Problémy s pamäťou

kamajka
16. aug 2015

Ahojte, mate niekto podobny problem? Ja som z toho dost rozcarovana a neznasam to dobre. Posledny rok sa mi stava, ze vela veci zabudam. Nejde o mena, narodeniny,ci podobne veci...ale o bezne ... ako napriklad,ze od rana som zabudla,ci som maleho prelozila do postele a ci prisiel v noci ku mne spat, ked mi to muz pripomenie, trochu sa rozpamatam, ale dlho mi to trva, musim si dat vsetko do casoveho sledu a az po niekolkych minutach sa mi to podari. Na dovolenke v pondelok mi hovoril, aby som odlozila taku vec od mysky k notebooku (mys som zabudla doma, plus este dalsie dve veci, o ktorych som si bola ista, ze som ich zbalila), vraj mi hovoril,ze si to mam odlozit tak aby sa to nestratilo...aj som odlozila, ale po navrate z dovolenky vcera som absolutne o tom nevedela, aj teraz si spominam len matne. Mam 30 rokov, stres tak primerane by som povedala, skor menej ako viac. Trochu sa obavam, ci to nemoze byt nieco vaznejsie. Je to velmi neprijemne a prekvapuje ma to. Rady? Dakujem.

janickacrazy
16. aug 2015

@kamajka Treba ísť na vyšetrenie na neurologiu. Mojmu synovi na pamať pomohol dosť biofeedback, ale ešte pred jeho absolvovaním musíš mať urobené EEG, lebo pri niektorých diagnozach sa biofeedback nesmie používať.

bonaqa2013
16. aug 2015

@kamajka a nebude to tým že pri práci rozmýšľaš nad niečím iným? 🙂 🙂

juditzm
16. aug 2015

Ahoj, viem o čom píšeš, to isté sa stáva aj mne ,ide o krátkodobú pamäť,teraz je to už lepšie, ale mávala som dni,keď som bola zo seba zúfalá,(som ročník 1977),napr: niečo som odložila a po chvíli som nevedela že som to spravila a už vôbec som si nevedela spomenúť že kde som to dala, stále som musela hľadať ,kde som dala niečo čo som pred chvílou odložila-niekedy sme hladali všetci-manžel aj deti.,často som si nevedela spomenúť čo som robila predošlí deň a čo bolo pred týždňom-to už vôbec, chcela som oprať veci -myslela som si že som zapla práčku a keď som išla veci zavesiť-zistila som že som práčku nezapla,dosť ma to znepokojilo.Potom som začala nad tým uvažovať a myslím si že to mám z toho,že chcem veľa vecí stihnúť, naraz rozmýšlam nad toľkými vecami, navyše mám hyperaktívnu dcéru , ktorá stále vyžaduje moju pozornosť, neustála sa na niečo vypytuje, stále mi niečo ukazuje a strašne veľa rozpráva, dosť ma to vyčerpáva,mne pomohlo to že som začala robiť veci jednu po druhej ,zmiernila životné tempo, nemusím byť super mama a stíhať všetko-nie som dokonalá a ani nechcem byť,viac oddychujem a nájdem si čas len pre seba(na chvílu sa zavriem v izbe bez detí,vypijem kávu)-stačí 10 minút, a zaviedla som si slovník,kde som si písala čo som kde dala a také veci čo som si chcela určite zapamätať,je to zvláštne-ale po pár dňoch takéhoto zapisovania som si začala viacej pamätať a slovník už skoro vôbec nepoužívam,tak snáď som ťa trošku ukľudnila,že nie si v tom sama,ak máš nejaké otázky,napíš 🙂

duun
16. aug 2015

Mávam niečo podobné a viem úplne presne z čoho. Sama ťahám hypotéku, syna, seba.. ráno vstávam skoro, práca, popoludnie so synom do večera, keď zaspí tak druhá práca do neskorej noci a stále dookola. Chronicky nevyspatá, nútená myslieť na 4-6 vecí naraz.. nedivím sa. So stresom a záťažou veľa žiaľ nespravím (ibaže by mi Bill Gates poslal na účet aspoň 50 000€ :D) pomáha iba normálny notes, kam si zapíšem vždy okamžite všetko, čo je nutné spraviť. A ak viem, že niečo robím automaticky a potom mám nervy, keď neviem, či som to spravila, tak sa vedome donútim "si to pamätať" - napr. poviem si "tak sa teraz zamykáš, okná sú zatvorené, kanvica vypnutá, sporák vypnutý, všetko je ok, môžeš ísť z domu".. a idem v kľude.
Je to prekliatie žien - zvládajú "multitasking" lebo musia, ale cena je vysoká. Pre kľud v duši môžeš zájsť k lekárovi, či za tým nie je nič vážnejšie, ale myslím, že je to "obyčajná" prepracovanosť, blok v pozornosti z únavy.

zibi
16. aug 2015

@kamajka su veci ktore robi clovek stereotypne a preto to mozes zabudat..ako je ulozenie maleho do postele..a podobne..mozno ked si sa balila na dovolenku, mala si vela zhonu, aby si na nic nezabudla a nakoniec si to zabudla pribalit...to sa stava, 😀 nemozem ti povedat, ze to nic nie je...lebo nie som lekar.
skus najprv spomalit, skus si postupne uvedomovat co robis cez den, nechci robit vela veci naraz, klud, bez stresu a zhonu..pozeram ze mas 3 deti, mas toho dost a mozes byt prepracovana...
skus si kupit ginko, magnezko a bekomplex , pripadne nejaky multivitamin ...a uvidis ci zaberie a hlavne si dopraj aspon 8 hodin spanku...
keby t pretrvavalo a nezlapsuje sa to, ta chod k lekarovi ... treba sa potom dat vysetrit.. 🙂

este chcem povedat s tym stereotypom ...ze ja si niekedy vobec nepamatam ci som zamkla dvere do bytu mame gulu ale aj tak ...normalne rozmyslam, tak sa vratim a skontrolujem to ..ako sibnuta ..ked robi clovek nejake veci pravidelne, tak casom to ma take zautomatizovane, ze si ani nepamata, ze to spravil ..

kliara
16. aug 2015

@janickacrazy - čo je to ten biofeedback, prosím?

duun
16. aug 2015

Prístroje merajú niektoré parametre ako srdcovú činnosť, dýchanie, činnosť svalov, teplotu kože, mozgové vlny - a dávajú odpoveď - feedback (doslova feed - kŕmiť, napĺňať, back - naspäť). Cieľom je, aby si si pri niektorých podnetoch - stres, depresívne myšlienky, nastupujúca migréna a podobne - uvedomila, ako reaguje tvoje telo a pomocou uvedomenia ho mohla dostať do istej miery pod kontrolu. Kontrola znamená zmeniť spôsob myslenia, reakcie - napr. neprepadnúť panike, vedome sa upokojiť, reagovať pozitívne a podobne. Dokázateľne pomáha pri migréne, zjednodušený príklad - niektoré predstavy ako modrá farba, studené predmety, prostredie - myslenie na ne - dokáže ovplyvniť prietok krvi v mozgu, zúžiť cievy a tým zmierniť či zastaviť nástup migrény.

marianna_peskova
17. aug 2015

@kamajka Z toho si nič nerob. Rovnako zabúdam aj ja, a to nemám toľko starostí. Presne ako baby hovoria: narušenie stereotypu má za následok, že si jednoducho nespomenieš.

janickacrazy
17. aug 2015

@kliara EEG biofeedback je relatívne nová liečebná metóda. V 60. rokoch 20. storočia sa začala využívať v USA, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta a v 90. rokoch sa v širšej miere dostala aj na Slovensko. Na základe rozsiahlych klinických skúseností sa táto metóda javí ako veľmi účinná pri liečbe mnohých ochorení, pre ktoré doposiaľ nejestvuje buď dostatočne efektívna, alebo alternatívna metóda nápravy.
Podstata spočíva vo využití princípu tzv. biologickej spätnej väzby na autoreguláciu mozgovej aktivity. Pôvodný biofeedback- biologická spätná väzba existuje doslova odjakživa. Je to mechanizmus, ktorým život udržiava sám seba živým, je to informácia, ktorú dostáva každý živý organizmus o výsledkoch svojho chovania. Je to prirodzený proces, prebiehajúci nepretržite, spontánne a neuvedomene. To, čo robí príroda spontánne, pri neuroterapii vykonáva terapeut, vybavený modernými prístrojmi.

amadora
17. aug 2015

@kamajka môže to byť spôsobené stresom ale tak isto aj niečím vážnejším. moja svokra tiež veľa zabúdala a bol v tom žiaľ ten vážnejší dôvod. to ťa nechcem strašiť ale povedať že v prvom rade by som išla na vyšetrenie na neurológiu a vylúčila tie vážnejšie veci, potom by som riešila ostatné

kamajka
autor
17. aug 2015

Dakujem Vam za odpovede,skusim kupit nieco na hlavu...:D. Nejake ginko alebo co:D.

mamina222
17. aug 2015

mna ste zienky moje tak potesili, ze nie som sama. ja uz som si aj poplakala, ze to asi nie je normalne, takto zabudat. tiez sa ale utesujem, ze je to zo stresu. myslim, ze lekar by to aj tak bral na lahku vahu, ved ste mlada atd, tak by som tam ani nesla. tiez si rozpravam sama pre seba, co som uz urobila a co idem robit. a syn mi casto hovori, uz si mi to povedala alebo uz si sa ma to pytala 3x a to sa citim ako debil.

zibi
17. aug 2015

@kamajka este ti poviem ze zaujimam sa dost o studovanime vitaminov a mineralov a napr. mozes mat aj nedsotatok B12 ky,Vitamín B1 a B3, vápnik, horčík

Na mozgovú činnosť najviac pôsobí vitamín B3 – niacín, nazývaný aj látkou telesného a duševného fitnesu. Bez neho mozog nemôže pracovať. Zaraďte preto do stravy zdroje tohto vitamínu – pivné kvasnice, pečeň, tuniaka, morčacie mäso, semená slnečnice, orechy, čierny chlieb, suchú fazuľu a hrach. Obmedzte sladkosti a alkohol. Obyčajný cukor nahraďte hroznovým, glukózou, dodáva mozgu energiu. Aj nedostatok vitamínu B1 sa môže prejaviť poruchou pamäti. Na rozvoj duševných schopností odborníci na výživu odporúčajú aj dostatok vápnika (kalcium) a horčíka (magnézium).

skus ti kupit kvalitny bekomplex - napr. ked chces liek tak od zentivy bekomoplex forte
ked chces doplnok tak od jamiesonu s postupnym uvolnovanim on ma asi 60 tabletiek
plus kvalitne magnezko to by ti mohlo aj od stresu pomoct
ja osobne by som do toho ginka nesla - niekto hovori ze nie je v tom az take ucinne a moze ti sposobit napr. aj busenie srdca , prilisne prekvenie , nervozitu - skor by som stavila na kvalitny multivitamin - mne ten jamieson pripada fajn je tu aj ambasadorka jamiesonu mozes sa jej opytat , pripadne od swansonu nejaky multivitamin a ten bekomplex a magnezko .... a zacala by osm pit sypany zeleny caj, ginko v caji, rooibus caj a oni by ta mali nabudit a pomoct na ten stres.... 🙂

a na ten vapnik skus makovy olej - a chia semienka je to super zdroj vapnika 🙂

este nejake clanky
tu mas dobre clanky mrkni
http://style.hnonline.sk/veda-139/desat-prekvap...
http://www.dennikrelax.sk/Zivotny-styl/Zdrava-v...

kamajka
autor
17. aug 2015

@zibi dakujem,b komplex od zentivy aj mam doma, magnezium mi nerobi velmi dobre, toci sa mi hlava po nom, aspon teda urcite denne ho brat nemozem,mozno obcas ak si dam,tak to bude lepsie.

evita68
17. aug 2015

@kamajka ja viem, čo ti je.. meníš sa na chlapa.. ešte pozabúdaš tie meniny a narodky a budeš hotová 😀 ale inak - viem o čom hovoríš, máme toho veľa žienky na starosti, tak sa stane, nooo...

kamajka
autor
17. aug 2015

@evita68 preboha! Len to nieeeee! :D

elis1985
17. aug 2015
Používateľ elis1985 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od elis1985.

Tak toto je zrejem už na neurologické vyšetrenie. Inak na pamäť a súsetredenie mám Guaranu. Káva mi na žalúdok nerobí dobre. Guarán som skúsila už veľa, no jediná, ktorú sí dávam pravidelne je tá na http://www.guaranaplus.sk/ Ide o čistý výťažok použitý v tabletách

sisa_
17. aug 2015

Presne takého príznaky som mávala aj ja a teraz už môžem úspešne povedať, že to je za mnou. Keď som hľadala na nete prírodné antibiotiká pre moju dcéru našla som jednu firmu, ktorá má vo svojej ponuke vysoko kvalitné prírodné výživové doplnky. Oslovila som pani a informovala som sa a tá mi poradila čo by mi pomohlo a zabralo. Ten výživový doplnok sa volá fosfosercaps je čisto prírodný, doporučuje sa pre zlepšenie pamäte, koncentrácie, pozornosti. Obsahuje fosfatidylserin - (látky obsahujúce fosfokolíny) a ten aktivuje mozgové bunky k činnosti. Doporučuje sa u osôb po mozgovej príhode, stavoch po úrazoch mozgu, skleróza multiplex, po nádoroch mozgu, pri učení, pri maturitách atď. Mne osobne veľmi pomohol a môžem ho len a len odporučiť. Ak má niekto záujem poskytnem info v správe.

mamazem
19. aug 2015

Ajurvéda má tiež vynikajúcu bylinu - Brahmi (Bacopa monnieri). Obsahuje bacosidy - vyživujú nervové bunky, zlepšujú koncentráciu a pamäť. Nájdete u nás na mamazem alebo na PlanetAyurveda.

nutrimas
20. aug 2015

Suhlasime s nazorom vyssie, na pamät a koncentraciu ma vyborne ucinky bylinka BRAHMI. V nasej ponuke najdete alternativu kavy, bez kofeinu, kde hlavnou zlozkou je cakanka + spominana bylinka Brahmi.
https://www.modrykonik.sk/market/ine/yq9t/brahm...
Taktiez su na podporu funkcie mozgu vyborne vlasske orechy, ktore uz len svojim tvarom pripominaju tento organ. Vhodne je pravidelne uzivanie oleja lisovaneho z orechov, odporuca sa 1KL rano a vecer, pokojne aj dlhodobo. Najdete rovnako v nasej ponuke tu v PROshope, resp. prehladnejsie na nasom eshope medzi olejmi.
@kamajka