icon

Pretrvávajúci zápach v nose

jancibakanci
24. sep 2025

uz 5 rok citim zapach v nose niekedy extra silny niekedy tak light, smrad ako zhorene pneumatiky, hniloba , cigarety vsetko do kopy, zatial nic nepomohlo som objednany na ct hlavy , ale ak niekto nieco vie co pomohlo budem rad, covid som nikdy nemal ani nikto v okoli a uz rok a pol pred kovidom som mal prvy raz tieto priznaky , niekedy to trva 2 tyzdne potom mesiac pokoj niekedy 4 dni a pokoj , niekedy zasa mesiac a tak dookola, vysetrenie krcne nosne nic nezistilo , poprosim ak ma niekto podobne skusensoti nech sa ozve, prosim nespajate to s covidom, to som cital uz takmer vsetky skusenosti toto je ine, vdaka

fajnova
24. sep 2025

Ahoj. Mám to tiež už niekoľko rokov. Ja cítim výfukové plyny. Presne ako píšeš, niekedy viac, inokedy menej, niekedy vôbec. Ide o fantomovy zápach, cuchovu halocinaciu. Nie si v tom sám, aj tu je viac diskusií. Ja som po príčine zatiaľ nepatrala.

tinkavvv
24. sep 2025

Aj ja to mam. Mne to spustil covid. Ja citim dym dreva, niekedy stale, niekedy vobec. Je to casom lepsie a menej caste, ale trva to stale. Vsimla som si, ze ked v zime kurime v krbe a naozaj zacitim dym, tak mi to spusti ten fantomovy zapach a citim ho potom aj dalsie dni.

anonym_926d2b
24. sep 2025

@jancibakanci daj si skontrolovať pažerák na gastre. Môže to byť tichý reflux.

rozculena
24. sep 2025

@jancibakanci ja tým občas trpím už pár rokov,mám také obdobia,niekedy to je pár dní,niekedy aj 2 týždne v kuse,a niekedy len pár hodín.Ja som alergik a mám zväčšenú sliznicu v nose a tiež si myslím,že to má spojitosť aj s krčnou chrbticou,už som to rozoberala aj s AI
Možné príčiny:
Nos a dutiny: chronický zápal prínosových dutín, polypy, alergia alebo infekcia môžu vyvolať falošný zápach.

Neurologické faktory: migrény, epileptické ložiská (najmä v spánkovom laloku), následky úrazu hlavy alebo problém s prietokom krvi do mozgu.

Krčná chrbtica: môže nepriamo vplývať – ak je tam stlačenie nervov alebo ciev, môže to vyvolávať zvláštne pocity v hlave.

Hormonálne alebo metabolické zmeny: niekedy sa objavujú pri poruchách štítnej žľazy, pri nedostatku niektorých minerálov či vitamínov.

Lieky alebo doplnky: zriedkavo aj niektoré prípravky môžu ovplyvniť vnímanie čuchu.

🔎 Čo by bolo dobré spraviť:

ORL vyšetrenie (ušné-nosné-krčné) – aby sa vylúčili zápaly alebo polypy.

Neurológ – ak bude problém pretrvávať, môže ťa poslať na EEG alebo MR, aby sa skontrolovalo, či nie je zdroj v mozgu.

Denník symptómov (aj keď teraz nemáš spúšťače, zapisovanie, kedy je zápach silnejší alebo slabší, môže ukázať vzorec).

Samopozorovanie: skús sledovať, či sa zápach mení, keď si ľahneš, keď si v pohybe, po jedle, alebo keď si vonku.

❗ Ak by sa pridali ďalšie príznaky – silná bolesť hlavy, poruchy videnia, slabosť, závraty, porucha reči – treba ísť hneď na pohotovosť.

tu je jednoduchý zoznam vecí, ktoré si môžeš sama doma odsledovať, keď máš ten pocit dymu v nose. Pomôže ti to zistiť, či je to viac od nosa, nervov alebo niečo iné:

🔍 Malé domáce pozorovania / testy
1. Zmena prostredia

Skús ísť von na čerstvý vzduch alebo do inej miestnosti.
➡️ Ak sa pocit zlepší, môže ísť o nos/dutiny alebo vzduch v byte.
➡️ Ak ostane úplne rovnaký, môže to byť skôr nervového pôvodu.

2. Jedna nosná dierka

Skús na pár sekúnd zatvoriť jednu nosnú dierku a dýchať iba druhou.
➡️ Ak cítiš dym len na jednej strane, môže to súvisieť s nosom/dutinami.
➡️ Ak je to rovnaké na oboch, skôr ide o centrálny pôvod (mozog).

3. Chuť a čuch všeobecne

Skús silné pachy: káva, cesnak, citrón, ocot.
➡️ Ak ich cítiš normálne, ale dym je stále prítomný, ide o tzv. fantosmiu.
➡️ Ak necítiš vône dobre alebo sú skreslené, môže ísť o problém s čuchovými nervami.

4. Poloha hlavy

Skús ľahnúť na chrbát, bok, alebo predklon.
➡️ Ak sa intenzita mení, môže ísť o dutiny alebo prietok krvi (krčná chrbtica).

5. Doprovodné príznaky

Sleduj, či sa k zápachu pridajú:

bolesť hlavy, závraty, hučanie v ušiach,

brnenie, slabosť,

tlak alebo bolesti v tvári/nose.

6. Časový priebeh

Je zápach neustály, alebo sa mení počas dňa?

Objaví sa po jedle, po ľahu, ráno po zobudení?

✍️ Ako si to zapisovať

Stačí krátke poznámky:
„1.9. ráno – dym silný, rovnaký vonku aj doma, cítila som aj kávu normálne, nezmenilo sa pri ľahu. Bez bolesti hlavy.“

👉 Ak sa tento pocit neustále drží viac než 1–2 týždne, alebo ak sa pridajú ďalšie príznaky, určite by som šla aspoň na ORL.

jancibakanci
autor
25. sep 2025
@fajnova

Ahoj. Mám to tiež už niekoľko rokov. Ja cítim výfukové plyny. Presne ako píšeš, niekedy viac, inokedy menej, niekedy vôbec. Ide o fantomovy zápach, cuchovu halocinaciu. Nie si v tom sám, aj tu je viac diskusií. Ja som po príčine zatiaľ nepatrala.

@fajnova ja viem ako sa to vola , lenchcem vediet ci ma niekto podobnu skusenost a ci nieco zabralo, ja cakam na magnet.rezonanciu

jancibakanci
autor
25. sep 2025
@tinkavvv

Aj ja to mam. Mne to spustil covid. Ja citim dym dreva, niekedy stale, niekedy vobec. Je to casom lepsie a menej caste, ale trva to stale. Vsimla som si, ze ked v zime kurime v krbe a naozaj zacitim dym, tak mi to spusti ten fantomovy zapach a citim ho potom aj dalsie dni.

@tinkavvv ako som pisal , nic spolocne to s covidom nema

jancibakanci
autor
25. sep 2025
@anonym_926d2b

@jancibakanci daj si skontrolovať pažerák na gastre. Môže to byť tichý reflux.

@anonym_926d2b uz mi to robili to ako prve , reflux mam beriem lieky ale vylucili ze by to malo nieco spojene so zapachomv nose

jancibakanci
autor
25. sep 2025
@rozculena

@jancibakanci ja tým občas trpím už pár rokov,mám také obdobia,niekedy to je pár dní,niekedy aj 2 týždne v kuse,a niekedy len pár hodín.Ja som alergik a mám zväčšenú sliznicu v nose a tiež si myslím,že to má spojitosť aj s krčnou chrbticou,už som to rozoberala aj s AI
Možné príčiny:
Nos a dutiny: chronický zápal prínosových dutín, polypy, alergia alebo infekcia môžu vyvolať falošný zápach.

Neurologické faktory: migrény, epileptické ložiská (najmä v spánkovom laloku), následky úrazu hlavy alebo problém s prietokom krvi do mozgu.

Krčná chrbtica: môže nepriamo vplývať – ak je tam stlačenie nervov alebo ciev, môže to vyvolávať zvláštne pocity v hlave.

Hormonálne alebo metabolické zmeny: niekedy sa objavujú pri poruchách štítnej žľazy, pri nedostatku niektorých minerálov či vitamínov.

Lieky alebo doplnky: zriedkavo aj niektoré prípravky môžu ovplyvniť vnímanie čuchu.

🔎 Čo by bolo dobré spraviť:

ORL vyšetrenie (ušné-nosné-krčné) – aby sa vylúčili zápaly alebo polypy.

Neurológ – ak bude problém pretrvávať, môže ťa poslať na EEG alebo MR, aby sa skontrolovalo, či nie je zdroj v mozgu.

Denník symptómov (aj keď teraz nemáš spúšťače, zapisovanie, kedy je zápach silnejší alebo slabší, môže ukázať vzorec).

Samopozorovanie: skús sledovať, či sa zápach mení, keď si ľahneš, keď si v pohybe, po jedle, alebo keď si vonku.

❗ Ak by sa pridali ďalšie príznaky – silná bolesť hlavy, poruchy videnia, slabosť, závraty, porucha reči – treba ísť hneď na pohotovosť.

tu je jednoduchý zoznam vecí, ktoré si môžeš sama doma odsledovať, keď máš ten pocit dymu v nose. Pomôže ti to zistiť, či je to viac od nosa, nervov alebo niečo iné:

🔍 Malé domáce pozorovania / testy
1. Zmena prostredia

Skús ísť von na čerstvý vzduch alebo do inej miestnosti.
➡️ Ak sa pocit zlepší, môže ísť o nos/dutiny alebo vzduch v byte.
➡️ Ak ostane úplne rovnaký, môže to byť skôr nervového pôvodu.

2. Jedna nosná dierka

Skús na pár sekúnd zatvoriť jednu nosnú dierku a dýchať iba druhou.
➡️ Ak cítiš dym len na jednej strane, môže to súvisieť s nosom/dutinami.
➡️ Ak je to rovnaké na oboch, skôr ide o centrálny pôvod (mozog).

3. Chuť a čuch všeobecne

Skús silné pachy: káva, cesnak, citrón, ocot.
➡️ Ak ich cítiš normálne, ale dym je stále prítomný, ide o tzv. fantosmiu.
➡️ Ak necítiš vône dobre alebo sú skreslené, môže ísť o problém s čuchovými nervami.

4. Poloha hlavy

Skús ľahnúť na chrbát, bok, alebo predklon.
➡️ Ak sa intenzita mení, môže ísť o dutiny alebo prietok krvi (krčná chrbtica).

5. Doprovodné príznaky

Sleduj, či sa k zápachu pridajú:

bolesť hlavy, závraty, hučanie v ušiach,

brnenie, slabosť,

tlak alebo bolesti v tvári/nose.

6. Časový priebeh

Je zápach neustály, alebo sa mení počas dňa?

Objaví sa po jedle, po ľahu, ráno po zobudení?

✍️ Ako si to zapisovať

Stačí krátke poznámky:
„1.9. ráno – dym silný, rovnaký vonku aj doma, cítila som aj kávu normálne, nezmenilo sa pri ľahu. Bez bolesti hlavy.“

👉 Ak sa tento pocit neustále drží viac než 1–2 týždne, alebo ak sa pridajú ďalšie príznaky, určite by som šla aspoň na ORL.

@rozculena bol som na orl , neuro a cakam magnet rezonanciu , to co pisem som davno precital, sledoval sa ale je to zbytocne , pride to hocikedy hocikde, krcnu chrbticu vylucili , nos- mam zvacsenu prepazku ktoru mi idu operovat ale tak isto vylucili ze by to s tym malo nieoc spolocne a urcite to moj problem nevyriesi , ja som pozrel stranku WHO kde sa pise ze je potrebne bezne krvne vysetrenia, co som absolvoval nic sa nenaslo, krcne tak isto nic a neurolog chce MR mozgu ako pise aj stranka WHO , vylucit treba nador na mozgu , ked nie diagnozu dalej riesi neurolog ale potrebuje MR

rozculena
25. sep 2025
@jancibakanci

@rozculena bol som na orl , neuro a cakam magnet rezonanciu , to co pisem som davno precital, sledoval sa ale je to zbytocne , pride to hocikedy hocikde, krcnu chrbticu vylucili , nos- mam zvacsenu prepazku ktoru mi idu operovat ale tak isto vylucili ze by to s tym malo nieoc spolocne a urcite to moj problem nevyriesi , ja som pozrel stranku WHO kde sa pise ze je potrebne bezne krvne vysetrenia, co som absolvoval nic sa nenaslo, krcne tak isto nic a neurolog chce MR mozgu ako pise aj stranka WHO , vylucit treba nador na mozgu , ked nie diagnozu dalej riesi neurolog ale potrebuje MR

@jancibakanci ja som s tým ani nebola u doktora....som zvedavá,čo ti nakoniec nájdu