Prečo ženy v Číne neochorejú na rakovinu prsníka?

dafnea
28. jún 2013

toto som našla v jednom odbornom článku -je nižšie uvedený. Dúfam, že to takto nebude ako plagiát. Veľmi ma to zaujalo a aj keď vďaka Pánu Bohu netrpím týmto ochorením (3x poklopem) chcem sa oň podeliť s vami všetkými , ktoré ste na tento článok ešte nenanrazili.Vezmite si z neho čo chcete, dúfam, že niekomu pomôže.

*Všetkým ženám! Pozorne si prečítajte tento článok, pomôže vám to pochopiť riziko.
------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------

*PREČO ŽENY V ČÍNE NEOCHOREJÚ NA RAKOVINU PRSNÍKA*
( Prof. Jane Plant, PhD, CBE )

“Prečo verím, že vzdávanie sa mlieka je kľúčom k porazeniu rakoviny prsníka..."

Nemám inú možnosť, len umrieť alebo sa pokúsiť nájsť pre seba liečbu. Som vedkyňa – naozaj existuje rozumné vysvetlenie pre túto krutú chorobu, ktorá zastihne jednu z dvanástich žien v Anglicku?

Pretrpela som stratu prsníka, a podstúpila rádioterapiu. Prechádzala som bolestivou chemoterapiou a bola pod drobnohľadom niektorých z najvýznamnejších špecialistov našej krajiny. Ale hlboko vnútri som s istotou cítila, že čelím smrti. Mala som milujúceho manžela, prekrásny dom a dve malé deti, o ktoré sa bolo treba postarať. Zúfalo som chcela žiť.

Našťastie, táto túžba ma priviedla k odkrytiu faktov, ktoré boli v tých časoch známe len hŕstke vedcov.

Ktokoľvek, kto prišiel do kontaktu s rakovinou prsníka vie, že určité rizikové faktory – ako narastajúci vek, skoré materstvo, neskorý začiatok menopauzy a výskyt rakoviny prsníka v rodine – sú úplne mimo kontroly. Ale existuje veľa rizikových faktotov, ktoré sme schopné jednoducho kontrolovať.

Ak tieto "kontrolovateľné" rizikové faktory premeníme na jednoduché zmeny, ktoré môžme všetci urobiť v našich každodenných životoch, pomôžeme tým rakovine prsníka predchádzať alebo ju liečiť. Môj odkaz znie, že dokonca aj pokročilé štádium rakoviny sa dá prekonať, pretože mne sa to podarilo.

Taký prvý záchytný bod k porozumeniu, čo vo mne rakovinu podporovalo, mi dal môj manžel Peter, tiež vedec, ktorý sa vrátil zo služobnej cesty v Číne, kým ja som bola napojená na liečbu chemoterapiou.
Priniesol so sebou pohľadnice a listy, a takisto aj zopár skvelých bylinných čípkov, ktoré poposielali moji priatelia a vedeckí kolegovia z Číny.

Čípky mi boli zaslané na liečbu rakoviny prsníka. Napriek hroznej situácii sme sa obaja dobre od brucha zasmiali a pamätám si, že som hovorila, že ak toto je spôsob liečby rakoviny prsníka v Číne, tak sa trochu čudujem, že Číňanky sa chorobe úspešne vyhýbajú.

Tieto slová sa mi ozývali v hlave. Prečo ženy v Číne nemajú rakovinu prsníka? Raz som spolupracovala s čínskymi kolegami na štúdii o súvislostiach medzi chemickým zložením pôdy a chorobami človeka a nejaké štatistiky si z tej doby pamätám.

Táto choroba v celej krajine prakticky neexistovala. Len jedna z 10 000 žien v Číne na ňu zomiera, v porovnaní s tým hrozným číslom jedna z dvanástich v Británii a dokonca chmúrnejším priemerom jednej ženy z 10 vo väčšine západných krajín, je to číslo takmer zanedbateľné. Nie je to len vec Číny, že je viac vidieckou krajinou s menším množstvom mestského znečistenia. Vo vysoko urbanizovanom Hong Kong-u, čísla narástli na 34 z každých 10 000 žien. To však stále, ani z ďaleka, nezbavuje západné krajiny zahanbenia.

Japonské mestá Hiroshima a Nagasaki majú podobné výsledky. A nezabúdajte, že obe mestá boli napadnuté jadrovými zbraňami, takže okrem bežnej rakoviny založenej na znečistení by sme očakávali prísun aj nejakých prípadov založených na riadiácii.

Záver, ktorý môžme z týchto štatistík vyvodiť, vami svojou presvedčivosťou otrasie. Ak by sa žena zo západu presťahovala do priemyselnej a ožiarenej Hiroshimy, znížila by riziko styku s rakovinou o polovicu. Je to evidentne absurdné. Mne sa však zdá jasné, že nejaký životný faktor, ktorý nesúvisí so znečistením, urbanizáciou či životným prostredím, vážne zvyšuje šance západných žien ochorieť na rakovinou prsníka.

Potom som zistila, že čokoľvek stojí za obrovskými rozdielmi medzi číslami v štatistikách orientálnych a západných krajín, rozhodne nemá nič spoločné s genetikou.

Vedecký výskum dokazuje že Číňania alebo Japonci, ktorí sa presťahovali na západ, sa za jednu alebo dve generácie prispôsobili hosťovskej komunite, v zmysle že ich šance na ochorenie sa zvýšili a stali sa teda totožnými s našimi.

Tá istá vec sa stane, ak orientálci začnú žiť západným životom v Hong Kong-u. V skutočnosti slangový výraz pre rakovinu prsníka v Číne sa dá preložiť ako “choroba bohatých žien”. Je to kvôli tomu, že v Číne len tí zámožnejší si môžu dovoliť jesť takzvané 'Hong Kong food' alebo hong kong-ské jedlo.

Číňania nazývajú západné jedlo, zahŕňajúc všetko od zmrzliny a čokolády, cez špagety a syr feta, ako Hong Kong food, kvôli dostupnosti v bývalých britských kolóniach a nedostatku vo voľakedajšom čínskom kontinente.
Takže mi to dáva perfektný zmysel, že čokoľvek čo spôsobilo moju rakovinu prsníka a malo šokujúco vysoký dopad na túto krajinu vo všeobecnosti, malo takmer určite niečo dočinenia s našim životným štýlom ,,na vyššej úrovni“.

Je tu však dôležitý bod tiež pre mužov. V mojom výskume som sledovala rovnako údaje vzťahujúce sa k rakovine prostaty ktoré viedli k podobným záverom.
Podľa výpočtov zo Svetovej zdravotnej organizácie, počet mužov potýkajúcich sa s rakovinou prostaty vo vidieckej Číne je zanedbateľný, len 0,5 z každých 100 000 mužov. Avšak v Anglicku, Škótsku a vo Walese sú tieto čísla 70 násobne väčšie. Takisto ako rakovina prsníka, aj táto choroba postihuje väčšinou bohatších ľudí strednej triedy či vyššie sociálno-ekonomicky postavené skupiny, teda tých, ktorí si môžu dovoliť jesť výdatné druhy jedál.

Pamätám si, že som povedala svojmu mužovi: ,, No tak Peter, akurát si prišiel z Číny. V čom je čínsky spôsob života tak odlišný? Prečo aj oni neochorejú na rakovinu prsníka?“ Rozhodli sme sa využiť našu spoločnú vedeckú minulosť a ísť na to logicky. Overili sme vedecké informácie, ktoré nás doviedli k téme tuky v strave.
Výskumy z osemdesiatych rokov objavili, že len 14% kalórií v priemernej čínskej strave boli tuky, v porovnaní s takmer 36% v západnej strave. Ale strava, na ktorej som žila roky pred tým ako som dostala rakovinu prsníka, mala veľmi malý obsah tukov a bola bohatá na vlákninu. Okrem toho ako vedkyňa viem, že tuk prijatý do tela dospelého človeka, na základe vyšetrení, ktoré boli robené na veľkej skupine žien počas 12-ich rokov, neukazuje vzrastajúce riziko rakoviny prsníka.

Potom, jedného dňa, sa stalo niečo mimoriadne. Peter a ja sme spolu pracovali viac ako 10 rokov, takže si nie som istá, kto z nás prvý povedal: ,, Číňania nejedia mliečne produkty.“
Ťažko sa vysvetluje ne-vedcovi, to náhle mentálne a emocionálne nadšenie, ktoré cítite, keď viete, že ste prenikli k podstate veci. Je to ako keby ste mali v hlave veľa kúskov skladačky, ktoré sa zrazu v priebehu pár sekúnd zložia a vytvoria jasný obraz.
Náhle som si spomenula ako množstvo Číňanov bolo fyzicky neschopných tolerovať mlieko, ako Číňania, s ktorými som pracovala, vždy hovorievali, že mlieko je len pre bábätká a ako jeden z mojich blízkych priateľov, čínskeho pôvodu, vždy zdvorilo odmietol syrový chod na spoločných večeriach.
Neviem o žiadnom Číňanovi, žijúcom tradičným čínskym životom, ktorý by niekedy použil kravské alebo iné mliečne výrobky na nakŕmenie svojich detí. Tradícia povoluje kojenie ale nikdy nie používanie mliečnych produktov.

Kultúrne Číňania považujú našu zaujatosť mliečnymi výrobkami za veľmi zvláštnu. Spomínam si na pobavenie veľkej delegácie čínskych vedcov, krátko po skončení Kultúrnej revolúcie v osemdesiatych rokoch.
Na radu od ministerstva zahraničných vecí sme požiadali dodávateľa jedla o zaobstaranie dezertu, ktorý obsahoval veľa zmrzliny. Po zistení čo dezert obsahuje, všetci Číňania, vrátane ich prekladateľa, slušne ale rozhodne odmietli jesť a my sme neboli schopný presvedčiť ich v opak.
V tom čase sme boli všetci nadšený z porcií navyše!

Mlieko, ako som zistila, je jedným z nabežnejších prípadov stravných alergií. Viac ako 70% svetovej populácie nie je schopná vstrebať mliečny cukor, laktózu, čo vedie odborníkov na stravu k presvedčeniu, že je to prirodzená ťažkosť u dospelých, nie nejaký druh obrany. Asi sa nám však príroda snaži povedať, že jeme nesprávny druh jedla.

Predtým ako som mala rakovinu po prvý krát som jedla veľa mliečnych produktov ako napríklad odtučnené mlieko, syry a jogurty s nízkym obsahom tukov. Používala som to ako hlavný zdroj bielkovín. Tiež som jedla lacné ale biele mleté mäso, ktoré, ako si teraz uvedomujem, s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzalo z dojnej kravy.

Za účelom zvládnutia chemoterapie, na ktorú som bola nasadená pri piatej recidíve som jedla BIO jogurty , aby som pomohla môjmu tráviacemu traktu k vyzdraveniu a zásobila črevá ,,dobrými“ baktériami.

Nedávno som zistila, že v roku 1989 jogurt mal na svedomí rakovinu vaječníkov. Doktor Harvardskej university Daniel Cramer študoval stovky žien s rakovinou vaječníkov a zaznamenal čo bežne jedávali. Bodaj by som si bola vedomá jeho výsledkov, v časoch keď ich objavil.

Nasledujúc Petrove a moje porozumenie čínskej strave ,som sa okamžite rozhodla vzdať sa nie len jogurtov ale všetkých mliečnych produktov. Syr, maslo, mlieko a jogurt a čokoľvek iné čo obsahovalo mlieko smerovalo dole dresom do odpadu.
Je prekvapujúce ako veľa produktov, zahŕňajúc instantné polievky, sušienky a koláčiky, obsahuje zbytky mlieka. Dokonca množstvo štátom chránených značiek margarínu predávaného ako sójového, slnečnicového alebo olivového oleja môže obsahovať mliečne zbytky. Preto som sa stala zapáleným čitateľom malých písmeniek na etiketách.
Do tejto chvíle som vytrvalo merala veľkosť rakovinového nádoru a výsledky zapisovala do grafu. Napriek všetkým povzbudzujúcim komentárom a pozitívnym spätným väzbám lekárov a sestričiek mi moje neomylné zápisky povedali horkú pravdu.

Moja prvá chemoterapia nemala žiaden efekt – nádor mal stále tú istú veľkosť. Potom som vyradila mliečne produkty. V priebehu niekoľkých dní sa nádor začal zcvrkávať. Okolo dvoch týždňov po mojej druhej chemoterapii a týždeň po tom ako som sa vzdala mliečnych výrobkov, hrudka v mojom dekolte začala svrbieť. Neskôr sa stávala jemnejšou a menšou. Línia grafu, ktorá doteraz neukazovala žiadnu zmenu, zrazu smerovala dolu ako sa tumor stále zmenšoval.
A čo je veľmi podstatné, všimla som si že namiesto exponenciálneho klesania (ladná vlnka), aké je pre rakovinu typické, zmenšovanie nádoru bolo zakreslené priamou čiarou vedúcou na spodok grafu, označujúc vyliečbu, nie potlačenie (alebo ústup) tumoru.

Jedno sobotné popoludnie, po približne šiestich týždňoch bez mliečnych výrobkov, som cvičila na hodine meditácie, po ktorej som si skúsila nahmatať niečo čo malo ostať z nádoru. Nemohla som to však nájsť. Áno, bola som dosť skúsená v objavovaní rakovinových nádorov – všetkých päť som si našla sama. Zišla som schodmi a požiadala manžela, nech skúsi nádor nahmatať. Nenašiel po ňom ani stopu.

Nasledujúci štvrtok som sa mala stretnúť so špecialistom na rakovinu v Charing Cross Hospital v Londýne. Celú ma prehliadol, hlavne môj dekolt, kde som mala mať nádor. Najskôr bol vyvedený z miery, no následne mi ohromene hovorí: ,,Neviem to nájsť.“ Vyšlo najavo, že žiaden z mojich doktorov neočakával niekoho môjho typu a v mojom štádiu rakoviny (ktorá sa úplne zrejme rozšíríla po celom lymfatickom systéme), že prežije, nieto ešte, že bude prekypovať zdravím.

Môj špecialista bol minimálne tak rozradostený, ako som bola ja. Keď som s ním po prvý krát prediskutovala svoje nápady, bol pochopiteľne skeptický. Ale chápem, že dnes na svojich hodinách používa grafy ukazujúce úmrtnosť na rakovinu v Číne a odporúča bezmliečnu stravu svojim pacientom.

Teraz verím, že súvislosť medzi mliečnymi výrobkami a rakovinou prsníka je veľmi podobná so súvislosťou medzi fajčením a rakovinou pľúc. Verím, že identifikovanie tohoto spojenia a následná diéta zameraná na zachovanie zdravia mojich prsníkov a hormonálneho systému, ma vyliečili.

Bolo pre mňa ťažké, rovnako ako môže byť pre vás, akceptovať, že látka tak ,,prirodzená“ ako mlieko môže mať taký zlovestný dopad na zdravie. Ale som žijúcim dôkazom, že takto to funguje a od zajtra odkrývam tajomstvá tohto revojučného objavu.

Výňatok z Your Life in Your Hands ( Tvoj život je v tvojich rukách), Professor Jane Plant.
Z originálu preložila Martinka http://www.cancersupportinternational.com/janep...
copy z http://rakovina.nazory.eu/rubriky/pribehy-vylie...

aristka
28. jún 2013

lebo nenosia podrsenku push up a jedia ich bio sóju... 😉 aj s tým mliekom to môže byť pravda,dospelý človek ,väčšinou už reaguje alergiou na mlieko a nemusí o tom ani vedieť a mlieko telo zahlieňuje,niečo nato mbude a asi v číne nejedia toľko hak...

dafnea
autor
28. jún 2013

@aristka no mňa to teda dosť dostalo. Ja som milovala syry aml. produkty, ale okolo 20tky mi z toho začalo byť pekelne zle. Zrazu. Tak som začala jesť len sójové a ryžové obmeny -ryžové jogurty napr. alebo mlieka z DM-ka tam ich majú kopu na výber aj ovsené mám rada. A je mi dobre. Som síce chudá (mám 43kg), ale cítim sa aj tak ľahšia ako predtým a žiadne hlieny. Občas si dám kozí syr alebo mozzarelu, ale to veľmi zriedka. Ani na zmrzlinu nemám chuť vôbec.

aristka
28. jún 2013

@dafnea vedz ,že to poznám,začalo mi to po treťom tehu a stále chorá a to doslovne,tráviace problémy a to všetko mlieko ☹ ,vysadila som nadlo,ale teraz si trošku dám sem tam,ako ty hovoríš tie syry a nič mi to nerobí,len tonesmiem prehánať ,inak všetky problémy mi prešli....

dafnea
autor
28. jún 2013

@aristka dosť dlho som nechcela uveriť, že kravské mlieko je to čo mi škodí, ale keď sa zamyslím minimálne nad tým, že mlieko ma hned zahlieni - hlien je reakcia na niečo zlé čo treba dať von. Ani mačky nemôžu piť mlieko vraj je to blbosť , že sa mačkám dáva :D ľudia sme my hlupučkí hlavne, že sa hráme na pánov sveta. Úplne nechcem zaznávať hodnoty, ktoré nám mlieko a ml. výrobky dávajú, ale asi naozaj je dobré ho konzumovať len do istého veku kedy ho deti ešte potrebujú a len kvalitné a s mierou.

hradnapani
28. jún 2013

@dafnea tiez nerozumiem tej (stredo)europskej posadnutosti pitia mlieka a nadmernej konzumacie mliecnych vyrobkov. Tiez mam na vlastnej kozi odskusane, ze zminimalizovanim prijmu (nie ich uplnym vylucenim) mliecnych vyrobkov sa mi vyrazne zlepsila imunita, mojmu muzovi takisto.
Ale na druhej strane, v Cine je vsetko tak ine (strava, zivotny styl, atd), ze za absenciu tejto diagnozy bude zodpovednych zrejme viacero faktorov.

kazunomiya
28. jún 2013

Moc neverim tomu, ze by existoval jeden zazracny sposob ako sa rakovine prsnika vyhnut, ale je pravda ze mlieko nemusi byt vzdy len zdrave (sme jediny zivocisny druh, ktory sa nim stravuje aj v dospelosti a dokonca od inych druhov). Celkom sa mi pozdava myslienka, ze jeho konzumaciu by bolo treba obmedzit (dnes uz vraj tak kazdy 3. clovek je alergicky na laktozu alebo dokonca na mliecnu bielkovinu). Ako dieta som neznasala, ked ma ho nutili pit, mne proste mlieko ani syry ani tvaroh nechutili, este tak maslo a mliecne dezerty (asi lebo boli tak umele ze to clovek neciti).
Zato je skoro iste, ze rakovinu prsnika sposobuju estrogeny, napriklad v HAK, a hovori sa ze aj umele potraty zvysuju jej riziko, lebo drasticky prerusia hormonalne zmeny, ktore v tehotenstve v prsnikoch nastavaju.
A este jedna gynekologicka co sme mali v rodine, hovorievala, ze touto rakovinou casto trpia zeny, ktore nikdy nemali deti, napr. reholne sestry.

hradnapani
28. jún 2013

@kazunomiya suhlasim. Len k tej poslednej vete dodam, ze zrejme to nebude suvisiet s poctom deti, lebo tato diagnoza je velmi rozsirena napriklad v Izraeli, kde nou velmi casto ochoreju mnohonasobne matky, tam su velkopocetne rodiny tradiciou. Zrejme netreba nic prehanat... ani s tym poctom deti.

kazunomiya
28. jún 2013

Mimochodom, v Cine sa neje ani vela masa, hlavnou zlozkou stravy je ryza a zelenina a nejake ryby.. hovorim o tradicnom cinskom stravovani, samozrejme, ze uz je rozsirene aj to zapadne.
Otec ked tam bol, povedal, ze jedlo bolo podobne, ako tu v cinskych restikach, ale masa v nom bolo omnoho menej, vzdy len par kuskov. Zato do vsetkeho davali cukor, co moc zdrave asi nie je.

gretka2
28. jún 2013

No neviem, ci ten clanok je spolahlivy, ked som si zacala overovat fakty, tak v clanku je tvrdene, ze vo Vel.Britanii zomrie na r.prsnika rocne 1 zena z 12, to mi vychadza na 8,3 % (!!!!!!!!!). A ked som si to overovala, tak som zistila cislo 0,02% , co je teda sakra rozdiel.
Moj brat bol pred pol rokom v Cine (Huangdong), v decembri, a tam aj ked bolo 25°C, tak tam slnko za cely tyzden nevidel. Bol tam tak neuveritelny smog, aky zatial este nikde nevidel. Ale Cina je obrovska, na vidieku je asi fajn, ale v mestach ....
Ja by som tomu moc neverila.....
Cina...skor Japonsko, tam je nizka umrtnost, a dozivaju sa vyssieho veku. Skoda, ze sa nemozem nejako dopracovat k podrobnejsim statistikam z Ciny.

kazunomiya
28. jún 2013

@gretka2 Cina urcite nie je prikladom zdraveho zivotneho stylu, pretoze dnesna Cina ma napriklad tie problemy, o ktorych pises, dalej napriklad stupajucu mieru obezity (vdaka zapadnej strave), obrovsku potratovost (politika jedneho dietata), najvyssiu mieru samovrazd zien na svete, atd. Ano ten smog spominal aj otec, bol tam niekolkokrat. pred olympiadou to nejak nasilne obmedzili, ale inak je to tam kazdodenna realita.
A vdaka za preverenie statistickych udajov. Ani sa nedivim, ak nie su presne. Clovek si dnes musi davat pozor, comu uveri.

bamb27
28. jún 2013

by som tiez odporucala precitat si tento clanok,, i ked mnohi asi citali,,, ale v suvislosti s predmetnou temou isto nie je off topic http://www.badatel.sk/kpm/list-o-mlieku-odkaz-p...

zuzitko74
28. jún 2013

Neviem, dožijú sa vôbec prechodu?Vtedy sa rakovina prsníka diagnostikuje najčastejšie...

dafnea
autor
28. jún 2013

@gretka2 ja osobne na štatistiky neverím. Lebo štatisticky priemerný plat slováka je koľko .. 800€? no a reálne je to tak max 400 to vie každý 🙂 ale chápem čo si tým chcela povedať

kvetinka211
28. jún 2013

@dafnea priemer je hodnota, ktora je dost citliva na extremne hodnoty ... o tom, kolko zaraba vacsina slovakov preto lepsie vypoveda median (teda hodnota pod ktorou a nad ktorou sa nachadza polovica slovakov) statistika je fajn 😉

daneso
29. jún 2013

........ Nieco na tom je my nepijeme mlieko ale mliecne vyrobky ano ( ja vobec ale syn, manzel ano) ale skor minimalne..... Soja tiez nie je bohvieco kedze moze byt modifikovana a hlevne obsahuje vela estrogenov ktore najcastejsie byvaju pricinou rakoviny prsnika ....... Vsetko z mierou moja stara mama aj so starym otcom cely zivot jedli iba zemiaky, kysla kapusta domaca jahnacina ale iba raz do tyzdna kusok masa, mlieko a maslo. Syr iba ovci a samozrejme z domacej bryndze cez tyzden vychodnianske sulky a bryndzove halusky a dozili sa 90 ( o pohybe okolo domu a zahrady a este aj oveciek do 87 ani nehovorim)........ Dnesna doba prinasa s kazdodenym zivotom aj vela stresu!!!! JA mam na sebe vyskusane pokial clovek v sebe zmeni myslenie voci sebe a aj ostatnym veeeeela sa polepsi ako pride stres moze sa clovek stravovat najzdravsie ako moze nepomoze si a ochorie.

dafnea
autor
29. jún 2013

@daneso veru ten stres. :(

stellamaris
29. jún 2013

@dafnea nieco na tom bude urcite.Mlieko nam k zivotu netreba,ani mliecne vyrobky nemusime jest denne.Kalcium si doplnime inymi potravinami,aj tak ho mlieko obsahuje malo........k tej rakovine,myslim si,ze za rakovinou je skor dlhodoby stres. Zla zivotosprava a prostredie moze zapricinit choroby,zla strava tiez,ale nemyslim,ze je to prave mliecnymi vyrobkami a mliekom.

espri25
29. jún 2013

Perfektne...moj syn od narodenia mal vazne zdravotne problemy..pred pol rokom som mu zatrhla mlieko,jogurt ,syt atd a??? nic mu neni ..Je zdravy 🙂

nikoletka_h
29. jún 2013

ja si myslim ze je to skor o psychike..ta pani uverila ze vysadenim ml.vyrobkov sa zlepsi jej stav..a tak sa aj stalo..neviem ci ste niektora videli film the secret, tam bol podobny pripad..

katinam
29. jún 2013

@hradnapani zidovske zeny v Izraeli maju castu mutaciu genu, ktora vyrazne zvysuje riziko rakoviny prsnika, preto je tam aj napriek inak znizujucemu fakroru-viac deti - jej vyssi vyskyt.

hradnapani
29. jún 2013

@katinam hm, zaujimave. Vies o tom este nieco viac? co sposobuje tu mutaciu? Je to dost neferove od prirody, ze berie matky tolkym detom :(
A inak, co je vlastne tym znizujucim faktorom: tehotenstva ako take alebo dojcenie?

dafnea
autor
29. jún 2013

@katinam to vážne? a židovky len v izraeli alebo to platí aj pre tie z inných krajín? 😨

dafnea
autor
29. jún 2013

@nikoletka_h nemyslím si. Verím, že psychika robí divy (sama na sebe to viem), ale sme prepojení. Čiže psychika aj telo je 50 na 50. Dosť veľa robí psychika,ale nie celú prácu