Prekyslenie

dada97
30. júl 2013

ahojte, opat ste ma niektore mamicky pytali o info o prekysleni, tak som nasla skvely clanok, co vsetko to sposobuje a viem, ako to upravit aby sme boli zdrave, dokonca pohladam clanok, v ktorom I. Vojtek tiez opisuje ako sa mu podarilo schudnut, ked upravil pH.

PREKYSLENIE ORGANIZMU – PÔVODCA TAKMER VŠETKÝCH CHORÔB

Nie je to žiadna Jóbova zvesť z agentúry „Jedna pani povedala“, ale drsný fakt. Odborníci a lekári z celého sveta varujú – prekyslenie organizmu je v súčasnosti jedným z najnebezpečnejších degeneratívnych zdravotných problémov na Zemi. Problém, s ktorým by sa dalo úspešne bojovať, keby sa mu venovala patričná pozornosť, keby nás hypermarkety denno denne nezásobovali kyselinami v potravinách, keby sme neboli pohodlní a aspoň raz v živote by sme chceli pre svoje zdravie urobiť niečo, za čo nám naše telo bude vďačné. Tých „keby“ je veľa. Ak však chceme zostať na tomto svete ešte pár rokov bez zdravotných komplikácií a nepríjemných skúseností s našim telom budeme musieť vstúpiť do svojho JA.

Zlatý kľúč ku zdraviu

Kedysi to bola zosmiešňovaná teória. Dnes ju akceptujú aj tie najväčšie svetové lekárske kapacity: „Ak dokážeme udržať správnu zásadito – kyslú rovnováhu v našom tele, takmer nikdy neochorieme.“ Stav prebytku kyselín totiž priamo spôsobuje či zhoršuje drvivú väčšinu nemocí, ktoré poznáme. Pokiaľ vieme nastoliť správny pomer kyselín a zásad v našom tele, je vždy a v každom veku možnosť nápravy zdravotného stavu či dokonca úplné vyliečenie. Neveríte? V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako pracuje naše telo a ako vznikajú choroby. A nielen to. Dozviete sa fakty, ktoré vás možno prinútia zmeniť postoj k sebe samému.

Nie sme z prachu, ale z vody

Každý vie, že ľudské telo sa skladá prevažne z vody. Priemerne 70% toho, čo nazývame „Ja“ tvorí táto pre mnohých bežná tekutina. Ak by sme chceli náš život vyjadriť vo „vodnom“ grafe, uvidíme krivku postupného vysychania nášho organizmu smerom nadol v závislosti od veku. To znamená, že čím je človek starší, tým menej vody je schopné jeho telo udržať. Všetky tekuté prostredia ľudského organizmu počnúc krvou a slinami končiac majú alkalickú reakciu vyjadrenú v jednotkách kyslosti – pH. Keď je telo veľmi prekyslené, imunitný systém sa oslabuje a vírusy, baktérie či plesne dostávajú zelenú. Začnú sa množiť oveľa rýchlejšie, ako vo vyrovnanom prostredí. Do kyslého prostredia sa najhoršie vstrebávajú vitamíny a minerály tak potrebné pre naše celkové fungovanie. Následky takéhoto stavu sú devastujúce – postupne sa objavuje onemocnenie ciev, srdca, kĺbov a čo je najhoršie, vytvárajú sa podmienky pre vznik rakovinotvorných buniek. Telo si pomáha, ako vie. Zbavuje sa prebytočnej kyseliny hlavne potom a močom. Verili by ste, že aj moč aj pot majú kyslú reakciu? Je to práve z dôvodu udržania acidobazickej rovnováhy, ktorá je základom zdravia. Naše telo však nie je zázračné. Ak je náš organizmus dlhodobo prekyslený nad normu, je to začiatok nášho konca.

Prekyslenie, alebo čo je vlastne pH ?

Trochu vedy o vode: Časť molekúl vody sa vyskytuje v disociovanom stave ako H+ a OH- . V chemicky čistej vode je koncentrácia týchto častíc 10-14 mol/l, pričom H+ a OH- sú zastúpené rovnakým dielom. Koncentrácia H+ je teda 10-7 mol/l.
pH vyjadruje záporný logaritmus tejto hodnoty.
Zložité? Pre nás je podstatný hlavný fakt, vyplývajúci z tejto definície. Ak máme chemicky čistú vodu, jej pH bude presne 7. Túto vodu nazývame neutrálnou. Je uprostred stupnice 0 – 14, ktorou sa pH vyjadruje. Pokiaľ je pH hodnota vyššia, ako 7, hovoríme o zásaditej vode a naopak, ak je nižšia, hovoríme o kyslej vode. A opäť – keďže naše telo je v podstate voda, tak presne tam sa bude ukrývať naše prekyslenie.


Príčiny prekyslenia

Nesprávna výživa a nevhodné stravovacie návyky. Ruku na srdce, koľkí z nás preťažujú svoj organizmus nadvýživou? Ráno nejedávame, šupneme do seba kávu a poďho pracovať. Zato neskôr sa napukáme do plna (veď do fajrontu ďaleko) a potom poobede, keď sa vrátime z práce si dáme rýchlo ešte raz, aby sme sa tvárili, že chudneme a po 17:00 už nič nejeme. Nič horšie pre seba nemôžeme urobiť. Jesť sa má v malých dávkach a päťkrát denne. A nech sa vám zdá akokoľvek smiešne tvrdenie, že každé sústo musíme požuť 20 krát predtým, ako ho prehltneme, je to svätá pravda (kravy by vedeli rozprávať 🙂 ). Nedostatočné prežúvanie podporuje kyselinotvorné prostredie v žalúdku. Svoj organizmus preťažujeme nevhodnou stravou – veľa bielkovín, cukru, nasýtených mastných kyselín a tiež alkohol, nikotín či jedy z požívatín (insekticídy, pesticídy, herbicídy, potravinové prísady, konzervačné a farbiace prísady, chlór) – to všetko sú naši hrobári, ktorí trpezlivo čakajú na svoju prácu...
Narušenie črevnej flóry – dá sa vyjadriť jednoducho a zrozumiteľne – kvasenie v tenkom čreve, zahnívanie v hrubom čreve. Nechceli by ste to vidieť na vlastné oči, stačí ak to cítite pri vykonávaní veľkej potreby, že?
Nedostatok vody. Zámerne som nenapísal, že nedostatok tekutín. Tekutina je aj rum, sirup, káva, slivovica a podobne. Je to však voda a zas len voda, pri ktorej nedostatku stúpa koncentrácia kyslých odpadov hlavne v tuku a v nervových tkanivách.
Duchovná a duševná stránka nás samých. Žeby? Áno. Zlosť, nenávisť, agresia, stres a nahromadená duševná záťaž prekysľujú náš organizmus vo vysokej miere. Len nedávno vyšla štúdia o priamej úmere stresu a vzniku rakoviny. Čo myslíte, je to blud?

Následky prekyslenia sú priam hororovým čítaním

Acidóza je porucha homeostázy vnútorného prostredia, ktorej podstatou je vzostup koncentrácie vodíkových iónov H+ v extracelulárnej tekutine organizmu a poklesom pH Stabilná hodnota pH je nevyhnutná pre správny priebeh veľkého množstva chemických reakcií, prebiehajúcich v organizme. Porucha regulácie acidózy vedie k rozvratu vnútorného prostredia až k smrti.

Za týmto tvrdením sa ukrýva súvislosť medzi acidózou (prekyslením) a väčšinou civilizačných chorôb:

kardiovaskulárne problémy
rakovina
cukrovka
obezita
oslabenie imunity
poškodenie organizmu voľnými radikálmi
predčasné starnutie
osteoporóza
nedostatok energie
únava
psychická nevyrovnanosť

Čo k tomu dodať? Naše telo obsahuje neuveriteľných 96 000 (!) metrov cievnych sietí, ktoré neustále narušujeme našim nevhodným správaním. Vzhľadom k tomu, že táto sieť ciev sprostredkováva (tak, ako internet vo virtuálnom svete ) spojenie medzi všetkými bunkami, stačí málo a poškodenie sa rozšíri do celého tela.

Keď nemám, tak si požičiam, keď mám tak uložím do banky

Pochopili sme teda, že správny pomer kyselín a zásad je v tele žiadúci a nutný. Náš organizmus to aj bez nášho pričinenia vie úplne presne a preto s geniálnou presnosťou udržuje v správnom pH substanciu, ktorú považuje za najdôležitejšiu pre náš život – krv! Krv má pH 7,35 až 7,4 s veľmi nepatrnými odchýlkami. Ak by sa táto hranica výraznejšie znížila pod 7,35 človek umrie. Je koniec. A to len z toho dôvodu, že sme nášmu prekysleniu nevenovali pozornosť a nestíhalo to urobiť naše telo. Smrť však nie je cieľom pre náš organizmus. Práve naopak. Celý rad biochemických procesov v našom vnútri je zameraný práve na udržanie pH krvi a to aj za cenu nesprávneho fungovania iného orgánu. Krv má proste prednosť. Za každú cenu.
V záujme udržania zásaditého prostredia krvi si tak telo požičiava zásadotvorné látky zo zásob. Nadávali ste niekedy nad úrokmi pri pôžičke z banky? Nadávajte aj teraz. Cena za zásadité pH je ešte vyššia: napríklad minerálne látky, akými sú vápnik, draslík, horčík odoberá zo životne dôležitých orgánov a kostí, aby neutralizovalo kyseliny a rýchlejšie ich vylúčilo z tela. Takže vážení chudí, ktorí tak často vykrikujete: „Ja sa môžem prejedať aj o polnoci a nepriberiem“ nejasajte. Telo si na odbúranie kyselín požičia vápnik z vašich kĺbov a kostí. A bude to sakra bolieť. Postupne stratíte látky, ktoré potrebujete pre zdravie a silu. Vápnik tak ľahko neobnovíte a okrem bolesti chrbtice a kĺbov vám hrozí osteoporóza. Vlastne budete radi, že v štyridsiatke nezostanete na vozíku. Zavádzam? Uvidíte sami.

Aby som však meral rovnakým metrom. Tuční ľudia nie sú vystavení len posmechu okolia, ale riziku, že v štyridsiatke budú rovno po smrti. Dôvod? Vyskúšali ste diéty a nechudnete? Cvičíte, beháte, bicyklujete a nič? A čo tak jojo efekt? Dostavil sa po diéte a teraz vážite viac, ako predtým? Opäť za to môže hlavne vaše prekyslenie. Jedným zo spôsobov (zákerných, ale účinných) boja organizmu proti kyslým bunkám je ich ukladanie do tuku. Kyslá bunka, obalená v tuku je bezmocná. Za cenu vášho priberania. Diétu držíte pár mesiacov a organizmus sa zľakne: „Odkiaľ budem brať tuk?“ A neskôr urobí všetko preto, aby si ho v dostatočnom množstve uložil do tukovej banky až do doby, kým nezistí, že vám svitlo a začali ste jesť v prevažnej miere zásaditú stravu. A piť veľa vody.

Apropo voda...

Jedným z najdôležitejších prvkov pre naše telo je vápnik, čiže ako my na Slovensku hovoríme – kalcium. Nedostatok vápnika je príčinou vzniku viac, ako 150 chorôb. A to všetko z dôvodu, že vápnik patrí medzi najlepších bojovníkov pri neutralizácií kyslosti v tele. Je známe, že všetky (opakujem – VŠETKY) metabolické procesy v našom tele prebiehajú za prítomnosti vápniku a ... VODY (nie vodky). Preto je podstatné dodržiavať pitný režim. O pitnom režime sa dá dozvedieť veľa po zadaní tohto slovného spojenia do internetového vyhľadávača. Preto si pre túto chvíľu ukážeme, akým spôsobom si vypočítame náš osobný denný pitný režim.

Pre výpočet našej dennej potreby vody musíme urobiť dve veci:

1. postaviť sa na váhu
2. použiť nasledujúci vzorec: váha (kg) x 0,035 = denná potreba vody (litre)
Aby tento vzorec vyzeral „einsteinovsky“ musíme pridať ešte premenné veličiny:
Za každú šálku kávy pripočítajte k výsledku 3 dcl vody
Za každých 11 kg nadváhy 2,5 dcl vody

Zahrajme sa na kúzelníkov

Hurá, ideme sa odkysľovať... Nechcem byť skeptik, ale jedno je isté. Skladbu stravy a spôsob konzumácie sme schopní ovplyvňovať, horšie to bude s postupmi a surovinami. Skúste hádať prečo. Alebo ešte lepšie – urobte malý pokus. Kúpte si jednu rajčinu v hypermarkete a jednu odtrhnite vo vlastnej záhradke (alebo kúpte na tržnici od babky, v krajnom prípade ukradnite zo susedovej záhrady) a zahryznite. Najprv z domácej a potom z „hypermarketovej“. Cítite ten rozdiel? Ak nie, mali by ste si dať transplantovať chuťové poháriky. Rajčiny (a nielen ony), ktoré sú ku nám dovážané (a to vám garantujem, že v mnohých prípadoch sú) sa oberajú ešte zelené a dozrievajú pod umelými lampami cestou na pulty našich predajní. „Slnečná“ zložka, a tajomná zložka, ktorú východné náuky nazývajú energiou chi, alebo pránou v nich chýba. Prejavuje sa to nielen na chuti, ale aj na energetickej a výživnej hodnote. K tomuto faktu musíme však prirátať ešte jeden. Vlastne dva. Vlastne viac: Na Slovensku je živočíšna aj poľnohospodárska výroba v troskách. Mechanizmy našej „veľkovýroby“ nezaručujú obsah životu potrebných zásaditých látok. Skôr sa dá povedať o ich nedostatku. Preťažená pôda už minerálne látky takmer neobsahuje. Námietka ctihodnosť? No dobre – hnojí sa hnojí, ale pridaním dvoch či troch minerálnych látok do pôdy spôsobí len to, že rastlina vyrastie, nebude však obsahovať to, čo je pre nás dôležité, čo nám v budúcnosti zachráni život. Spôsob úpravy plodín je ešte horší – nahráva práve kyselinám. Zrno, zbavené šupky a výrobky z neho – presladzované, chemicky ošetrené, farbené, konzervované nemôžu byť v žiadnom prípade harmonickou potravou. Majte na pamäti, že ukážkový jedinec dnešnej doby, alias normálne sa stravujúci človek dostáva vďaka potravinám v obchodoch do seba len 40% minerálov a stopových prvkov z množstva, aké by mal.
Musíme byť teda naozajstnými kúzelníkmi, aby sme si v tele mohli vytvoriť zásobárne s minerálmi. Nezostáva nám však nič iné, ako zamyslieť sa nad našim jedálničkom. Zoznámte sa z niektorými potravinami ovplyvňujúcimi acidobazickú rovnováhu nášho tela:

Zásadité potraviny:

Zelenina – petržlen, zeler, cesnak, brokolica, dyňa, mrkva, chren, cuketa, paprika, uhorka, rajčiny, fazule, cibuľa, špenát, kapusta, kel, šalát, reďkovka, atď.
Ovocie – citrón (áno – kyslý citrón je zásaditý), avokádo,čerešne, grapefruit, limetky, kokosový orech atď.
Tuky a oleje – (lisované za studena) – olivový, kokosový, rybací, avokádový, hroznový olej a podobne.
Bielkoviny – kozie mlieko, sója, šošovica, pohánka, jogurt, špaldová múka, tofu, gaštany, ľanové, slnečnicové, sezamové a dyňové semená, mandle, klíčky...
Koreniny – škorica, zázvor, karí, chilli, horčica, čierne korenie, kajenské korenie, bylinky na ochutenie jedál a pod.
Ostatné – propolis, morská soľ, zelený čaj, bylinkové čaje, kombucha, huby shi-take, a samozrejme
pitná voda – zásaditá bez chlóru, najlepšie z prírodného prameňa (nie však balená, kúpená v obchodných sieťach).

Okysľujúce potraviny:

Ovocie - pomaranče, mandarínky, marhule, banány, broskyne, ananás, mango, jablká, figy
Obilniny – ryža, pšenica, kukurica, ovsené vločky, pekárske výrobky
Mliečne produkty – kravské mlieko, syry, maslo atď.
Orechy – kešu, arašidy, para, lieskové orechy
Živočíšne bielkoviny – mäsá bravčové, hovädzie, jelenie, morčacie ale aj losos, tuniak, krevety a ustrice
Ostatné - lieky, drogy, pesticídy, pivo, víno, liehoviny, väčšina vody balená vo fľašiach v obchodných sieťach.

Ste z toho jeleň? Ako môže jablko škodiť? Nuž, takmer nijako. Uvedomte si, že naša krv, je z 20% kyslá, ale až 80% alkalická, čiže zásaditá. Našou úlohou je nájsť správny pomer v tom, čo konzumujeme. Keď konzumujeme prevažne potraviny zvyšujúce kyslosť vnútorného prostredia, organizmus sa bráni zvýšeným vylučovaním vápnika z kostí i zubov. Trvalé prekyslenie organizmu vedie ku poškodzovaniu orgánov, pocitu únavy, depresií, vzniku chorôb.
Preťažené sú najmä orgány vylučovacie: obličky - vylučujúce splodiny metabolizmu močom, pľúca - neustále vydychujúce oxid uhličitý, vznikajúci pri metabolických premenách v organizme, pokožka - najväčší orgán na vylučovanie kyselín formou potenia, hrubé črevo - zbavujúce telo kyselín stolicou. Z toho vyplýva, že ak si chceme zachovať vnútorné prostredie organizmu v rovnováhe, príjem kyslých a zásaditých potravín by mal byť v pomere 1:4, resp. 70% zásaditej a neutrálnej stravy k 30% kyslej. V podstate svojmu organizmu vo väčšej miere neublížite konzumáciou akéhokoľvek ovocia a zeleniny.
Jediné, čo musíme naozaj obmedziť je príjem cukrov v potrave. Umelé sladidlá nás nespasia. Skúste med, stéviu a podobne. Naopak – neobmedzujte sa v pití obyčajnej pitnej vody bez prímesí a bubliniek – tá cukry rozpúšťa a pôsobí, ako antioxidant. Samozrejme nesmieme zabúdať na ťažké mastné jedlá a prehnanú konzumáciu múčnych výrobkov. Ale to už určite viete aj bez našich rád.

O smradľavých topánkach a rakovine

„Mám dojem, že moje telo je prekyslené, ale zeleninu nenávidím. Vraj pomôže sóda bikarbóna.“ Toť názor jednej „zdravo“ uvažujúcej čitateľky. Je pravda, že sóda bikarbóna je čistá zásada, ale – všetkého s mierou. Výskumy dokazujú, že sóda naozaj dokáže odkysliť náš organizmus viac, ako všetko iné. Predstavte si však nasledujúci proces – sóda vám „zozásadí“ váš žalúdok. Tým vyhubí kyselinotvorné prostredie, potrebné pre trávenie. Jedlo tak uviazne v žalúdku na dlhý čas a spôsobí, že priberiete. A nielen to. Z nestráveného jedla sa uvoľnia do tela nebezpečné látky. Preto odpoveď znie – sódu áno, ale nie pred jedlom, ani po ňom. Nechajte žalúdok vytvárať kyseliny a vypite radšej za lyžicu jablčného octu, aby ste trávenie urýchlili.
O účinkoch sódy bikarbóny nájdete na internete množstvo článkov, ktoré sa vám budú zdať pritiahnuté za vlasy. Vraj lieči rakovinu... vážne? Urobte si opäť doma jeden pokus. Tri dni si nevyzujte topánky. Po uplynutí tejto doby ich vyzujte a pričuchnite k nim. Brrrr... ten smrad je dôsledkom „plesnivých“ procesov vašich nôh. A teraz zoberte lyžicu jedlej sódy na nasypte do topánky. Potraste s ňou. Garantujem, že do dvoch minút zápach zmizne. Sóda však nevonia. Ako prerazila pach? Jednoducho – zneutralizovala hnilobno – plesňový proces. Ukončila ho, odstránila, stala sa jeho katom. Predstavte si teraz rakovinu, ako pleseň, ktorá sa šíri vašim telom a napáda bunky. Čo urobí sóda? ... Nuž, porozmýšľajte.

Je pH 10 zlatou métou ?

Najprv si pripomenieme jeden paradox: hoci je citrón kyslý, jeho výsledný efekt je zásaditý. Hoci je cukor sladký, výsledok je kyslý. Natíska sa tak otázka: Ak je destilovaná voda neutrálna, nemusíme čarovať s energetizáciou obyčajnej vody z vodovodu. Postačí nám piť vodu destilovanú?
No nepostačí. ďalší paradox znie: Hoci destilovaná voda je neutrálna, výsledok je kyslý, odoberá telu zásady.

Množstvo ľudí pri hľadaní tej pravej vody pre pitný režim narazilo na takzvanú ionizovanú vodu, silne alkalickú. Jej pH je okolo 10 a právom sa jej hovorí zázračná voda. Prístroje na ionizovanie vody sa celkom slušne predávajú. Problémom však je ich dosť vysoká cena. pH 10 sa stala akosi métou, ktorú by vo vode a strave chceli všetci konzumovať, aby boli zdraví. Keď na ionizujúce zariadenie nemáte, nezúfajte. pH 10 sa totiž ukrýva v mnohých potravinách. Ak berieme pH7 (voda, krv) ako neutrálnu veličinu, požívatiny z pH10 sú 1000x viac zásadité, ako pH7. A vysnenú pH10 nájdete okrem ionizovanej silne alkalickej vody aj v surovom špenáte, červenej kapuste, karfiole, cibuli, uhorkách citrónoch, morských riasach. Málokto zje citrón len tak. Pomôže, ak si ho nakrájate do vody a vodu vypijete (a preto „Viva el Mojito“ 🙂 ).
pH9 tiež nie je na zahodenie. Túto hodnotu majú: olivový olej, mango, baklažán, šalát, sladké zemiaky, čučoriedky, kiwi, melóny grepy, repa, viac druhov zeleniny. Zozásadiť organizmus tak vôbec nie je ťažké.

Na záver

Naši predkovia kedysi konzumovali iba organické potraviny. Anorganické chemikálie, ktoré sú pre naše telo neznáme, sa prvýkrát objavili približne pred päťdesiatimi rokmi a sú používané v potravinárskej výrobe v stále rastúcom množstve. Dnes je v našej strave stále viac a viac pridaných látok - konzervačné látky, prípravky na zlepšenie chuti, farbivá a zahusťovadlá, ktoré sú lacné, ale nepoznáme ich dlhodobý účinok. Tieto chemikálie sa neustále usadzujú v tele tých, ktorí ich konzumujú, a ich akumulácia znižuje fungovanie a účinnosť imunitného systému. Vo vážnych prípadoch môžu vyvolať rozvoj početných ochorení, napríklad autoimunitné choroby (imunitný systém napáda a poškodzuje svoje vlastné orgány) a alergie, čo je dôsledok prepätia imunitného systému nášho tela.
Podľa Dr. Lyndy Farsetto, ktorá sa na Kalifornskej Univerzite (UCLA) zaoberá acidobázickou rovnováhou, vedie naše telo boj s pochybným výsledkom, pri ktorom vyčerpáva všetky svoje rezervy, čo vedie k poškodeniu obličiek a pečene - našich najdôležitejších detoxikačných orgánov. Pri štúdiu približne 100 starších osôb zistila, že v tukových tkanivách skladujeme kyslé toxíny namiesto toho, aby sme ich prostredníctvom obličiek vylúčili. Tieto orgány teda používame na to, aby sme sa zbavili nákladu toxických látok, takže naše telo chráni svoje orgány pred kyslým účinkom; avšak medzitým sa v nás rozvíjajú choroby ako rakovina, cukrovka, problémy s kĺbmi kosťami a vzniká mnoho ďalších patologických stavov. Ak sa chcete týmto stavom brániť, prečítajte si tento príspevok ešte raz a dôkladne. A hlavne – konajte.

Foto: belsandia.com, borgesmediterraneangroup.com, lowdensitylifestyle.com
(i.n)

dada97
autor
30. júl 2013

@dada97 ODKYSLIŤ TELO A NAKŔMIŤ BUNKY
Metódu revolučného chudnutia vymyslel lekár nemeckej futbalovej reprezentácie Wolf Funfack. „Prestal som jesť zemiaky, cestoviny, ryžu, biele pečivo a chlieb, bravčové mäso, majonézové jedlá, vyprážané, mastné, sladkosti a alkohol. Jediné, čo mi nesedelo, bol zákaz červeného vína. Vravel som Zuzke, že alkohol mať nemusím, ani tvrdý, ani pivo, ale kvalitného červeného suchého vínka sa nechcem vzdať. Veď nevypijem dva litre denne, stačí pohárik. Na to jediné som ju ,ukecal‘, ale veď vínko je zdravé.“

Prvou fázou chudnutia bolo odkyslenie organizmu. „Znamenalo to dostať hodnotu pH na 7,4. Mohol som jesť ovocie i zeleninu, ryby, hydinové mäso, strukoviny, sóju, tofu. Mal som trochu výhodu v tom, že už asi päť rokov užívam hlivu ustricovitú, takže odkyslenie nebolo pre mňa až také náročné a dobré pH sa mi podarilo dosiahnuť pomerne rýchlo.“
Nasledovala druhá fáza. „Dostal som preparáty v prášku – nápoje, polievku a sladké tyčinky. Mixovali sa s vodou, mali rôzne príchute, napríklad čokoládovú alebo banánovú, polievky boli zemiakové, rajčinové a iné. Okrem toho som jedol ovocie, to iba dopoludnia, a zeleninu. Tej som mohol zjesť hocikoľko a v hocijakej úprave – dusenú, surovú, na pare. Nápoje, polievky a tyčinky boli také sýte, že som ich ani nedokázal zjesť. Boli dobré na to, aby bunky dostali všetko, čo potrebujú. Pretože bunka, ktorá to nedostane, nezačne požierať tuk, ale svalovinu. Moje bunky dostali všetko, takže sa začal strácať tuk. Pil som aj veľa redukčného čaju a ani mi nenapadlo osladiť ho cukrom. Predtým by som ho nevypil,“ priznáva Ivan Vojtek.

Druhá fáza chudnutia trvá od jedenásť do štrnásť dní.

ANI MINÚTA HLADOVANIA
Rovnako dlhá je tretia fáza. „Počas nej sa mi zharmonizoval metabolizmus a vrátil som sa k racionálnemu jedálnemu lístku z prvej fázy. Potom sa už druhá a tretia fáza iba opakujú. Ja som si ich zopakoval dvakrát, čiže to boli vlastne tri cykly, celé to trvalo tri mesiace. Nehladoval som ani minútu a nemal som žiadne problémy. Vôbec nič so mnou nerobí, keď vidím vyprážané dobroty alebo niečo iné, nevybavujú sa mi žiadne emotívne spomienky,“ hovorí Ivan Vojtek. Motiváciou preňho bolo, že mu odborníci dali mantinely.

„Nahádzali do nich, čo môžem, a nechali na mňa, v akom pomere a čo budem jesť. Aby som nezabudol, každý deň musíte vypiť aspoň tri litre tekutín. Najlepšie čistú vodu a čaj, žiadne limonády a sladké nápoje. Ani bublinky nie sú najvhodnejšie. Ja vypijem až päť litrov vody a čaju.“
Svojím spôsobom pomohla Ivanovi Vojtekovi pri chudnutí manželka.

„Neverila mi, ale to bola jej stratégia. Pozná ma. Vie, že keď ma niekto spochybňuje, zahryznem sa a idem ako buldog, chcem dokázať, že nie som slaboch. Hovorila mi, načo ten cirkus, to som ti aj ja mohla povedať, čo máš jesť. Aj preto som potreboval niekoho nestranného, koho budem poslúchať. Keby som zlyhal, hanbil by som sa.“
Ivan Vojtek má ohromnú radosť aj z toho, že v divadle mu musia prešívať kostýmy a musel vymeniť celý šatník. „Cítim sa výborne a nič mi nechýba, kilá navyše už vôbec!“

Kyslé telo neschudne
Vyskúšali ste už rôzne diéty a nič? Kým budete mať prekyslené telo, tukových záhybov sa nezbavíte. Rozlišujte, čo vám škodí a čo prospieva.

Ak si organizmus prekyslíte, zmobilizuje sa. „Začne si brániť vnútorné orgány pred žieravinou, ktorou vlastne kyselina je,“ hovorí Milada Dobrotková, poradkyňa pre zdravú výživu zo spoločnosti Monada. V tele nastanú rôzne pochody – odvápňujú sa kosti, strácajú sa cenné minerály, všetko preto, aby sa nežiaduce kyseliny zneutralizovali. ň

„Telo funguje dobre, ak je pH na úrovni 6,8 – 7,4. Kyseliny sa vytvárajú stále, po skonzumovaní mäsa vzniká kyselina močová, ak si dáte pizzu, cestoviny, biele rožky alebo chlieb, zasa octová. Tá sa do tela dostane aj po napolitánkach či po keksíkoch, ktoré zhltnete večer pri televízore. Všetky bublinkové a farebné nápoje majú na svedomí kyselinu fosforečnú a uhličitú. Kyseliny poškodzujú telo stratou imunity, skladovaním odpadových látok a ak to trvá dlho, vytvára sa viscerálny, vnútorný tuk a jednotlivé orgány sa ním obalia, “ vysvetľuje Dobrotková.

Proti prekysľovaniu hovorí aj fakt, že krv, najdôležitejšia tekutina pre človeka, je zásaditá, má pH cca 7,4, preto by sme mali všetky tekutiny v tele udržiavať v zásaditom pH. „Kyseliny majú hodnotu
od 0 po 7, neutrálne pH je 7, od 7 po 14 sú zásady,“ hovorí poradkyňa.

PÁSIKY SÚ VÝKRIČNÍK
Motiváciou pre pani Dobrotkovú, aby sa začala zaoberať metódou odkyslenia, bol jej kolega Miro Polák. „Niežeby sa extra prejedal, ale dal si aj to pivko, aj iné... No a zrazu mal stosedem kilogramov. Skúšal všeličo, ale schudnúť na vysnívaných deväťdesiat kíl sa mu nedarilo. Metódu odkyslenia garantovali lekári, to nám dávalo určitú istotu. Výživou sa zaoberám dlhé roky a zažila som už veľa prípravkov i metód, vždy ich niekto vyskúšal a nakoniec sa veľký úspech nekonal. Takže som mala trochu obavy. “

V prvej fáze sa vylúčia kyselinotvorné potraviny a užívajú sa doplnky, ktoré telo rýchlejšie odkyslia. „Po zmeraní ranného pH sa užijú prípravky na vytvorenie zásaditej reakcie, odporúčame ich brať dlhšie. Prekyslenie sa dá ľahko zistiť pomocou prúžkov, ktoré sa ráno ocikajú, čím je žltší, tým horšie,“ dodáva Milada Dobrotková. „Neverili by ste, ako prúžky človeka zmobilizujú, hneď vidí, ako na tom je.“ Dôležité je aj pravidelné stravovanie, v určitých intervaloch.

Prípravky na odkyslenie zlepšujú metabolizmus, znížia krvný tlak i cholesterol. Zaberajú aj na zápchu, ktorú má väčšina ľudí s nadváhou, telo sa celkovo prečistí. Po celý čas sa pritom pije redukčný čaj.

PRE VYŠŠIE HMOTNOSTI
Pani Dobrotková je presvedčená, že človek môže pre seba veľa urobiť kvalitnou stravou, no dodržiavať niečo otrocky a nevnímať, čo to s ním robí, je hlúposť. „Na každého zaberá niečo iné, klientom hovorím, že im neponúkam diétu, ale nový spôsob stravovania. Upozorním ich, že to nie je systém – mesiac, dva to budem dodržiavať a potom sa vrátim k starým návykom. To je škoda peňazí i energie. Metódu odporúčam hlavne tým, ktorí majú viac ako desať kilogramov nadváhy, pretože tých desať sa dá zhodiť, ak sa človek trochu zdisciplinuje. Ak je nadváha vyššia, vnútorné orgány sú obalené tukmi a chudnutie ide horšie. Podkožný tuk nie je iba nevábna masa deformujúca telo, veľmi negatívne pôsobí aj v jeho vnútri. Každá tuková bunka, ktorá je na brušných orgánoch, produkuje látky podporujúce zápaly a dokonca aj rakovinové bujnenie.“

KEĎ JESŤ, TAK JESŤ
Veľa chýb v stravovaní robíme nevhodnými kombináciami. „Telo nedokáže dobre stráviť bravčové mäso so zemiakmi alebo s ryžou či s bielym pečivom. Mali by sme dodržiavať aj zákonitosti prírody a v jednotlivých ročných obdobiach konzumovať jedlá, ktoré sú pre ne príznačné. Kedysi sa napríklad bravčové mäso jedlo iba v zime, v lete sa jedávali kyslé polievky, strukoviny, ovocie, zelenina.“

Milada Dobrotková radí kaloricky najvýdatnejšie jedlo dňa zjesť na obed. „Od štvrtej ráno do dvanástej napoludnie je telo v režime čistenia, nemali by sme ho hneď na raňajky zaťažiť vajcami s klobáskou. Ráno stačí niečo ľahké, ovocie, vločky, obilninová kaša.“

Po odkyslení tela nastupuje druhá fáza. Okrem ovocia a zeleniny k nej patria aj instantné nápoje, polievky a tyčinky s rozličnými príchuťami. „Mixujú sa s vodou a organizmus v nich dostane všetky potrebné živiny, teda bielkoviny, tuky a cukry vo forme, ktorá sa neukladá. Tu viditeľne cíti, že chudne, hlavne vnútorné tuky sa rozpúšťajú.“ Po desiatich až štrnástich dňoch sa potom opakuje stravovanie z prvej fázy, pričom fázy sa môžu kombinovať.

„Človek sa vráti k prirodzenej strave, žiadne konzervy, bagety. Klientov učíme – ak jete, netelefonujte, nerozprávajte, nerobte pri počítači a nevybavujte ďalších sto vecí. Hlúposťou dneška sú takzvané pracovné obedy. Keď jem, tak jem, nie len niečo hlcem. Jedlo sa musí dobre požuť! A znova jesť sa učia veru aj mnohí päťdesiatnici,“ prízvukuje pani Dobrotková.

JEDZTE VEĽA
Ovocia – najvhodnejšie je také, čo dozrieva v našej zemepisnej šírke. Jedávajte ho zrelé, čerstvé, nie po jedle. Kombinácia veľmi sladkého a veľmi kyslého nie je najlepšia.
Zeleniny – všetky druhy, surovú aj tepelne upravenú.
Obilnín – sú zdrojom energie.

JEDZTE S MIEROU
Strukoviny – sú v nich bielkoviny a sú základným stavebným kameňom tela.
Orechy – obsahujú minerály a stopové prvky.
Mlieko a mliečne výrobky, mäso, ryby – sú zdrojmi živočíšnych bielkovín, nie je v nich vláknina, nahraďte ich rastlinnými potravinami.

PITE VEĽA
Vody, nesladených čajov.

JEDZTE MÁLO
Tukov – masla, slaniny, údenín, ale aj čokolády, lístkového cesta, vyprážaných lupienkov.
Cukrov – sú silne kyselinotvorné, oslabujú imunitu, nahraďte ich sušeným a čerstvým ovocím, obilninami.

DENNE ZJEDZTE
80 percent zásadotvorných a 20 percent kyselinotvorných potravín.

VHODNÉ KOMBINÁCIE
✓ Ovocie samostatne, do prázdneho žalúdka, prípadne s obilnými kašami
✓ Živočíšne bielkoviny – mäso, mliečne výrobky, vajcia – so zeleninou
✓ Sacharidy – chlieb, cestoviny, ryža, pohánka, pšeno, kukurica, zemiaky – so zeleninou
✓ Strukoviny len so zeleninou a s bylinkami
✓Orechy s ovocím, zeleninou, s medom

Kyselinotvorné potraviny
mäso a výrobky z neho, pasterizované mlieko a výrobky z neho, vajcia, maslo, masť, obilniny, šošovica, hrach, ružičkový kel, špargľa, vlašské orechy, zaváraniny a konzervované potraviny, cukor, soľ, ocot, kakao, čokoláda, pasterizované ovocné džúsy, aromatizované, prifarbované nápoje a potraviny.

Zásadotvorné potraviny
sója, fazuľa, lieskovce, mandle, čerstvé nepasterizované mlieko, jogurty, acidofilné mlieko (tepelne neupravené), zelenina a ovocie čerstvé i sušené, gaštany, kokos, mak, slnečnica, naklíčené obilniny, naklíčené strukoviny, naklíčené semená, kvasnice, huby, bylinné čaje, minerálky

hradnapani
30. júl 2013

@dada97 super 🙂
ale kto je autorom clanku? odkial si cerpala? to je taka moja uchylka, ze to vzdy potrebujem vediet 😉

hradnapani
30. júl 2013
dada97
autor
30. júl 2013

@hradnapani venujem sa aj oblasti zdravia a hladala som priciny ochoreni a priberania, niekey si ludia ani neuvedomuju ako pristupom k sebe samym si ublizuju, alebo len maju malo informacii. Odporucam, urobit si maly testik s lakmusovymi papierikmi, (jednoducho ocikat a zistite pH mocu) daju sa zohnat v lekarni a zistite, vasu acidobazicku rovnovahu, keby niekto chcel, viem poradit ako to upravit, kludne v ip 🙂

svatava74
30. júl 2013

@dada97 uzasne......dakujem....a otazocka....ako je to s detmi????? 🙂

dada97
autor
30. júl 2013

@svatava74 pH sa da upravit mineralmi, ktore mam k dispozicii a co sa deticiek tyka skor by som zistila ph a radsej to riesila vhodnejsou stravou, pripadne vitaminmi tiez mam k dispozicii skvely sirupcek, ktory obsahuje len vitaminy z ovocia a zeleniny z nasich zem. sirky, bez chem., a bez citrusov, ci inych alergenov, lebo prekyslenie nevznika len pri traveni stravy, ale aj napr pri sportovom vykone vznika kys. mliecna, alebo pri strese, co predpokladam, ze deti nie su tak zatazene stresom ako dospeli

zuzimia
31. júl 2013

@dada97
A mozes dat aj viac info, prosim?

dada97
autor
31. júl 2013

@zuzimia mozem, len ohladom coho konkretnejsie

zuzimia
31. júl 2013

@dada97
ohladom sposobu odkyslenia, zujima ma to. Mam uz o tom nejake informacie, nieco som aj skusala, myslim, ze by to mohlo byt prospesne. Takze zaujima ma ako so stravou a aky program na to ponukas ty.

dada97
autor
31. júl 2013

je to velmi prospesne, upravit si pH v organizme, v podstate aj v clanku je spomenute, co vsetko prekyslenie sposobuje a ide vlastne o to, ze kyseliny, ktore sa tvoria, ci uz pri traveni potravy, alebo v strese, ci sporte su tak agresivne, ze by dokazali rozozrat kamen a predstavte si, co to sposobuje v nasom tele. Aby organizmus sam vyrovnal hladinu odcerpava mineraly z kosti, zubov, mame lamave nechty, suche vlasy, moze nas palit zaha, nafukovat, sme unavene a samozrejme aby ochranilo vnutorne prostredie, obakuje organy tukom, aby ich neposkodilo, preto aj mnoho zien nemoze schudnut, hladinu pH si vieme sledovat prave uz spominanymi lakmusovymi papierikmi, a vyrovnat mineralmi Pro Balance, je ich v baleni 360, vydrzia 3-4 mesiace, pokial by ste chceli viac info, kludne aj telefonicky

dada97
autor
31. júl 2013

a taktiez, co sa stravy tyka, nie vsetky potraviny, ktore su kysle su aj kyselinotvorne, su spomenute v clankoch

fiffinkaa
31. júl 2013

myslím že v dnešnej dobe je spoločnosť už dosť oboznámená o teórií prekyslenia tela, sama sa tomu venujem, mám dosť literatúry od K. Tupperwaina, teoriu si myslím že ovládam tak na 3 čo je dobre, ale tá prax..je to o čase hlavne, nájsť si čas pripravovať pokrmy, namáčať jadrá, odšťavovať zeleninu atď..byť 2 kroky dopredu, takže v dnešnom rýchlom svete je to naozaj boj, snažím sa takto žiť od januára..no nedá sa mi to na 100%, ..preto som si dala zásadu 50% dennej stravy v surovom stave a pri tom som sa uspokojila a ostala...vynechala som kávu, alkohol a pijem len vodu.

zdravá strava je naozaj skoro len ovocie, zelenina, oleje, semená strukoviny a voda..

dada97
autor
31. júl 2013

@fiffinkaa aj ked je spolocnost oboznamena aj tak vela ludi nevie o co ide, a preco vznikaju rozne choroby...

nanyka
7. aug 2013

@dada97 na pH potravín sú rozličné názory, no uvedené v článku, že sója, špaldovká múka či jogurt sú zásadité, je hlúposť..všetky strukoviny, mliečne výrobky (vrátane jogurtov - výnimkou je domáci jogurt z domáceho neupravovaného mlieka a kysané výrobky) a všetky múky z obilnín - teda aj špaldová sú kyselinotvorné potraviny.

Arašidy - spomínajú sa medzi orechmi. Nie sú, je to strukovina. Silno kyselinotvorná. Arašidy sa dajú konzumovať len naklíčené v surovom stave - čiže buď vypestované alebo zo špeciálneho obchodu, v bežných sieťach sú už všetky tepelne upravené, i tie v škrupine.

Konzumácia zásaditých potravín je veľmi dôležitá, ale telo potrebuje aj tie kyselinotvorné - konkrétne čo sa týka napr. orechov..treba vytvoriť acidobázickú rovnováhu, príliš zásadité telo tiež nie je v poriadku. Orechy však v menších množstvách, všetkého veľa škodí. - tak ako si písala 🙂

No obilniny - tým dávam veľké NIE.. obilniny, ktoré sa dnes dopestujú sú prešľachtené, obsahujú veľké množstvo gluténu, ktorý je najčastejším spúšťačom autoimunitných chorôb, lebo poškodzujú tenké črevo. A sú kyselinotvorné.

Ovocie jesť len samotné, nie miešať s obilninami - dochádza ku kvasnému procesu v črevách. A čo najmenej mixovať druhy, teda jesť čo najviac "mono" a striedať druhy. Melón jesť vždy len samostatne (áno,viem,je to zelenina, len pre info väčšiny,ktorá to považuje za ovocie).

dada97
autor
7. aug 2013

@nanyka suhlasim, chcela som aspon nacrtnut, aby poniektore babenky boli v obraze o co sa jedna

dada97
autor
7. aug 2013

@nanyka dakujem,za info, v tom case, ked ste to preberali som tu este nebola a kedze sa ma na to pytalo niekolko kociek, tak som to sem dala, hlavne je, ze si pomozeme ;) a poradime

lensam
12. aug 2013

@hradnapani odpoved na tvoju otazku ohladom autora a teda aj doveryhodnosti tohto clanku si nedostala. na nete je nespocetne vela stranok o prekysleni organizmu, ale ani v jednom sa nedozvies o nejakych vedeckych pracach. az ked zacnes hladat lepsie, tak zistis, ze to nie je vobec vedecky podlozene a niekto sa len chce nabalit...vid tato pani (dada97) co ti hned chce ponukat nejake pripravky...mrknite aj sem: http://is.muni.cz/th/323568/lf_b/bakalarska_pra...

dada97
autor
12. aug 2013

http://primar.sme.sk/c/5298386/nechcete-pribera... aj tu je zaujimavy clanok, ja nepotrebujem nikomu nic ponukat, kazdy sam si moze precitat o co ide, a najst si informacie ktore potrebuje a vhodnym sposobom si vybrat to co mu vyhovuje, mali sme v rodine, onkologa a pricina bola aj v prekysleni, ja uzivam mineraly a kedze si sledujem pH vidim, ze sa mi upravilo a viem ako sa citim teraz a ako som sa citila predtym. Viem ze je trh a fora plne akdekoho, ja len chcem poradit a pomoct

lensam
12. aug 2013

@dada97 Dnes už je dokázané, že zdravie človeka nie je....atd bolo napisane v clanku...v jednom z miliona, ale vsetky su povrchne a nikde nie je napisane aky vedec to vsetko vyskumal a kde to je publikovane. v clanku sa vyjadruje nejaka odbornicka na vyzivu, ja by som chcela aby sa k tomu vyjadril biochemik. len sa cudujem ako su vsetci ludia na to namotani...aj moja suseda a este to husti do nevinnej hlavicky svojho synceka. Ked som sa pozrela na tabulky potravin, tak mi z toho vyslo, ze sa mame stravovat zdravo. Presne tak ako to do nas hustia odmalicka. Lenze niektori si myslia, ze ked maso je uvedene ako kyselinotvorne, tak to treba uplne vyradit. A to je hlupost. Treba jest vsetko, len nie v takych mnozstvach ako su vsetci zvyknuti. Jediny problem nasej civilizacie je prezieranie sa. Najlepsie 5x denne do popuku a este k tomu nejaku sladkost na ktoru nam v hypermarkete vylezu oci. zeje to tak? Asi si si nestihla precitat ten link co som uviedla 🙂

dada97
autor
12. aug 2013

ja netvrdim, ze by ludia mali jest chemiu, je pravda a suhlasim, ze keby ludia viac pozerali na zlozenie a nato, co jedia bolo by vela veci inak, vobec netvrdim, aby vylucili nejake potraviny, vhodnou kombinaciou sa da vsetko, ked sme vyrastali na dedinach sme jedli vsetko, skor dopestovane a vychovane doma, no bohuzial v obchodoch sa vsetko napicha , konzervuje a pod.a samozrejme suhlasim aj s prezieranim, je iny uponahlany zivot, ludia nemaju tolko pohybu ako mali, su pohodlnejsi....

betati
12. aug 2013

@lensam ďakujem za zaujímavý link. Zatiaľ som iba narýchlo prebehla ale určite si to celé prečítam 🙂
Téma prekyslenia ma zaujíma. Ako píšeš, je veľmi dôležité stravovať sa pestro. Ak v našej strave prevláda zelenina a ovocie už sme na dobrej ceste.
Ak Ťa dobre chápem, myslíš si že je zbytočné užívať prípravky na očistu, na odkyslenie? Že je to iba marketingový ťah?
Áno, je to zbytočné ak si neupravíme naše stravovanie,myslenie a očakávame zázrak od minerálov. Ale z vlastnej skúsenosti viem potvrdiť, že takéto doplnky vedia urýchliť očakávaný efekt.

lensam
12. aug 2013

@betati som rada, ze to niekoho zaujalo 🙂 pretože po zbežnom prebehnutí reakcií v tejto diskusii, som zostala zhrozená nad tým ako tomu všetci veria. skôr som čakala diskusiu o tom či je to pravda a dva tabory s rozdielnými názormi ako vo väšine diskusií.
tiež to nemám veľmi naštudované. ale mám susedu, ktorá nerieši nič iné len zdravý životný štýl a občas si vyhľadám niečo na internete z toho čo mi hovorí a vidím, že sú to všetko informácie z takých populárnych článkov. zdá sa mi to jej správanie až fanatické a preto si potrebujem o tom niečo prečítať, nech viem argumentovať. len potrebujem nájsť nejaké publikácie, niečo vedecké a nie žvásty nejakého novinára, ktorý o tom nemá ani šajn, len potrebuje napísať o nejakej módnej téme. Z vlastnej skúsenosti viem, že novinári prekrútia vo svoj prospech čo sa len dá.
Podľa mňa je to marketingový ťah...minerály získate aj zo stravy a netreba k tomu nejaký drahý výživový doplnok. Veď pri dnešnom štýle života, pri ktorom nepoznáme hlad, nám nemôžu chýbať žiadne minerály a vitamíny. Jedinné čo nám chýba je vit. D, pretože nechodíme von a keď aj tak ponatieraný opaľovacími krémami, aby sme náhodou nedostali rakovinu. A s tým súvisí aj nedostatok vápnika (Calcium) a osteoporóza. Ako jedna kamoška čo mala minulý rok koncom leta biele dieťa. Veď to je snáď nemožné.
Čo to vlastne užívate? Asi nie lieky z lekárne. Skôr by som sa u tých prípravkov bála či v nich je vôbec deklarovaná účinná látka. Je to vôbec bezpečné? Robili sa s tým klinické skúšky. Aký efekt vám to urýchlilo? v čom vám to pomohlo?

lensam
12. aug 2013

@dada97 minule som sa veľmi začudovala, pre akých zákazníkov jeden obchodný dom predáva už urobené palacinky, lokše, šišky. Takže celý svet je pomýlený. Obchodníci sa len prispôsobujú dopytu. Keby to nikto nekupoval, tak to tam nie je. Najradšej by sme si v obchode kúpili raňajky, obed aj večeru naložené na tanieriku. Ak by to išlo tak aj idealne zohriate. Stále máme možnosť pestovať si všetko sami. Len to tiež nie je také jednoduché. Nablýskané jabĺčka z obchodu, verzus červivé 🙂 Ja keď som sa pýtala mami ako voľakedy jedávali, odpovedala, že mäso mali 1x do týždňa...teraz je to skôr opačne. Jedenkrát do týždňa nemasité jedlo. Všade sa hovorí 5x denne jesť. Vždy keď schudnem tak je to obdobie, keď nemám potrebu jesť až niekedy do druhej poobede, keď tak nejakú maličkosť (možno aj sladkú tyčinku) . Voľakedy som to tak cítila stále, nepotrebovala som tak jesť. Teraz po pôrodoch mávam také obdobia iba občas a vždy schudnem asi 2kg. Žiadny jojo efekt.

dada97
autor
12. aug 2013

@lensam bohuzial je divna uponahlana doba, ludia maju ine hodnoty, su pohodlni, napr, je rozdiel mat jablko zo zahrady a z obchodu, alebo paradajky, su krasne ale chut... napr, banany sa zberaju zelene a kym dojdu k nam dozreju, vobec polotovary a pod. to by sme mohli opisovat ako to teraz funguje, tak isto ako sa stale riesi chudnutie, miesto toho aby sme sa hybali, tak to chcem hned a bez namahy. Ja pamatam ako sme susievali seno, alebo vyberali zemiaky a ako pises, boli bezmasite dni, dnes, akoby bolo vsetko naopak

lensam
12. aug 2013

@dada97 to máš vo všetkom pravdu...a ako náhradu za to máme medicínu, ktorá nás udrží dlhšie pri živote a jednoduchší život. večeri strávené pri počítači, alebo telke, v lepšom prípade na výlete s rodinou a nemusíme každú voľnú chvilku po príchode z práce stráviť na záhrade

dada97
autor
12. aug 2013

@lensam to mas podobne aj s niektorymi lekarmi, neriesia pricinu, ale len utlmenie priznakov a vsetko ruka v ruke, ci obchod, vo vsetkom su peniaze ale nik neriesi potreby a prevenciu ludi

betati
12. aug 2013

@lensam dnes sa veľmi ťažko zorientujeme v informáciach. S tým s vami súhlasím. Valia sa na nás z každej strany, vedecké výrazy a pisateľský talent autorov ľahko dostane neznalého človeka. Medzi laikov patrím aj ja.
Na Váš príspevok som reagovala iba preto, aby som sa uistila že Vás správne chápem.
Aj ja verím tomu, že teraz v lete, keď všetko máme z vlastnej záhrady...keď všetkého máme nadbytok, že nám nemôžu chýbať živiny (vit. a min.). Každý deň ma napĺňa jedlo radosťou a vďačnosťou 😵
Verím tomu, že ak nebudeme čítať zloženie každého výrobku, onedlho naše telo bude jedno veľké skladisko postrekových, konzervačných a chemických látok.
A verím tomu, že lekáreň nie je záruka kvality 😉

kristinaanna
12. aug 2013

ahojte, mne sa teraz dostala do rúk kniha od Bukovského "Hľadá sa zdravý človek" a celú jednu kapitolu tam venuje práve pH telu, kniha bola vydaná v roku 1998,
citujem z knihy:
"Stručne
- naše bunky potrebujú stabilné životné (chemické ) prostredie.
- správne prostredie bunkám zabezpečíme, ak :
+ obmedzíme spotrebu jednoduchých sacharidov ( cukru ) a zvýšime spotrebu vládniny (strukoviny, zelenina, obilniny),
+ uprednostníme zásadotvorné potraviny a obmedzíme potraviny kyselinotvorné ( najme potraviny živočíšneho pôvodu)
+ budeme prijímať dostatok tekutín
+ správnym spôsobom zvládneme svoj stres
- vyhýbame sa používanie antacíd a liekom poškodzujúcim chemickú rovnováhu vnútorného prostredia"
😉

kristinaanna
12. aug 2013

ešte odporúča vynásobiť váhu v kg číslom 28, a tak dostaneme množstvo vody ml, ktoré by sme mali denne vypiť 😉