Problém so štítnou žľazou?

2. feb 2020

Ahojte chcela by som sa vas opytat, ci si myslite ze by som mohla mat problem so stitnou zlazou, aspon vas nazor, ak mate vy take problemy alebo niekto okolo vas lebo ja uz fakt neviem...
Tak v rodine nemame ziadne taketo choroby ohladom stitnej, ale ja mam podozrenie kedze som si citala aj nejake priznaky a hlavne ma to napadlo v poslednej dobe a zacala som o tom premyslat... mam vysku 165 a vzdy som si drzala vahu cca 47 kg, stale jem, nemam problem s jedlom ziadny, chuti mi a zjem aj 5 jedal denne... vzdy som bola ako sparatko, mam sice pracu kde sa nabeham, ale bola som pred mesiacom u lekara na preventivnej a na vahe som mala 45 kg, z toho lekar este kvoli obleceniu odcital 1kg, takze mi zapisal 44kg...ja som normalne ostala v soku lebo nemam pocit ze som nejak schudla. Dalsi priznak mam ze mam trosku hrubsi krk na zenu, mam trosku viac viditelny ohryzok, aj ked nie moc ale toto mam uz dlhe roky ze mam ako keby taku ani nie hrcu ale take vydute pod tym ohryzkom. Myslite si ze by lekari na to upozornili, lebo je to viditelne ked natiahnem krk, tak je to uplne vidno. A najviac by ma zaujimalo ci sa problem so stitnou zlazou da zistit nejak z krvy alebo ako na to clovek pride ze ma problem konkretne so stitnou? Vsade som citala ze vacsinou to byva v rodine a tym padom sa sleduje uz dieta od mala na stitnu zlazu. Ale my v rodine taketo veci nemame. Moze byt ze v dospelosti zacnem mat problem so stitnou zlazou? A hlavne aky je postup ak mam taketo “podozrenie”? Dakujem vam za odpovede ...

autor
2. feb 2020

A este co sa tyka ochlpenia, tak mam vyraznejsie tmave chlpky aj na rukach a na nohach tiez, hlavne ak si nohy oholim tak za par hodin uz citim ze nohy nie su hladke...

majamat
3. feb 2020

no hormonalny problem mozes mat. skus odfotit krk. co sa tyka hrubsieho krku, byva to skor tak nizsie, v oblasti nad klucnymi kostami. no ak mas taketo prejavy, urcite by stalo za to stitnu zlazu vysetrit. a aj ked ju v rodine nemate, nic to neznamena. kludne ju ty mat mozes. vzdy sa dedi geneticka predispozicia a pri urcitom type dedicnosti, resp, pri niektorych ochoreniach sa sice ogeneticke ochorenie prejavy, ale vacsina ochoreni takto nefunguje. prejavia sa,a k zniknu na to podmienky, cize nie kazdy, kto to v genoch ma, na to aj ochorie. takze ty mozes byt kludne prvy. dalej su ochorenia, ktore nie su dedicne. myslim, ze ja pri stitnej zlaze sa mozu vyskytovat.

majamat
3. feb 2020

zakladne odbery ti moze urobit aj obvodak.

inak trosku zavidim, mam podobnu vysku a ja mam zas sklon k priberaniu. a tazko sa mi chudne. no ja mam stitku zatial OK. hoci ju mame v rodine.

autor
3. feb 2020

Takze sa da aj z obycajnych odberov krvi zistit takato porucha? Netreba na to ziadne specialne odbery? Ja som bola minuly tyzden na krvi kvoli tej preventivke, dnes idem volat kvoli vysledkom doobeda...len vzdy som mala vsetky vysledky ok co sa tyka krvi preto mi to pride zvlastne ze z roka na rok by som mala nieco taketo... ale budem mudrejsia ked budem vediet ako vysledky krvi

majamat
3. feb 2020

to sa z beznych odberov zistit neda musia to byt odbery zamerane na stitnu zlazu. podrobnejsie odbery by ti urobil endokrinolog, ale nejaky zaklad ( minimlane TSH ) ti moze urobit aj obvodak. a teda nebolo by zle este sono stitnej zlazy. niekto mava cysti na stitnej zlaze, ktore nemusia vyrazne menit funkciu stitnej zlazy, cize sa to krvi prejavit nemusi,a le nalez tam byt moze. a ozaj,a ky mavas menstruacny cyklus? mas ho pravidelny?

majamat
3. feb 2020

kurnik a teraz rozmyslam, ze vazim raz tolko,co ty 😝 pokusam sa schudnut. obcas sa mi nieco podari,a le potom sa nieco stne a koniec a vaha ide zas hore. pred 6r som schudla 8kg ( a to som vazila o nieco menej. potom som pribrala. a potom sa mi asi 2x podarilo dat dole tak 2-3kg a vaha stoji, teraz mam azs dole 2,5kg za mesiac a uvidime, co bude dalej. poslednych par dni so mnou mavali hormony, tka som trosku viac jedla, ale teda nie nijak extremne a ani som sa sladkym neprepchavala, tak to snad zas nepojde hore. teraz to nemozem posudit, lebo v obdobi ms sa mi zadrziava voda a vzdy vazim viac.

3petka
3. feb 2020

ako spomenula @majamat, mušíš mať špeci odbery. požiadaj obvodného nech ti urobí základ alebo nech ťa pošle na endokrinologiu. Všeobecný lekár ktorý nemá nejaké zameranie na štítnu si ani nemusí všimnúť že máš nejaký kopček na krku. Musí presne vedieť čo má hľadať. Mne napr. doktorka môjho syna pri prvej návšteve s ním hneď začala obchytkávať krk lebo je na to špecializovaná, hneď videla že tam niečo mám, ale ja sa od tehotenstva na ňu liečim.... preto som si ju aj vybrala ak by náhodou niečo ale nevedela o mne...

mpg
3. feb 2020

Keď robí obvodná lekárka preventívnu prehliadku, tak z rozboru krvi zistí aj to či je štítna žľaza v poriadku, alebo sú tie hodnoty nízke alebo vysoké. a ak to zistí, tak pošle na endokrinologické vyšetrenie, kde to začnú liečiť. Aj mne to zistila pri preventívnej prehliadke. lebo som nemala ešte žiadne väčšie problémy s tým.

simona92101
3. feb 2020

Treba zajst k obvodnemu nech ti urobi na to odbery.ak sa mu budu zdat vyssie hodnoty,posle ta s doporucenkou k endokrynologovi,tam sa robi komplet anamneza,povypytuje sa ta ozaj na vselico,a nasledne ti urobi sono,stanovi ci je skryta stitna(nie je vidno vydutiny z vonka,chudne sa z nej) alebo potom druhy typ,clocek ma sklon k priberaniu.ak bude treba,da uzivat lieky.mne ju stanovili v tehotenstve,nepriberala som do cca 6 mesiaca,skor som chudla.

simona92101
3. feb 2020

@3petka bez doporucenia od obvodneho alebo gynekologa ju endokrynolog nevezme na vysetrenie,aspon tak to funguje u nas.

3petka
3. feb 2020

@simona92101 však píšem že aby ju obvoďák poslal na Endo.

simona92101
3. feb 2020

@3petka myslela som to tak,ze musi jej urobit odbery,aj s vysledkami ak je podozrenie poslat na endokryn.

majamat
3. feb 2020

@mpg moze to urobit pri preventivke, ale ak nema podozrenie, tak nie vzdy sa tieto odbery kontroluju, hormony stitnej zlazy nepatria medzi tie najzakladnejsie odbery. cize ak ich neskotroluje, treba ich urobit mimo preventivky a nespoliehat sa, ze je vsetko OK.

na stitku sa zvyknu kotrolovat hormony a to TSH ( niektori dr. viac nechcu robit, iba toto ) a potom sa moze FT4 a niekedy FT3.

majamat
3. feb 2020

endokrinolog moze nasledne skontrolovat este autoprotilatky a urobit sono stitnej zlazy, pripadne ak sa mu nieco nepaci, tak aj zamerat sa na ine hormony.

zuzka1117
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
3. feb 2020

@majamat Áno mám pravidelný, problémy čo sa týka menštruácie nemám žiadne

autor
3. feb 2020

Tak ako to je? Lebo mám volať kvoli výsledkom len dnes sa mi nepodarilo, nestihla som ráno volať, lebo som bola v práci a bolo toho veľa. Zistia mi tú štítnu aj z tých základných odberov čo sa robia na preventívke? A inak čo všetko sa vlastne zisťuje z tých základných odberov? Ak viete niekto alebo ste tu niekto sestra či lekárka?

autor
3. feb 2020

A ak mám podozrenie a výsledky by vyšli ok, mám povedať obvodnej, že mám také podozrenie a či by mi na to spravila ďalšie odbery? Ak to teda nezahŕňajú aj tie základné odbery. Niekde som čítala prípad že baba mala tiež podozrenie na znízenú činnosť kvoli priberaniu a lekárka jej povedala že mala krvné testy v poriadku a nemá prečo jej robiť špeciálne odbery... Len že ci teda vedia zistiť poruchu zo základného odberu. Ďakujem

dadka75
3. feb 2020

Dolezite su hodnoty fT4 a fT3 a protilatky anti TPO a anti TG... Dcera mala 3x robene odbery na stitnu zlazu, vzdy lekarka povedala, ze ju ma v poriadku, robila jej len THS a fT4, hoci mala takmer vsetky priznaky. nakoniec jej kozna koli masivnemu vypadavaniu vlasov urobila aj protilatky a vyslo jej autoimunne ochotenie stitnej zlazy. Hormony ma v poriadku, len ma zvysene protilatky, kt ale bezne obvodny lekar ani gynekolog nerobi... Ja by som ziadala listok na endokrinologiu, tam ti vysetria zlazu aj pohmatom, pripadne urobia sono a robia vsetky hormony a protilatky...

pastelka17
3. feb 2020

Ahoj, nie zo základných odberov, to nezistia. Mne obvodná zobrala odbery špeciálne na štítnu žľazu. Z toho hneď videla, že výsledky sú veľmi zlé a hneď som si musela hľadať endokrinológa. Ale ja som mala veľa príznakov a to jej dalo indikáciu na štítnu žľazu - mala som problém s prehĺtaním, (ale nemala som zapálené hrdlo), búšenie srdca, nadmerné potenie, nezvládala som vysoké teploty - dovtedy som bola zimomravá, únava, problémy so spánkom. Bolo toho veľa a všetko sa to začalo z ničoho nič a len sa to stupňovalo.
V rodine nikto nemá problémy so štítnou (ŠŽ). Takže nemusí to byť dedičné. Mne sa zistil problém s autoimunitou a zvýšená činnosť ŠŽ. Pomaly sa to dáva do poriadku, pocitovo omnoho lepšie, ale výsledky z krvi idú pomaličky dole.

majamat
3. feb 2020

ci to zistia z odberov na preventivke, to sa musis v prvom rade opytat lekara. ide o to, ze to nie je sucastou zakladnych odberov krvi, ale akma lekar nejake podozrenie, moze urobit hormony stitnej zlazy. preto to tam moze byt,a le aj nemusi.

bezne sa kontroluje krvny obraz - zaklad cervene a biele krvinky, krvne soticky, hemoglobin ( a teda este aj nejake to podrobnejsie rozdelenie a rozmery krviniek, ci take cosi )
potom sedimentacia
dalej glukoza, pecenove testy, oblickove testy, niektore mineraly, ci stopove prvky, tiez cholesterol.

toto je trochu individue, lebo to trochu zavisi od lekara. tvrdia, ze maju limity, ale ci to tak je, netusim. mne toto tiez tvrdili, ze niektore parametre sa kontroluju len ak je nejake podozrenie. zaujimave je, ze mam 20r zvyeny pecenovy test, ale to mi skoro neskontrolovali.

autor
4. feb 2020

No volala som dnes kvoli vysledkom a sestricka mi vravela ze mam ukazkove vysledky vsetko v poriadku na jednotku, moc takisto, ze iba trosku znizeny cukor ale ze to nie je nic vazne, ze to je este v ramci normalnej hodnoty. No hovorila mi iba o pecenovych a o oblickach daco, ze tam su celkovo vyborne vysledky... takze myslim si ze na stitnu asi zrejme nerobila kedze o nej mi nic nespominala.... takze postup je teraz aky? Mam zas zavolat sestricke ze mam podozrenie na stitnu a ze ci by mi spravila dalsie odbery? Lebo na tej preventivnej ma to nenapadlo pytala sa ma iba ci nemame ochorenia stitnej zlazy v rodine tak som vravela ze nie ale potom som si nejak uvedomila ze ci by som ja nemala s nou problem, tak som si citala priznaky a este som zabudla aj ohladom toho potenia... dost sa spotim hlavne pod pazuchami, ten pot nesmrdi (co byva zvykom pri takom ochoreni) ale nemam to zas vzdy preto neviem ci to mozem pokladat ako dalsi priznak alebo nie... ale stve ma ze pecen a oblicky a krvne dosticky sa kontroluju ale stitna zlata a dolezitejsie organy v ramci prevencie doktor nerobi....neviem potom co za zmysel maju tie preventivky

simona92101
4. feb 2020

Treba opatovne poziadat o krvne testy specialne nato.ak nebude chciet tak nech da odporucenku k endokrynologovi

pastelka17
4. feb 2020

nadmerné potenie, neznamená, že smrdíš ... vôbec to tak nie je. proste sa potíš viac ako doteraz a vieš, že si sa predtým tak nepotila. A nielen pod pazuchami. Na tvojom mieste by som išla ešte raz za obvodnou a požiadala ju o krvné testy vyslovene zamerané na ŠŽ s tým, že jej spomenieš hlavne to schudnutie, potenie ... Vieš si dať spraviť aj napr. v Medirexe testy špecialne na ŠŽ za poplatok - cca 50 €. Ale načo, keď u obvodného neplatíš a ide to zo zdravot.poistenia.

autor
4. feb 2020

@pastelka17 Praveze som sa potila aj predtym... ja mam skratka take kriticke miesto podpazusie ale narazam len na tie suvislosti o ktorych som citala... ze pot ktory byva kvoli poruche hormonov ma nejaky specificky pach ktory je viac citit... to som sa docitala skoro vsade... takze som to viac sledovala ale pride mi uz ze si domyslam aj toto lebo toto mam uz od puberty to potenie take... hlavne sa potim ked som v strese alebo pri nervozite...

pastelka17
6. feb 2020

ja som nebadala na sebe, že by ten pot zapáchal - asi je to individuálne. Skôr, že aj bez námahy som bola celá mokrá. Ja som mala tiež stavy, že sa moc pozorujem asi a že si to namýšľam, ale keď to potvrdili aj iní, tak som vedela, že to nie je len v mojej hlave.
Určite si vypýtaj odbery na štítnu žľazu, máš nato nárok. Ja som proste za tým išla, až sme zistili, čo to je. Že ŠŽ. Lebo som vedela, že sa cítim ináč ako dovtedy a neprišlo mi to normálne. Chcela som sa cítiť ako predtým. Držím palce, aby si zistila, čo za tým je, či to je naozaj ŠŽ 🙂

mirabelia
6. feb 2020

Ja som mala rovnaké príznaky ako ty, taktiež som sa potila viac než obvykle, hlavne v noci, ale bolo to hrozné, ako keby som sa osprchovala oblečená a taká si ľahla do postele. Mne aj rapídne vypadali vlasy....a taktiež som jedla čo som chcela a nielenže som nepribrala, ale schudla som...Pri zvýšenej sa vraj chudne a pri zníženej skôr priberá...ale preistotu som si vtedy kúpila v lekárni aj test na zníženú funkciu, ale nepotvrdila sa. Bola som aj na telovej diagnostike (kvantový rezonančný magnetický analyzátor), vyšetrenie stálo približne 15 eur ale je to super vec, tam som zistila, že mám nedostatok vitamínov, taktiež že mi chýba biotín, selén, ktoré ovplyvňujú funkciu štítnej žľazy....tak som si v lekárni zakúpila biotin, selén, zinok a GS Extra strong multivitamín...a klop klop, začalo rásť množstvo nových vlasov, v noci sa nepotím a váhu mám stabilnú, dokonca po Vianociach pribudlo nejaké to kilo, dve....A ešte som pila aj šťavu z jarabiny (arónia čierna) 🙂

autor
8. feb 2020

@mirabelia Mozem sa opytat viac k tej telovej diagnostike? Kde to vykonavaju? Musim mat nejake odporucanie od lekara? A da sa kupit v lekarni test vseobecne na stitnu? Ci len na znizenu? Ja mam pocit ze mam zvysenu funkciu...

Co sa tyka lekara, vcera som jej volala kvoli tomu podozreniu a povedala mi ze keby som mala nejake problemy so stitnou tak oni by to uz davno zistili a ze nemam dovod na obavy a opatovne krvne testy ze som vsetko mala tip top... tak som nevedela co jej povedat len som ostala taka ze ako mozu vediet ci nemam problem ked mi ani nerobia na stitnu ziadne vysetrenia... len som nemala moc cas s nou vyvolavat tak som povedala ze dobre dakujem a dalej som neriesila... ona je totiz strasne ukecana ta sestricka a zacala mi tam rozpravat 3 hodiny ze nemam dovod na obavy a nejake podozrenia... preto ma teraz zaujima takato alternativa... inak to budem riesit asi sukromnym doktorom