnej infekcie v oblasti koreňového hrotu môže byť až pocit povystúpeného zubu. Bolesť pri ošetrení koreňových kanálikov sa zväčša objavuje v deň ošetrenia a môže pretrvať ešte zopár dní, ale nemalo by to presiahnuť týždeň.

Ponechaný nezaplnený kanálik je vážnejší problém, váš zubný lekár by sa mal pokúsiť nájsť ho a riadne prečistiť. Ak sa v štruktúre koreňových kanálikov ponechá neošetrený/nedočistený a nezaplnený úsek so zapálenou zubnou dreňou, častá je pretrvávajúca silná bolesť. Tlak v zube spôsobujú plyny, ktoré tvoria baktérie v infikovanom úseku.

Ak sa kanálik zobrazuje na RTG, ale jeho vchod je upchatý, radím obrátiť sa na špecialistu endodontistu, ktorý pracuje s mikroskopom. Ak vám tlak na podnebí po týždni neprejde, dostavte sa opäť k zubnému lekárovi, aby zistil príčinu a pokračoval v ošetrení. Horná prvá stolička má veľmi často 4 koreňové kanáliky, teda 2 kanáliky v jednom z koreňov, v ojedinelých prípadoch môže mať aj viac.

Tŕpnutie predných zubov by nemalo mať príčinnú súvislosť s týmto zubom, ani s ochorením krčnej chrbtice. Požiadajte vášho zubného lekára, aby vám zhotovil RTG zachytávajúce korene predných zubov a posúdil, čo by mohlo spôsobovať dráždenie ich nervov.


Želám krásny deň,
MDDr. Alena Záhumenská